Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Analiza Guvernului - între 0 și 3 cruci

  • Doamna Dăncilă are un ritm, niște dealuri și văi în glas când ne spune "Vom face totul", teribil de asemănătoare cu ale lui Ceaușescu.
  • După ce a încheiat jurământul, dna prim-ministru și-a făcut cruce de 3 ori. Deci, o dată pentru crucea lui Iisus, o dată pentru crucea tâlharului trecut la credința în Mântuitor și încă o dată pentru cea a tâlharului nesupus. Ca să nu uite pe ce cruce se suie când stă lângă Mântuitorul Dragnea.
  • Plasată a patra în frontul proaspăt fabricaților vicepremieri, măsură a împuținării puterii dlui Dragnea, dna Birchall, vice-premier peste Oceanul Atlantic, a simțit nevoia să compenseze afrontul și a făcut și d-sa 3 cruci.
  • Tot 3 cruci, mari cât paloșul lui Ștefan cel Mare din Apus de Soare, a făcut ministrul Culturii, dl George Ivașcu. Măria Sa chiar se consideră voievod sau rege, ceva, de vreme ce a zis "poporul meu" și nu "poporul român", cum scrie în textul jurământului de ministru. Dincolo de actorie și domnie, legea ce-o spune, e valabil jurământul rostit cu text schimbat?
  • Anton Anton, ministrul Energiei, nu și-a făcut cruce deloc. Nu e de mirare, deci, enunțul leninist pe care l-a produs la audieri: "Dacă nu e energie, becul nu se aprinde". Nu crede că, dacă se concentrează domnii Dragnea și Tăriceanu, becul se aprinde, ca la Sfântul Mormânt, de Paști.
  • Nici Lucian Șova, ministrul Transporturilor, nu s-a închinat. N-a vrut să piardă secunde de ministru prețioase, dacă ne gândim la ce-a declarat: "Minutul meu de ministru e prea scump ca să-l petrec călătorind pe șantiere". Probabil, dânsul fiind basculat de la Comunicații, o să le supravegheze prin satelit. Sau se va teleporta. Sau nu va fi niciun șantier, nici între Tg. Mureș și Iași, nici de la București spre Vest, prin Transilvania. Dl Kelemen Hunor dixit: "Bucureștiul este singura capitală europeană nelegată prin autostrăzi de nicio altă capitală europeană".
  • Dl Valentin Popamblică, ministrul Educației, a introdus deja un concept novator: privatizarea plagiatelor. Căci, învățământul românesc este excepțional, dar îl umbrește agitația cu plagiatele. Mai întâi, a spus domnia sa, nu e lege să pui ghilimele și să indici sursa imediat ce ai citat. Apoi, regulile astea ar trebui să și le facă fiecare Universitate cum vrea ea, să poată să-și dea fiecare, nestingherit, doctoratul și plagiatul, la Universitatea Ștefan cel Mare, de pildă, unde dl Popamblică conduce doctorate.
  • Dna ministru al Sănătății, Sorina Pintea, ne anunță că vine chitită "să schimbe mentalitățile". Poate ar fi bine să înceapă cu mentalitatea fiului dânsei, condamnat la 6 ani de pușcărie pentru trafic de droguri. 
  • Dna Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului, ne asigură că taxa de mediu nu va fi o taxă, va fi un soi de "certificat emis numai în vederea poluării". Pe cale de consecință, un obiectiv al ministerului Mediului este să polueze.
  • Dl Andrușca, șeful Economiei românești, părea că-și spune în fiecare clipă "Sunt ministru! Sunt ministru? Sunt ministru!" și nu-i venea să creadă lucrul ăsta. Nici dl Dragnea nu pare să știe prea bine cum îl cheamă pe dl Andruța, cum e cazul și cu alți miniștri din guvernul Dăncilă.
  • L-am privit cu atenție pe dl președinte Iohannis când a dat mâna cu ministrul Mediului de Afaceri, Radu Oprea, judecat pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Brațul nu i s-a încordat, venele capului nu i s-au umflat, n-a părut să facă vreun efort.

Interesant, după ce i-a dat binecuvântarea dnei Dăncilă, dl președinte declarase că va colabora foarte greu cu penalii din guvern...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult