Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Andrei Pleșu: Dacă spui: „Românii sunt un popor de proști”, asta e defăimare. Dar dacă spui că „România încă pupă mâna unor proști sau unor hoți”, asta-i defăimare? Nu, ăsta-i un strigăt de ajutor!

Andrei Pleșu

Șeful PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că vrea să dea o lege împotriva defăimării, însă trebuie să clarificăm ce se înțelege prin defăimare, spune scriitorul Andrei Pleșu. „Una dintre cele mai acute forme ale defăimării este lingușeala bleagă și lăcrămoasă. Asta e tot o formă de defăimare. Aud pe cineva, de altfel foarte cunoscut, care a spus că poporul român este martiric. Să spui despre un popor că este un popor de martiri poate fi gândit în două feluri: ori suntem mereu victime și aste e situația, ceea ce nu este prea flatant, ori suntem sfinți, fiindcă martirii sunt cei sanctificați. Să spui despre un popor că este un popor de sfinți nu este o laudă plauzibilă, te poate face puțin de râs. Acest stil plângăcios și îndurerat, amărât, e un fel de a defăima vigoarea nației și profilul ei real care e policrom”, a explicat Pleșu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Cât despre defăimarea propriu zisă? „Dacă spui: „Românii sunt un popor de proști”, asta e defăimare. Niciun popor nu e definibil în felul ăsta. Dar dacă spui că „România încă pupă mâna unor proști sau unor hoți”, asta-i defăimare? Nu, ăsta-i un strigăt de ajutor!”, a arătat el.

Pleșu a vorbit despre existența mai multor tipuri de patriotism. Primul ar fi patriotismul de chef. „Tragi un șpriț, o sarma, te îmbeți, cânți că ești român și totul e cu lacrimi și veselie. Nivelul ăsta de patriotism nu duce foarte departe, mai ales dacă dispar șprițul și sarmaua. Mai e și patriotismul de tip mândrie fără merit. Un patriot e cineva care își asumă identitatea națională și care are grijă să nu o facă de râs, să o promoveze prin fapte. Nu poți să fii mândru că te-ai născut într-un loc pe care nu l-ai ales și pentru care nu ai făcut nimic. În plus, se observă că unii dintre cei mai vocali patrioți sunt mândri că sunt români pentru că nu pot fi mândri de ei înșiși. Neavând un profil profesional bine conturat, un CV onorabil, se salvează spunând că sunt ruda lui Mihai Viteazul. Dar asta nu se moștenește”, spune Pleșu.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbătă și duminică de la miezul nopții.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E foarte buna intrebarea din titlu, avand in vedere ca intervievatul a luat continuu apararea fostului guvernator al Romaniei, o fi fost prost sau doar servil?
  • Like 0
 • De fapt daca spui „Românii sunt un popor de proști” NU este defaimare cand poti sustine asta cu date concrete: rata analfabetismului functional, rezultatele la BAC sau alte examene nationale si tot asa, Este un fapt ca Romania nu-i buricul Europei.
  • Like 0
 • Pretextul de, a-si apara tara impotriva asa ziselor defaimari, folosit de Liviu Dragnea, scuza mijloacele prin care el recurge la puterea conferita de electorat. Ma intreb in ce masura ipocrizia acestui patriotard mai poate pacali pe cineva.
  • Like 0
 • Adolf Hitler spunea in Mein Kampf unui popor nu ii ei toate libertatile peste noapte ca se va revolta si va iesi in strada le ei usor una cite una incepi cu lucruri marunte...
  • Like 0
 • Va multumim domnule Plesu. Le ziceti bine si foarte corect. Pacat ca noi nu reusim sa ne exprimam si sa actionam. Dupa cum arata scena politica in curând se vor da si medalii pentru hoti. Cred ca se vor numi oameni cinstiti cu merite deosebite. Cine sa decopere adevarul ? gloata de oameni cu nevoi ? acesti aplaudaci de ocazie ?doamnele deosebite din guvern. Cineva va rade pe sub mustata si va spune....Poporul a votat sa ma pupati in..... ....Faceti-o.
  • Like 0
 • Nu este vorba de defaimare al țării ci de politica bolnavă al celor care sunt la conducere.
  • Like 0
 • Cristi check icon
  Creier avem toti. Ne mai trebuie si minte?! E greu cu nuantele. Desi avem acum televizoare color, vedem tot in alb-negru.
  • Like 2
 • Actualii stapani ai puterii in tara noastra ne "educa" sa nu vorbim despre defectele lor: despre competenta lor (ei trebuie doar sa stie sa ceara); despre faptul ca sunt marginiti pentru ca au fost educati sa nu gandeasca mai mult decat le-a spus sefu'; despre experienta lor nu mai vorbim, intrucat de 27 ani ne conduc tot ei (vai mama noastra). Sa nu vorbim de moralitatea lor (sa ne inchipuim ca ei ne vor binele, asa cum ne baga in cap pe posturile lor tv).Ei "pot" sa inventeze legi astfel ca birocratismul sa produca o inghetare a oricarei initiative inca din fasa. Sa nu vorbim in caz ca vreunul dintre ei ar fi suspect de necinste....Sa ne bagam pumnul in gura, ca altfel ni-l baga ei...
  • Like 1
 • Al Lui Al Lui check icon
  "dacă spui că „România încă pupă mâna unor proști sau unor hoți”, asta-i defăimare?"
  Asta-i adevarata defaimare.....a hotilor si prostilor !
  • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult