Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Analiza Guvernului - între 0 și 3 cruci

 • Doamna Dăncilă are un ritm, niște dealuri și văi în glas când ne spune "Vom face totul", teribil de asemănătoare cu ale lui Ceaușescu.
 • După ce a încheiat jurământul, dna prim-ministru și-a făcut cruce de 3 ori. Deci, o dată pentru crucea lui Iisus, o dată pentru crucea tâlharului trecut la credința în Mântuitor și încă o dată pentru cea a tâlharului nesupus. Ca să nu uite pe ce cruce se suie când stă lângă Mântuitorul Dragnea.
 • Plasată a patra în frontul proaspăt fabricaților vicepremieri, măsură a împuținării puterii dlui Dragnea, dna Birchall, vice-premier peste Oceanul Atlantic, a simțit nevoia să compenseze afrontul și a făcut și d-sa 3 cruci.
 • Tot 3 cruci, mari cât paloșul lui Ștefan cel Mare din Apus de Soare, a făcut ministrul Culturii, dl George Ivașcu. Măria Sa chiar se consideră voievod sau rege, ceva, de vreme ce a zis "poporul meu" și nu "poporul român", cum scrie în textul jurământului de ministru. Dincolo de actorie și domnie, legea ce-o spune, e valabil jurământul rostit cu text schimbat?
 • Anton Anton, ministrul Energiei, nu și-a făcut cruce deloc. Nu e de mirare, deci, enunțul leninist pe care l-a produs la audieri: "Dacă nu e energie, becul nu se aprinde". Nu crede că, dacă se concentrează domnii Dragnea și Tăriceanu, becul se aprinde, ca la Sfântul Mormânt, de Paști.
 • Nici Lucian Șova, ministrul Transporturilor, nu s-a închinat. N-a vrut să piardă secunde de ministru prețioase, dacă ne gândim la ce-a declarat: "Minutul meu de ministru e prea scump ca să-l petrec călătorind pe șantiere". Probabil, dânsul fiind basculat de la Comunicații, o să le supravegheze prin satelit. Sau se va teleporta. Sau nu va fi niciun șantier, nici între Tg. Mureș și Iași, nici de la București spre Vest, prin Transilvania. Dl Kelemen Hunor dixit: "Bucureștiul este singura capitală europeană nelegată prin autostrăzi de nicio altă capitală europeană".
 • Dl Valentin Popamblică, ministrul Educației, a introdus deja un concept novator: privatizarea plagiatelor. Căci, învățământul românesc este excepțional, dar îl umbrește agitația cu plagiatele. Mai întâi, a spus domnia sa, nu e lege să pui ghilimele și să indici sursa imediat ce ai citat. Apoi, regulile astea ar trebui să și le facă fiecare Universitate cum vrea ea, să poată să-și dea fiecare, nestingherit, doctoratul și plagiatul, la Universitatea Ștefan cel Mare, de pildă, unde dl Popamblică conduce doctorate.
 • Dna ministru al Sănătății, Sorina Pintea, ne anunță că vine chitită "să schimbe mentalitățile". Poate ar fi bine să înceapă cu mentalitatea fiului dânsei, condamnat la 6 ani de pușcărie pentru trafic de droguri. 
 • Dna Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului, ne asigură că taxa de mediu nu va fi o taxă, va fi un soi de "certificat emis numai în vederea poluării". Pe cale de consecință, un obiectiv al ministerului Mediului este să polueze.
 • Dl Andrușca, șeful Economiei românești, părea că-și spune în fiecare clipă "Sunt ministru! Sunt ministru? Sunt ministru!" și nu-i venea să creadă lucrul ăsta. Nici dl Dragnea nu pare să știe prea bine cum îl cheamă pe dl Andruța, cum e cazul și cu alți miniștri din guvernul Dăncilă.
 • L-am privit cu atenție pe dl președinte Iohannis când a dat mâna cu ministrul Mediului de Afaceri, Radu Oprea, judecat pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Brațul nu i s-a încordat, venele capului nu i s-au umflat, n-a părut să facă vreun efort.

Interesant, după ce i-a dat binecuvântarea dnei Dăncilă, dl președinte declarase că va colabora foarte greu cu penalii din guvern...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult