Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Analiza Guvernului - între 0 și 3 cruci

  • Doamna Dăncilă are un ritm, niște dealuri și văi în glas când ne spune "Vom face totul", teribil de asemănătoare cu ale lui Ceaușescu.
  • După ce a încheiat jurământul, dna prim-ministru și-a făcut cruce de 3 ori. Deci, o dată pentru crucea lui Iisus, o dată pentru crucea tâlharului trecut la credința în Mântuitor și încă o dată pentru cea a tâlharului nesupus. Ca să nu uite pe ce cruce se suie când stă lângă Mântuitorul Dragnea.
  • Plasată a patra în frontul proaspăt fabricaților vicepremieri, măsură a împuținării puterii dlui Dragnea, dna Birchall, vice-premier peste Oceanul Atlantic, a simțit nevoia să compenseze afrontul și a făcut și d-sa 3 cruci.
  • Tot 3 cruci, mari cât paloșul lui Ștefan cel Mare din Apus de Soare, a făcut ministrul Culturii, dl George Ivașcu. Măria Sa chiar se consideră voievod sau rege, ceva, de vreme ce a zis "poporul meu" și nu "poporul român", cum scrie în textul jurământului de ministru. Dincolo de actorie și domnie, legea ce-o spune, e valabil jurământul rostit cu text schimbat?
  • Anton Anton, ministrul Energiei, nu și-a făcut cruce deloc. Nu e de mirare, deci, enunțul leninist pe care l-a produs la audieri: "Dacă nu e energie, becul nu se aprinde". Nu crede că, dacă se concentrează domnii Dragnea și Tăriceanu, becul se aprinde, ca la Sfântul Mormânt, de Paști.
  • Nici Lucian Șova, ministrul Transporturilor, nu s-a închinat. N-a vrut să piardă secunde de ministru prețioase, dacă ne gândim la ce-a declarat: "Minutul meu de ministru e prea scump ca să-l petrec călătorind pe șantiere". Probabil, dânsul fiind basculat de la Comunicații, o să le supravegheze prin satelit. Sau se va teleporta. Sau nu va fi niciun șantier, nici între Tg. Mureș și Iași, nici de la București spre Vest, prin Transilvania. Dl Kelemen Hunor dixit: "Bucureștiul este singura capitală europeană nelegată prin autostrăzi de nicio altă capitală europeană".
  • Dl Valentin Popamblică, ministrul Educației, a introdus deja un concept novator: privatizarea plagiatelor. Căci, învățământul românesc este excepțional, dar îl umbrește agitația cu plagiatele. Mai întâi, a spus domnia sa, nu e lege să pui ghilimele și să indici sursa imediat ce ai citat. Apoi, regulile astea ar trebui să și le facă fiecare Universitate cum vrea ea, să poată să-și dea fiecare, nestingherit, doctoratul și plagiatul, la Universitatea Ștefan cel Mare, de pildă, unde dl Popamblică conduce doctorate.
  • Dna ministru al Sănătății, Sorina Pintea, ne anunță că vine chitită "să schimbe mentalitățile". Poate ar fi bine să înceapă cu mentalitatea fiului dânsei, condamnat la 6 ani de pușcărie pentru trafic de droguri. 
  • Dna Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului, ne asigură că taxa de mediu nu va fi o taxă, va fi un soi de "certificat emis numai în vederea poluării". Pe cale de consecință, un obiectiv al ministerului Mediului este să polueze.
  • Dl Andrușca, șeful Economiei românești, părea că-și spune în fiecare clipă "Sunt ministru! Sunt ministru? Sunt ministru!" și nu-i venea să creadă lucrul ăsta. Nici dl Dragnea nu pare să știe prea bine cum îl cheamă pe dl Andruța, cum e cazul și cu alți miniștri din guvernul Dăncilă.
  • L-am privit cu atenție pe dl președinte Iohannis când a dat mâna cu ministrul Mediului de Afaceri, Radu Oprea, judecat pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Brațul nu i s-a încordat, venele capului nu i s-au umflat, n-a părut să facă vreun efort.

Interesant, după ce i-a dat binecuvântarea dnei Dăncilă, dl președinte declarase că va colabora foarte greu cu penalii din guvern...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult