Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Analiză Funky Citizens: De ce modificările codurilor penale sunt mai rele decât OUG 13

Justiție nu corupție

(Foto: Virgil Simionescu/Inquam Photos)

În ziua în care Europa a stat cu ochii pe Bruxelles pentru a vedea care sunt propunerile pentru următorul cadru bugetar post-2020, în România este cap de afiș același subiect care marchează dezbaterea publică încă de la începutul lui 2017, de la momentul OUG 13. Într-o Uniune Europeană care pare a da din ce în ce mai multă greutate valorilor statului de drept și încurajării unui sistem de justiție care apară interesele cetățenilor plătitori de taxe (inclusiv printr-o eventuală condiționare a accesului la fonduri europene de respectarea unor principii și valori comune), o parte din decidenți pare a nu înțelege acest semnal extrem de puternic.

România are nevoie de o justiție aflată în serviciul public și nu în serviciul unor grupuri sau indivizi. Cetățenii români, la fel ca cetățenii europeni, au nevoie de un sistem judiciar eficient, care să poată acționa atunci când valorile și resursele comune sunt amenințate. În discuția cvasi-interminabilă despre justiție și eficiența ei, pare însă că graba strică treaba și dialogul devine mai curând o întrecere de tipul „care pe care”. De peste 15 luni ne grăbim să schimbăm legislația din domeniul justiției sau care oferă instrumente justiției. În tot acest timp, confuzia din jurul procesului de legiferare ne pune în riscul de a rata o dezbatere onestă și serioasă despre cum putem face din justiție un serviciu public mai bun.

Funky Citizens a încercat să facă un pic de ordine în cele mai importante evoluții din ultima vreme și au rezultat două documente de poziție – privind stadiul legilor justiției (pentru că Președintele a anunțat că le va ataca la Curtea Constituțională și că va sesiza Comisia de la Veneția) și privind propunerile de modificare a codurilor penale (pentru că au început lucrările Comisiei speciale din Parlament pe marginea acestora). Documentele nu își propun să fie o analiză exhaustivă, ci un unghi din care se văd aceste modificări și evoluții. Iar din unghiul din care privim noi, lucrurile arată mai rău decât la OUG 13.

DOCUMENT DE POZIȚIE: DE CE MODIFICĂRILE CODURILOR PENALE SUNT MAI RELE CA OUG 13

DOCUMENT DE POZIȚIE: LEGILE JUSTIȚIEI - UNDE SUNTEM ȘI CE URMEAZĂ?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In nici intr-un caz analizele de tip Funky Citizens nu aduc vreo contributie la combaterea pertinenta si corecta a modificarilor legilor justitiei ( auzi: "motive de oportunitate" ! ) pe de-o parte si codurilor penale si de procedura penala, pe de alta parte ( "serioase dubii" !).
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Ești din cei care aduc toporul la discuții?
      • Like 0
  • dan check icon
    Este laudabil ca exista oameni care incearca din toate puterile sa lupte impotriva acestor modificari din justitie, din pacate din ce in ce mai putini citesc sau inteleg ce se petrece .
    Ce lipseste totusi pentru a avea efect aceasta munca titanica este sprijinul civic ,,atata timp cat suntem indiferenti si ne inchidem in globul de cristal toate aceste demersuri vor fi eficiente pentru scurt timp.
    Presedintele ,din ce in ce mai singur ,face ce poate pana cand Parlamentul ii va taia si ultima posibilitate de atac si anume sesizarea organismelor europene ,cred ca in scurt timp Johannis va fi nu numai izolat intern dar nu va avea nici o putere sa mai faca ceva ,asadar este cam ultima oara cand mai putem sa il sustinem iesind in strada.
    Daca acum cand e cald nu iesim in strada pana la alegerile de anul viitor PSD va acapara tot statul si vor falsifica alegerile pentru a fi siguri ca vor avea si ultimul bastion castigat si anume Presedentia.
    Ce va urma ......,ultimul stinge lumina ca in Venezuela.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult