Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

INTERVIU. Prima victimă a vânătorii de „defăimători de țară” ordonate de Liviu Dragnea: Cristian Preda, „judecat” de un complet din care fac parte Gabriela Firea și Ecaterina Andronescu

Cristian Preda

(Foto: Facebook/Cristian Preda)

Europarlamentarul Cristian Preda a fost acuzat de defăimare și neglijarea interesului național și chemat „la judecată” de Consiliul de Onoare al ordinului Steaua României.

„Prigoana a început. Întrucât am criticat în PE (Parlamentul European, n.n.) guvernele Grindeanu și Tudose, sunt chemat în fața Consiliului de Onoare al ordinului Steaua României, pentru a răspunde unui denunț care reia acuzațiile PSD-ALDE de defăimare a țării. Mă vor judeca: Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu, doctorul Șerban Brădișteanu (da, acela condamnat!), Mircea Geoană, fostul director SRI Costin Georgescu și generalul Degeratu. Consiliul e prezidat de fostul președinte al Academiei, Ionel Haiduc”, a scris pe Facebook europarlamentarul Cristian Preda.

Judecata e programată pe 28 martie, la Cotroceni.

„Mă voi apăra. Nu mă intimidează coaliția corupților. Dincolo de cazul meu, e în joc un principiu: România liberă și europeană trebuie protejată. Sunt convins că am de partea mea nu o formațiune politică, ci cetățenii onești ai acestei țări. Pentru ei lupt. Vom învinge!”, mai scrie Preda.

Contactat de Republica.ro, deputatul european spune că important nu este atât cazul său, deși spune că se mândrește mult cu ordinul Steaua României pe care l-a primit în 2009 de la președintele Băsescu, ci „este vorba despre cum este înțeleasă libertatea politică în acest moment”. 

„În numele majorității trebuie să executăm criticii guvernului? Asta nu se întâmplă decât în state autoritare. Dacă domnii Dragnea și Tăriceanu vor împinge lucrurile în punctul în care vor pedepsi în diverse feluri deputați europeni, ONG-iști, ziariști pentru că nu transcriu fidel ordinele date de la partid suntem într-un punct critic al regimului nostru politic. Și ceea ce a început prin această reformă a justiției riscă să agraveze o situație fragilă a statului de drept din România. Aceasta este problema principală”, spune eurodeputatul.

Mai jos, discuția cu europarlamentarul Cristian Preda:

„E incredibil că tocmai în numele Europei sunt călcate în picioare principii care sunt precondiții ale țărilor candidate. E suprarealist”

-  Care au fost acuzațiile care vi se aduc de către Consiliul de Onoare al ordinului Steaua României?

-  Mi se aduce la cunoștință că am denigrat țara prin declarațiile făcute în Parlamentul European despre guvernele PSD- ALDE. Acest lucru face parte din campania pornită împotriva membrilor PE, împotriva ONG-iștilor, ziariștilor, referitoare de libertatea de exprimare. E o situație absolut jenantă pentru că pe de o parte deputații au imunitate pentru opinii și pe de altă parte evident rațiunea de a fi a ziariștilor și ONG-iștilor e aceea de a da substanță libertății de exprimare. 

A nega dreptul parlamentarilor de a se exprima în camere în condițiile în care pe de altă parte sunt protejați cei acuzați de DNA și nu li se ridică imunitatea și a-i amenința pe ONG-iști și pe ziariști pentru că exprimă liber opiniile despre un guverm sunt două fapte foarte grave. Nu cred că asemenea idei au loc într-o democrație care respectă criteriile de la Copenhaga. Erau precondiții ale începerii negocierilor cu România în 2000. Ideea că discutăm azi despre lucruri pe care trebuia să le bifăm acum 20 de ani mi se pare suprarealistă. Mi se pare cu atât mai suprarealist,  cu cât spun asta doamna Dăncilă, care a fost membru al PE până de curând, dl Dragnea care e prezentat de miniștrii săi drept un politician european cu viziune. Mi se pare încredibil că tocmai în numele Europei sunt călcate în picioare principii care sunt precondiții ale țărillor candidate. La 10 ani după intrare în Uniune e suprarealist.

- Cum vă veți apăra?

- Nu pot spune nimic nici despre plângere, nici despre juriu pentru că e apărarea mea. O voi face atunci când sunt chemat. Nu vreau să speculez.

- Denunțul cine l-a făcut?

- Nu vreau să fac dezvăluiri, știu cine l-a făcut, nu e cineva care să aibă notorietate. Ce pot să vă spun este că sunt vorbele pe care le-am regăsit în comunicatele de presă ale deputaților europeni din PSD, cuvintele-cheie pe care le regăsim în discursurile domnilor Dragnea și Tăriceanu, aceste diatribe împotriva libertății de exprimare. De asta am și semnalat acest fapt, nu mi s-a părut că e nicio coincidență. Problema nu e Preda sau un alt individ, problema e acest principiu fundamental al libertății de exprimare care e garantat pentru ziariști, pentru membrii acociațiilor neguvernamentale, garantată în mod absolut pentru deputați în privinta opiniilor, mi se pare că această ofensivă e una împotriva libertății. Asta e miza de fapt.

- Când și pentru ce ați primit ordinul Steaua României?

- L-am primit în 2009. Două lucruri au fost puse în evidență, și anume l-am primit pentru felul în care am organizat „Le sommet de la francophonie”, când au venit la București 100 de șefi de state și de guvern, miniștri de externe. Tot la reuniunea francofoniei a fost confirmată data intrării României în UE, era chiar cu 3 luni înainte de 1 ianuarie 2007. Și de asemenea justificarea făcută de președintele care mi-a acordat Steaua României era legată de felul în care am participat la negocierea Pactului pentru educație – eu am fost consilier pentru Educatie în timpul președinției Băsescu și l-am ajutat pe președinte în negocierea acelui acord al tuturor forțelor politice, sindicate și care a dus între altele la ideea că toate guvernele vor susține alocarea a 6 la sută din PIB pentru Educatie. Din păcate acest lucru nu s-a intâmplat, dar atunci nu se putea anticipa această evoluție a lucrurilor. Acestea au fost cele două merite, dacă vreți, care sunt evidențiate în decretul care a însoțit decorarea. Personal trebuie să vă spun că țin foarte mult la această recunoștință care mi-a fost acordată atunci.

- Acum ați fost chemat pentru a vi se retrage această decorație?

- Există o lege a decorațiilor, adoptată la începutul lui 2000, care prevede că decorațiile pot fi retrase în două cazuri, și anume când există o condamnare și respectiv când sunt fapte care degradează ordinul, adică se înțelege că e vorba de fapte foarte grave, dacă sunt puse pe picior de egalitate cu condamnarea unei persoane care a fost anterior decorată. Pentru a judeca aceste fapte dezonorante există un consiliu de onoare al fiecărui ordin, în cazul meu e Consiliul de onoare a cărei componență am evocat-o în postarea pe Facebook.

- Iar din consiliu ați spus că face parte și dl Brădișteanu, care a fost condamnat...

- Eu am reprodus componența consiliului de pe site-ul președinției, nu vreau să comentez.

„Libertatea de expresie nu este a urma ordinele guvernului și mă tem că aici s-a ajuns cu felul în care înțeleg dl Dragnea și dl Tăriceanu libertatea”

- Există un cod de conduită a celor ce fac parte din consiliu?

- Există legea decorațiilor și regulamentul de funcționare a consiliului. Însă în opinia mea problema generală e mai importantă decât acest caz Preda și mai important decât Steaua României, deși, cum vă spuneam, e ceva foarte prețios pentru mine. Problema importantă e cum înțelegem în acest moment, în 2018, libertatea de exprimare. Pentru că așa cum ați văzut și dl Dragnea, și dl Tăriceanu au vorbit despre nevoia de a limita această libertate în trei cazuri: deputații europeni - au fost numiti Macovei si alți europarlamentari - ONG-iștii si mass media.

Mi se pare că aici avem de dezbătut și că problema importantă în acest moment este libertatea politică, cum ne putem exprima în calitate de aleși, în particular ce înseamnă imunitatea, am văzut că în trecut imunitatea nu a fost ridicată unor persoane suspectate de corupție. Iar acum când se cere pedepsirea celor care sunt aleși european se neagă principiul imunității, pentru că de fapt imunitatea e valabilă doar pentru opinii si voturi, ăsta e sensul imunității în parlamentele cu solide tradiții constituționale și democratice. Aleșii sunt protejați pentru voturi și opinii. La noi s-a deturnat acest sens și toată discutia despre imunitate a fost dusă către protejarea penalilor, cum i-a numit și președintele sau dna Kovesi. Deci asta e o parte a discuției.

Cealaltă parte a discuției care nu mai privește libertatea opiniei exprimate de aleși priveste libertatea de asociere a membrilor ONG-urilor și libertatea de exprimare a ziariștilor. Dacă vreun politician consideră că un ziarist care se exprimă liber, inclusiv gresind, inclusiv difuzând o critică slabă a guvernului trebuie acuzat de defăimare cred că se înșală, cred că un asemenea politician nu înțelege ce e libertatea. Libertatea de expresie înseamnă și libertatea de a greși, înseamna și libertatea de a face o critică nejustificată. Libertatea de expresie nu este a urma ordinele guvernului și mă tem că aici s-a ajuns cu felul în care înțeleg dl Dragnea si dl Tăriceanu libertatea.

La fel, nu poți să împiedici libertatea de asociere a unor ONG-uri în numele unui program guvernamental, nu poți să spui că un ONG trebuie să urmeze o linie guvernamentală, pentru că tocmai de aia este ONG, adică non-guvernamental. Insist, nu e vorba de un caz individual, nu e vorba de Preda, e despre cum înțelegem libertatea politică în acest moment. În numele majorității trebuie să executăm criticii guvernului? Asta nu se întâmplă decât în state autoritare. Deci dacă domnii Dragnea și Tăriceanu vor împinge lucrurile în punctul în care vor pedepsi în diverse feluri deputați europeni, ONG-isti, ziaristi pentru că nu transcriu fidel ordinele date de la partid suntem într-un punct critic al regimului nostru politic. Și ceea ce a început prin această reformă a justiției riscă să agraveze o situație fragilă a statului de drept din România. Asta e problema principală.

„Oamenii aștia care au stat la minus 20 de grade și care nu au încetat să critice sunt oameni care au înțeles că societatea e independentă de Putere”

- Vin vremuri grele, asa cum v-a scris Mircea Cărtărescu?

- I-am răspuns lui Mircea Cărtărescu că vremurile nu sunt foarte fericite, dar noi nu suntem sub vremi, ca să inversez ce spunea Miron Costin. Cred că suntem cetățeni autonomi, cred că sutele de mii de oameni care au fost în stradă de anul trecut au arătat că există o societate care e independentă de putere. Mie nu mi-e frică tocmai pentru că știu că există o resursă extraordinară în societatea românească. Oamenii aștia care au stat la minus 20 de grade și care nu au încetat să critice sunt oameni care au înțeles că societatea e independentă de Putere. Că guvernele trec, dar trebuie să ne rămână un edificiu legislativ, care să ne apere libertățile și aceasta e bătălia pe care înțeleg să o duc și nu mă voi apăra doar pe mine, ci voi apăra pe toți cei care - ONG- iști, ziaristi - vor fi amenintați de Putere. Asta cred că e datoria unui politician, așa reprezentăm cetățenii, nu urmând porunci de partid. De altfel, eu nici nu am partid.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Victor66 check icon
    Ce caută potăile acelea în consiliul de onoare?
    • Like 0
  • Eu cred ca visez.... Acele persoane fac parte din "Consiliul de Onoare"??? Absurdul nu mai are limite....
    • Like 0
  • Inteleg faptul ca dl . Preda contesta componenta consiliului de onoare al ordinului insinuand ca este deja condamnat. Daca nu se simte reprezentat de asa un consiliu de ce nu solicita retragerea ordinului pe motiv de acordare a acestuia unor oameni nedemni de asa distinctie, de ce se amesteca printre ei?
    Apoi de ce amesteca, in mod voit si tendentios, planurile respectiv intentia unei legii impotriva defaimarii tarii cu actiunea consiliului de onoare al ordinului?
    De ce nu intreprinde dl Preda o initiativa oentru modificarea Constitutiei care prevede clar la art 30 aln 7 "Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri. " ?
    • Like 0
  • Evident, orice persoană normală împărtășește punctul de vedere al domnului Preda în această chestiune.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult