Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ambasadorul României în Belarus și alți diplomați europeni au mers acasă la scriitoarea Svetlana Alexievici pentru a descuraja arestarea ei

Diplomații străini la locuința Svetlanei Alexievici

Foto: Lrt.lt

Mai mulți diplomați europeni și-au exprimat solidaritatea față de scriitoarea și disidenta Svetlana Alexievici, laureată a premiului Nobel pentru literatură, și au mers la locuința acesteia din Minsk, pentru a descuraja eventuala sa arestare.

Printre aceștia, s-au aflat ambasadorii din Cehia. Slovacia, Suedia, Lituania și Austria, dar și ambasadorul României, Viorel Moșanu.

„Am primit informația că persoane necunoscute, probabil reprezentanți ai securității sau poliției, sună la ușa apartamentului ei. Am considerat că Svetlana Alexievici este n pericol de a fi arestată, de vreme ce este ultimul membru al Consiliului de Coordonare al Opoziției care nu se află în detenție sau în afara țării”, a declarat ambasadorul lituanian Andrius Pulokas, citat de presa locală. 

Scriitoarea nu vrea să părsească țara și înclină spre a rămâne acolo unde este - în apartamentul ei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stelian check icon
    Nu ambasadorii au facut ceva. Ci statele respective au dat ordin ambasadorilor sa faca ceea ce au facut. Un diplomat in functie nu misca nimic din initiativa personala. Tot ce face face la ordinul MAE din tara lui. Sau are acceptul MAE din tara lui.
    Asa ca ambasadorul roman a respectat ce i s-a spus.
    E valabil si pentru actiunile ambasadorului rus la Bucuresti.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult