Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Antreprenorii, scrisoare deschisă către premier: „Nu puteți crește salariile dacă vă uitați sincer la performanța din sistemul public”

„Astăzi, în România, muncesc 5,2 milioane de oameni. Aproape jumătate (2,5 milioane de angajați) lucrează în firme private românești, dar au cel mai mic salariu mediu (1.500 de lei). În același timp, în sectorul bugetar lucrează 1,2 milioane de oameni care câștigă un salariu mediu de 2.300 de lei”, se arată într-o scrisoare a asociației Romanian Business Leaders adresată premierului, ministrului Muncii și ministrului Finanțelor.

Autorii documentului atrag atenția că prin legea salarizării unitare care urmează să fie promovată, în următorii patru ani media salariului în sectorul public urmează să urce cu 56%. „Și atunci, vă întrebăm: cum aveți grijă, de fapt, de soarta plătitorilor de taxe din România, din ai căror bani plătiți salariile promise?”, continuă scrisoarea RBL.

Scrisoarea asociației Romanian Business Leaders:

Domnule Prim-ministru,

Doamnă ministru al Muncii,

Domnule ministru al Finanțelor,

Încercați pentru un minut să vă puneți în pielea unui antreprenor sau manager din România.

Ca să vă ușurăm acest exercițiu, iată cum se văd lucrurile din teren.

Aveți în mâini cel mai fragil buget din Uniunea Europeană. România are cea mai mică pondere a veniturilor publice în PIB (24,7%) și este foarte probabil ca veniturile bugetare să se prăbușească din 2018, odată cu eliminarea cotei unice de impozitare a veniturilor. Adică tocmai principalul motiv pentru care companiile investesc astăzi în România.

La firul ierbii, înseamnă că ne obligați să avem grijă de angajații noștri într-un mod nociv pentru ei. Când afacerile devin nesustenabile, locurile de muncă ale acestor oameni sunt puse în pericol.

Iar cel mai recent exemplu a venit chiar astăzi. Ori noi, antreprenorii și managerii, știm cel mai bine cum să ne motivăm angajații. Oricum suntem astăzi într-o piață a muncii dificilă și știm cât de greu este să îi păstrăm în companiile noastre. În niciun caz, nu avem nevoie de piedici suplimentare și de reguli schimbate în timpul jocului.

Fără îndoială, susținem creșterea salariilor în sectorul public, ca mod de a atrage buni profesioniști. Dar nu puteți crește salariile dacă vă uitați sincer la performanța din sistemul public. Suntem primii suporteri ai creșterii salariilor bugetare, cât timp vin cu evaluarea performanței, scăderea personalului bugetar și încadrarea într-un buget fix total.

Astăzi, în România, muncesc 5,2 milioane de oameni. Aproape jumătate (2,5 milioane de angajați) lucrează în firme private românești, dar au cel mai mic salariu mediu (1.500 de lei). În același timp, în sectorul bugetar lucrează 1,2 milioane de oameni care câștigă un salariu mediu de 2.300 de lei.

Prin legea salarizării unitare pe care o promovați zilele acestea, în următorii patru ani, media salariului în sectorul public urmează să urce cu 56%.

Și atunci, vă întrebăm: cum aveți grijă, de fapt, de soarta plătitorilor de taxe din România, din ai căror bani plătiți salariile promise?

Ați afirmat public că aveți grijă de antreprenorii autohtoni. Ne întrebăm dacă nu cumva chiar ei vor plăti factura. Vă rugăm să mai adunați o dată încasările bugetare din ianuarie și februarie și să faceți regula de trei simplă.

Consiliul Director al Romanian Business Leaders

7 martie 2017”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am ajuns iobagii bugetarilor!
    • Like 0
  • Cresterea salariilor la personalul bugetar, in lipsa unei conceptii de natura profesionala si economica, este un fiasco premeditat. Este clar ! Ca economia tarii va fi zdruncinata si mai crunt, poate chiar fatal, este evident. Stiu sigur un lucru si nu sunt singurul : numai munca poate produce bunastare in societate ! Nu exista alte metode sanatoase pentru o tara cu o clasa politica reponsabila si atasata intereselor nationale !
    Intrebari : de ce si cine are interesul sa minta populatia ca marirea de salarii este posibila ? De ce ? Ca sa-si salveze "amicii" intrati la puscarie, sau care au dosare penale grele pe rol ! Cine ? Aceia care au fost alesi ca sa conduca tara in interesul nostru, al tuturor, dar care au tradat la modul mizerabil acest popor ! Si ca sa aiba votanti, promit pe principiul "desteptul promite si prostul trage nadezde" !
    Suntem de vreo doi ani, intr-o etapa evidenta de involutie conceptuala din punct de vedere politic. Valul de manipulare bine ticluita, s-a cam dus si a ramas le vedere hidosenia acestei clase politice inepte si disperate sa ramana la putere, adica fie la guvernare, fie in opozitie, dar tot acolo unde se traiaste din banul public. Daca acesti politicieni fac sau nu ceva pentru bunastarea pentru popor, in raport si cu bunastarea in care traiesc din taxele si impozitele nostre, se vede : = 0 !
    In concluzie, daca aberatiile PSD nu sunt stopate, vremurile care vor veni, vor fi mai rele decat daca ar fi razboi ! PSD a premeditat o ruptura grava in societatea romaneasca !
    • Like 0
  • Baronii de moda noua Au rupt Romania-n doua Salariatii din privat Contra celor de la Stat ! Aceasta epigrama e compusa de mine si o dedic Olgutei Vasilescu care a reusit sa dezbine poporul roman mai tare decat Basescu cu omul gas si omul slab . Domnilor nu va mai lasati manipulati si nu mai intrati in polemici inutile . Salariatii din privat sunt mainile si picioarele societatii in timp ce bugetarii sunt inima si creierul . Fiecare are rolul sau si ambii depind unii de altii. Daca vreti sa nu mai dati spaga in spitale , sa aveti copii educati si pregatiti sa intre in campul muncii , sa nu va fie frica sa iesiti din case , sa va zambeasca functionarul de la ghiseu, atunci constientizati ca alinierea salariilor bugetarilor la nivelul UE era necesara ! Antreprenorii romani trebuie sa inteleaga ca bugetarii nu sunt dusmanii lor ci partenerii lor . si da tebuie sa-si plateasca si eimai bine angajatii caci altfel ii vor pierde (cei buni vor migra catre sectorul bugetar ! )
    • Like 2
  • Mda, de la Colectiv încoace se cristalizează o Românie tot mai polarizată. Sugestia mea personală e să nu vă angrenați in discuții filosofice atâta timp cât nu aveți suficiente date.

    Nici una din părți nu este formată din ”demoni”. O spun din experiența personală: am avut ocazia de a lucra pe sute de lei la stat, să prind criza și să-mi văd salariul ciuntit la jumătate iar acum să fiu la al doilea loc de muncă la o multinațională.

    Oase rupte și umilință se găsesc peste tot, pentru că suntem un neam mic, meschin și departe de a ne chema educați/civilizați. Trăim pentru iluzia ”puterii” și ”nemuririi”. Călcăm peste cadavre. De aceea cazanul nostru din iad nu are nevoie de supraveghere.

    Nu suntem bugetari și privați. Suntem români. Primul pas ar fi să realizăm asta. Că de muncă și responsabilitate mi-e frică să pomenesc ...
    • Like 0
  • Cri check icon
    Ca de obicei, cand exista puncte de vedere diametral opuse, adevarul este undeva la mijloc.
    Cu siguranta ca pe ansamblu, prezenta multinationaleleor in Romania este binevenita pentru progresul economic al Romaniei.
    Tot atat de adevarat este ca aceste mari firme au venit la noi nu din motive umanitare ci pentru a face profit, ceea ce este perfect legal si legitim.
    Romania prezinta interes pentru unii investitori straini tocmai pentru nivelul scazut al salariilor; de exemplu, Renault-Dacia, o companie esentiala pentru economia tarii noastre, isi plateste muncitorii la un nivel decent pentru o tara ca Romania, adica undeva la 2-3000 de lei; daca uzina Renault ar activa in Franta, salariile pe care francezii ar trebui sa le plateasca ar fi undeva catre 2000 euro lunar. Deci este evident ca concernul francez economiseste bani cu muncitorii din Romania. Pe de alta parte, incapacitatea guvernelor noastre de a construi bucata de autostrada ceruta de francezi starneste pe drept cuvant nemultumirea fabricantului francez. Insa eu nu cred in amenintarile cu re-locarea Daciei in Maroc, chiar daca muncitorii marocani au un salariu mediu mai mic decat al omologilor romani. Marocul este o tara islmica ostila crestinilor si in special francezilor ai caror colonie au fost candva, exista atentate, etc. Din aceasta perspectiva, Romania este o tara sigura, chiar daca a avut in general guverne neperformante.
    Pe langa salariile mici, Romania mai are un atu pentru atragerea multinationaleleor, si anume faptul ca autoritatile romane sunt foarte "complezente" si "binevoitoare" cu investitorii straini, in sensul balcanic - fanariot al cuvantului. Mai pe romaneste, atractivitatea Romaniei pentru investitii straine se datoreaza salarizarii scazute si coruptibilitatii autoritatilor noastre; aceste "atuuri" pe care le are Romania sunt tipice pentru tarile din lumea a treia. Si nu este vina multinationalelor ca speculeaza in folosul lor aceste "oportunitati".
    In Romania, unele multinationale sunt adevarati "regi" economici care isi permit sa faca unele lucruri care, in tara lor de origine sunt inacceptabile; este o realitate confirmata si de faptul ca procurorii si ANAF-ul sunt zmei cu capitalistii romani si mielusei cu cei straini.
    Este remarcabil faptul ca bancile straine de exemplu, percep in Romania dobanzi si comisioane mult mai mari decat cele percepute de aceleasi banci in tarile lor de origine.
    Sa nu uitam si de exporul capitalului acestor multinationale catre firme off-shore, chipurile pentru plata unor firme de avocatura.
    Insa multinationalele nu fac decat sa speculeze slabiciunea legilor romanesti si incompetenta sau coruptibilitatea Statului roman.
    Un alt exemplu este Bechtel care, pentru sume astronomice acordate cu generozitate de Statul roman, nu si-a indeplinit obligatiile contractuale privind constructia de autostrazi; mai mult, dupa rezilierea contractului, tot Statul roman plateste despabubiri firmei americane. In acelasi timp, asfaltangii romani, pentru nereguli si infractiuni identice cu cele comise de Bechtel, au avut de infruntat anchetele DNA si unii chiar au ajuns in puscarie. Si nu este de neglijat faptul ca aceeasi firma Bechtel care a praduit fara scrupule banii publici ai Romaniei, in Albania de exemplu, a construit in numai doi ani doua autostrazi perfecte, Nord-Sud si Est-Vest !!!
    Asadar, inainte de a blama multinationalele care activeaza in Romania, sa nu uitam ca abuzurile sau ilegalitatile comise de unii dintre acesti giganti economici nu ar fi fost posibile fara complicitatea ticaloasa a Statului roman.
    Multinationalele, chiar daca in mod cert sunt aducatoare de progres si prosperitate economica si sociala, sunt in acelasi timp si veritabili pradatori economici.
    Rolul Statului roman este ca prin legi economice si fiscalitate coerente si predictibile, sa stimuleze parte buna a acestor companii, adica abilitatea lor de a genera progres economico-social, si sa le diminiueze cat se poate comportamentul de pradatori economici.
    Deocamdata insa, Statul roman nu este capabil sa faca aceste lucruri, comportandu-se ca un umil lacheu al acestor giganti economici, a caror prezenta este vitala pentru Romania.


    • Like 2
  • Foarte reușită scrisoarea!Cei de sus doresc ca firmele mici si mijlocii sa nu mai existe!Sa rămână doar borfași care fac afaceri ilegale si firmele mari care"ung" acolo unde este nevoie!Iar cu ajutorul social măriți-l si pe acesta....ca doar este de unde...Va fi vai de noi!
    • Like 4
  • bluenavy check icon
    Esentialul consta intr-o expresie: criterii de evaluare a performantei.
    Pus degetul pe rana. Bravo.
    • Like 2
  • Citesc comentariile si asa cum e normal, cu unele sunt de acord, cu altele nu. Sunt si unele care se aseaza intr-o zona neutra, de genul "sa fie bine si sa nu ie rau". As face totusi observatia ca din continutul comentariului, razbate in mod neechivoc apartenenta autorului la sistemul bugetar sau la cel privat. Observ cu mahnire ca in general opinia bugetarilor este ca toate relele vin de la capitalisti, corporatisti si alte asemenea clisee vanturate cu obstinatie pe la unele televiziuni "de stiri" (ghilimelele nu sunt intamplatoare, pentru ca acele televiziuni nu dau stiri ci mai degraba doresc sa creeze stiri, intr-o goana scapata de sub orice control dupa audienta - dar asta este o alta poveste...).
    Revenind la scrisoarea cu pricina, nu se poate sa nu observam ingrijorarea mediului de afaceri fata de directia extrem de periculoasa in care se indreapta Romania datorita politicilor economice facute fara un minim respect pentru legile economice. Populismul violent si lipsit de o minima viziune asupra consecintelor economice pe termen mediu si lung asupra Romaniei, nu poate sa nu ingrijoreze mediul de afaceri. Si aici nu am in vedere numai afaceristii straini, pentru ca pentru ei exista intotdeauna posibilitatea relocarii afacerilor in alte locuri mai convenabile, ci mai ales am in vedere pe cetatenii romani care au decis sa-si riste economiile, linistea, sanatatea, sa faca credite si sa creeze locuri de munca, punand pe picioare cu forte proprii cate o afacere. Pentru acestia, nu exista decat alternativa ca afacerea sa fie profitabila. In conditiile in care interventia statului in economie este atat de violenta ca acum, ma tem ca sansele lor se reduc drastic. Poate veti spune ca nu are nici o legatura cresterea salariilor in domeniul bugetar cu bunul mers al afacerilor private. Cei care cred acest lucru, se inseala amarnic, pentru ca acele cresteri de salarii trebuie sa fie platite de cineva. Si acel cineva nu este altul decat mediul privat.
    As vrea sa se inteleaga ca prin mediul privat descris mai sus am inteles acei oameni care isi deruleaza afacerile fara a fi abonati la contracte extrem de bine platite cu statul. Eu unul nu-i pot considera pe acestia drept afaceristi ci mai degraba niste oportunisti care folosindu-se de unele legaturi cu oameni de decizie din domeniul bugetar, dreneaza banul public in interes propriu.
    As vrea sa fiu optimist, dar ma tem ca in situatia de acum nu prea mai este loc de asa ceva. Directia in care ne indreptam este gresita si acest lucru va iesi la iveala mai repede decat se asteapta multi...
    • Like 2
  • Ce mi-ar placea sa vad, la o masa rotunda, politicieni, oameni de afaceri romani si straini, economisti, sociologi,,filozofi etc care sa discute viabilitatea aplicarii unui model de dezvoltare care s-a dovedit reusit, sa analizeze istoria si contextul de evolutie a unor economii care se dovedesc performante. Sa luam studii de caz: Germania, Japonia post-1945, tarile scandinave, SUA sec 19, sa identificam trasaturi comune si sa extragem particularitati, sa ne imaginam daca am putea aplica in parte schemele lor de dezvoltare etc. Sa speculam pe sursa succesului acestor tari: daca este exterioara, rezultatul unui Stat puternic, capabil sa impuna reguli, sau tine mai mult de etica individuala si de grup a acestor societati, de un sistem de valori insusit la nivelul cetateanului mediu...
    • Like 0
  • check icon
    Nu-i rău ca statul să ia inițiativa creșterii salariului minim și a veniturilor angajaților.

    E în schimb rău dacă nu va putea crește proporțional venitul și în domeniul privat...

    E rău că dă măriri la toată lumea, și la incapabili leneși, și la profesioniști harnici. E ca și cum dvs. i-ați recompensa identic și pe copilul bun și ascultător și pe copilul obraznic și rău: îl stricați și pe cel bun (care va fi descurajat să continue să facă bine) dar și pe cel rău, care nu se va schimba în bine, dimpotrivă, va avea pretenții din ce în ce mai rupte de realitate.

    E rău că salarizarea publică se stabilește fără nicio legătură cu media locală: una e 1000€ în București, alta e 1000€ la Băilești... În economia reală se ține cont și de asta.

    E FOARTE rău că salarizarea nu stabilește o corelație cu economia reală: așa cum se pot mări salarii dacă statul are venituri, așa să existe prevăzută și posibilitatea legală ca statul să scadă veniturile dacă îi scad veniturile. În prezent, dacă vine o criză economică grea, în domeniul privat se dau oameni afară sau se scad salariile, în timp ce domeniului public nu-i pasă de asta, se împrumută de la toți ca să continue să plătească salarii nemicșorate doar unora. Nu-i corect! Mi se pare o chestie discriminatorie de competența Avocatului Poporului...
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult