Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Amintire de azi 40 de ani: Am adormit pe loc, acolo, în strada plină de praf, eu copil, în mijlocul unei tragedii mari cât tot Bucureștiul

Mă uitam la creioanele colorate puse lângă teancul de caiete cu coperți albastre și etichetate cu ”Radu Mircea, clasa a II-a C” și nu știam ce să aleg: pe cel portocaliu, ca să colorez fructele, pe cel maron pentru trunchi și ramuri sau pe cel galben cu care să umplu soarele căruia îi făcusem doar conturul; pe pagină erau titlul lecției, ”Caisul”, și un desen. La masa din mijlocul sufrageriei, pe scaunul de lângă mine stătea tata care mă privea fără așteptări.

A început să se zguduie camera. Apoi un vuiet cum nu mai auzisem până atunci, un uruit pe care nu-l înțelegeam și nu știam de unde vine. Mi-am întors capul și am văzut cum recamierul sălta și parcă venea spre noi.

”Ce se întâmplă?” o aud pe mama țipând din bucătărie.

”E cutremur. Stai liniștită, îi răspunde tata calm, a mai fost și în ´40”.

Apare în tocul ușii, îngrozită, cu ochii mari, strângând la piept canadiana mea pe care o smulsese reflex din cuierul aflat în hol. A fost ultima imagine din acea seară, din apartament. S-a făcut întuneric.

Mama mă trăgea după ea. Săream treptele și încercam să nu calc pe fâșul pe care nu apucasem să-l îmbrac, în care vârâsem doar o mână. Toți ieșiseră din apartamente și coborau scările în fugă, tropăind asurzitor, plesnind haotic pereții cu palmele, toate într-un urlet sinistru și continuu pe care ecoul îl amplifica. Toată lumea urla iar tata rămăsese în urmă, bezna îl înghițise.

Am ieșit afară, la întuneric. 

Vecinii erau strânși în fața blocului respirând și vorbind toți odată. Mama mută, privind către ușă - nu mi-a dat drumul din mână decât când l-a văzut pe tata care a ieșit din bloc, cred, ultimul. Adusese cu el încălțăminte și haine groase pentru noi; știa că vom pleca imediat de acolo și că vom merge mult pe jos.

Eram pe Șoseaua Colentina într-un șir lung de oameni care își părăsiseră casele; o luase fiecare încotro vedea cu ochii doar să fie sub cerul gol. Să scape. Deasupra mea era luna, o lună mare, aproape de pământ cum nu mai văzusem niciodată, galben-portocalie. Mi-am adus aminte de soarele pe care nu apucasem să-l colorez.

”Unde mergem?” întreb

”La mămăița”

Asta însemna în apropiere de Gara de Nord, acolo locuia. Știam să ajung și singur - luam travaiul 4 care mă ducea direct sau 21 până la Obor unde schimbam cu 24 sau 27 care aveau cap de linie pe Bd. Duca. Acum nu era niciun mijloc de transport și nimeni nu aștepta în stații. Oamenii luaseră locul tramvaielor și mașinilor, toți mărșăluiau către oriunde pe mijlocul străzii, fără oprire.

Am făcut dreapta pe Ștefan cel Mare, pe lângă clădirea cea lungă, cu multe etaje, care începe la ACR și se termină pe colț la Lizeanu. Una dintre scări sta să cadă. Un bloc întreg era aplecat peste stradă iar noi toți treceam pe dedesubt. Sus la un etaj era spart un geam prin care atârna o perdea pe care vântul o umfla când și când. Părea că ne mângâie.

”Îmi e sete”, am spus, dar nu știu dacă simțeam sete sau îmi era gura uscată de la praf. Vizavi era o zonă de case, cu garduri din lemn - pe Calea Moșilor, atunci, nu era niciun bloc înalt.

”Vă rog dați-i copilului ăstuia o cană cu apă”, i-a zis mama unei femei dintr-o poartă. Apa era rece, cu gust dulceag, nu avea gustul celei de la robinet. Cana era albă și mai știu că în locul unde ar fi trebuit să fie toarta erau două cioturi.

”A venit ceasul de pe urmă…” a zis femeia bâțâind capul

Mama n-a zis nici da nici nu, a dat din umeri că poate fi și asta; apoi m-a luat de mână și a zis să ne grăbim - nu făcusem nici jumătate din distanță.

În Piața Victoriei am spus că nu mai pot. Mă dureau picioarele și eram obosit. Îmi era foame și somn. Îmi era frig. Tata m-a luat în brațe și m-a pus pe umeri. Avea 39 de ani. Ne-am făcut loc printre oameni care veneau în valuri și strigau unii la alții că în centru e prăpăd, că a căzut Scala, că blocul Dunărea e la pământ…

Am ajuns la mămăița care ieșise în stradă și ne aștepta. Pe mine m-a strâns la piept mai mult decât pe ei, aproape să mă sufoce. Mai știu că am întrebat-o dacă a fost cutremur și în ´40 și mi-a răspuns că da, unul mai mare ca ăsta…

Am adormit pe loc, acolo, în strada plină de praf, eu copil, în mijlocul unei tragedii mari cât tot Bucureștiul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De fiecare 4 martie presa are un subiect gras de știri și comentarii...Cred că abia așteaptă să vină ziua când să dea drumul la discuții... Face parte această acțiune din peisajul macabru cu care ne gratulează zilnic...
    Mă întreb de ce comemorăm doar 4 martie 1977 și lăsăm deoparte cutremurele precedente... Am avea ce discuta până la sfârșitul lumii...
    • Like 1
  • Interesant. Eu eram in clasa a 3-a atunci. Am urmat intrucatva acelasi traseu cu autorul. Din Colentina, prin Stefan cel Mare, Piata Victoriei spre Domenii. tot la bunici. Oamenii incercau instinctiv sa se refugieze in cladiri joase. noi stateam la etajul 10. ne-a zguduit puternic, un corp de biblioteca, inalt cat camera a cazut, noroc ca n-a prins pe nimeni. Tin minte luna mare si atmosfera cumva apocaliptica. Nu pot sa uit, in blocul de la Lizeanu prabusit pe jumatate. in sectiune, in parte ramasa in picioare si cumva aplecata sinistru peste sosea, se vedea mobila de la fiecare etaj, iar la etajul 8 trona printre mobile un pian cu coada.
    • Like 1
  • check icon
    Au românii, dom’le, un talent de bocet în stradă, să-i vadă lumea cât suferă. Da, și eu am trăit acel cutremur. Văru-miu, venit din Sălaj, era în seara aia la mine, s-a speriat așa de tare, că s-a năpustit în curte și a căzut o bucată din coșul casei de vizavi la circa 50 cm de el, ar fi murit pe loc. Am prins și marele cutremur din 1986, și pe cele două din 1990 (unul când era Piața Universității spre final) etc... Pt asta nu mi-aș fi permis să bocesc în public. În loc să facem spectacole d-astea ieftine, mai bine ne-am apuca de educație antiseismică, vezi și articolul despre Moise Guran și cutremurul său de 10 grade pe Richter!
    Din fericire, din 1987 până azi, am avut câteva cutremure majore, dar nici unul peste 6,5 pe Richter, energiile s-au consumat gradual și au amânat un cutremul major și catastrofal.
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult