Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Angela Merkel a dezvăluit că în 2021 a încercat să-şi convingă partenerii europeni să creeze un format nou pentru a discuta cu Vladimir Putin despre tensiunile cu Ucraina

Angela Merkel și Vladimir Putin

Foto: Profimedia Images

Într-un interviu pentru săptămânalul german Der Spiegel, fostul cancelar german, Angela Merkel, a dezvăluit că în 2021 a încercat să-şi convingă partenerii europeni să creeze un format nou pentru a discuta cu Vladimir Putin despre tensiunile cu Ucraina, dar şi-a dat seama că nu va avea sorţi de izbândă, întrucât la acel moment era pe final de mandat şi nu mai avea influenţă.

- Merkel spune că a avut această iniţiativă deoarece a considerat că se perimase [acordul de la Minsk], semnat în 2014 de Rusia, Ucraina şi provinciile Doneţk şi Lugansk pentru soluţionarea conflictului din aceste regiuni separatiste.

- Merkel a mai precizat în același interviu că în vara lui 2021, după ce preşedinţii Biden şi Putin s-au întâlnit la Geneva, ea a dorit să stabilească un format de dezbatere european independent cu Putin şi cu Emmanuel Macron în Consiliul European.

- Cu toate acestea, spune fosta lideră a guvernului federal de la Berlin, „unele persoane au ridicat obiecţii”, iar ea nu mai avea forţe să se mă impună pentru că toţi liderii europeni ştiau că în toamnă nu va mai fi cancelar.

- Angela Merkel și-a amintit că în discuţiile avute la acea vreme cu alţi lideri ai statelor UE le-a cerut explicaţii. „De ce nu intervii? Hai, spune ceva! Unul mi-a spus: este prea mult pentru mine. Altul doar a ridicat din umeri: asta trebuie să o facă cei mari” , a relatat Merkel din discuţiile avute în Consiliul European.

- Angela Merkel a avut aceeaşi senzaţie de neputinţă şi la ultima sa întâlnire cu Putin, la Kremlin, unde venise într-o vizită de rămas bun înainte de a părăsi postul de cancelar.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult