Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Andrei Pleșu: Dacă spui: „Românii sunt un popor de proști”, asta e defăimare. Dar dacă spui că „România încă pupă mâna unor proști sau unor hoți”, asta-i defăimare? Nu, ăsta-i un strigăt de ajutor!

Andrei Pleșu

Șeful PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că vrea să dea o lege împotriva defăimării, însă trebuie să clarificăm ce se înțelege prin defăimare, spune scriitorul Andrei Pleșu. „Una dintre cele mai acute forme ale defăimării este lingușeala bleagă și lăcrămoasă. Asta e tot o formă de defăimare. Aud pe cineva, de altfel foarte cunoscut, care a spus că poporul român este martiric. Să spui despre un popor că este un popor de martiri poate fi gândit în două feluri: ori suntem mereu victime și aste e situația, ceea ce nu este prea flatant, ori suntem sfinți, fiindcă martirii sunt cei sanctificați. Să spui despre un popor că este un popor de sfinți nu este o laudă plauzibilă, te poate face puțin de râs. Acest stil plângăcios și îndurerat, amărât, e un fel de a defăima vigoarea nației și profilul ei real care e policrom”, a explicat Pleșu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Cât despre defăimarea propriu zisă? „Dacă spui: „Românii sunt un popor de proști”, asta e defăimare. Niciun popor nu e definibil în felul ăsta. Dar dacă spui că „România încă pupă mâna unor proști sau unor hoți”, asta-i defăimare? Nu, ăsta-i un strigăt de ajutor!”, a arătat el.

Pleșu a vorbit despre existența mai multor tipuri de patriotism. Primul ar fi patriotismul de chef. „Tragi un șpriț, o sarma, te îmbeți, cânți că ești român și totul e cu lacrimi și veselie. Nivelul ăsta de patriotism nu duce foarte departe, mai ales dacă dispar șprițul și sarmaua. Mai e și patriotismul de tip mândrie fără merit. Un patriot e cineva care își asumă identitatea națională și care are grijă să nu o facă de râs, să o promoveze prin fapte. Nu poți să fii mândru că te-ai născut într-un loc pe care nu l-ai ales și pentru care nu ai făcut nimic. În plus, se observă că unii dintre cei mai vocali patrioți sunt mândri că sunt români pentru că nu pot fi mândri de ei înșiși. Neavând un profil profesional bine conturat, un CV onorabil, se salvează spunând că sunt ruda lui Mihai Viteazul. Dar asta nu se moștenește”, spune Pleșu.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbătă și duminică de la miezul nopții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E foarte buna intrebarea din titlu, avand in vedere ca intervievatul a luat continuu apararea fostului guvernator al Romaniei, o fi fost prost sau doar servil?
    • Like 0
  • De fapt daca spui „Românii sunt un popor de proști” NU este defaimare cand poti sustine asta cu date concrete: rata analfabetismului functional, rezultatele la BAC sau alte examene nationale si tot asa, Este un fapt ca Romania nu-i buricul Europei.
    • Like 0
  • Pretextul de, a-si apara tara impotriva asa ziselor defaimari, folosit de Liviu Dragnea, scuza mijloacele prin care el recurge la puterea conferita de electorat. Ma intreb in ce masura ipocrizia acestui patriotard mai poate pacali pe cineva.
    • Like 0
  • Adolf Hitler spunea in Mein Kampf unui popor nu ii ei toate libertatile peste noapte ca se va revolta si va iesi in strada le ei usor una cite una incepi cu lucruri marunte...
    • Like 0
  • Va multumim domnule Plesu. Le ziceti bine si foarte corect. Pacat ca noi nu reusim sa ne exprimam si sa actionam. Dupa cum arata scena politica in curând se vor da si medalii pentru hoti. Cred ca se vor numi oameni cinstiti cu merite deosebite. Cine sa decopere adevarul ? gloata de oameni cu nevoi ? acesti aplaudaci de ocazie ?doamnele deosebite din guvern. Cineva va rade pe sub mustata si va spune....Poporul a votat sa ma pupati in..... ....Faceti-o.
    • Like 0
  • Nu este vorba de defaimare al țării ci de politica bolnavă al celor care sunt la conducere.
    • Like 0
  • Cristi check icon
    Creier avem toti. Ne mai trebuie si minte?! E greu cu nuantele. Desi avem acum televizoare color, vedem tot in alb-negru.
    • Like 2
  • Actualii stapani ai puterii in tara noastra ne "educa" sa nu vorbim despre defectele lor: despre competenta lor (ei trebuie doar sa stie sa ceara); despre faptul ca sunt marginiti pentru ca au fost educati sa nu gandeasca mai mult decat le-a spus sefu'; despre experienta lor nu mai vorbim, intrucat de 27 ani ne conduc tot ei (vai mama noastra). Sa nu vorbim de moralitatea lor (sa ne inchipuim ca ei ne vor binele, asa cum ne baga in cap pe posturile lor tv).Ei "pot" sa inventeze legi astfel ca birocratismul sa produca o inghetare a oricarei initiative inca din fasa. Sa nu vorbim in caz ca vreunul dintre ei ar fi suspect de necinste....Sa ne bagam pumnul in gura, ca altfel ni-l baga ei...
    • Like 1
  • Al Lui Al Lui check icon
    "dacă spui că „România încă pupă mâna unor proști sau unor hoți”, asta-i defăimare?"
    Asta-i adevarata defaimare.....a hotilor si prostilor !
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult