Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

S-a suit scroafa-n copac. Imaginea emblematică a învățământului românesc

Românii au o vorbă cam din topor, dar duritatea ei stilistică are întotdeauna corespondență în realitatea noastră mâloasă. În DEX, expresia este explicată astfel: S-a suit scroafa în copac se spune despre un parvenit înfumurat.

Florin-Costel Pandele, primar de Voluntari-Ilfov, a oferit - probabil involuntar- fotografia virală a începutului de an școlar pe 2016. Nici dacă o făcea cu intenție, edilul nu reușea să livreze imaginea emblematică a învățământului în 2016. 27 de ani de reforme, peste 20 de miniștri, mai bine de 60 de modificări ale legii după care funcționează și efectele extrem de grave - rate tot mai mici de trecere a examenelor naționale, bagatelizarea învățatului, apariția fabricilor de diplome, plagiatul și politizarea angajaților până aproape de nivelul portartarului.

Florin-Costel Pandele, el însuși suspectat că a plagiat în teza sa de doctorat, cocoțat pe catedră, arată unde au reușit să se urce politicienii cu școală pe sărite și cuvinte puține, dar mai ales nevoia lor de a le vorbi de sus, de pe piedestaluri false, maselor de proști pe care-i păstoresc, dar care, e drept, le dau votul de fiecare dată când sunt chemate să o facă. 

Fotografia, susține Digi24, a fost făcută luni, 12 septembrie, la ceremonia de deschidere a noului an, în curtea școlii numărul 1 din Voluntari, Ilfov. E de prisos să umpli pagini traducând semnificația unor astfel de imagini, au făcut-o internauții pe Facebook, poate mai bine decât ar putea-o face orice analist sau politician.

N-ați înțeles metafora. Calcă în picioare catedra și implicit scoala, spune Vasile Temle.

Soțul doamnei Firea. Poate că atunci când ai două doctorate, nu te mai cobori la nivelul profesorilor, elevilor, părinților, le dai lecții de bun simț, spune Cristina Alexandru.

Poate cel mai bun comentariu aparține unui cetățean care rezumă totul la o frază simplă- dacă școala nu ar fi fost politizată, iar directorul școlii numărul 1 din Voluntari nu ar fi fost numit și susținut politic, probabil că și-ar fi permis să-i spună domnului primar Pandele că nu e frumos să se urce pe catedră ca să-și țină cuvântarea și l-ar fi dat jos de acolo.

La bătaie cu poza lui Pandele pentru statutul de ridicol pe ziua de luni a fost postarea doamnei Grapini, cunoscută în mediul online datorită ambiției cu care scrie tâmpenii bine meșteșugite, îmbibate cu cât mai multe greșeli de ortografie și punctuație. Venerabilă vârsta doamnei Grapini, altfel europarlamentar care reprezintă România la Bruxelles, dar cred că și săracii profesori ai domniei sale, dacă trăiesc, intră în pământ de rușine. Rușinea lor nu anulează însă întrebarea legitimă despre cum o fi trecut doamna europarlamentar clasele, dintr-a IV-a până la liceu. 

Pe rețelele de socializare, textul Mariei Grapini circulă sub formă de test de gramatică, unde cel care le depistează și corectează obține punctaj bun. 

Politizarea școlilor în adâncime este cauza tuturor problemelor, iar cine neagă această evidență o face în mod voit, tocmai pentru a ascunde acest cancer care a făcut mestastaze în ultimele decenii. La o școală din apropierea zonei Iancului-București, în 2014, cadrele didactice au fost forțate să meargă la mitingul de lansare a candidaturii lui Victor Ponta pe Arena Națională. După ce directorul a intrat trântind și pocnind în cancelarie pentru că nimeni nu se înscrisese pe liste de bunăvoie, dascălii au tras la sorți care să se ducă în tribune la marele spectacol politic. 

Dacă școlile din România ar avea câțiva învățători și profesori curajoși precum medicul Camelia Roiu, am vedea cu ochiul liber larvele care umblă pe băncile elevilor noștri, tolerate și ajutate să crească de politicienii care și-au vrut slugile în funcțiile de directori și la catedre.

În rest, rămâne cum am stabilit cu domnul Florentin Pandele, la finalul tezei de doctorat "România și noile provocări generate de integrarea europeană", care conține pasaje copiate din alte cărți fără a fi citate corespunzător, așa cum a descoperit Iulia Marin, de la PressOne. Vă las în compania frazei de mai jos, curată și inteligentă concluzie, de o banalitate și un nimic demnă de o teză de doctor: "Pe de altă parte, trebuie să fim conștienți de faptul că, pe lângă oportunități, Uniunea Europeană aduce și o serie de provocări la care țara noastră va trebui să răspundă în mod adecvat."

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cu siguranta dezaprob atitudinea d-lui Pandele insa nu pot trece cu vederea faptul ca el este produsul alegerii noastre in " inalta functie". Daca stau si chibzuiesc e firesc ca in vremurile noastre lipsa de educatie si ignoranta sa se vada de la inaltimea functiei.
  • Like 0
 • Porcul în general si scroafele (cu mulți purceluși dupa ele) sunt niste animale haioase, inteligente și lipsite de orice intenție ascunsă. Nu sunt de acord cu DEX-ul...zicala pare mai degrabă similară ca semnificație cu „a zburat porcul”...Ar fi de actualitate să o înlocuim în DEX cu una al cărui sens ar fi fără echivoc: „s-a suit Pandele pe catedră”. Cel mai grav este într-adevăr ca nici unul dintre cadrele didactice “nu a mișcat”...cunoaștem și expresia asta foarte bine,nu?
  • Like 0
 • check icon
  Ați observat, desigur, că în planul secund este un preot care, nu am dubii, a sfințit și scena și asistența. Amin.
  • Like 1
 • check icon
  Din păcate, legile (deocamdată) nu pedepsesc asemenea comportamente și asemenea discursuri. Cred că ar trebui. Acuma, între noi, nu dau mai departe: ce e rău că s-a urcat omul pe o masă/birou? Nu e podium acolo, s-a urcat și el unde a putut. Din păcate, sistemul educațional și administrația locală sunt domeniile unde în România NU s-a făcut NICIO reformă. În alte domenii, de bine ori de rău, mai de bună voie, mai forțat de evenimente, s-au mai făcut reforme. În cele două domenii citate, nimic; nothing; nada; niente; nic.
  • Like 0
 • Pai o fi-nceput si Scoala Vietii ca toata lumea se-ntreba deunazi cand se deschide noul an scolar pentru Scoala Vietii.
  Oricum, intelegem nevoia scroafei de a se sui in copac dar trebuia sa se suie in copac sau pe o scara de zugrav ca era mai emblematic. Asa, cocotat pe catedra, strica imaginea doctorilor PSD.
  • Like 1
 • Cu cat un politician este mai corupt si mai nemernic, cu atat va primi mai multe voturi din partea poporului insetat de democratie.
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Oricum învăţământul românesc e praf şi pulbere! Ce mai contează?
  • Like 0
 • De înrămat fraza care închide seria tâmpeniilor debitate de Grapini : Înmânez flori tuturor celor dedicați educației .
  Cât despre porcul suit pe catedră , ce pot spune ? Imaginea face cât o mie de comentarii .
  • Like 1
 • chiar nu a fost nimeni pe acolo sa-l huiduie ?
  • Like 0
  • @ Catalin Dan
   Nu a avut nimeni motive bune sa il huiduie se pare...
   • Like 0
 • https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10210225852190825&set=a.1295086385334.2044090.1475559812&type=3&theater
  • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult