Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Am fost să-mi iau rămas bun de la Rege: „Eu, un supus umil al regatului pe care deja îl pierduse la momentul nașterii mele, el, un rege fără regat pe tot parcursul vieții mele”

Funeralii Regele Mihai

Foto: Liviu Albei/ Inquam Photos

Sunt clipe în viața noastră cărora le înțelegi valoarea și întreaga lor semnificație după ce s-au consumat. Așa mi s-a întâmplat zilele trecute.

Am fost martor la funeraliile regale în România anului 2017, care este de aproape fix șaptezeci de ani Republică. Mai miră pe cineva astfel de situații aparent paradoxale în România?

Un eveniment excepțional să-ți înmormântezi Regele după șaptezeci de ani de republicanism, așa cum, de altfel, excepțională a fost întreaga personalitate a Regelui Mihai I. Singurul între cei patru regi ai României care din prima clipă de viață era născut nepot de rege aflat în serviciu. Altfel spus, singurul între cei patru care s-a născut în purpură.

Adevăratul stat paralel a funcționat toți acești șaptezeci de ani: o republică pe care am cărat-o noi, trei generații de români, și o monarhie pe care, în același timp, a cărat-o după el, de unul singur, fără poporul lui, Regele Mihai.

Din 5 decembrie anul acesta iată că „statul paralel” și-a dat obștescul sfârșit odată cu Regele său. Ne-a rămas Republica. Și ce știm noi să facem cu ea? Ce am învățat noi în ăștia șaptezeci de ani de republică, între care 45 de ani au fost de regim dictatorial și 25 de regim tranzitoriu spre democrație?

Câteva clipe numai, fără nimeni imprejurul meu, am stat înaintea regelui Mihai I, în fața catafalcului pe care stătea întins acoperit de tricolorul regal.

Câteva clipe, numai noi doi: eu în picioare, închinându-mă și plecând capul cu adânc respect, el întins, tăcut pe veci și... maiestuos. Da, maiestuos a fost sentimentul pe care l-am resimțit privind catafalcul.

Eu, un supus umil al regatului pe care deja îl pierduse la momentul nașterii mele, el, un rege fără regat pe tot parcursul vieții mele. Doar noi doi, câteva clipe…

L-am întrebat, în gând, în fața catafalcului: Sire, ce ne facem cu Republica noastră, cu România noastră?

În timp ce preoții cântau cu tâlc versete din Evanghelia după Ioan, capitolul 21:

“14. Aceasta este, acum, a treia oară când Iisus S-a arătat ucenicilor, după ce S-a sculat din morţi.

15. Deci după ce au prânzit, a zis Iisus lui Simon-Petru: Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti tu mai mult decât aceştia? El i-a răspuns: Da, Doamne, Tu ştii că Te iubesc. Zis-a lui: Paşte mieluşeii Mei.

16. Iisus i-a zis iarăşi, a doua oară: Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti? El I-a zis: Da, Doamne, Tu ştii că Te iubesc. Zis-a Iisus lui: Păstoreşte oile Mele.

17. Iisus i-a zis a treia oară: Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti? Petru s-a întristat, că i-a zis a treia oară: Mă iubeşti? şi i-a zis: Doamne, Tu ştii toate. Tu ştii că Te iubesc. Iisus i-a zis: Paşte oile Mele.

18. Adevărat, adevărat zic ţie: Dacă erai mai tânăr, te încingeai singur şi umblai unde voiai; dar când vei îmbătrâni, vei întinde mâinile tale şi altul te va încinge şi te va duce unde nu voieşti.

19. Iar aceasta a zis-o, însemnând cu ce fel de moarte va preaslăvi pe Dumnezeu. Şi spunând aceasta, i-a zis: Urmează Mie.”

Mi-au venit în minte, ca și cum Regele mi-ar fi răspuns la întrebare, următoarele cuvinte:

„- Nimic fără Dumnezeu, nimic fără morală, credință și memorie nu va rezista”. Amin! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Care rege, care regat?
    Mergem pe competență nu pe descendență.
    • Like 2
    • @
      Care competenta?Suntem chiori in tara orbilor?
      • Like 0
    • @
      Mă scuzați.. Comentariul dumneavoastră s-a dorit o ironie amară? Pentru că altfel nu înțeleg. Care competență!? A celor care ne conduc azi!?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult