Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, s-a fotografiat cu steagul Ținutului Secuiesc. Reacția ambasadei SUA și a MAE

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, apare într-o fotografie cu steagul Ţinutului Secuiesc. Aflat într-o vizită în judeţele Covasna şi Harghita, diplomatul american s-a fotografiat alături de oficiali ai UDMR.

Fotografia, care a stârnit reacții pe rețelele de socializare, a fost postată pe contul său de Facebook de către primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care se află și el în imagine, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor. 

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe a răspuns, în urma unei solicitări adresate de Republica.ro, că „în ceea ce privește fotografia la care faceți referire, asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea înțelegerii şi luării în considerare a posibilității existenţei unor sensibilități. Am transmis aceste considerente partenerilor noștri americani în cadrul unei discuții cu Ambasada SUA la Bucureşti”.

UPDATE „Ambasadorul Hans Klemm este Ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. El călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti. În calitate de aliat şi partener strategic al României, Statele Unite sprijină şi aplaudă democraţia din România şi eforturile României de a-şi consolida instituţiile democratice prin participarea deplină şi egală a tuturor segmentelor societăţii”, a transmis Republica.ro Biroul de presă al ambasadei SUA la București, la întrebarea care este mesajul pe care ambasadorul SUA a dorit să îl transmită în imaginea în care apare alaturi de steagul Ținutului Secuiesc.

(Foto: Facebook/Antal Arpad)

„Ambasadorului SUA i-am făcut cadou un steag al comunității secuiești, steag care a devenit și simbolul lipsei de respect al autorităților față de comunitatea secuiască. Menționez, că acest steag a fost folosit prima dată în 1599, când secuii au luptat alături de Mihai Viteazul”, a scris pe Facebook primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Ambasada SUA la București nu a transmis deocamdată o reacție la fotografia în care diplomatul american apare ținând steagul secuiesc.

Pe contul de Facebook al Ambasadei SUA la București au fost postate mai multe imagini din timpul vizitei ambasadorului Hans Klemm în Sfântu Gheorghe, dar nu şi cea în care diplomatul oficial a fost surprins ţinând steagul Ținutului Secuiesc.

Incidentul vine după ce, în urmă cu câteva săptămâni, ambasadorul SUA la Chişinău a declarat la postul public de televiziune de peste Prut că Moldova nu este România. 

Reacția Ministerului Afacerilor Externe, transmisă Republica.ro, prin Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare:

„Vizita ambasadorului Hans Klemm în teritoriu se înscrie în atribuțiile curente ale ambasadelor de a se documenta la fața locului cu privire la realitățile din statul de reședință și de a avea un dialog cu autoritățile locale.

Suntem convinși că asemenea vizite generează o reprezentare adecvată a realităților din România în ceea ce privește drepturile de care se bucură persoanele aparținând minorităților naționale și modelul de interculturalitate promovat de România, care corespunde întru totul standardelor în materie.

În ceea ce privește fotografia la care faceți referire, asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea înțelegerii şi luării în considerare a posibilității existenţei unor sensibilități. Am transmis aceste considerente partenerilor noștri americani în cadrul unei discuții cu Ambasada SUA la Bucureşti”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Belcin check icon
    Apropo domnul ambasador a citit sau a fost instruit in ISTORIA ROMANIEI?? daca nu inseamna ca a ajuns ambasador al unui stat ..care nu ne doreste progresul sa zicem..secuii nu sunt unguri..ca au fost maghiarizati este alta problema..problema interna iar domnia sa ar fi trebuit sa stie si sa respecte ..legislatia romana.Ce ar mai fi de zis??incompetenta..rea vointa sau ..a fost inselat..
    • Like 0
  • Care secui? Adică chiar așa de idioți suntem? Câți secui mai locuiesc în România? maghiar nu este același lucru cu secui două rase complet diferite! Domnul ambasador să își vadă de treaba lui și de istoria de câteva sute de ani a țării lui!
    • Like 1
  • aici e vorba de simbolistica nu neaparat de ceva concret, eu personal nu mi-l imaginez pe ambasadorul nostru la Washington sa mearga in Amarillo,Texas unde ar aparea intr-o poza alaturi de un grup secesionist cu steagul Texasului in spate. Frica de rusi si Rusia ne face uneori prea slugarnici fata de America, o tara care, sa fim seriosi, NU a facut nimic pentru noi in ultimii 27 de ani de capitalism .
    • Like 0
  • check icon
    Dar cînd românii din Ucraina ori din Ungaria ori din Serbia arborează steagul românesc e bine, nu? Doar când secuii își arborează steagul e rău. Păi ce steag ar putea să pună secuii, pun steagu lor istoric, nu? Nu cumva îi și obligăm să se bucure de 1 decembrie? Că dacă nu, îi împușcăm. Citesc aici exemple frumoase de toleranță românească, felicitări băieți și fete, bravo.
    • Like 0
    • @
      Belcin check icon
      Va inselati ..ROMANII din Ungaria,Ucraina ..nu au voie sa arboreze steagul ROMANESC...nici cei din Serbia...asa ca mai documentati-va...apropo nici LIMBA ROMANA ..nu au voie sa o foloseasca....mai documentati-va...
      • Like 0
  • nenicu' check icon
    Americani am vrut, americanisme primim. Pana la urma nu intelegem de ce nu pleaca pul!mea asta pe o insula sa traisca acolo in autonomie - sta si racaie rahatul ca vor independenta in cadrul altei tari cu legi si reguli. Daca vor reusi vreodata sa o obtina vom fi niste prosti. Sa nu uitam ca nationalismul nu este o caracteristica a UE
    • Like 2
  • Doamna Voiculescu ne dă o ştire ... fără un comentariu. N-o avea nicio părere? M-am uita pe unele bloguri şi ziare pe care le urmăresc şi constat că situaţia este identică. Totă lumea dă ştirea, nimeni nu comentează. Şi vorbim despre o fotografie în care ambasadorul american ţine/susţine un steag al Ţinutului Secuiesc. Dacă era o fotografie în care apărea şi un steag secuiesc (stânga, dreapta, sus, jos), atunci puteam să trecem cu vederea. Deşi... Să omitem faptul că acest gest vine după zicerea ambasadorului american de la Chişinău cu privire la Moldova şi Transnistria? Nu avem cum. Sunt la pachet. Şi cu toate astea, nici un vector de opinie, nici măcar unul, nu comentează. Ministerul de Externe bate câmpii, Cioloş are treabă, Iohannis este ocupat cu altele, partidele politice au alte teme de dezbatere, la tv îl psihanalizăm pe Boureanu şi struţul îşi bagă capul în pământ. O fi în regulă? Ar fi, dacă şi ambasadorul român din SUA ar merge în Texas, pentru a cunoşte TOATĂ America, s-ar fotografia cu membrii Mişcării Naţionaliste Texane şi ar mai rămâne ambasador. Potrivit lui Nathan Smith, numărul trei în Mişcarea Naţionalistă Texană, statul Texan nu mai vrea sa finanteze un buget militar enorm, cum este cel al Statelor Unite, si sa ”tolereze” dictatura presedintelui Barack Obama. ”Avem nevoie sa fim independenti pentru ca noi suntem diferiti (…) Noi nu suntem de acord cu politica guvernului federal american(…) Pentru ce texanii trebuie sa finanteze un buget militar astronomic, cum este cel al Statelor Unite? Nu suntem de acord cu aceasta politica, a indicat Nathan Smith, aflat intr-o vizita la Moscova, urmare a invitatiei lansate de Alexandr Ionov, conducatorul Miscarii antimondialiste din Rusia. Texasul nu este SUA? Are o istorie comună cu Mexicul? Cum este, domnule ambasador? Eu sunt sigur că în timpul vieţii mele, Transnistria va fi pământ rusesc, Ţinutul Secuiesc va obţine autonomia şi Moldova va rămâne un teritoriu la răscruce de vânturi, dar suntem datori să ne susţinem interesele. Având în vedere tăcerea de astăzi, eu zic să nu-l mai condamnăm pe Carol al II-lea de laşitate după Dictatul de la Viena. Astăzi am luat act de un alt dictat, pas cu pas.


    • Like 1
    • @ Constantin
      Venom check icon
      Tocmai că NU este rolul știrilor să comenteze. Îți prezintă doar informația, cât mai sec și cât mai impersonal, astfel ca tu să ai o părere proprie despre eveniment și nu opinia jurnalistului! Dacă vreun editorialist consideră subiectul bun, atunci vor apărea și comentarii. O paranteză istorică - Transnistria nu a fost niciodată a noastră (a Moldovei istorice). Este pământ (mai degrabă) rusesc (deși a avut o serie de stăpâni) și rușii profită pentru a face anumite presiuni în zonă și nu numai. Depinde de un curs al evenimentelor, desigur, dar dacă rușii cred că încheierea conflictului înghețat din regine le aduce mai multe avantaje decât alipirea oficială, care oricum poate fi făcută în orice moment (da, a fost un referendum), atunci alipirea va fi pe modelul ruperii Crimeei. Aș putea spune că pe noi ne-ar avantaja cedarea de către Moldova a Transnistriei fiindcă după lămurirea situației am putea deschide un nou capitol în negocieri. Nu poți să aduci în Europa o regiune cu o enclavă militarizată de ruși, inclusiv puterile europene s-ar opune câtă vreme acolo nu e pace și probabil și aliații NATO. Asta e prima condiție, pace în Moldova. Cât despre ținutul secuiesc, sau republica oltenilor, dacă respectă Constituția României, atunci nu e nicio problemă ce formă de organizare are o unitate administrativă a României. În momentul de față, constituția nu prevede autonomie teritorială, iar aliații NATO garantează pentru granițele statului român. Să nu facem dintr-un eveniment minor bocet naționalist, fiindcă dăm apă la moară, gratuit, electoratului lui Vadim Tudor. Și unui anumit partid nou care n-ar fi trebuit înființat.
      • Like 0
    • @ Venom
      Aşa este, Transnistria nu a fost pământ românesc, dar nu trebuie să uităm istoria: în vremea URSS-ului, Buceacul (Basarabia istorică) a fost rupt din RSS Moldovenească şi dat Ucrainei iat Transnistria a fost alipită la RSS Moldovenească. Corect ar fi să renuţăm la Transnistria şi să primim Basarabia istorică (Buceacul...). Nu se poate, ştiu. Nu vrea Ucraina. Ne-ar avantaja cedarea Transnistriei de către Moldova, sunt de acord, dar ambasadorul american a mers şi mai departe: Moldova nu este România! Cu privire la Ţinutul Secuiesc, autonomie şi constituţia României, dă-mi voie să am rezerve: marile puteri nu dau doi bani pe constituţia noastră. DOAR CONSTITUŢIA LOR CONTEAZĂ. Este vorba de dreptul forţei şi forţa dreptului. Întodeauna a câştigat dreptul forţei... Istoria mă confirmă.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Valentin check icon
      Cum poate să spună orice ambasador că Moldova E România??? Ne place sau nu, Moldova este stat independent şi suveran. O eventuală unire nu se poate produce decât prin voinţa liberă a ambelor părţi.
      • Like 0
  • Hans G.Klemm a făcut o prostie și el știe. Dar nu știu dacă știe că e prostie sau dacă știe ce știe. Să nu uităm că 3 ani SUA n-a avut ambasador în România, Obama nereușind să rezolve problema decât numindu-l pe executivul de la resursele umane ale Casei Albe. Problema e că săptămâna trecută, frate-sau mai mic, Petit de la Chișinău, a comis și el degradarea fasolei. Mulțumim lui Dumnezeu că Putin nu este președintele SUA.
    • Like 1
  • golan check icon
    Ar trebui sa scapam de aceste discutii aiurea. Regionalizarea oficiala ramane cum e, iar maghiarilor sa li se permita sa aiba un tinut secuiesc al lor, simbolic si cu ce insemne vor ei, cata vreme nu indeamna la spargerea granitelor Romaniei. Nu stiu daca este potrivit sa existe asa ceva si astfel de gesturi in institutii publice, dar astfel de gesturi apar tocmai pentru ca sunt interzise. Oamenilor respectivi ar trebui sa li se acorde dreptul de a se exprima cum vor si daca ei vor sa arboreze nu stiu ce steaguri sau sa deseneze nu stiu ce harti, ar trebui lasati sa-si foloseasca aceste simboluri in orice situatii neoficiale.
    • Like 1
  • Mi se pare de bun simț ca ministrul român de externe să solicite rechemarea d-lui ambasador și eventual trimiterea dumnealui la un curs de reciclare/cules porumb în Arkansas, deoarece nu cunoaște problemele ,, sensibile'' ale statului în care dumnealui reprezintă interesele USA. Eventual, poate pleca cu un proverb neaoș învățat și anume să aibă grijă să nu mai intre ca musca-n ...reversul calului.
    • Like 0
  • Venom check icon
    Nu am nicio problemă. Legea permite arborarea acestui drapel, și dacă cei trei secui care poate au mai rămas în Transilvania se simt reprezentați de el, pot să îl pună unde vor. A fost, însă, o provocare din partea unui politician MAGHIAR să se fotografieze cu ambasadorul ca să își lanseze propriul mesaj folosind steagul SECUIESC creat în 2004? Desigur. Politicienii maghiari și români sunt în campanie electorală, le cunoaștem temele și calitatea umană. În loc să ne supărăm pe ungur că și-a spus poezia, mai bine ne uităm ce trimit românii verzi și patrioți în Parlament sau cum un fost premier îi promovează pe exaltați ca să mai prindă el un loc cu imunitate: un partid naționalist, nou nouț, cu veleități paramilitare. Era o problemă dacă ambasadorul se ducea la demenții noștri, urcându-i în sondaje și punându-i pe TV, ca dementul de Ponta. Era o problemă, dacă ambasadorul spunea că România ar trebui să schimbe Constituția și să procedeze la federalizare. Iar poporului american, vecin și prieten, îi transmitem că urmărim cu atenție și îngrijorare cum urcă spre Casa Albă primarul din Sfântu Gheorghe.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult