Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Analistul economic Ionuț Dumitru: Creșterea pensiilor cu 40% ar avea un impact devastator. Cu cât ar putea fi mărite pensiile pentru a nu afecta economia

Ionut Dumitru

În condițiile în care salariile au crescut, iar economia se află un moment bun, este firesc ca și pensiile să fie mărite, este de părere analistul economic Ionuț Dumitru, fostul președinte al Consiliului Fiscal. Însă creșterea cu 40% anunțată pentru luna septembrie ar reprezenta un șoc pentru economie, spune el.

„40% este un efort mult prea mare pentru a putea fi acomodat în bugetul actual. 40%, la nivel anual, înseamnă peste 2,5% din PIB, bani pe care trebuie să-i aducem în plus față de ce aducem acum.

Se discută o temă falsă: avem sau nu avem bani pentru creșterea pensiilor? Discuția este, după părerea mea, pe lângă subiect, în condițiile în care este absolut clar că nu sunt bani, atâta vreme cât tu ai avut deficit de 4,6% din PIB anul trecut. Deficitul bugetar înseamnă cheltuieli pe care la faci în plus față de banii pe care îi ai. Să te mai întrebi dacă, împrumutându-te deja 4 și ceva la sută din PIB, dacă mai ai cum să te împrumuți încă 2 și ceva la sută din PIB, cred că întrebarea este retorică și răspunsul este destul de clar”, a declarat el în emisiunea „În fața ta” de la Digi24

România colectează taxe și impozite la nivelul a doar 27% din PIB, în comparație cu o medie UE de 40% din PIB, iar o astfel de creștere a pensiilor ar reprezenta un șoc pentru buget. „Dimensiunea creșterii efortului bugetar e atât de mare încât nici ca exercițiu pe hârtie nu poți să îți imaginezi cum să acomodezi acest efort, chiar cu creșteri de taxe serioase. Dacă te uiți la proiecțiile pe 3 ani făcute de guvernarea PSD, nu includeau acea creștere. Cifrele pe care le proiectau în anii următori nu luau în calcul acea creștere de 40%”, afirmă Ionuț Dumitru. Potrivit lui, impactul unei astfel de măsuri ar fi mai puțin vizibil anul acesta, având în vedere că ea ar trebui să intre în vigoare de abia în septembrie. Însă impactul în 2021 ar fi unul „devastator”.

Ionuț Dumitru spune că o creștere de 10% a pensiilor ar reprezenta un scenariu mult mai rezonabil. „Nu înțeleg nici astăzi de ce am abandonat mecanismul de indexare automată, pe care îl aveam în fosta lege a pensiilor, care prevedea o indexare automată în fiecare an, de la 1 ianuarie, cu inflație plus jumătate din creșterea salariului real. O asemenea indexare ar însemna o creștere de pensie cu 10%, care s-ar fi implementat de la 1 ianuarie, nu din septembrie. Că nouă ni s-a vândut această iluzie că putem crește din septembrie cu 40%. E un procent destul de rezonabil, dacă ai o creștere nominală cu 10% nu e un capăt de țară.

Dacă economia îți crește în termeni reali cu 4%, discutăm de un 7-8-10 % creștere de PIB nominală. Dacă pensiile cresc cu o astfel de dinamică, în termeni de procent din PIB ele ar rămâne unde erau fără să fie un șoc. Dar dacă vorbești de o creștere peste dinamica nominală a PIB--ului, efortul bugetar ar crește de la 11% din PIB, cheltuielile cu asistența socială, care includ în priumul rând pensiile, la peste 14,5% - 15 % din PIB anii următori”, spune el.

Emisiunea „În fața ta” e difuzată de Digi24 sâmbătă și duminică, de la ora 14:00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Paul check icon
    Tre' sa fii pesdist tembel sa sustii majorarea pensiilor cu 40%... ca asa a zis olguta ...uta. Intai trebuie restructurat sistemul de pensii, apoi majorate doar acele pensii care nu sunt in concordanta cu contributiile. Abia dupa aia trebuie sa adaptezi intreg sistemul la necesitatile actuale ale cetatenului pensoinar tinand cont de capabilitatile financiare ale statului.
    Obsesia jegurilor pesediste cu 40% vine de la un calcul politic tipic pentru acesti tradatori de neam, la care insa pun botul batalioanele de prosti care voteaza pesede.
    PNL-ul ar trebui sa inteleaga ca tot scaldand-o cu 40% nu castiga nici un vot de la populimea pesedista, pierde insa din voturile lui. Cei care nu voteaza pesede sau emanatiile pesede sunt suficient de lumniati la cap sa inteleaga ca o marire cu 40% nu e fezabila in situatia actuala a tarii. Ei asteapta ca guvernul sa ia taurul de coarne si sa lupte pentru a impiedica implementarea unei legi care ar arunca tara pe tomberon.
    • Like 1
  • AlexisZ check icon
    Doar cu 40% ? De ce nu cu 100% ?? ca la noi e mai ceva ca in America, țara tuturor posibilităților cum se spunea pe vremuri. Haida de !!! Dacă ești un guvern responsabil, cu un minimum de logica economica si de bun simt fata de TOȚI cetățenii și cu precădere fata de populatia activa, nu faci așa ceva ! Dar cum atat bunul simt cat și gindirea economica sunt mărfuri rare prin randurile populimii care de 30 de ani e impietrita in poziția "cu mâna întinsă", e greu ca partid care vii la guvernare sa ai sânge in instalatie si iesi din spirala asta, cu riscul de a pierde voturi.
    • Like 4
  • Atentie! Mie mi s-ar parea ok 10% si sa nu distrug "in lant" viata copiilor mei ! Si credeti ca, daca se ajunge la o inflatie exorbitanta, nu ne va afecta pe toti? Eu nu sunt dispusa sa accept propozitia "mareste cu 40% si VEDEM CE IESE !" NU, domnule noi ne-am trait traiul ne-am mancat malaiul, bun -rau, dar copiii astia ce vina au ca s-au nascut, crescut, muncesc intr-o societate condusa de o caruta de generatia a2-a a comunistilor si secyristilor??? Pe aia ii doare -n... ca ,eu cred, ca si-au pus de muuuuuult miliardele furate in banci si POT PLECA ORICAND ORIUNDE !!! E drept ca ne uitam , uneoru, cu jind la cum se plimba seniorii scandinavi in croaziere , etc. dar eu, nici sa am banii lor, tot n-as pleca, pt ca am iesit la pensie deja obosita de 34 ani de predat lb. romana, examene, teste, stagiatura la mama dracului,...vreau sa rasuflu acum in coltul meu! Sa nu mai am parte de aglomeratie, sculat la 5:30 , program cu "TREBUIE," directori cu 50%mai peosti, dar cu sustinere de partid care conduc discretionar ! DAR VREAU SA-MI VAD COPIII LINISTITI, SA NU FIE NEVOITI SA PLECE AFARA ! Scuzati ca am indraznit!
    • Like 5
    • @ Magda Lee
      Delia MC Delia MC check icon
      Respect, doamnă!
      Partea proastă, acum se pleacă din lipsă de perspectivă, birocrație, nepăsare. Până nu pleacă de la conducere așa-zișii comuniști (oportuniști sadea și încă fără scrupule) slabă speranță.
      • Like 3
  • Ionel check icon
    Omul acesta are dreptate in privinta pensiilor, ca multi alti analisti. Ce ma deranjeaza pe mine este ipocrizia celor din PNL si PSD. Incep cu ultimii, care au aruncat un cartof fierbinte in mainile primilor. Au facut o lege pe care sa o aplice altii ! La fel ca PDL cu legea sdalarizarii din 2010 pe care tot au prorogato de nu amai fost aplicata niciodata ! Apoi, cand era in opozitie PNL spunea ca psd-istii se imprumuta sa plateasca pensii si salarii la bugetari ceea ce va duce la indatorarea generatiilor urmatoare si ca nu sunt bani de indexare cu 40 % ! . Acum, cand sunt la putere spun ca aplica legea de majorare cu 40 % !!!!! Parca suntem in filme cu prosti !!! Astia, toti, isi bat joc de noi !
    • Like 3
    • @ Ionel
      Delia MC Delia MC check icon
      O combinație între stratagemă politică și necesitate. În parte -dar nu în același scop! - ca mărirea salariilor profesorilor cu 50% în 2008 promulgată de Băsescu în scop propagandistic. Dacă n-o promulga îi săreau pensionarii în cap. La ei nu-i de glumă, votul trece prin buzunar, de înțeles, că și așa la cei mai mulți e destul de subțire iar ei timp de așteptat nu prea au. Votează cu cine dă ceva. Sau măcar are intenția să.
      Era clar că nu se va putea.
      Va fi amânată până se poate ori va fi aplicată pe bucățele. Ori pe categorii, întâi la cei cu pensii mici.
      O lege fără normative de aplicare (cuantum, calendar exact, categorii vizate) rămâne, până la elaborarea acestora, neaplicabilă.
      • Like 2
  • Pensiile trebuie crescute cu 40%, iar rolul guvernanților și specialiștilor e să găsească soluțiile pentru ca această măsură să se poată lua în mod sănătos.
    • Like 1
    • @ Vlad Slavoiu
      Ionel check icon
      Majoreaza cu 40 % veniturile la 5 milioane de pensionari si sa vezi apoi la cat urca euro cand arunci in piata sume de miliarde majorate cu 40 %. Si piata fortei de munca activa se duce la vale. Daca euro urca doar cu jumatate din cei 40 %, adica cu 20 %, puterea de cumparare a fortei de munca active se erodeaza puternic. Nu vor mai avea bani sa isi plateasca rate la banci si pt cheltuieli curente. Si incepe o spirala.......
      • Like 2
    • @ Ionel
      Șpirala dracului, nu alta - este?... Io zic să-i dăm cu șpirala de 40 și vedem ce iese! :))

      Serios: pensiile trebuie mărite. Cu 40%.
      • Like 0
    • @ Vlad Slavoiu
      ion check icon
      bani sunt berechet ! e suficient sa activeze legea pentru confiscarea averilor dobandite ilicit !....un mic tur la NUBA !!!!! hehehehe....si deasemenea impozitarea progresiva a veniturilor ....
      • Like 1
    • @ ion
      Impozitarea progresivă cred că e o idee bună - nu neapărat în contextul discuției despre mărirea pensiilor, ci în general.
      • Like 2
    • @ Vlad Slavoiu
      raimond check icon
      Io sunt parlamentar si va spun ca astia au uitat un zero, trebuia sa fie 400%. Si e rolul specialistilor sa gaseasca solutiile ca aceasta "masura" sa se poata lua in mod sanatos. Noi parlamentarii dam legi nu dam cu paru'
      • Like 2
  • „Managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat, luni seară, că persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile la infectarea cu coronavirus”, adică o posibilă „rezolvare” a creșterii „nesustenabile” a pensiilor pe care statul român nu o poate aplica fără să se „prăbușească” după părerea economiștilor de prestigiu ?!?
    Dacă este adevărat faptul că bugetul de pensii nu poate susține creșterea punctului de pensie cu 40% „brusc și dintr-o dată” nu văd cum creșterea anuală cu 10% ar fi mai în regulă ( adică peste 4 ani vom fi în situația din septembrie ). Problema o reprezintă de fapt inechitatea flagrantă din sistemul de pensii și aplicarea creșterilor pentru TOATE pensiile ( la o creștere de 10% pensia de 1000 lei va avea un plus de 100 lei, iar o pensie de 10.000 va avea un plus de 1000 de lei, adică fiecare pensionar „de lux” va înghiți un pensionar de „mizerie” ). Trebuie urgent un referendum care să limiteze raportul pensie maximă/pensie minim la o valoare decentă ( 5/1 ), iar măririle ulterioare să se aplice numai pensiilor mici până la atingerea raportului de mai sus.
    • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Marga check icon
      Pensiile actuale (cu exceptia celor speciale) se calculeaza dupa principiul contributivitatii, adica proportional cu contributia totale de-a lungul intregii vieti active. Pentru pensiile normale, calculate dupa l. pensiilor, adica dupa acest principiu, raportul pensie maxima/pensie minima nu este exorbitant. Nu se pot mari doar pensiile mici, pt. ca se incalca acest principiu.
      • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Se intelege vorba d-lui CTPopescu,,,, Un batran ===Un batran ,,adica un fel de comunism aplicat la pensionari ,, adica batranii iniferent cine au fost , in fata talonului de pensie ,sunt egali !! Hmmm ,Oare o fi bine ? Personal nu prea ,sunt de acord ,cu 45 ani munciti si nu povestiti ,fata de unul cu 15 ani vechime la munca ..
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult