Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

The Guardian, după 9 luni de război: Cel mai rău lucru pe care poate să-l facă Occidentul în acest moment este să împingă Ucraina să negocieze cu Vladimir Putin

Volodimir Zelenski li se adresează politicienilor francezi

Foto: Profimedia Images

Astăzi se marchează sfârșitul celei de-a noua luni a celui mai mare și mai brutal război din Europa după 1945. The Guardian scrie că cel mai rău lucru pe care îl poate face Occidentul pentru a obține pacea pe continent este să împingă Ucraina să negocieze cu Vladimir Putin.

Jurnalistul Timothy Garton Ash scrie că cel mai bun lucru pe care îl poate face Vestul pentru pace este să crească sprijinul militar, economic și umanitar pentru Ucraina, până când într-o zi Kievul va putea negocia dintr-o poziție de forță.

Donald Trump a sugerat recent că ar putea fi candidatul perfect pentru a practica arta înțelegerii cu Putin. Silvio Berlusconi s-a propus și el ca mediator. Ce echipă de vis ar fi împreună - echipa de vis a Moscovei, continuă Timothy Garton Ash în editorialul de pe The Guardian.

Putin nu și-ar dori nimic mai mult decât să obțină o încetare a focului în Ucraina. Între timp, forțele armate demoralizate ale liderului de la Kremlin ar putea să se regrupeze pentru a apăra întinderea încă mare a Ucrainei pe care o ocupă, să se odihnească, să se înarmeze din nou, să aducă pe front întăririle recent recrutate, iar apoi să pornească din nou războiul la turație mare.

Dacă Rusia ar menține teritoriul ucrainean pe care îl ocupă în prezent, care este de peste trei ori mai mare decât Belgia, acest lucru ar putea fi încă revendicat de Putin ca o victorie istorică, restaurând cel puțin o parte din Novorossia (Noua Rusie) a Ecaterinei cea mare.

Ar fi, de asemenea, o demonstrație globală că agresiunea armată are succes. Totuși, ucrainenii nu ar accepta un astfel de deznodământ, mai scrie Garton Ash, care precizează că sondajele de opinie arată că sunt pregătiți să plătească un preț foarte mare, inclusiv prin victime militare și civile, pentru a-și recâștiga teritoriul. Prin urmare, asta arată mai mult ca o rețetă nu pentru pace, ci pentru un război și mai lung.

Va veni un timp și pentru negocieri, ține să precizeze Garton Ash, subliniind că guvernul ucrainean începe deja să se gândească, împreună cu prietenii săi occidentali, la aranjamentele de securitate și alte dispoziții pe care ar trebui să le caute în această privință.

Ucraina are dreptul legal și moral absolut de a recâștiga fiecare centimetru din teritoriul său suveran, inclusiv Crimeea. Orice compromisuri pe care le-ar putea face la sfârșitul zilei – de exemplu, unele aranjamente speciale pentru Crimeea – nu poate fi decât decizia suverană a Ucrainei.

Îți recomandăm

În mod evident, o pace în acest sens ar fi inacceptabilă pentru Putin, mai ales că a anunțat că patru regiuni ale Ucrainei fac acum parte din Rusia. Prin urmare, liderul de la Kremlin fie trebuie să fie obligat să accepte o astfel de realitate, fie acordul de pace va trebui încheiat cu o Rusie care nu mai este controlată de Putin.

Nimeni nu știe când sau cum va avea loc schimbarea la Moscova, iar momentul schimbării poate fi, de asemenea, unul de pericol sporit. Cu toate acestea, aceasta este cea mai bună șansă pe care o are Occidentul și Ucraina de a ajunge în cele din urmă la o pace durabilă după un război lung.

Pentru a ajunge acolo, Occidentul trebuie să-și intensifice sprijinul pentru Ucraina, pentru a-i permite acesteia să continue să câștige la nivel militar și să supraviețuiască acestei ierni grele. 

Pierzând pe câmpul de luptă, Rusia a trecut la atacarea infrastructurii care sprijină viața civilă din Ucraina. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), jumătate din infrastructura energetică a țării a fost deteriorată sau distrusă, 10 milioane de ucraineni nu dispun în prezent de energie electrică și peste 700 de unități medicale au fost afectate.

Aproape 8 milioane de ucraineni sunt strămutați în afara țării și aproximativ 5 milioane în interiorul țării, iar OMS se așteaptă că încă aproape milioane de cetățeni să-și părăsească casele „în căutare de căldură și siguranță”.

Europa nu a mai văzut așa ceva din 1945, consemnează Jurnalistul Timothy Garton Ash.

Cea mai imediată nevoie militară a forțelor armate ucrainene este apărarea aeriană, nu în ultimul rând pentru a contracara atacurile ulterioare ale rușilor asupra infrastructurii civile. Sistemele multiple de lansare de rachete, cum ar fi cele fabricate de SUA (HIMARS), au fost cheia succesului militar al Ucrainei și sunt necesare mai multe pentru a epuiza artileria convențională încă masivă a Rusiei.

Dacă Ucraina vrea să-și recapete propriul teritoriu – și pe măsură ce zona controlată de ruși este redusă în dimensiune, bătălia va deveni și mai concentrată – trebuie să dispună de tancuri moderne precum Leopard 2 de fabricație germană.

Dincolo de aceasta, Ucraina are nevoie și de generatoare de electricitate, de resurse pentru repararea centralelor electrice, de materiale medicale și de ajutor financiar masiv pentru a preveni prăbușirea economiei sale.

În primele luni ale războiului, cea mai mare parte a sprijinului militar a venit de la câteva națiuni occidentale, mai ales de la SUA, Marea Britanie, Polonia, Estonia și alte câteva.

Experții Consiliului European pentru Relații Externe au propus un „plan Leopard”, în baza căruia toate țările europene care folosesc tancul Leopard 2 să se unească pentru a echipa o brigadă blindată ucraineană. Ar trebui luate în considerare consorții similare europene pentru apărarea aeriană, dar și pentru nevoile civile, cum ar fi infrastructura energetică a Ucrainei.

Răspunsul lui Putin ar putea deveni și mai agresiv? Liderul de la Kremlin poate merge mai departe, însă nicio acțiune ulterioară în război nu este lipsită de riscuri.

Pe termen lung, riscurile care ar decurge pentru întreaga lume dintr-o victorie a agresiunii armate ruse ar fi mult mai mari. Important este ca Ucraina să nu se grăbească să negocieze din rațiuni de frică, așa cum sfătuiesc propagandiștii Kremlinului din Occident.

Nu va exista pace durabilă în Europa cât timp Putin rămâne la Kremlin, avertizează Timothy Garton Ash. Nu-l putem înlătura, mai notează acesta, dar putem contribui la crearea condițiilor în care rușii înșiși vor abandona în cele din urmă cursul autodistructiv pe care Putin și-a poziționat țara.

Până la urmă, și oamenii din Rusia vor beneficia de o înfrângere a Rusiei în Ucraina. Pare contraintuitiv, pervers, chiar imoral să argumentezi că războiul este calea către pace, ține să scrie în final Garton Ash, dar acesta explică și că cel mai bun drum către o pace durabilă este acela de a permite părții drepte să câștige războiul început pe 24 februarie 2022 de Vladimir Putin.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ciobanu și Control... Idioții utili ai Kremlinului.
    • Like 1
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Uite aici ce suparati sunt stapani tai pe Rusia : https://www.youtube.com/watch?v=CmO7BR_Tq04
      E vorba doar de business pana la urma.

      Pana atunci tu mananca naratiune mainstream pe paine. Paine pe care acum dai dublu in timp ce iti clantane dinti in casa de la frig.
      Da nu te intreba niciodata de ce ? doar crede !! crede si nu cerceta.

      Eu aleg sa imi pun intrebari. Intrebari cum ar fi :

      De ce si-ar bombarda singura Rusia Nord Stream cand pot inchide robinetul ?
      De ce stirea asta a fost bagata sub pres - pare un atac asupra infrastructurii unei tari Nato - motiv de articol 5.

      De ce a sarit toata presa global cu Rusia ataca Polonia cu rachete cand nu stiau adevarul ?
      De ce de la 2 rachete (Rusa / UKR) s-a ajuns doar la una UKR ?
      Cum se face ca racheta aia a avut fix niste coordonate ale unor orase mari -- de parca gresisera rusii ?
      De ce nu am vazut in toata presa o 'scuza' pentru Fake News provocat ?

      Da tu taci si inghite naratiune mainstream pe paine in timp ce uni iti exploateaza petrolul din tara ta cu niste profituri de nu le-au mai vazut in secole. Taci si inghite tovarase, tremura putin sa te incalzesti. Poate iti mai pun niste muzica sa dansezi cum trebuie :))
      • Like 0
    • @ ControlTheNarrative
      Dan check icon
      Dintre unul cu pseudonim de troll și un om real, eu cred că „ControlTheNarrative” este cel care are stăpâni. Sau, mai precis, pe Putin.
      • Like 1
    • @ Dan
      Esti lliber sa crezi ce vrei. Da cel mai important lucru. Crede si nu cerceta !!!
      • Like 0
    • @ ControlTheNarrative
      Dan check icon
      Nu cred că vreun cititor al „Republica” are nevoie de sfaturile unui troll putinist, susținător al unui stat terorist.
      Iar exprimarea „crede și nu cerceta” poate că de la patriarhul KGB a împrumutat-o acest „ControlTheNarrative”, că în mod sigur nu e un creștin adevărat.
      • Like 1
  • Ucrainienii ar fi vrut si ei un trai mai bun in UE dar formula magica este intai NATO apoi UE. Beleaua este ca NATO are ca scop si existenta cucerirea Rusiei.
    • Like 0
    • @ Ciobanu Florin
      Dan check icon
      Mda, „Ciobanu Florin” are în schimb „ca scop și existență” pupintinismul.
      • Like 2
  • Ce prostire pe fata. Daca vrei raboi - continui raboiul. Daca vrei pace faci pace.
    Astea cu trebuie sa facem razboi ca sa fie pace sunt porcarii si ineptii ale unor propagandisti de serviciu.
    • Like 3
    • @ ControlTheNarrative
      Dan check icon
      Hmm, cum adică, ce a vrut să ne zică aici „ControlTheNarrative”, că el era propagandistul de serviciu în 24 noiembrie?
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult