Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Ambasadorul României în Belarus și alți diplomați europeni au mers acasă la scriitoarea Svetlana Alexievici pentru a descuraja arestarea ei

Diplomații străini la locuința Svetlanei Alexievici

Foto: Lrt.lt

Mai mulți diplomați europeni și-au exprimat solidaritatea față de scriitoarea și disidenta Svetlana Alexievici, laureată a premiului Nobel pentru literatură, și au mers la locuința acesteia din Minsk, pentru a descuraja eventuala sa arestare.

Printre aceștia, s-au aflat ambasadorii din Cehia. Slovacia, Suedia, Lituania și Austria, dar și ambasadorul României, Viorel Moșanu.

„Am primit informația că persoane necunoscute, probabil reprezentanți ai securității sau poliției, sună la ușa apartamentului ei. Am considerat că Svetlana Alexievici este n pericol de a fi arestată, de vreme ce este ultimul membru al Consiliului de Coordonare al Opoziției care nu se află în detenție sau în afara țării”, a declarat ambasadorul lituanian Andrius Pulokas, citat de presa locală. 

Scriitoarea nu vrea să părsească țara și înclină spre a rămâne acolo unde este - în apartamentul ei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stelian check icon
    Nu ambasadorii au facut ceva. Ci statele respective au dat ordin ambasadorilor sa faca ceea ce au facut. Un diplomat in functie nu misca nimic din initiativa personala. Tot ce face face la ordinul MAE din tara lui. Sau are acceptul MAE din tara lui.
    Asa ca ambasadorul roman a respectat ce i s-a spus.
    E valabil si pentru actiunile ambasadorului rus la Bucuresti.
    • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult