Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Anca Marcu, director HR Vodafone România, despre decizia companiei de a acorda concediu parental angajaților care devin tați biologici sau părinți adoptivi: „Ceea ce se întâmplă în viața noastră personală influențează și activitatea noastră profesională”

Anca Marcu, director HR Vodafone

Anul acesta, Vodafone România a introdus o nouă politică de resurse umane, care prevede că angajații care devin tați biologici și cei care devin părinți adoptivi au dreptul la concediu parental de până la 16 săptămâni, cu salariul plătit integral de companie. După terminarea concediului, aceștia pot opta pentru un program redus la 30 de ore de lucru pe săptămână, pentru o perioadă ce se extinde până la 6 luni, și un salariu plătit integral, conform contractului de muncă în vigoare.

„A avea părinții alături încă din primele clipe de viață este extrem de important pentru copii, ceea ce a fost dovedit și de cercetări științifice din domeniile psihologiei, neurobiologiei și epigeneticii. Ne dorim, așadar, să contribuim la un viitor mai bun nu doar prin activitățile companiei în cadrul industriei IT&C, ci și prin grija pentru colegii noștri și familiile lor”, declară Anca Marcu, directorul de HR al Vodafone România. ÎAceasta spune că noua politică este aplicată în tot grupul Vodafone, iar fiecare subsidiară a adaptat-o conform specificului său și a legislației în vigoare.

La nivel general, cum s-a schimbat, în timp, raportarea companiilor față de membrii echipei care au copii? Există uneori tentația angajatorilor de a prefera „lupii tineri” în detrimentul angajaților care au mai multe responsabilități de familie.

În cadrul companiei, ținem foarte mult la aspectele legate de incluziune și diversitate, deoarece credem în puterea unei echipe echilibrate și mixte. Așadar, ne concentrăm să atragem în primul rând oameni talentați, pasionați de ceea ce fac și care țin la calitatea muncii lor. De fapt, tot ceea ce întreprindem la nivelul întregii echipe este ghidat de Spiritul Vodafone, care descrie valorile și comportamentele noastre, iar aceste valori sunt încredere, determinare, curiozitate și apartenență. Ne susținem reciproc și ne dorim ca fiecare membru al echipei să se dezvolte într-un mediu deschis și prietenos. Urmărim ca toții colegii noștri să se simtă în largul lor la muncă, iar acest lucru nu ar fi posibil fără acordarea unei flexibilități care să permită acestora un echilibru între viața profesională și cea personală, de care e strâns legată și familia. Așadar, pentru a răspunde exact întrebării, îi prețuim pe toți colegii noștri, indiferent dacă au deja copii, urmează să aibă sau nici nu se gândesc încă la această etapă din viața lor, dacă sunt foarte tineri și la început de drum sau au îndelungată experiență de muncă. Împreună suntem mixul perfect, fără de care compania Vodafone nu ar avea rezultatele extraordinare de care ne mândrim cu toții.

Există ceva din experiența de părinte care îi face pe unii oameni mai buni la locul de muncă sau mai valoroși pentru echipă?

Aici, voi răspunde atât în calitate de director de resurse umane, cât și de mamă: a fi părinte este un lucru unic, foarte special, care te schimbă pentru totdeauna, iar venirea unui nou membru în familie este un moment de care fiecare ar trebui să se poată bucura pe deplin. Nu cred că este vorba despre a deveni mai bun la locul de muncă — un angajat cu o foarte bună performanță este așa datorită capabilităților sale profesionale, talentelor sale, dar și efortului depus. În ceea ce privește valoarea, după cum spuneam și mai devreme, prețuim fiecare membru al echipei pentru contribuțiile sale reale, pentru prezența sa unică în cadrul echipei.

Cât de important este pentru o companie, inclusiv din punct de vedere al afacerilor, să țină cont de responsabilitățile de familie și de evenimentele din viața personală ale celor din echipă?

Ceea ce se întâmplă în viața noastră personală influențează într-o oarecare măsură și activitatea noastră profesională. Suntem conștienți de acest lucru, motiv pentru care încercăm să fim alături de colegii noștri atat în momentele mai puțin bune din viața lor privată, cât și în momentele fericite, ca de exemplu, atunci când aceștia devin părinți.

Cum a ajuns Vodafone România la noua politică de HR, prin care tații biologici și părinții adoptivi primesc concedii plătite integral timp de 16 săptămâni?

Introducerea unor concedii parentale de 16 săptămâni a fost o decizie luată la nivelul întregului grup Vodafone, pe care fiecare subsidiară a adaptat-o conform specificului său și legislației locale în vigoare. Această inițiativă a venit, în primul rând, din grijă pentru bunăstarea colegilor noștri, dar și din grijă pentru generațiile viitoare. A avea părinții alături încă din primele clipe de viață este extrem de important pentru copii, ceea ce a fost dovedit și de cercetări științifice din domeniile psihologiei, neurobiologiei și epigeneticii. Ne dorim, așadar, să contribuim la un viitor mai bun nu doar prin activitățile companiei în cadrul industriei IT&C, ci și prin grija pentru colegii noștri și familiile lor.

Concret, în ce constă această inițiativă?

În Vodafone România, noua politică de concedii parentale presupune dreptul la 16 săptămâni de concediu plătit pentru colegii noștri care devin fie tați biologici, fie mame sau tați adoptivi, venind în completarea concediului de îngrijire a copilului de care beneficiază, de obicei, mamele. Acest concediu se acordă în primele 18 luni de la nașterea sau adopția copilului. De asemenea, ulterior celor 16 săptămâni de concediu parental, părinții pot opta pentru o reîntoarcere treptată, timp de alte șase luni, care constă într-un program de lucru redus la 30 de ore pe săptămână, fără ca veniturile să le fie afectate. De menționat este și faptul că angajații au dreptul la acest concediu ori de câte ori aceștia devin părinți, deci poate fi accesat de mai multe ori.

Câți angajați credeți că vor beneficia în România de noua politică?

În cadrul Vodafone România, nu aș putea spune, este ceva foarte dificil de prevăzut. Noi am implementat această nouă politică de la 1 aprilie 2020 și avem în acest moment în jur de 15 colegi care fie au făcut cereri, fie au intrat deja în concediu parental.

Care estimați că va fi impactul noii politici asupra companiei, din perspectiva resurselor umane?

Încă de la momentul intrării în vigoare a acestei politici dedicate noilor părinți, am primit cereri și întrebări; unii colegii au vrut pur și simplu să afle mai multe detalii pentru viitor, alți colegi erau în situația în care puteau beneficia de acest concediu și chiar au aplicat. Cred că noua politică a oferit și o stare de confort pentru cei care își doreau să devină părinți sau cei care urmau să devină, și care se temeau că acest lucru le va afecta, cumva, viața profesională. Impactul este, cu siguranță, unul pozitiv, iar acest lucru se va vedea, mai ales, pe termen lung. Un angajat fericit și care simte că îi sunt ascultate - chiar preîntâmpinate - nevoile, va fi cu siguranță mai productiv, iar atmosfera și spiritul general în cadrul echipei vor fi orientate către succes.

În ceea ce privește forța de muncă, nu cred că vom avea dificultăți. Suntem o echipă numeroasă de profesioniști.

Vodafone România numără în prezent aproximativ 4.000 angajați. La 30 ianuarie 2020, Vodafone România a primit în mod oficial certificarea Top Employer 2020 din partea Top Employers Institute, o autoritate globală în ceea ce privește recunoașterea excelenței în practicile organizaționale de resurse umane. Această nominalizare a avut loc în urma unei evaluări detaliate desfășurate pe parcursul câtorva săptămâni și care urmărește zece teme esențiale din politica de HR și bunele practici ale companiilor audiate, teme pe care fiecare angajator de top ar trebui să le ia în considerare pentru asigurarea bunăstării și dezvoltării favorabile ale salariaților.

De curând, pe 23 iunie 2020, compania s-a clasat pe locul 1 la categoria Cel mai Dorit Angajator Telecom și, în general, pe locul 9 în topul anual Cei mai doriți angajatori 2020 realizat de Catalyst Solutions, un instrument de referință pe piața din România care măsoară nivelul de atractivitate al angajatorilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult