Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Am fost aseară în stradă. Am înghețat alături de alte câteva mii de oameni la temperaturi sub zero și vânt rece. Și a fost extraordinar!

Am fost aseară în stradă. Am înghețat alături de alte câteva mii de oameni la temperaturi sub zero și vânt rece. Și a fost extraordinar!

Vă spun sincer că nu mă așteptam să iasă mai mult de 300-400 oameni. Poate că era frigul, vântul, letargia de la alegeri. Nu știu, dar așa credeam eu, deși fusese o vervă constantă pe Facebook toată ziua.

La 6:45PM când am ajuns eu și prietenii mei, în Piața Universității erau deja aproape de o mie de oameni. Dintr-o dată aveam speranță. Lumea ne poza pancarta, zâmbea și glumea alături de noi. De altfel, de-a lungul traseului ne-au pozat câteva sute de oameni, fără să exagerez numărul. Deci, paradoxal, panoul cel mai pozat a fost acela ce ține mai mult de „noi – oamenii normali, de zi cu zi” și nu de „ei – politicienii corupți”.

Mesajul meu era simplu - „Deși e frig și e mai bine în casă la căldură, noi țipăm și pentru tine”. Drept urmare, fă totuși un efort și vino alături de noi să protestezi, vino să le spui corupților că nu vor scăpa basma curată, că România nu are nevoie de amnistii și grațieri date fix cu dedicație, în 2017. Că noi ne dorim o democrație dezvoltată și un stat de drept care să ne trateze pe toți egal.

Nu pentru amnistie sau grațiere i-au votat chiar și propriii votanți pe PSD-iști. Iar asta trebuie să înțeleagă dl. Dragnea și guvernul Grindeanu!

Ei bine, până aproape de 7:30PM când jandarmeria ne-a dat drumul pe stradă, deja eram aproape de 2000 de oameni. Am pornit ușor spre Piața Romană, pe carosabil, șiruri nesfârșite de oameni. Stăteam cu panoul meu pe-un maldăr de zăpadă și îi „fotografiam vizual”. Am numărat aproximativ 5000 oameni în toiul protestului, puțin după ora 8, pe Magheru. Core-ul de oameni care a rămas până spre final în Piața Victoriei era de 2500 oameni.

Și mă uitam la ei, 90% erau de vârsta mea, tineri, corporatiști, cu copii după ei, cu căței, unii îmbrăcați de schi, alții la costum și palton, unii cu pancarte, alții cu steaguri. Se vedea că nu eram organizați în vreun fel anume, fiecare grupuleț striga câte ceva, nu erau „protestatari profesioniști cu megafon” sau ultrași. 

Se vedea că pe toți acești oameni nu i-a scos în stradă vreun interes ascuns, așa cum scriau deja pe burtiere câteva televiziuni (pe care sincer sper ca CNA-ul să le verifice în al doisprezecelea ceas). 

Sursa foto: Hotnews

Eram oameni normali, terminaserăm munca și ieșiserăm la protest. Am venit, nu pentru că cineva ne împinsese de la spate sau ne obligase.

Am venit pentru că așa simțeam, pentru că draga de ea, conștiința, nu ne lăsa să stăm în casă. Și mai toți rezonau cu mesajul acesta simplu de implicare, de ieșit de la căldură. M-a bucurat.

Președintele României s-a asigurat ieri că proiectul scris de cancelariile lui Dragnea și Iordache, de care președintele PSD nu „știa” nimic acum două zile, va fi dezbătut public.

Judecătorul Cristi Danileț a declarat ieri că aceste proiecte de legi organice trebuie oricum dezbătute și pot fi votate doar de Parlament, conform Constituției. Nu pot fi trecute prin ordonanță de urgență. Și-n plus, unde era urgența pentru țară aici? Așa că mă aștept ca protestele să continue. Mă aștept la zeci de mii de oameni în toată țara, dacă nu și mai mulți. Baronii PSD-ului trebuie să înțeleagă un lucru. 60% din oameni nu au ieșit la vot. Dar asta nu înseamnă că se vor lăsa călcați în picioare. Iar cei de aseară, deși tineri, sunt sigur că au fost cu toții la vot pe 11 decembrie. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • DanM check icon
    Ce-ar fi ca in fisa postului de ministru sa fie obligatorie cunoasterea cel putin a unei limbi straine, cu certificare serioasa, i-ar mai tria pe acesti doctori de universitati de apartament. Nu de alta, dar in politica de astazi (si de ieri) relatiile personale informale (fara traduttore-tradittore) sunt la esentiale. Totusi, nu ma lamureste cineva in ce limba s-a inteles Dragnea cu Marele Licurici?
    • Like 2
  • DanM check icon
    Si eu care credeam ca ne-au manipulat (iarasi) serviciile, cum se minuna minunata dna Pippidi, care nu s-a impacientat mai deloc de programul nocturn (ore suplimentare la greu la minister...) al lui dr. Iordache. Eu am iesit convins ca este groasa de vreme ce ditamai "dulapul de haine de dama"(id. est KWI) s-a mobilizat la la cracanat de ziua (ora 9, inainte de cafea, pe nepishat-elea), sa vina la Guvern. Si avea omu' dreptate sa vina, talharii tocmai umflau prada!
    • Like 0
  • ade check icon
    Va felicit si nu renuntati. In ziua cand se va vota motiunea trebuie sa se simta presiunea strazii, sa intre frica in ei!
    • Like 2
  • Mi-a plăcut mesajul. Este important să recunoaștem primejdia și să facem un mic efort pentru a preveni un dezastru viitor. Gunoiul trebuie dus oridecâteori este nevoie, frați români, nu așteptați să se împută!
    • Like 2
  • Respectul meu pentru tine si prietenii tai Daniel.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult