Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Antony Blinken: SUA au un plan de acțiune în cazul în care Rusia folosește arme nucleare

Anthony Blinken

SUA respinge retorica promovată de Rusia privind utilizarea de arme nucleare. Statele Unite ar putea răspunde la un eventual atac nuclear efectuat de trupele lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei printr-o lovitură convențională limitată asupra forțelor sau bazelor ruse direct implicate în atac ori chiar printr-un bombardament nuclear, susțin unii experți americani, care au comentat recentele avertismente nucleare ale liderului de la Kremlin. Alte voci recomandă însă ca, în cazul unui atac atomic lansat de Moscova pe teritoriul ucrainean, SUA să se abțină de la atacarea Rusiei pentru a nu risca extinderea conflictului.

Retorica nucleară a lui Putin este iresponsabilă. Statele Unite și-au exprimat clar Rusiei îngrijorarea cu privire la amenințările pe care le reprezintă.

Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a declarat acest lucru într-un interviu acordat CBS, relatează Ukrinform.

„Le-am declarat foarte clar rușilor, atât în ​​public, cât și în privat, că ar trebui să nu mai vorbească despre arme nucleare”, a declarat Blinken

Întrebat dacă SUA au fost în contact privat cu Kremlinul în legătură cu amenințarea unui război nuclear, Blinken a răspuns afirmativ: „Da. Este foarte important ca Moscova să audă de la noi și să învețe de la noi că consecințele vor fi îngrozitoare. Și am spus foarte clar.”

Potrivit secretarului de stat, „Putin are o cale clară de ieșire din războiul început. Să-i pună capăt”. El a repetat în repetate rânduri: dacă Rusia încetează să lupte, războiul se va termina, dacă Ucraina se oprește, Ucraina se va termina”.

După cum sa menționat, Blinken a refuzat să împărtășească detalii despre modul în care va reacționa Washingtonul la utilizarea armelor nucleare. Cu toate acestea, el a spus că administrația americană are un plan

La întrebarea „Este acesta un plan care va evita al treilea război mondial?” șeful diplomației americane a răspuns după cum urmează: „Președintele Biden este hotărât să facă tot posibilul pentru a-i ajuta pe ucraineni să se protejeze, iar noi facem tot posibilul pentru a mobiliza alte țări să facă presiuni asupra Rusiei”.

„De asemenea, suntem hotărâți ca acest război să nu se extindă”, a rezumat șeful diplomației americane.

După cum s-a raportat, consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden, Jake Sullivan, a declarat că Statele Unite au avertizat Kremlinul că Rusia se va confrunta cu consecințe catastrofale dacă ar decide să folosească arme nucleare.

Context – Amenințările nucleare ale lui Putin

Miercurea trecută, în discursul televizat în care a anunțat mobilizare militară parțială care va duce la trimiterea a aproximativ 300.000 de forțe de rezervă pentru a lupta în Ucraina, președintele Putin a spus că nu blufează cu privire la utilizarea armelor nucleare dacă teritoriile rusești sunt amenințate. Liderul de la Moscova a afirmat că Rusia va folosi „toate armele” pentru a se apăra, acuzând aliații NATO că „șantajează” Moscova cu utilizarea armelor nucleare.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult