Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Andrei Pleșu, despre „revoluția fiscală” a PSD: „Ideea e să fie agitație, să facem mereu revoluție. Revoluția permanentă - și lui Ceaușescu îi plăcea asta”

Andrei Pleșu

(Foto: captura video)

„Revoluția fiscală” a PSD? „Este o inerție ideologică a marelui strigăt unificator de la marea revoluție din octombrie, revoluția permanentă. Și lui Ceaușescu îi plăcea chestia asta. Ideea e să fie agitație, să facem mereu revoluție. Nu are sens viața dacă nu te trezești în altă lume decât în cea în care te-ai culcat”, spune Andrei Pleșu, invitatul de miercuri seara al emisiunii „În fața ta” de la Digi24

Scriitorul spune că preferă calmul, previzibilitatea, predictibilitatea, iar ideea că scopul unei guvern este să regizeze revoluții i se pare foarte obositoare.

Autoritarismul, dorința de a „împiedica pedepsirea cuiva care a făcut un exces” și corupția reprezintă explicația pe care o vede scriitorul pentru modul în care acționează coaliția de la guvernare. 

„Nu pot să nu mă gândesc că pe lângă problema de competență mai e problema încrederii. Câtă încredere poți să ai, programul de guvernare e făcut de Vâlcov. Își ascundea comorile prin cimitire.  

E ceva fisurat în zona credibilității. Pe urmă morala. Nu poți să promiți lucruri și să nu te ții de ele. Competența, semn de întrebare. Încredere, semn de întrebare. Ce încredere să am?”, a subliniat scriitorul.

În ce privește legile justiției, Andrei Pleșu a amintit că marii campioni ai luptei pentru revoluția în justiție sunt Florin Iordache, care și-a luat licența la 40 de ani, Șerban Nicolae, care și-a obținut licența la 30 de ani și Eugen Nicolicea, care e inginer. „E o inflație de ingineri în jurisprudența românească”.

„Dreptul era un dom al rigorii, al culturii, al capacității de analiză. Nu e o chestie pe care o mormăi la fără frecvență”, spune Pleșu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • PSD ÎŞI PREGĂTEŞTE IEŞIREA DE LA GUVERNARE.

  UN PLAN TICLUIT PENTRU LINIŞTEA LUI LIVIU DRAGNEA.

  ŞI O PERDEA DE FUM – REVOLUŢIA FISCALĂ ŞI TRECEREA CONTRIBUŢIILOR LA ANGAJAŢI.  După înlăturarea lui Victor PONTA din fruntea PSD, Liviu DRAGNEA şi clica lui şi-au pregătit terenul.

  Planul a fost simplu – prin pionii otraviţi (de tipul lui Vasile DÂNCU sau secretarilor de stat din Guvernul Cioloș), prin manevre de culise, presiuni parlamentare și amenințări cu moțiunea de cenzură, baronii PSD conduși de Liviu DRAGNEA, și-au asigurat resursele financiare necesare, în mandatul guvernului tehnocrat.

  În timp ce administrațiile PSD primeau cele mai mari alocări financiare, Liviu DRAGNEA și partidul faceau cea mai vocală opoziție la TV, capitalizând politic.

  Totuși, pentru a-și asigura victoria confortabilă și pentru a-și securiza planul de imunizare a penalilor în faţa legii, era nevoie de mai mult.

  Și atunci au aruncat pe piață – MAJORAREA SALARIILOR, folosind un element subliminal cu impact puternic – 25% (cifra intrată în mentalul colectiv ca element al diminuării salariilor, în 2010).

  Astfel, LIVIU DRAGNEA PĂSTRA, LA NIVELUL PERCEPȚIEI PUBLICE, ANTITEZA CU HULITELE MĂSURI DE AUSTERITATE ALE LUI TRAIAN BĂSESCU.

  Iar strategia era simplă și eficientă – imediat după câștigarea alegerilor se amputa justiția prin legi și ordonanțe (eliberarea politicienilor și sponsorilor acestora din închisori, celebra OUG 13/2017, schimbarea mecanismului de selecție şi demitere a Procurorului General și a Procurorului Șef al DNA, etc.).

  Erau instalaţi în locul Laurei Codruţa KOVEŞI şi al lui Augustin LAZĂR doi executanţi, fără competenţe şi personalitate, care urmau orbeşte poruncile lui Liviu DRAGNEA şi ale penalilor.

  În acest fel, se îngropau definitiv problemele penale ale politicienilor, reîntorcând România în epoca de aur a mafiei politice, care subjuga justiţia după modelul Năstase – Stănoiu.

  Ulterior, se aruncă pe piaţă o perdea de fum - revoluţia fiscală şi trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat.

  ÎN ACEST FEL, MAJORAREA SALARIALĂ ERA ANULATĂ, CEI 25% CÂŞTIGAŢI URMÂND A FI PLĂTIŢI DE ANGAJAŢI, CARE PRELUAU DE LA ANGAJATOR PLATA CONTRIBUŢIILOR.

  Revolta firească a românilor la debandada fiscală care genera seisme financiare în lanţ (prăbuşirea leului, creşterea dobânzilor, scumpirea carburanţilor, energiei, utilităţilor) ar obliga PSD să renunţe la guvernare.

  Astfel, în 2018, după ce a bulversat România şi i-a secătuit bugetul, PSD trece, un an, în opoziţie dar deţinând controlul majorităţii parlamentare.

  Un guvern tehnocrat sau al PNL-USR-PMP-UDMR (cu sprijin tacit al ALDE sau chiar PSD, deşi nu făţiş) îi oferă lui Liviu DRAGNEA TRAMBULINA DE CARE ARE NEVOIE PENTRU CÂŞTIGAREA ALEGERILOR PREZIDENŢIALE DIN 2019.

  CA PRINCIPAL OPOZANT AL NOULUI GUVERN ŞI AL PREŞEDINTELUI IOHANNIS, LIVIU DRAGNEA VA CAPITALIZA TOATE NEMULŢUMIRILE DIN SOCIETATE.

  Şi cel mai important, se va asigura de apatia electorală a celor educaţi, pentru a câştiga alegerile prezidenţiale.

  AŞADAR, LIVIU DRAGNEA, CONDAMNAT DEJA CU SUSPENDARE, ARUNCĂ ROMÂNIA ÎN AER PENTRU A SCĂPA DE PUŞCĂRIE!
  • Like 2


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult