Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ambasadorul Dan Mihalache, despre românii blocați pe aeroportul Luton: „Nu suntem babysitteri publici. Nu voi da nicio asistenţă nimănui căruia i s-a anulat zborul din motive meteorologice”

Dan Mihalache

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

100 de pasageri care trebuiau să decoleze duminică de pe aeroportul Luton de lângă Londra cu destinația Cluj au fost nevoiți să rămână la sol din cauza condițiilor meteo nefavorabile.  După câteva ore în care nu au primit niciun răspuns, pasagerii au fost sfătuiți să își facă rezervare pentru un alt zbor și să revină luni. Potrivit agenției Mediafax, românii susţin că au sunat la Ambasada României în Marea Britanie, dar nu a răspuns nimeni.

Contactat de agenția de presă, ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a spus că nu este treaba ambasadei să acorde asistență consulară în astfel de situații.

Au o problemă cu autorităţile? Asta e o problemă a ambasadei, nu anularea unor zboruri din motive meteorologice, ceea ce mi se poate întâmpla şi mie ca ambasador. Cred că oarecum am ajuns cam departe cu această discuţie cu asistenţă consulară, cu lucruri care se întâmplă şi care ţin de cum zboară avioanele în lume. Mă interesez asupra acestui subiect, dar vă spun că nu voi da nicio asistenţă nimănui căruia i s-a anulat zborul din motive meteorologice. Statul român este responsabil de relaţia cetăţenilor săi cu autorităţile, nu cu meteorologia", a spus Dan Mihalache, citat de Mediafax.

„Şi eu ce treabă am cu chestia asta, iertaţi-mă e o chestiune care se întâmplă, nu e în autoritatea statului să se ocupe de zborurile care sunt anulate. Acum cred că exagerăm puţin. Ce asistenţă consulară să dau eu ca ambasadă unor oameni ale căror zboruri se anulează din raţiuni meteorologice? Nu credeţi că am ajuns puţin cam departe? ", a mai declarat ambasadorul.

Ulterior, Mihalache a revenit și a spus că va trimite în mod excepțional un consu. „Nu suntem un fel de babysitteri publici”, a susținut el. „În mod excepţional un consul se va deplasa la Luton, este vorba despre două curse Wizz Air, pentru a discuta cu cetăţenii şi nu ştiu cu cine, şi cu companiile aeriene, că cu altcineva nu are cu cine, că nu au problemă cu autorităţile. Îmi menţin însă punctul de vedere: aceste lucruri nu sunt de competenţa ambasadei şi a consulatului, pentru că noi avem altă misiune şi nu suntem un fel de babysitteri publici care trebuie să facem tot felul de lucruri care ţin de relaţiile private", a declarat Mihalache pentru Mediafax.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ioana check icon
    Daca nu a raspuns nimeni la telefon nu e ok - asta daca s-a folosit un numar de hotline, ca la numerele de la birouri era normal sa nu raspunda nimeni duminica, nu-i asa?
    Legat de asistenta consulara, nu vad care e problema. Omul nu e simpatic, dar are dreptate. Wizz e o companie privata, low cost, se stie ca sunt destul de des probleme, iar cand faci o rezervare fie platesti si o asigurare (care poate sa ajute putin), fie iti asumi riscurile. Iar cu vremea nu prea poti sa te pui.
    Nu am inteles ideea acestui articol...
    • Like 0


Îți recomandăm