Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Am fost aseară în stradă. Am înghețat alături de alte câteva mii de oameni la temperaturi sub zero și vânt rece. Și a fost extraordinar!

Am fost aseară în stradă. Am înghețat alături de alte câteva mii de oameni la temperaturi sub zero și vânt rece. Și a fost extraordinar!

Vă spun sincer că nu mă așteptam să iasă mai mult de 300-400 oameni. Poate că era frigul, vântul, letargia de la alegeri. Nu știu, dar așa credeam eu, deși fusese o vervă constantă pe Facebook toată ziua.

La 6:45PM când am ajuns eu și prietenii mei, în Piața Universității erau deja aproape de o mie de oameni. Dintr-o dată aveam speranță. Lumea ne poza pancarta, zâmbea și glumea alături de noi. De altfel, de-a lungul traseului ne-au pozat câteva sute de oameni, fără să exagerez numărul. Deci, paradoxal, panoul cel mai pozat a fost acela ce ține mai mult de „noi – oamenii normali, de zi cu zi” și nu de „ei – politicienii corupți”.

Mesajul meu era simplu - „Deși e frig și e mai bine în casă la căldură, noi țipăm și pentru tine”. Drept urmare, fă totuși un efort și vino alături de noi să protestezi, vino să le spui corupților că nu vor scăpa basma curată, că România nu are nevoie de amnistii și grațieri date fix cu dedicație, în 2017. Că noi ne dorim o democrație dezvoltată și un stat de drept care să ne trateze pe toți egal.

Nu pentru amnistie sau grațiere i-au votat chiar și propriii votanți pe PSD-iști. Iar asta trebuie să înțeleagă dl. Dragnea și guvernul Grindeanu!

Ei bine, până aproape de 7:30PM când jandarmeria ne-a dat drumul pe stradă, deja eram aproape de 2000 de oameni. Am pornit ușor spre Piața Romană, pe carosabil, șiruri nesfârșite de oameni. Stăteam cu panoul meu pe-un maldăr de zăpadă și îi „fotografiam vizual”. Am numărat aproximativ 5000 oameni în toiul protestului, puțin după ora 8, pe Magheru. Core-ul de oameni care a rămas până spre final în Piața Victoriei era de 2500 oameni.

Și mă uitam la ei, 90% erau de vârsta mea, tineri, corporatiști, cu copii după ei, cu căței, unii îmbrăcați de schi, alții la costum și palton, unii cu pancarte, alții cu steaguri. Se vedea că nu eram organizați în vreun fel anume, fiecare grupuleț striga câte ceva, nu erau „protestatari profesioniști cu megafon” sau ultrași. 

Se vedea că pe toți acești oameni nu i-a scos în stradă vreun interes ascuns, așa cum scriau deja pe burtiere câteva televiziuni (pe care sincer sper ca CNA-ul să le verifice în al doisprezecelea ceas). 

Sursa foto: Hotnews

Eram oameni normali, terminaserăm munca și ieșiserăm la protest. Am venit, nu pentru că cineva ne împinsese de la spate sau ne obligase.

Am venit pentru că așa simțeam, pentru că draga de ea, conștiința, nu ne lăsa să stăm în casă. Și mai toți rezonau cu mesajul acesta simplu de implicare, de ieșit de la căldură. M-a bucurat.

Președintele României s-a asigurat ieri că proiectul scris de cancelariile lui Dragnea și Iordache, de care președintele PSD nu „știa” nimic acum două zile, va fi dezbătut public.

Judecătorul Cristi Danileț a declarat ieri că aceste proiecte de legi organice trebuie oricum dezbătute și pot fi votate doar de Parlament, conform Constituției. Nu pot fi trecute prin ordonanță de urgență. Și-n plus, unde era urgența pentru țară aici? Așa că mă aștept ca protestele să continue. Mă aștept la zeci de mii de oameni în toată țara, dacă nu și mai mulți. Baronii PSD-ului trebuie să înțeleagă un lucru. 60% din oameni nu au ieșit la vot. Dar asta nu înseamnă că se vor lăsa călcați în picioare. Iar cei de aseară, deși tineri, sunt sigur că au fost cu toții la vot pe 11 decembrie. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • DanM check icon
    Ce-ar fi ca in fisa postului de ministru sa fie obligatorie cunoasterea cel putin a unei limbi straine, cu certificare serioasa, i-ar mai tria pe acesti doctori de universitati de apartament. Nu de alta, dar in politica de astazi (si de ieri) relatiile personale informale (fara traduttore-tradittore) sunt la esentiale. Totusi, nu ma lamureste cineva in ce limba s-a inteles Dragnea cu Marele Licurici?
    • Like 2
  • DanM check icon
    Si eu care credeam ca ne-au manipulat (iarasi) serviciile, cum se minuna minunata dna Pippidi, care nu s-a impacientat mai deloc de programul nocturn (ore suplimentare la greu la minister...) al lui dr. Iordache. Eu am iesit convins ca este groasa de vreme ce ditamai "dulapul de haine de dama"(id. est KWI) s-a mobilizat la la cracanat de ziua (ora 9, inainte de cafea, pe nepishat-elea), sa vina la Guvern. Si avea omu' dreptate sa vina, talharii tocmai umflau prada!
    • Like 0
  • ade check icon
    Va felicit si nu renuntati. In ziua cand se va vota motiunea trebuie sa se simta presiunea strazii, sa intre frica in ei!
    • Like 2
  • Mi-a plăcut mesajul. Este important să recunoaștem primejdia și să facem un mic efort pentru a preveni un dezastru viitor. Gunoiul trebuie dus oridecâteori este nevoie, frați români, nu așteptați să se împută!
    • Like 2
  • Respectul meu pentru tine si prietenii tai Daniel.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult