Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Angajatorii din domeniul construcțiilor vor plăti în următorii 10 ani taxe salariale mai mici, în anumite condiții

Șantier gol

(Foto Guliver/Getty Images)

Între 2019 și 2028 angajatorii din domeniul construcțiilor vor plăti taxe mai mici pentru salariații proprii, cu condiția ca aceștia din urmă să realizeze salarii brute de minimum 3.000 lei și maximum 30.000 de lei. Astfel, angajatorii vor fi scutiți de plata contribuției la sănătate (CASS) și a impozitului pe venit, în timp ce pentru contribuția la pensii (CAS) și cea de muncă (CAM) vor achita valori diminuate. În plus, pentru 2019 a fost stabilit un salariu minim brut pe țară garantat de 3.000 de lei în domeniul construcțiilor, acesta fiind obligatoriu. 

Salariaților care activează în domeniul construcțiilor li se aplică prevederi speciale între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2028, reglementate prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018, publicată în ultimele zile ale anului trecut în Monitorul Oficial.

Astfel, se extinde categoria persoanelor fizice scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii și pentru salariații ai căror angajatori desfășoară activități în sectorul construcțiilor. Concret, scutirea de impozit pe veniturile din salarii, în cotă de 10%, se aplică numai dacă angajatorii activează în domeniul construcțiilor și realizează cel puțin 80% din cifra de afaceri totală din activitățile din domeniul respectiv. 

Totodată, măsura este valabilă doar acolo unde veniturile brute lunare ale angajatului sunt cuprinse între 3.000 și 30.000 de lei. De altfel, prin actul normativ menționat s-a stabilit că suma de 3.000 de lei să reprezinte salariul minim brut obligatoriu acordat salariaților ce activează în domeniul construcțiilor, facilitățile fiscale urmând să fie acordate pentru angajații cu venituri lunare brute de minimum 3.000 lei și nu mai mari de 30.000 de lei.

În ceea ce privește CAS, aceasta va fi redusă în următorii 10 ani cu 3,75%, de la 25% la 21,25%, condiția fiind aceeași: veniturile brute lunare să nu depășească 30.000 de lei.

Scutirea completă de la plata CASS este a treia facilitate fiscală acordată de Guvern angajatorilor din domeniul construcțiilor, reducerea contribuției la muncă de la 2,25%, în mod normal la 0,34%, fiind a patra.

Desigur, toate aceste facilități sunt valabile pentru salariile brute realizate cuprinse între 3.000 și 30.000 de lei. Pentru salariații ale căror venituri lunare brute sunt sub pragul de 3.000 lei sau depășesc 30.000 de lei, se datorează taxele salariale obișnuite, adică:

- impozit pe venit: 10%;

- contribuția la sănătate: 10%;

- contribuția la pensii: 25%;

- contribuția la muncă: 2,25%.

Potrivit OUG nr. 114/2018, salariul minim brut pentru domeniul construcțiilor, de 3.000 de lei, este obligatoriu și se aplică următoarelor domenii de activitate:

 • activitatea de construcții definită la codul CAEN 41.42.43 – secțiunea F – Construcții;
 • domeniile de producere a materialelor de construcții, definite de următoarele coduri CAEN:
 • 2312 – Prelucrarea și fasonarea sticlei plate;
 • 2331 – Fabricarea plăcilor și dalelor din ceramic;
 • 2332 – Fabricarea cărămizilor, țiglelor și altor produse pentru construcții din argilă arsă; 
 • 2361 – Fabricarea produselor din beton pentru construcții;
 • 2362 – Fabricarea produselor din ipsos pentru construcții;
 • 2363 – Fabricarea betonului;
 • 2364 – Fabricarea mortarului;
 • 2369 – Fabricarea altor articole din beton, ciment și ipsos;
 • 2370 – Tăierea, fasonarea și finisarea pietrei;
 • 2223 – Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții;
 • 1623 – Fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplărie pentru construcții;
 • 2512 – Fabricarea de uși și ferestre din metal;
 • 2511 – Fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice;
 • 0811 – Extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, extracția pietrei calcaroase, ghipsului, creței și a ardeziei;
 • 0812 – Extracția pietrișului și nisipului;
 •  711 – Activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică.

Așadar, salariul minim de 3.000 de lei este obligatoriu pentru companiile în cauză, indiferent dacă acestea aplică sau nu facilitățile fiscale prezentate anterior, și trebuie acordat inclusiv lucrătorilor administrativi (contabili, secretare, șoferi etc) ai companiilor din construcții.

Nerespectarea acestei prevederi va fi sancționată, potrivit Codului Muncii, cu amenzi cuprinse între 300 și 2.000 de lei.

În concluzie, toți angajatorii care au cod CAEN de activitate principală activitatea de construcții sunt obligați să aplice, începând cu 1 ianuarie 2019, un salariu minim brut de 3.000 de lei pentru fiecare angajat. În plus, facilitățile fiscale se acordă doar pentru salariile realizate care nu sunt mai mici de 3.000 le și nici nu depășesc 30.000 de lei și cu condiția că firmele în cauză să realizeze efectiv cel puțin 80% din cifră de afaceri totală din activitățile desfășurate în domeniul construcțiilor.

Reținem că din 2019 avem prevăzute în legislație 3 salarii minime diferite, astfel:

- salariul minim brut pe țară, în cuantum de 2.080 de lei;

- salariul minim brut diferențiat pentru posturile ce necesită studii superioare și cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, în cuantum de 2.350 de lei; de două ori câștigul salarial mediu brut în cazul lucrătorilor străini înalt calificați;

- salariul minim brut diferențiat pentru construcții, așa cum am prezentat mai sus. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • fc check icon
  începutul sfârșitului sistemului poate fi și de aici: casele nu au nicio valoare. măcar în numele orașelor mutilate de mafia administrație locală - ”întreprinzători” punct
  • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult