Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Angela Merkel a dezvăluit că în 2021 a încercat să-şi convingă partenerii europeni să creeze un format nou pentru a discuta cu Vladimir Putin despre tensiunile cu Ucraina

Angela Merkel și Vladimir Putin

Foto: Profimedia Images

Într-un interviu pentru săptămânalul german Der Spiegel, fostul cancelar german, Angela Merkel, a dezvăluit că în 2021 a încercat să-şi convingă partenerii europeni să creeze un format nou pentru a discuta cu Vladimir Putin despre tensiunile cu Ucraina, dar şi-a dat seama că nu va avea sorţi de izbândă, întrucât la acel moment era pe final de mandat şi nu mai avea influenţă.

- Merkel spune că a avut această iniţiativă deoarece a considerat că se perimase [acordul de la Minsk], semnat în 2014 de Rusia, Ucraina şi provinciile Doneţk şi Lugansk pentru soluţionarea conflictului din aceste regiuni separatiste.

- Merkel a mai precizat în același interviu că în vara lui 2021, după ce preşedinţii Biden şi Putin s-au întâlnit la Geneva, ea a dorit să stabilească un format de dezbatere european independent cu Putin şi cu Emmanuel Macron în Consiliul European.

- Cu toate acestea, spune fosta lideră a guvernului federal de la Berlin, „unele persoane au ridicat obiecţii”, iar ea nu mai avea forţe să se mă impună pentru că toţi liderii europeni ştiau că în toamnă nu va mai fi cancelar.

- Angela Merkel și-a amintit că în discuţiile avute la acea vreme cu alţi lideri ai statelor UE le-a cerut explicaţii. „De ce nu intervii? Hai, spune ceva! Unul mi-a spus: este prea mult pentru mine. Altul doar a ridicat din umeri: asta trebuie să o facă cei mari” , a relatat Merkel din discuţiile avute în Consiliul European.

- Angela Merkel a avut aceeaşi senzaţie de neputinţă şi la ultima sa întâlnire cu Putin, la Kremlin, unde venise într-o vizită de rămas bun înainte de a părăsi postul de cancelar.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult