Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Andrei Pleșu: Românii normali nu gândesc ca ei! În rest, rămâne cum am vorbit: m-am săturat de derbedei, de proști și de țoape!

Foto: Inquam Photos

Scriitorul Andrei Pleșu a criticat într-un articol în Dilema Veche felul în care PSD se folosește de etnie drept armă de discreditare a adversarilor politici. „Vrei să dai în Siegfried Mureșan, te revolți, țanțoș, că îl cheamă Siegfried. Cioloș e și el Julien, de Clotilde Armand nu mai vorbim… Dar marea lovitură de campanie e „neamțul“! Klaus Iohannis! Excelentă materie primă pentru caftangiul politic autohton! Se folosesc gaze lacrimogene pe 10 august împotriva protestatarilor? Cine vorbește! Neamțul! Specialist, prin naștere, în procedeul gazării din lagărele de concentrare! O cuconiță nărăvașă (olteancă, deh!) adulmecă și ea primejdia. Neamțul vrea să facă noi lagăre de concentrare, în care să fie exterminați pesediștii. Cuconița cu pricina are antecedente semnificative. La 16 ani a intrat, sedusă, în Partidul România Mare, al cărui președinte, Corneliu Vadim Tudor, propunea adunarea tuturor opozanților de la începutul anilor ’90 pe un stadion cuprinzător și împușcarea lor patriotică” , a scris el. 

Andrei Pleșu face referire la afirmația șefei de campanie a Vioricăi Dăncilă, Lia Olguța Vasilescu, care a susținut că „Domnul Klaus cred deja se şi vede şef de lagăr de concentrare şi toţi PSD-iştii băgaţi acolo la reeducare”.

Filosoful a făcut mai apoi referire la contribuțiile esențiale ale unor personalități de altă origine decât cea română la evoluția culturii și societății românești. 

Viorica Dăncilă și Olguța Vasilescu

„Trebuia să începem curăţenia mai demult! Trebuia să nu luăm modelul primei noastre Constituţii (cea din 1866) de la belgieni. Trebuia să nu lăsăm o sumedenie de arhitecţi francezi să ne umple capitala cu clădiri „străine“: Ateneul Român, Banca Naţională, Fundaţiile Regale (azi Biblioteca Centrală Universitară), CEC-ul de pe Calea Victoriei, Tribunalul de pe Splai, Ministerul Agriculturii de lîngă Universitate, Facultatea de Medicină din Cotroceni sau Hotelul Athénée Palace (azi Hilton). Bine ar fi fost să nu ne dăm nici pe mîna numitului Carol Davila, de fapt un franco-italian (Carlo Antonio Francesco d’Avila), chiar dacă, fără el, am cam fi întîrziat cu învăţămîntul medical, cu organizarea primului serviciu autohton de ambulanţă, cu deschiderea primelor orfelinate, ba chiar şi cu inaugurarea Grădinii Botanice din Bucureşti (aranjată, vai, împreună cu un horticultor austriac)”, a scris Pleșu.

„Iată tot atîtea motive să cer scuze, în numele poporului român, compatrioților noștri de toate etniile pentru cuvintele proaste ale cîte unei nulități autohtone. Românii normali nu gîndesc ca ei! În rest, rămîne cum am vorbit: m-am săturat de derbedei, de proști și de țoape!”, a concluzionat acesta.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Iar eu de pupincuriști și idioți.
  • Like 0
 • 'discursul politic in Romania" a fost intodeauna la acest nivel "de mocirla" pentru ca de fiecare data , fara exceptii s-au discutat persoanele si nu s-au discutat, asa cum ar fi normal , ideile sau solutiile propuse. Cand se discuta persoane , invariabil si fara exceptie se utilizeaza "atac la persoana" , si se utilizeaza de absolut toate partile. Domnul plesu este un ipocrit, asa cum a fost intodeauna, se arata ofensat acum pentru ca psd foloseste in atac la persoana "nationalismul", cand ceilalti folosesc impotriva psd , "mu_e psd" , sau ca pnlisti de varf n-o scot pe dancila din analfabeta si proasta.... nu e nici o problema . De fapt mocirla aceasta este validata atunci cand le convine de catre intelectuali, si reclamata tot de ei atunci cand nu le convine. Realitatea este ca avem ce meritam ................
  • Like 0
 • Ma mir ca maestrul isi mai pierde vremea scriind despre toapele si derbedeii din pzd, in acelasi timp deplang faptul ca am ajuns atat de jos , nu mai exista eleganta si stil in jurnalismul romanesc si asta tot din cauza degradarii la toate nivelurile societatii tocmai din cauza ciumei rosii care a patruns adanc , ca un psoriazis mental , ne balacarim intr-o mocirla vocala , nu mai distingi intelectualul rasat de toparlan, mujicul de taranul autentic si asezat in vorbe si in fapte , si ce este mai grav eu nu vad cum s-ar putea repara ceva , societatea a intrat in vrie, sa dea bunul Dumnezeu sa ma insel.
  • Like 1
 • Așa e, românii normali nu gândesc așa, doar vreo două milioane și jumătate aprobă aberațiile astea. Din păcate ei se vor duce la vot, ceilalți mai stau pe gânduri și ne-om trezi cu o româncă neaoșă la Cotroceni.
  • Like 2
 • Ionel check icon
  Scriitorul Plesu, jos palaria ! Politicianul Plesu, un basist notoriu care considera ca se pricepe si la politica si drept. Viata a demonstrat ca NU, avand in vedere cei 10 ani de basism si ce avem in urma lui.
  Si inca ceva stimata doamna R Ion, daca in titlu folositi cuvantul TOAPE, iar sub el puneti pozele unor doamne va descalificati prin faptul ca faceti parte din acelasi gen cu cele doua. Nu se face !Daca un domn facea lucru asta era acuzat de ,,,,,,
  • Like 0
  • @ Ionel
   Bai baiete, esti un mizerabil.
   • Like 2
 • Nume check icon
  Intr-adevar un roman normal nu ar gandi ca ei. Intrebarea este cati romani "normali" mai sunt in aceasta tara?
  Si tocmai datorita faptului ca multe din realizarile acestui popor, napastuit ca vai de el, nu au fost facute de romani "verzi", ci de straini creeaza un complex si mai mare celor care cred in teoria romanismului pur, daco-geti, ingerii lui Zamolxe, etc.
  • Like 4
  • @ Nume
   Wall-T check icon
   Exact aceasta intrebare mi-o pun si eu, foarte des... Vom intrezari o parte din raspuns duminica...
   • Like 2
  • @ Nume
   Delia MC Delia MC check icon
   Corect. Iarăși repet, NU suntem o rasă pură. Suntem: daco-romano-slavi. O cercetare genetică a condus la concluzia că în sudul țării 40-50% din gene sunt de origine slavă. Poate nu așa de mult, dar să ne uităm în oglindă și la vocabular.
   Apropo, traci aproape puri sunt albanezii, cu care avem comun un număr de maxim 60 de cuvinte.
   • Like 1


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult