Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Anul acesta, vom lua lumina de Paști de la Poliție. Reguli pentru credincioși anunțate de ministrul de Interne

vela - captura

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat marți seară că a semnat un acord cu Patriarhia Română pentru împărțirea pâinii binecuvântate de Paști și a luminii de Înviere.

Acesta prevede că bucățile de pâine binecuvântată (n.r - paștile) vor fi fi sfințite joi și vor fi distribuite la biserici credincioșilor vinerea și sâmbăta în intervalul 07.00-17.00. Credincioșii trebuie să aibă asupra lor declarația pe propria răspundere în care trebuie să completeze că au ieșit pentru a lua paști de la lăcașul de cult, care trebuie să fie unul apropiat de casă. Măsurile de protecție care trebuie respectate la împărțirea prescurilor sunt identice cu cele ce trebuie respectate la magazinele comerciale.

Atât prescurile, cât și lumina de Înviere vor fi distribuite de către preoți și voluntari, dar și de către forțele de ordine aflate în patrulare - poliție, jandarmi, poliție de frontieră,

„Echipajele care acționează în posturile fixe cât și cele de la punctele de frontieră vor oferi sfânta lumina personelor aflate în trafic sau celor care tranzitează frontiera”, a declarat Vela.

Credincioșii vor putea ieși în jurul caselor cu respectarea restricțiilor și fără să se formeze grupuri mai mari de trei persoane. 2-3 locatari dintr-o scară de bloc vor putea distribui lumina pentru toți vecinii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ce mizerabili ! Aproape arest la domicilui de 1 luna -evident din ratiuni de sanatate publica si acesti lingai , din cauze electorale calca in picioare efortul nostru personal & civic ! De ce ? Din ratiuni electorale ! Au dat satisfactie BOR - Banda Organizata Religioasa si electoratului fara dinti si fara minte ! Alo ! PNL ! Votul pentru voi vine din partea segmentului care , in general respecta Legea -evident atunci cand nu este abuziva , nu uraste apa calda & sapunul , mai calca intimitatea unei carti , cea a unei sali de spectacol , mai o vacanta , mai un concert . Romania bigota , cea fara dinti , iubitoare de Antena 3 , pupatoare de icoane , mozolite de buze bolnave , nu va voteaza ! Opriti deindata livrarea de ,, lumina sfanta ,, la domiciliu & livrarea de ,, paine binecuvantata ,, asijderea ! Romania 2020 , stat secular , stat membru UE ?! Rusine PNL !
  • Like 1
  • @ Luigi Cosma
   AlexisZ check icon
   Pacat ca pot da like doar o singura data :-( Jandarmitropolia va aduce lumina din vârful pulanului. Si veti pupa cozorocul pitecantropului in loc de sutana.
   • Like 2
  • @ AlexisZ
   Salutari . Parca sesisez o nuantare din partea PNL - sper ca le va veni mintea la cap si vor opri circul promovat de diavolii in sutana & plimbatu' de,, paine binecuvantata ,, ...
   • Like 1
  • @ Luigi Cosma
   AlexisZ check icon
   Mda, au vrut s'o joace politic si p'asta si acum au dat'o la'ntors. Vorba dvs, pupatorii de moaste oricum nu'i votau, dar sa continue asa si la toamna vor pierde sigur si din voturile celorlalti...
   • Like 0
 • pe bune, n-ar fi mai sigur daca am lua lumina de la tv?
  lesina cineva anul asta fara lumina?
  chiar sunt curios!
  catolicii n-au iesit.. si sunt in viata.
  • Like 0
 • Ce repede s-au inteles politistii cu popii.Sa imparta ei lumina de la Ierusalim turmei.
  • Like 4
  • @ Cornel Cancel
   Corina check icon
   Fiți sigur că nu s-ar bucura de favoare. Le e frică și lor, ar fi expuși. Le-ar trebui și viziere, și tot nu ar fi în deplină siguranță. Ca să nu mai vorbim de riscul pentru oamenii din rând. Dar se renunță la măsură.
   • Like 0
  • @ Cornel Cancel
   AlexisZ check icon
   Pai dl Cornel, avand in vedere ca Vela cam are afinitati, ca se visa staret la o manastire prin Banat, iar Daniel daca'l mangai pe umar simti bolovanii de general de la manastirea "secu", e clar ca àstia doi se'nteleg bine. O sa ne trezim dupa covid c'o guvernare bicefala, pe stindard cu pulanul si toiagul incrucisate.
   • Like 2
 • Leo70 check icon
  Adica am stat degeaba in casa pana acum!?! Cat de tampiti pot fi guvernantii nostrii ca sa permita asa ceva!!! E bataie de joc! Catolicii au putut sta in casa dar BOR se gandeste numai la profit iar politicienii la voturi. Niste ticalosi.
  PS: Poate ca Vela s-a saturat de rahatul in care a ajuns si cauta o demisie. La fel ca fostul ministru al Sanatatii.
  PS2: Vela, cand vorbeste, mi-aduce aminte de sceneta cu Toma Caragiu pe post de pompier de serviciu in noaptea de Revelion.
  • Like 4
 • Dorin check icon
  Se dă apă la moară hobotnicilor inconștienți.Deci catolicii au fost obligați să stea acasă de Paști dar la ortodocși nu se poate.O lună am fost nevoiți să stăm în case dar de paște avem voie să umblăm brambura pe străzi . Cât de tâmpiți pot fii cei care permit asta.
  • Like 6
  • @ Dorin
   AlexisZ check icon
   Dl Dorin, de acord cu dvs, dar sunt ortodocsi si ortodocsi. Verii mei din Grecia mi'au spus ca la ei s'a dat interdictie totala. Nu se iese din casa sub nicio forma, poa' sa vina si Mesia in persoana pe pamant duminica. Ca de obicei, la altii se poate...
   • Like 0
 • Împreună cu ... amenda binecuvântată ?!? Somnul rațiunii naște monștrii, prostia mulțimilor este mult mai mult decât suma proștilor din mulțime, în mulțime prostia se propagă cu viteza luminii.
  • Like 5


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult