Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Analiză Funky Citizens: Bugetul Bucureștiului în 2018 - domeniile prioritare sunt transporturile (25%), cultura, recreerea și religia (16%)

Sedinta CGMB

(Foto: Inquam Photos / Mircea Manole)

Pe 26 ianuarie PMB a publicat proiectul de buget pe 2018. Asociația Funky Citizens a cerut primăriei pe 6 februarie o dezbatere pe buget. Deși este obligația legală a oricărei primării să organizeze o astfel de dezbatere, solicitarea noastră nu a primit vreun alt răspuns în afară de cel standard, anume că ni s-a dat un „număr de înregistrare”. Ne-am apucat deci să dezbatem bugetul între noi, căci credem că bugetul de circa un miliard de euro al capitalei merită să fie cunoscut de cetățenii plătitori de taxe și impozite. Joi este programată votarea bugetului în ședința Consiliului General al Municipiului București.

Bugetul centralizat al Municipiului București se bazează pe venituri de 7,36 miliarde de lei și cheltuieli de 7,92 miliarde lei, ajungând la cel mai mare deficit prognozat din ultimii ani. Bugetele componente au cheltuieli împărțite astfel:

Chiar dacă Bucureștiul are de departe cel mai mare buget local la dispoziție, cei mai mulţi bani (72%) vin de la bugetul central, din cotele defalcate din impozitul pe venit, din TVA sau din subvenţii. Istoricul veniturilor PMB arată că în bugetul local au fost preferate estimări optimiste la începutul anului, care permiteau o alocare mai mare a cheltuielilor și această tendință pare să se mențină și în 2018.

Cheltuielile totale din Bugetul local pe 2018 sunt estimate la 6.267.728.000 lei, în creştere cu peste 2,54 miliarde lei faţă de bugetul final din 2017. Distribuţia cheltuielilor bugetului local indică trei mari direcţii în care se duc resursele Bucureştiului: cheltuielile de capital/ investiții (23%), transferurile către instituțiile din subordine (19%) și subvenţiile pentru căldură şi transport în comun (14%). Efortul de rambursare a creditelor luate de primărie se vede de asemenea, cu 10% din bugetul local mergând în această direcție.

În ceea ce privește domeniile prioritare, cele mai mari sume alocate sunt îndreptate către transporturi (aproape 25%) și cultură, recreere și religie (aproape 16%).

Capacitatea de a cheltui acești bani este însă de asemenea incertă. Bugetul local este cu 68% mai mare decât execuția preliminată din 2017, însă și aici istoricul ne arată o tendință de optimism care se frânge pe parcursul anului.

Principalele observații pe proiectul de buget:

1. Veniturile prognozate la bugetul local par mult prea optimiste, fiind estimate a crește cu peste 47% față de execuția bugetară a anului 2017, existând riscul nerealizării acestora și a unei dependențe foarte mari a bugetului local față de bugetul de stat, în condițiile în care scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% riscă să aducă resurse mai mici la bugetele locale.

2. Cheltuielile prognozate par de asemenea supra-evaluate, bugetul local propunând o creștere de peste 68% față de execuția din 2017, în condițiile în care din sumele alocate în anul precedent pentru investiții s-a cheltuit efectiv foarte puțin.

3. Bucureștiul are cel mai mare deficit din ultimii ani (peste 560 milioane de lei), în condițiile în care în ultimii ani am văzut o prestație foarte modestă a administrației locale în ceea ce privește investițiile publice.

4. În continuare, o parte semnificativă din bugetul Municipiului București (peste 878 milioane de lei) se duce către subvenționarea energiei termice și a transportului public local, o sumă care acoperă strict diferența de tarif suportată de municipalitate, nu și investiții sau alte cheltuieli de dezvoltare (care sunt în continuare, cel puțin pentru RADET, mult sub necesar).

5. Nu sunt clare criteriile după care au fost prioritizate alocările bugetare pentru investiții, existând riscul ca în continuare costurile pentru acestea să crească prin nefinalizarea la termen, cu atât mai mult cu cât în anii precedenți s-a văzut o tendință spre a aloca resurse pentru investiții noi deși există contracte în derulare care ar putea fi încheiate dacă s-ar aloca suficiente fonduri înspre ele. Un exemplu bun în această privință este ceea ce se întâmplă în domeniul investițiilor din transporturi, unde se observă niște tendințe prezente și în alte domenii:

  • Necesarul de finanțare suplimentară pentru investițiile în continuare este de aproape 4 miliarde lei; cu toate acestea, sunt trecute la investiții noi obiective care au o valoare actualizată de aproape 5,3 miliarde lei deși dacă se menține ritmul actual de alocare pentru investițiile deja începute, plata lor va fi finalizată în 17 ani.
  • Cu toate că resursele existente în buget nu sunt necesare pentru a finaliza investițiile în continuare, dacă chiar s-ar aplica prevederile din proiectul de buget, pare că sunt inițiate proiecte noi care vor duce la rostogolirea unui nou necesar de finanțare și eventuale costuri suplimentare (pentru aceste obiective de investiții deja valoarea actualizată este mai mare cu peste 2.26 miliarde lei față de cea inițială)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce răi sînteți, n-o lăsați pe duamna să lucreze în liniște!
    • Like 0
  • Păi să le numărăm coane Fănică: Din cei 16% destinaţi culturii, recreerii si religiei (deci 16% din 7,92 miliarde adică 1,2672 miliarde) se vor aloca prin rectificare

    1. cam 0,0002 miliarde pentru recreere (o alee de 15 m pt biciclişti)
    2. cam 0,267 miliarde pentru şuşanelele vrâncenei
    3. vreo 3-4 miliarde pentru Catedrala Mânuirii Neamului


    Unde eşti măi Ţepeş, unde?
    • Like 0
  • Dragii mei, proiectele de buget sunt făcute de maeștrii în scamatorii cu cifrele....dubioși de tipul Vâlcov ...deci nu mai luați de bună documente, care pentru ei, activiști de partid, au fost de la bun început materiale pentru maculatură....
    • Like 0
  • In ce anume consta fondul pentru religie ? Vor sa construiasca noi biserici, sau ce ? Vi se pare ca nu mai incape lumea in biserici ? Mai bine ati reamenaja lacurile Floreasca si Tei. Din cate stiu au fost alocate fonduri europene pentru reamenajare care s-au pierdut. Acum cele doua lacuri au ajuns niste mlastini inundate de vegetatie. Foarte greu de reamenajat. Seamana mai mult cu parcul natural Vacaresti in loc sa fie locuri de agrement.
    • Like 2
  • prea vag, studiul, cand pui laolalta cultura recreere (si) religie si pui 16% langa religie e ori neglijenta/nepricepere ori manipulare (manarie)- pt ca restul erau separate cu virgule
    ulterior , din text reiese altceva dar, tocmai de aceea mi se parea interesant sa desparta apa calda de transportul in comun (ma refer la subventii) si de asemenea religia de recreere etc, pt o mai buna/onesta informare a cetatenilor, (a)vizati!
    • Like 0
    • @ corneliu apostol
      Cred ca doamna Firea sustine religia pe acelasi principiu ca si Becali ; vrea sa i se ierte pacatele dupa ce n-o mai fi. Si la fel ca Becali, vrea un palat de diamante in cer. :-)
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult