Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Am fost să-mi iau rămas bun de la Rege: „Eu, un supus umil al regatului pe care deja îl pierduse la momentul nașterii mele, el, un rege fără regat pe tot parcursul vieții mele”

Funeralii Regele Mihai

Foto: Liviu Albei/ Inquam Photos

Sunt clipe în viața noastră cărora le înțelegi valoarea și întreaga lor semnificație după ce s-au consumat. Așa mi s-a întâmplat zilele trecute.

Am fost martor la funeraliile regale în România anului 2017, care este de aproape fix șaptezeci de ani Republică. Mai miră pe cineva astfel de situații aparent paradoxale în România?

Un eveniment excepțional să-ți înmormântezi Regele după șaptezeci de ani de republicanism, așa cum, de altfel, excepțională a fost întreaga personalitate a Regelui Mihai I. Singurul între cei patru regi ai României care din prima clipă de viață era născut nepot de rege aflat în serviciu. Altfel spus, singurul între cei patru care s-a născut în purpură.

Adevăratul stat paralel a funcționat toți acești șaptezeci de ani: o republică pe care am cărat-o noi, trei generații de români, și o monarhie pe care, în același timp, a cărat-o după el, de unul singur, fără poporul lui, Regele Mihai.

Din 5 decembrie anul acesta iată că „statul paralel” și-a dat obștescul sfârșit odată cu Regele său. Ne-a rămas Republica. Și ce știm noi să facem cu ea? Ce am învățat noi în ăștia șaptezeci de ani de republică, între care 45 de ani au fost de regim dictatorial și 25 de regim tranzitoriu spre democrație?

Câteva clipe numai, fără nimeni imprejurul meu, am stat înaintea regelui Mihai I, în fața catafalcului pe care stătea întins acoperit de tricolorul regal.

Câteva clipe, numai noi doi: eu în picioare, închinându-mă și plecând capul cu adânc respect, el întins, tăcut pe veci și... maiestuos. Da, maiestuos a fost sentimentul pe care l-am resimțit privind catafalcul.

Eu, un supus umil al regatului pe care deja îl pierduse la momentul nașterii mele, el, un rege fără regat pe tot parcursul vieții mele. Doar noi doi, câteva clipe…

L-am întrebat, în gând, în fața catafalcului: Sire, ce ne facem cu Republica noastră, cu România noastră?

În timp ce preoții cântau cu tâlc versete din Evanghelia după Ioan, capitolul 21:

“14. Aceasta este, acum, a treia oară când Iisus S-a arătat ucenicilor, după ce S-a sculat din morţi.

15. Deci după ce au prânzit, a zis Iisus lui Simon-Petru: Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti tu mai mult decât aceştia? El i-a răspuns: Da, Doamne, Tu ştii că Te iubesc. Zis-a lui: Paşte mieluşeii Mei.

16. Iisus i-a zis iarăşi, a doua oară: Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti? El I-a zis: Da, Doamne, Tu ştii că Te iubesc. Zis-a Iisus lui: Păstoreşte oile Mele.

17. Iisus i-a zis a treia oară: Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti? Petru s-a întristat, că i-a zis a treia oară: Mă iubeşti? şi i-a zis: Doamne, Tu ştii toate. Tu ştii că Te iubesc. Iisus i-a zis: Paşte oile Mele.

18. Adevărat, adevărat zic ţie: Dacă erai mai tânăr, te încingeai singur şi umblai unde voiai; dar când vei îmbătrâni, vei întinde mâinile tale şi altul te va încinge şi te va duce unde nu voieşti.

19. Iar aceasta a zis-o, însemnând cu ce fel de moarte va preaslăvi pe Dumnezeu. Şi spunând aceasta, i-a zis: Urmează Mie.”

Mi-au venit în minte, ca și cum Regele mi-ar fi răspuns la întrebare, următoarele cuvinte:

„- Nimic fără Dumnezeu, nimic fără morală, credință și memorie nu va rezista”. Amin! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Care rege, care regat?
    Mergem pe competență nu pe descendență.
    • Like 2
    • @
      Care competenta?Suntem chiori in tara orbilor?
      • Like 0
    • @
      Mă scuzați.. Comentariul dumneavoastră s-a dorit o ironie amară? Pentru că altfel nu înțeleg. Care competență!? A celor care ne conduc azi!?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult