Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ambasadorul SUA: „În această toamnă vom găzdui cea mai numeroasă misiune comercială care a ajuns vreodată în România”

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, a anunțat marţi, în discursul rostit la recepţia de Ziua Independenţei SUA, că în toamnă ambasada va găzdui cea mai numeroasă misiune comercială care a ajuns vreodată în România.

„Ambasada mea va îndeplini acum angajamentul preşedintelui meu de a consolida şi mai mult parteneriatul nostru strategic. În această toamnă vom găzdui cea mai numeroasă misiune comercială care a ajuns vreodată în România şi vom încuraja investiţiile dintre ţările noastre, în ambele direcţii. Putem face acest lucru cu eficienţă maximă aici, în România, într-un cadru de politici stabil, previzibil, transparent, caracterizat de consultare veritabilă cu toţi actorii implicaţi, inclusiv cu investitorii străini”, a spus ambasadorul în discursul susținut la recepția organizată de reprezentanţa diplomatică la Bucureşti.

Trade Winds, cel mai de amploare eveniment de promovare comercială organizat anual de către Departamentul Comerţului al Statelor Unite, a ajuns anul acesta la a zecea ediţie. România va fi principala destinaţie a misiunii din luna octombrie 2017, companiile participante având opţiunea de a se deplasa şi în Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Serbia.

În domeniul colaborării militare oficialul american a precizat că Ambasada SUA va sprijini România în angajamentul său de a investi 2% din PIB pentru apărare.

„Aşteptăm cu interes să dezvoltăm fiecare dimensiune a parteneriatului nostru împreună cu noul guvern condus de prim-ministrul Mihai Tudose şi cu membrii Parlamentului României”, a mai spus Hans Klemm.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Corea de Nord a lansat pe 4 iulie o noua racheta, mai performanta si cu raza de actiune mai mare. Poate atinge Alaska si aproape ca poate atinge coasta de vest a USA. Aceasta este cauza pentru care USA vrea sa-si faca prieteni in jurul blocului Rusia-China-Corea de Nord. Nu are legatura cu calitatile speciale are romanilor. It is only business.
    • Like 0
    • @
      check icon
      Oare?
      North Korea claimed that it had successfully launched its first intercontinental ballistic missile on Tuesday morning. Pyongyang said its Hwasong-14 ICBM flew some 933 kilometers in 39 minutes reaching an altitude of 2,802 kilometers, according to the country’s state television.
      The Russian Defense Ministry has stated that North Korea launched an intermediate range missile on Tuesday morning. The missile flew around 535 kilometers, reaching an altitude of 510 kilometers, and fell into the Sea of Japan, according to military data.
      • Like 0
    • @
      check icon
      What are you trying to say? You say nothing, and you put too many numbers in your message, with no comments.
      • Like 0
  • Cu misiunea asta comercială vine și Bechtel în vizită?
    • Like 1
    • @ Robert Steiner
      Daca-i rost de ceva guvernanti sa dea banii tarii pe-o mica spaga personala vin, de ce sa nu vina. Crezi ca ei sunt prosti, sa refuze?! Ma scoate din sarite stupizenia asta cu "Bechtel-hotul". Pai, omule, Bechtel e ticalosul, ca ti-a luat 3 vaci din curte, sau tu, ca le-ai dat pe 1 leu si trei sticle de rachiu, si acum te faci ca nici nu mai gasesti contractul de vanzare?!
      • Like 2
    • @ Adrian Andrei
      check icon
      Mie teamă că este mai complicată problema decât o expui. E, mai degrabă, ca în filmele alea Western, în care mahărul zonei cu gealații lui controlează totul, cine face gât, pac...
      • Like 0
    • @
      Ba-i incredibil de simpla.
      Din pacate, cand iti pui hoti si ticalosi sa-ti gestioneze averea renunti implicit la dreptul tau de a-ti gasi dreptatea simplu, pui botul la explicatii alambicate ca "e mai complicat". Faci un contract cu o firma care face business, nu acte de binefacere, pui botul, iei spaga, platesti contractul si in loc de rezultate o bagi pe-aia ca "e complicat si s-a pierdut contractul"?! Sugerezi "subtil" ca ei erau mai mari si mai tari si n-ai avut curaj sa te pui cu ei?! Repet pentru a N-spea oara: CINE NU SCOATE CONTRACTUL ACELA, SA SE JUDECE IN BAZA LUI?! Vrei sa-l scoata Bechtel, pe-al lui?! Ai avut contract cu lupul, sa-ti manance (doar) 3 oi si sa-ti dea 15 kile de lapte, ti-a mancat toata turma si, desigur, ai aflat si tu ce stia tot satul, ca lupul nu da lapte! Si acum te dai "victima complicata", pana trece in prescriere si uita lumea, ca sa nu mai rada de tine?!
      • Like 1
    • @ Adrian Andrei
      Total de acord cu d-voastră, postarea mea nu blama neapărat societatea comercială cât afacerea în sine, iar dacă e să indic partea care are o culpă mai mare, degetul meu (mijlociu) s-ar îndrepta către statul român.
      • Like 2
    • @ Robert Steiner
      Ma bucur ca ne-am inteles. Haideti sa reformulam postarea dvs. initiala:
      "Cu misiunea asta comerciala, ii mai cheama si pe Bechtel, sa mai marcheze inca o data?"
      Oricum, scopul general al unei polemici cu un alt comentator pe platforma este ca sa ofer o opinie celorlalti cititori, nu neaparat ca sa ne injuram reciproc de mame. Exceptez postacii tembelizati cu tembelizorul, cu ei ma distrez cam cum se joaca pisicile mele cu mancarea cand vaneaza ceva prin gradina...
      • Like 0
    • @ Adrian Andrei
      Americanii au o vorba: "fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me".

      Mai au si o lege pe nume: "Foreign Corrupt Practices Act" ce pedepseste orice firma americana care da spaga sau e angajata in acte de coruptie in alte tari:

      https://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_Corrupt_Practices_Act

      Nou insa ne place sa ne plangem si sa dam vina pe altii.
      • Like 0
    • @ Dan Prisacaru
      Unora dintre noi, mai ales cei alegatori, ne place sa-i votam pe cei care se plang si dau vina pe altii. Altora dintre noi, mai ales cei alesi, le place sa-si mute repede spagile in offshore sau le declara cadouri de la rude. Desigur, cretinii patentati isi pun spagile in lingouri de aur si tablouri si le ascund sub pat, pana sunt chemati sa evalueze guvernarea... Eu fac "piua" si va intreb pe voi, cititorii, unde va incadrati?!
      • Like 0
    • @ Adrian Andrei
      Eu ma auto-incadrez in categoria "incompetentilor", de aia am si emigrat. Cat am trait in Romania am fost "prost", n-am stiut sa dau spaga, n-am stiut sa ma "descurc", n-am fost smecher, am picat mereu de fraier. In SUA imi traiesc viata in mod "plictisitor" fara nici un fel de astfel de evenimente si efroturi de a ma "descurca".
      • Like 1
    • @ Dan Prisacaru
      Bravos si spor in viata!
      Uite, eu sunt si mai "autoincompetent" ca tine, dupa 25 de ani in strainatate m-am intors in Ro. Nu-ti doresc, dar dupa ce o sa treci de 50 de ani s-ar putea sa ti se faca si tie dor de mere cu gust de mar culese din pomul tau si de oua de gaina hranita cu viermi si ce mai ciuguleste ea de prin iarba. Norocul meu ca nu stau la pensia lor si nici nu pun botul la ajutorul lor social!
      • Like 0
  • Cu regret constat ca am urmarit Digi 24 in aceasta zi de sarbatoare Americana si cu stupoare am observat ca discursul dl.Hans difuzat de mai multe ori in flash-uri a fost ceva de genul : "Vom sprijini Romania in lupta anti-coruptie si vrem sa credem ca aceasta tara este pe drumul cel bun iar guvernul si autoritatile romane isi vor da interesul in acest sens" etc etc si acum, ca tot prostul si nestiutorul de unde acest articol POMPOS ca vine Raiul peste noi romanii si ne scoate din saracie ? Domnilor, am inteles ca reclamele la bere obsesive sunt destinate romanilor slabi de inger, stiti dumneavoastra, omul la betie spune tot...dar transformarea unor spuse silabisite dintr-o americana fluida intr-un articol economic stralucit pentru partea romana cred ca este de domeniul fantasticului si ne mai intalnitului sau si cred ca aceasta este cauza, stiinta a descoperit noi canale de comunicare, de exemplu "pasareasca", practicata de jurnalistii romani in colaborare cu triburile din "Burkina Faso". Da acum stiu, de ce domnul Trump se iubeste asa de mult cu domnul Putin pentru ca impart acelasi pat supranumit si Romania ! ( Sper sa ma insel )
    • Like 0
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      "Diplomaticheza" e o limba greu de inteles pentru neinstruiti. Cand te exprimi in diplomaticheza, ascultatorul superficial are senzatia ca asculta "pasareasca" sau, mai grav, pricepe pe dos.
      Din tot discursul lui Klemm se extrag doar vreo 2-3 informatii cheie:
      - "sa nu dea dracu sa va opriti cu anticoruptia, noi va apreciem dar scroafa moarta e in cotetul vostru!"
      - "mocirla politica si de la guvernare este fix opusul a ceea eu definesc ("cadru de politici stabil, previzibil, transparent, caracterizat de consultare veritabilă cu toţi actorii implicaţi")"
      - "presedintele meu e fixat pe business, venim cu o delegatie care insa va cere oferte si de la concurenta"

      Cat despre "vrem sa credem ca..." tu, daca esti destept, ce-i spui nevestei cand tocmai ai aflat ca te inseala? Nu cumva "Vreau sa cred ca esti pe drumul cel bun si o sa-ti dai interesul ca..."?!

      Nu conteaza (deocamdata, adica pana la un posibil impeachment) cu cine doarme in pat Trump. America e altceva, si americanii zic, prin gura lui Klemm " Suntem dornici să susţinem România în angajamentul său de a investi 2% din PIB pentru apărare.", adica pe bani, cu arme de la ei. Alternativa este ca din aceiasi bani sa facem WC-uri cu etaj si termopane dar fara canalizare si terenuri de fotbal in panta, sa ne aparam cu ele de rusi cand or sa le ajunga foamea in gat si or sa intinda mana spre vecini.
      • Like 1
    • @ Adrian Andrei
      Cred ca comentariul dumneavoastra este unul "febril" si "frustrant", tin sa precizez ca nu ma regasesc in nici un fel in explicatiile date, mai mult mi se par hasurate intr-o romana arhaic ironica pe care pe alocuri nu pot sa o procesez, mai explicit, la fel ca o portie de fasole cu carnati ! (scuzati impertinenta)
      • Like 0
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      "Dumnezeu iti da dar nu iti baga in traista. Ce zice ambasadorul e legat de o oportunitate, probabil unica, pe care o avem sa castigam ceva daca stim sa negociem si sa ne "vindem marfa". Daca nu, in final vom fi cum am fost si chiar mai putin decat atat.

      In Declaratie de Independenta e scris: "Life, Liberty and the pursuit of Happiness" adica avem dreptul sa speram si sa incercam, nu da nimeni nimic de pomana.

      Visul cu "vin americanii" il putem intepreta cum vrem noi. Eu il vad ca un fel de opportunitate sa construim niste relatii din care sa putem profita. Sau sa fim iar pasivi, sa lasam sa treaca viata pe langa noi si sa ne plangem iar.

      • Like 1
    • @ Dan Prisacaru
      Pai a mai scris-o cineva pe aici (cer scuze, n-am retinut numele dar am votat pozitiv), trecea istoria pe langa noi si noi ne scuzam ca eram ocupati sa ne jelim soarta. Din 4 in 4 ani veneau unii si ne hipnotizau "barza-varza-viezure-manz" si noi mergeam sa-i votam si sa le luam suta de lei, sapca si galeata.
      Tu, ca emigrat american, vorbesti de "american dream", eu iti prezint "romanian nightmare"...
      • Like 0
    • @ Adrian Andrei
      Puteam sa editez, insa fac din asta o postare separata, caci este important:
      O fi el, Romanul, astazi beat, anesteziat si viseaza cosmaruri, insa...
      mamaliga explodeaza!
      Partea trista este ca pana atunci sufera multi si se pierd trenuri importante ale istoriei, care trec pe langa el... Faptul ca vor fi ticalosi atarnati de felinare sau impuscati la zid, la Targoviste e doar o palida compensatie pentru oportunitatile istorice pierdute atunci cand in jurul lui se imparteau cartile in timp ce el sforaia in sant!
      • Like 0
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      De ce ar fi comentariul meu "febril" nu prea pricep. Ca-i "frustrant" ma bucur, este scopul comentariilor mele sa va fac pe dvs, cititorii "frustrati" sa va simtiti cu adevarat "frustrati" de minoritatea politica care va "frustreaza". Ma bucur pentru dvs. ca nu va regasiti in niciun fel printre cei inselati, nici macar de nevasta. Ceea ce eu "hasurez ironic-arhaic" nu-i vina mea daca dvs. nu pricepeti (la nevoie pot sa va uploadez subtitrare in romgleza de corporatie). Va invit (cu afectiune, nu impertinenta) sa degustati o portie de fasole cu carnati, facuta de mine "slow cooking", una dintre cele mai delicioase mancaruri de pe fata pamantului pana la lansarea show-ului Masterchef, care n-are nimic de-a face cu ce va aduce dvs. firma de catering la birou. Carnatii nu-s de la porcul meu, caci n-am, dar sunt bio, de la un vecin in care am incredere ca-i trateaza "humane", eu doar ii prepar si-i afum in afumatoarea personala, hand-made, cu rumegus de fag zero-carbon-footprint. Daca-i la inceput de iarna, se pune si de niste vin si rachiu de mere, nu garantez ce-o sa-mi iasa, e primul an cand fac...
      • Like 0
  • Asta aşteptăm din partea Americii.
    I-am aşteptat mai mult de 70 de ani pe americani, bine şi acum. Să sperăm că nu vor ateriza la Bucureşti pentru a merge la Belgrad şi Sofia...
    • Like 2
    • @ Constantin
      Gravity check icon
      Pe ce autostrăzi? :)
      • Like 1
    • @ Gravity
      Să sperăm că vom fi în stare să construim şi autostrăzi. Dar nu până la Belgrad şi Sofia :)
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Corect!
      • Like 1
    • @ Constantin
      check icon
      Dar până acolo ce cusur ar avea? Presupun că ați fost măcar o dată până dincolo de Dunăre, prin Giurgiu-Ruse și, dacă da, presupun că ați observat, nu se poate să nu fi observat că, fără a fi ceva ieșit din comun, imediat ce treci Dunărea infrastructura vecinilor este mult mai bună. Nu mai spun că felul cum arată zona de frontieră Giurgiu este vai și amar, iar drumul de la Giurgiu la București se poate făli, cred, cu reputația celei mai cumplite intrări într-o capitală numită București.
      Mi-e teamă că iar fantazăm tot așteptându-i pe americani. Cred că ar fi mult, mult mai util și mai palpabil să facem naibii odată și podul ăla de Călărași-Ostrov-Silistra și încă unul la Turnu Măgurele-Nicopole. Măcar atât. Suntem de o incredibilă infatuare față de vecini, deși nu avem niciun motiv serios.
      • Like 1
    • @
      Aveţi perfectă dreptate. Eu am glumit: nu facem autostradă spre Sofia ca să nu fugă americanii în Bulgaria... Ăia mulţi care vin la toamnă.
      • Like 0
    • @ Gravity
      pe aia construita de bechtel!!
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      În afară de TVR, cred, niciun trust media nu a comentat recenta vizită a președintelui Bulgariei la București cu ocazia forumului economic RO-BG. Am dat pe TVR 1 întâmplător, taman când vorbea Iohannis, care menționa zona Dunării, podurile ce urmează a fi construite (parcă la plural vorbea) etc. Acum vreo 2 ani, bulgarii lucrau intens să facă joncțiunea autostrăzii de la Sofia spre Salonic, nu cred că au terminat, dar se lucra intens. Mie astea mi se par lucruri mult mai aproape de noi, palpabile, utile și turismului și firmelor. Deocamdată, investițiile SUA în RO sunt modestuțe. Eu unul nu-mi fac mari iluzii că vor fi cine știe ce în următorii ani. Discursul de ieri al lui Klemm este pe linia limbajului de lemn diplomatic, comunică minimal și este neangajant. Sau poate fac ei cele două poduri peste Dunăre? OK, cât mai repede.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult