Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Am văzut și români fericiți. Mai ales pe Tik-Tok. Și știau cu cine votează. Căci dansau drapelul pe maidan

Drapel pe stradă AUR

O copilă mergea pe stradă plângând. Pe fundal se auzea jurământul militar și fata se filma emoționată de “efortul fraților din Diaspora” de a vota pentru revenirea la turul 2 și reîntoarcerea Tătucului.

Simt o strângere de inimă. Scrollez mai departe pe Tik Tok.

Văd o coloană de mașini de lux filmată undeva în Germania. Toate mașinile erau împodobite cu drapelul României și pe fundal se aude un cântec popular despre recuperarea țării de la străini. Par să meargă încolonate către o secție de votare.

Merg și eu mai departe. În fața unei secții de votare de undeva din Austria, mai mulți tineri de 25-30 de ani spun deschis că au votat extrema, pentru că moderația i-a dezamăgit. E firesc, probabil, ca la 25 de ani să fii un pic teribilist, nu judec.

Merg mai departe. Găsesc o petrecere cu manele. Mai mulți bărbați dansează tricolorul ca pe o femeie. Pe fundal se aude numele unui candidat, invocat prin vocea simpatică a unui copil. Mama copilului, probabil, explică: “iată pentru ce am fost azi cu toții să salvăm țara de sorosisti, chiar dacă nu mai suntem acolo tot ne pasă și vrem ca fetița mea să se poată întoarce în țara ei fără niciun stres”.

Sunt numai câteva dintre momentele pe care le-am urmărit zilele astea pe Tik-Tok. Momentele votului din dispora, practic, care a ieșit în număr record să “salveze țara” și să aducă “turul 2 înapoi”, dar și pe Tătuc, căci a venit “ziua dreptății”. 

E o oarecare consternare, căci toți acești oameni, indiferent dacă plâng sau dansează singuri pe stradă, indiferent dacă sunt la o petrecere cu manele sau într-o coloană de mașini luxoase, par extrem de siguri că fac alegerea corectă. Par foarte convinși că țara lor duce lipsa unui Tătuc.

Par extrem de siguri de faptul că ei știu sensul democrației mai ceva decât o fac manualele de politologie. Și se încolonează disciplinat către o decizie pe care par să o fi luat ei pentru noi toți. Căci ei, locuind în străinătate, văd lucrurile altfel și au altă legitimitate în a stabili ce lipsește țării, ba mai mult decât atât, înțeleg că ei au ținut țara asta dezvoltată, că ei au trimis bani în anii ăștia și pe banii lor s-au construit autostrăzi și spitale în România. Asta e retorica, nici nu contează cât din ea e adevărată și cât e, pur și simplu, nebunie pură.

Iar faptul că știu exact ce trebuie țării îi face foarte fericiți.

Asta îi determină să danseze drapelul pe maidan, asta îi face să cânte sau să plângă, să se încoloneze și să voteze așa cum au aflat de pe Tik Tok că e necesar.

Toți acești oameni au o singură deficiență. În mod normal, ea ar fi imperceptibilă, dar pentru un ochi format, ea poate fi identificată totuși: acești români fericiți și încolonați în spatele unor idei pe care le-au învățat de pe Tik Tok, direct din furtuna manipulării rusești, nu au dubii. De niciun fel. Ei nu se întreabă nimic. Ei doar cred. Și dansează. Și cântă. Și plâng. De fericire.

Căci în mintea lor ei își salvează țara. În realitate, își forțează țara să lupte cu mai multă îndârjire împotriva unui pericol uriaș, din care s-ar putea să nu se mai facă bine prea curând. În realitate, doar fac mai dificilă revenirea la normal, la decență și la bun simț. Și poate că asta e o luptă care ar trebui să fie grea. Că altfel n-am învăța nimic din tot ce ni s-a întâmplat în ultimii ani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Avem politicienii pe care ii merita tara asta!
    • Like 0
    • @ Ana Gia
      Ce inseamna tara? Teritoriul? Oamenii? E o afirmatie cam hazardata?
      • Like 0
  • Corina check icon
    Cineva scrie pe un forum că votul Diasporei e votul mediu statistic din țară, din mediul rural. La așa ceva să ne așteptăm ca vot predominant din străinătate. Nu e destul să ne mobilizăm decent? Să mergem la vot măcar 70% din mediul urban?
    • Like 0
  • Eu n-as cauta problema in poporul needucat, ci in cei care aveau obligatia: sa-l educe... dar n-au facut-o, sa-l mantuiasca... dar fara sa-l prosteasca cu moaste, cu sfinti de carton si cu conducatori mesianici; sa faca justitie cu dreptate... dar fara blaturi si coruptie; ori sa-l conduca politic... dar fara sa-l fure, sa-l minta sau sa-si bata joc. Pe astia si pe familiile lor sa cada toata vina... nu pe popor.
    • Like 4
    • @ Daniel00
      Cei care aveau obligatia, au facut-o! Asa cum aveau ei nevoie. Asta in timp ce altii nu doreau sa se manjeasca...
      • Like 0
  • RazvanP check icon
    Prin definiție singurii care nu au dubii sunt proștii...
    Acum, tehnic vorbind vina este și a noastră pentru că permitem proștilor să voteze. Votul censitar avea logica lui, nu poți avea ceva de spus în viață dacă nu ai făcut nimic în viață...
    • Like 9
    • @ RazvanP
      Tu ai dubii? Ești sigur ACUM de opțiunea ta? Întrebări întrebătoare... E adevărată ideea că în general proștii nu au dubii, dar asta nu se referă la o opțiune de moment. Dacă ești mereu sigur pe tine atunci da, ești prost. Dar dacă dimpotrivă, ești mereu în dubiu nu înseamnă că ești neapărat deștept, ci înseamnă să fii în extrema cealaltă a eternului indecis, care nu poate lua bărbătește nicio decizie niciodată. Sau care nu iubește sau nu pune pasiune în nimic. Românii (mulți dintre ei) acum S-AU HOTĂRÂT. Și se simt ușurați și bucuroși că din vechea dezorientare au ajuns să se hotărască și să realizeze ce vor și ce le trebuie. E ceva mai mult decât mental. E ceva sufletesc și pasional, dar cu seninătate și bucurie. E despre regăsire de sine și regăsirea valorilor și a drumului rătăcit. Georgescu se referea la asta cu expresia ”trezire în conștiință”. Pot să râdă câți vor și cât vor de ideea asta, dar oricum ai privi-o e cam... adevărată.
      Dar despre votul ”proștilor” sau votul censitar nici n-are rost să mai comentez, cel puțin acum, astfel de opinii halucinante și total antidemocratice...
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Blabla….
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      RazvanP check icon
      Dpmdv nici unul dintre candidați nu merită votul și da, am dubii că voi vota altceva decât răul cel mai mic. Dar da, am certitudinea că nu voi vota sau susține vreodată un jeg rusofil
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Mai aveti barbologii ieftine de la Georgescu citire ?
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Daca nu esti prost, iei in considerare conditii, argumente, le dezbati si te mai razgandesti. Daca esti pe partea cealalta, esti sigur din prima!
      Sufletesc si pasional nu inseamna inteligent si rational. Cand iei un credit de la banca o faci pasional? Dar cand creditezi un presedinte pentru viitorul tarii?
      • Like 0
    • @ Dragos Andreescu
      De ce? Sunteți curios? Vă frământă?
      • Like 0
    • @ Mhai Nai
      Nicușor la București a fost ales rațional la al doilea mandat? Conform ”realizărilor” din primul mandat? Dar la președinție, în ultimii 20 (DOUĂZECI!!!!!) de ani, Băsescu și Johannis au fost aleși rațional?
      • Like 0
    • @ Mhai Nai
      ...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult