Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Antonio López, secretarul general al PPE, la „În fața ta”, întrebat dacă Kovesi are prima șansă la funcția de procuror șef european: „Așa sper”

Antonio Lopez - Getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Antonio López, secretar general al Partidului Popular European, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, și-a exprimat speranța că Laura Codruța Kovesi are prima șansă pentru obținerea funcției de procuror-șef european.

„Așa sper. Ea a demonstrat, a fost acceptată de Parlamentul European. Toată lumea a fost foarte fericită, cu excepția Partidului Socialist și a guvernului din România. Din păcate, un episod foarte nefericit. Acest lucru nu se va întâmpla niciodată în țara mea. Credeți că în Franța, guvernul francez ar merge împotriva unui candidat francez la o instituție europeană? În niciun caz”, a spus Antonio López, întrebat dacă el crede că Laura Codruța Kovesi va avea prima șansă la conducerea Parchetului European.

UPDATE. Prima rundă de negocieri dintre Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european nu a ajuns la o concluzie. Negocierile vor fi reluate pe 27 martie.

Știrea inițială:

Miercuri este programată prima rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE, pentru desemnarea procurorului-şef european.

Negocierile între PE şi Consiliul UE au loc după ce Parlamentul European a optat pentru Laura Codruţa Kovesi pentru postul de procuror-şef european, iar votul indicativ din Consiliul UE a fost favorabill candidatului francez, Jean-Francois Bohnert (şeful Parchetului din Reims), Kovesi fiind pe locul al doilea. 

Antonio López consideră că prezentarea lui Kovesi în PE „a fost remarcabilă”. 

„Ea a fost considerată un profesionist foarte bun de către ambele comisii din Parlamentul European, PPE a sprijinit-o și pentru că noi am pus prima țara și apoi ideologia, nu ca socialiștii care au pus prima ideologia”. 

Secretarul general al Partidului Popular European spune că nu a văzut niciodată ca socialii spanioli să atace candidatul lor în Spania.

„ Am votat pentru un președinte socialist al Parlamentului European, un spaniol, nici o problemă, este o imagine bună a țării mele dacă spaniolul devine președinte al Parlamentului European. Am pus țara mai întâi și apoi ideologia. Nu înțeleg toate aceste atacuri din partea acestui guvern și din partea Partidului Socialist”, a subliniat Antonio López.

„Nu cred în felul în care se identifică acest partid socialist aflat la guvernare cu poporul român.” 

Lopez a adăugat că va trebui să fie atent cu ceea ce spune, pentru că „întotdeauna acest guvern socialist acuză dacă spui ceva rău în legătură cu ei.” 

„Ei spun că este o conspirație împotriva României! Nu cred în felul în care se identifică acest partid socialist aflat la guvernare cu poporul român. Sunt socialiști, sunt populari, sunt verzi. Ei nu reprezintă întreaga Românie. Când spunem lucrurile despre ceea ce se întâmplă în România este datoria guvernului să-și facă treaba, să-și facă temele. Au existat suficiente rezoluții din partea Parlamentului European, suficiente semne de avertizare din partea Comisiei Europene, care spun că unele lucruri nu merg bine aici, în special în statul de drept, în independența justiției și, de asemenea, lucruri care ating foarte mult populația, de exemplu lipsa infrastructurilor. Guvernul, în loc să strige și să atace mereu, spunând că există conspirații în afară împotriva lor, sau împotriva României, ceea ce nu este adevărat. Toată lumea vrea să ajute și toată lumea vrea ca România să devină un aliat puternic în cadrul Uniunii Europene”, a mai spus secretarul general al PPE. 

Modificarea legilor justiției o consideră un fapt „foarte îngrijorător”.

„Am citit comentariile, transcrierile, de asemenea, ale întâlnirilor și ale deciziilor luate în Comisia Europeană, studiile despre situație, rezoluțiile din Parlamentul European. Și mă îngrijorează, pentru că atunci când ai apreciere pentru o țară nu numai din cauza vizitelor mele regulate, ci și pentru că am contacte cu mulți români din Spania și am apreciere pentru ei. Este o poveste de succes foarte bună integrarea românilor în Spania. Și suntem foarte mândri de asta.”

România se îndepărtează de Uniunea Europeană, din cauza actualului guvern, mai crede Antonio Lopez.  

„Acest guvern nu numai că nu-și face temele, ci merge înapoi. Schengen: acum doi ani, înainte ca acest partid să ajungă la putere, trei dintre cele cinci criterii au fost îndeplinite. Astăzi este doar unul. Guvernul nu avansează, ci merge înapoi. Acest lucru este foarte îngrijorător. În cazul Euro este exact același lucru. Ei s-au întors în negocierile cu Uniunea Europeană și, în loc să fie mai apropiați, România se îndepărtează din cauza acestui guvern. Ce pot face? Problema este că văd, în ceea ce privește statul de drept și independența judecătorească, comentariile Comisiei Europene foarte independente și mă îngrijorează.

În comisia care acum face studiul și care a declarat că există un pas în spate în privința celor două criterii. Acest lucru este analizat în prezent în Parlamentul European. Și până când nu există o rezoluție a comisiei, nu pot spune exact ce va fi finalitatea”, a mai spus Lopez.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 13:30.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Partidul Popularilor Europeni, al cărui secretar general este Lopez, a suspendat formaţiunea lui Viktor Orban „cu efect imediat şi până la noi decizii ale membrilor PPE” (sursa: https://is.gd/JSrtGZ). Or să stea în Parlament ca maimuţele, că drept de vot nu mai au. Tot este ceva.

  Ce a făcut în schimb Frans Timmermans, el lider maximo al Socialiştilor Europeni, când s-a întâlnit cu Dragnea la Madrid? L-a apucat cu două degeţele de fălcuţă şi l-a mustrat părinteşte: „Ştrulumbaticule, potoleşte-te, nu mai face prostioare”. Asta în timp ce la TV apare ca Sf. Gheorghe, călare pe cal, omorând balaurul şi atrăgându-ne atenţia că am făcut ţ-şpe mii de paşi înapoi.

  Austriaca Beate Meinl-Reisinger (NEOS) a cerut, „având în vedere situaţia politică din România, excluderea formaţiunii române Partidul Alianta Liberalilor şi Democratilor din grupul european Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa” (srsa: https://is.gd/WF1htS). Ce a făcut ALDE european? „Urmărim cu multă atenţie situaţia din România. La jumătatea lunii mai 2018, Biroul partidului ALDE a organizat o misiune la Bucureşti şi a avut o serie de întâlniri cu interlocutori”. De-atunci şi până astăzi, la fel ca Iohannis, privesc cu atenţie şi îngrijorare.

  Îi doare la bască p-ăştia de ce se întâmplă în Românica. La fel ca banii, nici voturile nu au miros. :))
  • Like 0
 • Cum spunea domnul CTP, acest domn este un carciocar, acestia sunt birocratii europeni niste carciocari, in care se transforma incet incet si politicienii nostri ... toata lumea ar trebui sa o sustina, ca intr-un meci de tenis, trebuie sa poata face diferenta, altfel de ce sunt acolo ?
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult