Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat, într-o intervenție telefonică la Digi24, intenția liderilor Opoziției de a bloca în Parlament prelungirea stării de urgență.

Președintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul care prelungește starea de urgență cu încă 30 de zile, avertizând că pericolul încă nu a trecut, iar restricțiile trebuie menținute pentru a ține sub control pandemia de coronavirus.
„Mesajul președintelui Klaus Iohannis a fost corect și binevenit de la un capăt la celălalt. Este nevoie de acest mesaj, acum, având în vedere că tensiunea socială crește. Crește, de asemenea, și tensiunea politică și diverse personaje încearcă să speculeze, acum, această situație.
Este necesar acest apel, de vreme ce șefi de partid ca domnii Ciolacu, Tăriceanu și Ponta doresc, intenționează să nu voteze starea de urgență în Parlament, prelungirea stării de urgență. Ceea ce este, dacă vor face asta, e, într-adevăr, un act iresponsabil, chiar criminal. Firește, rolul opoziției este să critice. Guvernul face greșeli, autoritățile, în clipa de față, fac greșeli. Dar ca răspuns la aceste greșeli ale autorităților, să nu votezi starea de urgență, asta fiind soluția... Și ce urmează după aceea, dacă nu votezi starea de urgență? Deci nu se mai prelungește, ieșim cu toții în stradă, ne ducem unde avem treabă și așteptăm după aceea să se blocheze cimitirile ca în America. Să nu mai avem unde să înmormântăm oamenii.
De asemenea, există o presiune din partea fake news-urilor. Au apărut tot felul de teorii, acum, mai nou, personaje mai mult sau mai puțin dubioase ca acel profesor belgian pe care l-am văzut citat peste tot, cum că românii au genă bună, spre deosebire de vestici. «Noi ca brazii! Pe noi nu ne atinge coronavirusul». Firește, oamenii avizați domnul Horațiu Moldovan, doctorul Horațiu Moldovan au spus că așa ceva i se pare o aiureală. Însă, cetățenii pot să ia de bune astfel de zvonuri, pot să dea curs încercărilor unor personaje bisericești.
În ciuda faptului că atitudinea conducerii Bisericii Ortodoxe Române este corectă și a fost corectă de la începutul pandemiei, sprijinind măsurile e separare, de izolare socială, iată că ici și colo, câte un preot, câte o față bisericească, încearcă să forțeze, aidoma politicienilor, să smulgă ceva capital, ceva popularitate de la credincioși, mergând din casă în casă, cum am văzut acum, ca să își facă slujba și infectând, literalmente, oamenii, chemându-i la slujba de Înviere și alte asemenea manifestări.
Deci presiunea este din ce în ce mai mare și va fi, în aceste zile. Oamenii au deja o lună de izolare în spate. Psihic, asta este greu de suportat. Mai vine încă o lună. Urmează o perioadă, nu-i pot spune altfel decât critică, deci mesajul președintelui Iohannis este corect și binevenit”, a spus Cristian Tudor Popescu, la Digi24.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Eu zic ca in Romania, guvernul ( surprinzator) s-a miscat foarte bine pana acum in comparatie cu tari dezvoltate cu bani si infrastructura.
Pentru @Leo, deobicei imi face placere sa citesc comentariile tale, ptr. pozitia ta de libertarian convins. Insa, de data asta cred ca trebuie sa te informezi mai mult in legatura cu posibilitatea de transmisie a virusului prin aerosoli. Intrebare pentru tine: ai accepta sa te risti a sta intr-o camera impreuna cu un bolnav de Covid, inspirand acelasi aer care a fost expirat de acesta?
2 milioane infectați cu covid, 800 milioane infectați cu gripă - anul acesta; parcă nu ține chiar așa de bine teza cu privire la capacitatea ridicată de contagiune.
Într-o cameră închisă, pe termen lung, nu - la fel cum n-aș risca să stau în aceeași cameră cu un bolnav de tbc activ sau cu o persoană care are gripă obișnuită - însă n-am absolut nicio problemă să stau preț de câteva minute la 2 m distanță, fără mască de protecție, sau o zi întreagă afară.
Ce informații crezi tu că transmit fără să mă fi informat în prealabil?
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.09.20033217v1.full.pdf
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2763852
https://www.bzi.ro/coronavirusul-raspandit-si-prin-respiratie-3918925?utm_source=website&utm_campaign=homepage&utm_medium=Sanatate
Si sunt mult mai multe link-uri disponibile, poti sa ti le gasesti si singur. Uite, eu inteleg faptul ca tu -ca dealtfel multi alti patroni - sunteti cu totii ingrijorati de pierderea de incasari si ca vreti sa va reporniti afacerile. Insa, pe de alta parte, oamenii trebuie sa stie ca daca se protejeaza de tuse, stranut sau scuipat, aceasta nu este 100% suficient. Iti recomand si tie sa nu mai minimalizezi riscul de infectare prin inspiratia de aerosoli contaminati. Hai sa nu transformam aceasta discutie intr-o dezbatere de dragul orgoliilor personale, ok?
https://www.scmp.com/news/china/science/article/3074351/coronavirus-can-travel-twice-far-official-safe-distance-and-stay
https://oathkeepers.org/2020/03/coronavirus-is-airborne-you-are-not-being-told-the-full-truth/
https://www.forbes.ro/coronavirus-romania-cat-rezista-covid-19-aer-si-pe-suprafete-155275
Cine ignoră ultimele noutăţi în privinţa răspândirii acestui virus o face nu doar pe riscul lui, dar şi al altora.
Rămâne partea cu privire la interior.
Dacă e cum zice OMS, nu prea avem de ce să ne facem probleme - asigurăm aerisire corespunzătoare și ne vedem de activități.
Dacă e cum zice articolul acela, ne asigurăm că intră în spațiile închise doar persoane cu mască și... ne vedem de aceleași activități.
Eu am redus activitatea unei firme iar cealaltă îmi funcționează momentan în aceiași parametri (am să fiu afectat și eu la un moment dat, dacă nu-mi prevăd atent următorii pași); pot înțelege că restaurantele, cabinetele stomatologice prezintă un risc mai ridicat de transmitere a unui virus și este nevoie de atenție sporită, însă xeroxurile de ce crezi tu că trebuie să fie închise? sau magazinele cu articole sportive, frizeriile, croitoriile?
Treaba cu aerisirea corespunzatoare e cu dus si intors.
Daca, de exemplu ai fereastra in imediata apropiere a unei alei pe care se circula pietonal intens pe sub acea fereastra? Daca te afli intr-un spatiu in care aerul este mutat dintr-o parte in alta de catre ventilatoare sau aer conditionat? (asa cum este in supermarket-uri sau spitale).
De ce xeroxurile, magazinele cu articole sportive, frizeriile sau croitoriile trebuie sa fie inchise? Buna intrebarea. Probabil ca niste decidenti s-au gandit ca astfel de afaceri implica inclusiv contactul intre cumparatorii care formeaza cozi, sau intre clienti si personalul care-i deserveste. Cu toate astea, ma gandesc ca decidentii au luat aceste decizii scrasnind din dinti, scaderea veniturilor la buget colectate din taxe si impozite fiind ultimul lucru pe care guvernantii l-ar fi dorit acum. Nu incerc a le tine partea...dar n-asi vrea sa fiu in pielea lor luand decizii in aceasta perioada.
Însă ia n-o lua separat. Școlile trebuie închise, pentru ca acolo e cel mai rapid loc de a răspândi un virus. Și ce faci cu copilul când croitoreasa sau vânzătoarea de la magazin sunt la servici? Il lași la bunici, primii vizați de virusul pacii? Cum le distantezi în autobuz la 8 dimineața când toate croitoresele merg la CAP (pentru ca mulți manajeri sunt prea bătuți in cap sa le facă programul decalat) , pentru ca toate vor începe programul atunci? Cum le distantezi în supermarket la 6 seara, când toate ies de la munca și se duc să-și facă cumpărăturile?
Toată lumea își dorește reluarea business urilor și duduiala economiei, însă s-ar putea ca 8-10 săptămâni de "îngheț" sa fie mai puțin dureroase inclusiv dpdv economic (și nu doar uman) decât o situație scăpată de sub control care sa se întinda pe un an sau un an jumate.
Poate in astea 10 săptămâni descoperim ca unul dintre tratamentele aflate în teste merge. Una e sa ai nevoie de doua milioane de doze în lume ca să ții problema sub control și alta e să ai nevoie de un miliard...
Cu privire la aspectul logic.
Unul dintre articole spune că au fost infestate în acel autobuz persoane aflate la 4.5 m distanță. V-ați uitat pe imaginile aferente? între persoana care se prezumă că era sursa și locurile respective au fost infestate doar 3 persoane din 10; dacă desenăm un cerc cu raza de 4.5 m și analizăm toate persoanele care sunt în el, vedem că au fost prezumptiv infestate cam (eu aș folosi „doar”) 25% dintre persoane după o călătorie de câteva ore într-un spațiu închis.
Ce am scris eu are sens doar dacă autobuzul nu circula aerul prin interior (caz în care instalația de ac ori ar fi oprit particulele, ori le-ar fi împrăștiat prin tot autobuzul ceea ce ar face ca rata de infestare - în condiții de spațiu închis și neaerisit și foarte mult timp petrecut împreună - să fie 18.75%).
Cu privire la corelații.
CDC a făcut un studiu (eu încerc să folosesc informații făcute de/preluate de la organisme specializate în domeniul virologiei) în spitale din Wuhan în perioada feb-mar 2020 în secțiile de terapie intensivă (probabil că ATI la noi, ICU la ei), unde au fost internați 15 pacienți aflați în stare gravă, și în salon, unde au fost internați 24 de pacienți cu forme normale; nu ne interesează că au prelevat de pe podea și de pe obiecte eșantioane în care se regăsea virusul, pentru că noi avem treabă cu aerosolii.
În zona ATI au măsurat gradul de activitate a virusului în aer și au concluzionat că distanța maximă la care acesta poate fi detectat este 4 m, iar procentul de detecție la acea distanță este de 3-4 ori mai mic decât în jurul pacienților; eu nu știu să calculez viteza de propagare așa că m-am uitat pe un video pus tot aici și în care vedem - ochiometric - că distanța parcursă de particule atunci când persoana TUȘEȘTE nu este mai mare de 2-3 m în total (dacă persoana tușește în cot, distanța e 0, însă e altă discuție) iar între minutul 3 și minutul 20 distanța parcursă nu poate fi mai mare de câțiva cm, ceea ce înseamnă că timp de 3 ore (perioada de timp în care zice lumea că „moare” virusul din aerosoli) cam asta va fi distanța totală parcursă. La terapie intensivă unde concentrația virusului este foarte mare.
În saloane (unde sunt cazate persoane precum cele pe care le poți întâlni în mod normal) lucrurile diferă substanțial: la 1 m distanță procentul de detecție este egal cu cel din spațiile dedicate medicilor în zona ATI (apropo, niciun medic nu s-a îmbolnăvit în acel spital) iar la o distanță mai mare de 1 m, procentul de detecție este... ZERO.
Avem acum 2 surse independente, puternice și cu studii care pot verificate de oricine (CDC și OMS) care spun același lucru: de la o distanță de peste 1 m poți fi contaminat de o persoană purtătoare de SARS-CoV-2 prin aerosoli doar dacă stați o perioadă lungă de timp într-o încăpere prost aerisită sau dacă te scuipă în față; în exterior aerosolii sunt disipați în nici 2-3 secunde.
Atunci n-au decât să stea ei în case, ce-mi pasă mie că „mulți e proști” (când am să mă fac profesor am să am o altă atitudine)?
„Probabil ca niste decidenti”
Ok, dar nu ți se pare normal să-mi explice și mie - sau Parlamentului - logica din spatele măsurilor? Ce e așa de greu să facă un raport, scris și asumat (în baza căruia să intre și la bulău, dacă ne mint) pe care să-l publice ca să știe tot prostu' cum gândește Guvernu' nostru?
„ce faci cu copilul...? Il lași la bunici”
Și nu-i mai simplu să NU lași copilul la bunici?
E mai scump să plătești câteva mii de profesori extra pentru a face after school decât să plătești 75% dintr-un milion de salarii?
„Cum le distantezi în autobuz la 8 dimineața”
TBC se transmite și el a dracului de ușor; cu TBC cum facem în autobuze și supermarketuri? NU NE SCUIPĂM unii pe alții!!!
Ce să faci cu vaccinul? pe ăla îl faci când ai nevoie să fii protejat - adică au nevoie de el categoriile vulnerabile (bătrânii și/sau persoanele cu boli care pot duce la complicații în combinație cu covid), n-o să-l fac eu și n-am să-l fac copiilor mei decât dacă starea de sănătate o va impune.
„studii validate științific ”
Am dat 2 surse unde se găsesc studii științifice care confirmă absolut tot ce susțin eu: OMS (Organizația Mondială A Sănătății) și CDC (Institutul Național de Sănătate Publică a SUA); nu trebuie să le credeți pe acelea - aș promova o eroare de logică să vă cer aceasta - ci să... le citiți.
Logica din spatele masurilor luate ti se explica aproape zilnic in discursurile Presedintelui si ale Comitetului de Situatie de Urgenta. Sunt publicate clar in Ordonante. Pe timp de Situatie de Urgenta e ca la razboi. Nimeni nu are timp sa dezbata cu toti "prostii" asupra masurilor luate. Te supui sau esti pedepsit.
Parerea mea este ca tu critici prea mult guvernul.
Oare ce interes ai tu sa pui sub semnul indoielii, si astfel sa slabesti autoritatea statului in aceasta perioada?
https://www.b1.ro/stiri/externe/john-sawers-fost-sef-al-spionajului-britanic-china-a-ascuns-de-restul-lumii-informatii-cruciale-despre-pandemia-de-coronavirus-si-trebuie-sa-raspunda-328624.html
Şi-ţi mai spun ceva: într-o situaţie normală; drepturile tale se termină acolo unde încep drepturile altora. Într-o situaţie de pericol, în care acţiunile tale ar putea determina sănătatea sau moartea altora; unele din drepturile tale au fost suspendate temporar. De ce? pentru că, prin nerespectarea prevederilor de prevenire a combaterii bolilor tu ai putea contribui defapt la agravarea situaţiei pentru toată lumea.
Nu-mi dau seama de ce această logică de bun simţ trebuie explicată pe îndelete chiar şi unora care dealtfel au pretenţia sa fie respectaţi. Ce fel de business ziceai că rulezi?
Nu mi-a explicat nimeni aceste lucruri simple.
Nu, starea de urgență nu este ca la război; este o situație excepțională pe care guvernanții din alte țări o explică detaliat (vezi discursul premierului Suediei ca să vezi diferență de abordare, vezi mai nou discursul reginei GB, vezi-l chiar pe măscăriciul de Trump ce comunică populației).
Milioane de oameni au capacitatea să determine sănătatea sau moartea altora (folosesc expresia ta): unii conduc autovehicule cu care ar putea accidenta pietonii, alții au arme de foc cu care pot împușca o mulțime, alții au acces la alimentația a mii de oameni și le pot turna otrăvuri, alții ignoră metodele de prevenire a bolilor cu transmitere sexuală etc.
Sunt de acord cu voi: dacă mă prindeți că scuip lumea pe stradă și descoperiți că am SARS-CoV-2, n-aveți decât să mă băgați la bulău; altfel cum vă permiteți să-mi pretindeți să stau în casă?
Si indiferent ce spune oms, realitatea e ca numărul de infecții cu covidul asta creste mult mai repede decât cel cu tbc-ul.
Iar numărul pacienților asimptomatici (dintre care s-ar putea sa facă parte și majoritatea copiilor) nu-l știe încă nimeni, toți încearcă încă să-l afle prin metode solide. Dacă se dovedește ca copii nu transmit boala, și eu cred ca trebuie redeschise școlile.
Mâine poate fi jumate de m, însă astăzi știm că e 1 după ce ieri știam ca sunt 2.
Și atunci de ce crezi tu ca n-avem voie sa ieșim singuri pe malul mării ca sa fugim după câine?
In acelasi timp, datorita mediei noastre tabloide, unde tot ce se intampla este apocaliptic, nemaintalnit, dezastru mondial, etc., care publica tot felul de trasnai si interviuri luate cu fitecine, nu mai sti care sunt sursele corecte si echilibrate de informatii.
Si pentru ca si sistemul public de sanatate este politizat pana la nivelul de portar, vezi opinii diferite pe diferite canale TV in functie de simpatiile politice. Ne-au ametit si ne-au zapacit cu totul.
Daily Mail a scris ieri ca primul ministru suedez nu mai crede ca sistemul lor lax mai este functional mult timp si a "descoperit" ca exista lipsuri in necesarul de medicamente si ventilatoare: https://www.dailymail.co.uk/news/article-8212365/Swedish-PM-tighten-coronavirus-restrictions-Austria-Denmark-begin-easing-lockdown.html?fbclid=IwAR0-8S0k_KkzMnEgWS3SW3ssYBmJ8cRHLk8OEVrynj-6XL14vDxdWBYkdDI
Pe de alta parte, tot ieri, presedintele francez a iesit sa vorbeasca despre prelungirea starii de urgenta pana pe 11 mai, a recunoscut ca nu au fost pregatiti pentru pandemie si a spus, textual: "Pe 11 mai, vom fi capabili să tratăm toate persoanele care prezintă simptome". Ceea ce inseamna ca acum nu sunt. Adica exista francezi care au simptome de COVID si nu sunt testati: https://www.stiripesurse.ro/video-emmanuel-macron-anunta-ridicarea-unor-restrictii-in-franta-incepand-din-11-mai_1452862.html
Asta e situatia si atat se poate face acum. Lumea vorbeste de inchiderea economiei dar in realitate s-au inchis restaurante, hoteluri si mall-uri prin ordonantele militare. Activitati care oricum aveau de suferit pentru ca, sa fim seriosi, chiar daca ar fi deschise, nu multa lume ar frecventa in zilele astea barurile. Alte activitati economice au fost inchise pentru ca nu aveau comenzi, nu pentru ca le-a inchis cineva. Nimeni nu isi doreste ce se intampla dar se cam vede ca si cei ce au spus ca solutiile pot fi altele incep sa faca acelasi lucru. Au facut-o si SUA si Olanda si UK, se pregateste s-o faca si Suedia (dupa cum a anuntat primul ministru Lofven), chiar si in Germania unele landuri o fac. Au fost puse in balanta toate optiunile. Dealtfel daca era strict dupa dorinta medicilor toti am fi fost inchisi in casa pentru circa 2-3 saptamani. Nu s-a pus problema tocmai pentru ca s-au facut concesii chestiunilor economice. Dar numai cat se poate, cred.
Realitatea este ca statul nu a investit in spitale, nu investeste in testare, nu face decat sa functioneze reactiv si sa urmeze orbeste sfaturile lui Arafat si a clicii medicale care nu au un singur os economic, social sau juridic in ei si deci nu vad padurea de copaci. Cetatenilor li se cere un sacrificiu imens fara nici o compensatie financiara, fara un exit plan, fara un orizont de asteptari, fara nimic.
In curand o sa vedem miscari sociale masive!
Italia - 2014- 2015 au murit peste 20000 de oameni diagnosticați cu gripă; în 2016-2017 în aceeași țară au murit aproape 25000 de oameni; despre anii aceia ce ai de zis? Gripa obișnuită se transmite la fel de ușor precum Cov2.
Adică te poți infecta prin intermediul particulelor lansate în aer doar dacă stai la mai puțin de 1 m față de o persoană infestată, într-o cameră închisă.
Deci poate transmite virusul doar cineva care-i scuipă pe cei din jur.
Facem distanțare corporală, nu distanțare socială (de exemplu noi ne facem vinovați în acest moment de „apropiere socială”).
Eu nu port mască decât în încăperi și doar pentru că este obligatoriu prin lege; altfel n-aș face-o.
Sigur că respect sănătatea fiecăruia, de aceea nu scuip oamenii cu care intru în contact.
Aceasta nu doar din cauză de Covid-19, ci pentru că poți lua TBC, o amibă, herpes etc.
Spală-te pe mâini și nu iei niciun virus de la contactul cu particulele expirate de persoane infestate.
A. Gheorghe.
Cifrele ne spun că - în mod normal - sistemul sanitar din România funcționează și cu 50.000 de persoane infestate în același timp (acum avem 5.000); în situație de urgență, ar trebui să putem dubla lejer numărul.
Cu bolnavii care au probleme cardiace cum facem, în ce fel credeți că trebuie să acționăm - în fiecare zi din restul anului - ca să nu blocheze și aceștia sistemul sanitar? dar cu cei bolnavi de cancere?
V-am reprodus un fragment dintr-un raport al OMS; ați avut curiozitatea să-l citiți înainte de a aduce în discuție situația medicilor?
Într-o lume perfecta, cu cetățeni perfecți (ca tine) virusul asta n-ar avea nicio șansă. Însă nu suntem într-o lume reala ci una cu italieni, chinezi sau suceveni.
"pentru mine morții respectivi înseamnă doar statistici." - știi cine gândea asemănător, nu?
Pentru mine cifra de afaceri a shaormeriei tale e statistica. Probleme ?
Îmi vei permite să citez din raportul INSP cu privire la cazurile de gripă din România pentru sezonul 2018-2019 (anul trecut adică):
„Ponderea internărilor afecțiunilor clinice compatibile cu gripa :
din cele 23.727 cazuri de afecțiuni clinice, compatibile cu gripa raportate, un procent de 41.1% s-au internat (9.747 cazuri),
cele mai multe cazuri care au necesitat internarea au fost persoanele cu vârstă > 65 de ani.”
Deci autoritățile române ne spun că anul trecut spitalele au avut un aflux mai mare de internări datorate suspiciunilor care privesc gripa.
Să mai citim ceva:
„În sezonul 2018-2019 au fost raportate, în cadrul sistemului de supraveghere de tip sentinelă pentru infecţii respiratorii acute severe (SARI), 606 cazuri... Prin extrapolare la întreaga populaţie a României, numărul total estimat de cazuri de SARI a fost de 3189.
...
rata pozitivităţii pentru virus gripal, de 41%”
Adică anul trecut spitalele din România au preluat peste 3189 de pacienți cu infecții respiratorii acute severe, din care 41% - sau 1300 - au fost infectați cu gripă.
Să mai citim ceva (tot din raportul statului român):
„Rata totală de fatalitate în sentinela SARI (indiferent de etiologie) în sezonul 2018-2019 a fost de 14,4%, iar rata de fatalitate pentru SARI confirmat (=cu virus gripal) a fost de 23,6%.”
În tarile afectate unde masurile s-au luat târziu serviciile medicale au fost complet debordate, iar situația asta e absolut fără precedent, asa ca cifrele alea ale tale au hibe pe undeva. De exemplu o hiba ar putea fi durata mai lunga sau mai scurta în care apar cazurile. Alta ar fi comparam cifrele gripei din lumea "normala" cu alea ale coronei din lumea în carantina.
Plus ca pentru gripa in general avem vaccin, disponibil înainte sa fim loviți. Nu-i 100% eficient, însă ajuta. Ca lumea nu prea îl face ca a zis o vaca ca da măreață e altceva, însă În cazul în care s-ar ajunge la triajul pacienților la întrarea în spital iar unora li s-ar refuza tratamentul probabil ca l-ar face mai multi...
Am pus accentul pe internări - peste 9000 - din care peste 33% au fost severe, din care 41% datorate gripei.
Spre deosebire de covid-19, unde avem - până acum - 6000 de cazuri din care doar 10% (conform statisticilor la nivel mondial) sau 600 au nevoie de internare.
E drept că vorbim de o perioadă de timp de 3 ori mai mică - 2 luni față de 6 în cazul gripei.
Dacă urmărim cifrele, vedem că ratele de infestare nu sunt invers proporționale cu lipsa unei stări de restrângere drastică a activităților sociale; Olanda - unde sunt prea puține restricții (și este poporul din UE care se spală cel mai puțin pe mâini) - are cam același nivel cu Germania; Elveția cu Italia, Suedia cu Norvegia și Danemarca; este de observat și apropierea geografică a acestor state.
https://youtu.be/vBvFkQizTT4
Adică filmulețul respectiv confirmă ceea ce am afirmat eu, în baza raportului OMS menționat.
Mai ai astfel de dovezi a faptului că am dreptate?
O sa va dau si eu un citat. Din Garabet Ibraileanu: "Celor pe care-i stimezi adu-le omagiul de a nu le ceda nimic din opiniile tale. Celorlalţi nu le face onoarea intransigenţei tale". Eu dumneavoastra o sa va dau dreptate de acum incolo. O zi buna.
Mulțumesc, eu de oameni ca voi n-am nevoie în jurul meu.
Sau pot sta în casă.
Alegerea este la populație nu la stat.
Aceasta este diferența și acest aspect simplu nu este înțeles de masa mare de sclavi care formează nația română.
Dacă vă jignește disprețul pe care-l arăt eu pentru cei care se scobesc în nas (aici fără să se spele pe mâini), pentru că vă regăsiți în categoria respectivă, poate că ar fi normal să vă spălați mai des, în loc să vă simțiți jignit.
Dacă faptul că am folosit impersonalul la persoana a doua v-a dat de înțeles că mă refer la dv, vă cer scuze, nu asta am intenționat.
Zic, nu dau cu parul, oricum pe mine mă doare-n cot de sentimentele cuiva care-și bagă degetele murdare în nas și nici atât de sentimentele unui imbecil iar scuze prezint, pentru că îmi asum erorile mele și le îndrept, nu pentru a gâdila orgolii.
Am spus ce știu: dacă dumneata zici că 90% din infestări sunt făcute prin atingere - habar n-am, dar îmi formulez ideea, mergând pe ideea aceasta - nu există niciun motiv să stăm izolați, trebuie doar să ne spălăm pe mâini (eu o fac deja de când mă știu, alții n-au decât să învețe și ei să se spele - am reformulat „n-aveți decât să învățați și voi”) și să ne vedem de activități.
Toţi semeţii lumii care l-au luat în băşcălie (Trump, Boris, Putin...) îşi înghit acum nemăsuratul hubris printre suspine (chit că sunt ele de crocodil). E una din acele puţine situaţi când, rămânând la urmă scapi mai uşor.
Pentru după război, mulţi viteji îşi ascut limba spurcată. Vor să vadă sclavii la muncă, cică "economia", cică "deficitul", cică "şomajul". Da vezi vreunul să iasă la muncă? Vezi vreun Bacalbaşă să dea o mână de ajutor în spital? Nuuu! Ei vor ca alţii să iasă la muncă, să dea piept cu covidul, să le salveze conturile.
Fraierii stau în casă, își pun măștile - închipuie-ți imbecilitate - singuri în autoturismul personal, refuză să iasă la soare deși soarele ajută organismul să lupte împotriva... virusurilor, refuză să facă mișcare deși virozele afectează sistemul respirator dar și pe cel circulator și prin mișcare le-ar întări pe amândouă ș.a.
Când te-ai trezit că ai oxiuri, nu te-ai întrebat dacă e ok să-ți lingi degetele cu care te-ai scărpinat între buci?
Și, dacă ești o pi*zdă fricoasă (nu tu, alte pi*de fricoase), n-ai decât să te bagi sub fusta lu' mă-ta.
OMS zice 1 m - băgați-vă-n c*r, mă, cei 4 m.
Evident, nu toți, însă suficienți cat să-i afecteze pe toti.
Daca un roman deștept cu masca pe ochi da cu mașina peste tine pe trecerea de pietoni stai si mori degeaba la întrarea în spital, pentru ca alt roman nu s-a spălat pe mâini înainte sa și le bage în nas și a ocupat patul de spital înainte.
Problema e ca nu poți da unele legi pentru aia care se spăla pe mâini și altele pentru ceilalți. Ar fi super sa fie posibil, însă nu-i.
În acest moment știm că unii au acest virus, știm - în mare - cu se transmite; mască pe fățău și lasă-mă-n plm să vând lozuri și să miros copacii din parc la miez de noapte (iar tu n-ai decât să stai în casă, dacă ți-e frică de polen).
Dl Iohannis și reprezentanții guvernului nu ne-au explicat de ce este necesar ca în starea de urgență să închidem activitățile economice (dacă vreți să intru în detalii, dle Popescu, o fac).
Care cimitire din SUA. dle Popescu?
SUA a avut în ultimele 2 luni peste 530.000 de decedați (sute de mii, 530, adică de 530 de ori câte o mie de morți), care înseamnă între 85 și 95% din cât se așteptau autoritățile să moară în perioada respectivă de timp (adică SUA aștepta 550.000 de decese), din care 20.000 decedați erau infectați ȘI cu covid-19 (CDC spune că nici jumătate n-au murit din cauze legate de SARS-CoV2 - așa zice CDC, n-aveți decât să vă certați cu ei).
Deci care „cimitire pline”, dle Popescu, dacă SUA - cu tot cu decedații diagnosticați cu covid - au maxim 95% de decese față de numărul preconizat?
Ați mai spus un neadevăr: că cică persoanele vindecate s-ar reinfecta, ceea ce este o afirmație pe care mă așteptam să o facă un gâgă prost, nu un jurnalist, pentru că în cazul tuturor virusurilor - rețineți, vă rog - în cazul TUTUROR virusurilor organismul capătă imunitate (pur și simplu așa funcționează virusurile... nu-s expert așa că am verificat ce spun experții), chiar dacă doar temporară; ce povești ați auzit dv. au fost deja discutate de experții din Coreea care au avansat - până la momentul acesta - ipoteza că ori a fost folosit un test irelevant (știți despre ce e vorba, pentru că v-am auzit, discutând despre el), ori respectivii nu au fost vindecați complet, urmând să stabilească clar care este motivul.
Și închei cu o altă poziționare a dv, cel puțin discutabilă, în care ne explicați că poporul nu poate decide - prin referendum sau prin altă metodă - cum să acționeze în cadrul statului SĂU.
Păi, dle Popescu, vă amintesc că singurul care poate decide în orice privință este poporul; iar poporul i-a lăsat dreptul de a-l reprezenta Parlamentului, nu Președintelui, cum tot dv explicați - la fel de greșit - nu Guvernului, nu primarului; nici mie nu-mi place componența acestui Parlament, însă nu ne c*căm pe statul de drept, doar pentru că nu ne place de Ciolacu, de Ponta și de Tăriceanu...., și trebuie să-i pretindem Guvernului - executivul, în caz că ați uitat ce rol are acesta în stat, să explice în ce fel măsurile de restrângere a drepturilor (mai) sunt justificate (în acest moment) pentru încă o lună.
Dacă vă este frică pentru fundul dv, vă înțeleg; dacă o faceți din prostie, vă iert; dacă o faceți însă din ticăloșie, în ochii mei - și eu sunt un reprezentant al unei categorii de oameni pe a cărui apreciere contează să o aveți în spate - sunteți un spirit mort.
PS: să zicem că ies pe stradă mii de purtători ai SARS-CoV2; ca să-l transmiți trebuie să tușești în fața celor sănătoși, or eu n-am întâlnit până acum persoane care scuipă pe străzi în stânga și-n dreapta; poate că nu mă plimb eu pe străzile potrivite, însă niciuna dintre persoanele cu care interacționez eu mai mult de 1 minut - și vă asigur că sunt zeci în fiecare zi - nu-și lasă balele în jurul lor; deci cum vă dau eu virusul, dacă nu vă scuip?
„Aia adoptata in absolut orice tara lovita de criza coronavirus”
Ce vorbești, Franț?!
În afară de Spania, Italia și Franța, unde trebuie să-i mai explici autorității ce cauți tu pe stradă? Adică de ce să nu mă pot duce în creierii nopții la iubita mea care locuiește în capătul celălalt al orașului ca să-i dau o limbă-n păsărică, dacă așa mi se scoală mie? N-am virusul, nici ea nu-l are, păsărica ei miroase frumos, vreau să mă sui în mașină și s-o mănânc diseară la ora 2; n-am voie.
Neamțul - cu 100 mii de cazuri - de ce poate alerga prin-un parc iar eu nu pot?!
Suedezul de ce poate să halească o ciorbă la restaurant iar eu nu pot?
Austriacul de ce poate să vândă pantofi iar eu nu pot?
Vreau să-mi explice o autoritate de ce acolo se poate iar la noi nu.
„de ce nu te duci dumneata intr-un spital cu cazuri multe de coronavirus sa ajuti voluntar?”
Pentru că nu vrea cucul meu; mulțumit?
De unde ai tu, băi bit de pe internet, nerușinarea de a-mi spune ce să fac?
Prietene, Parlamentul poate să nu încuviințeze prelungirea stării de urgență, pentru că 300 de morți, fiecare cu 15 cancere și vreo 10 tipuri de diabet, nu justifică blocarea economiei, nu justifică suspendarea drepturilor omului și nu justifică abuzurile față de populație.
Tot ce am scris eu se găsește în datele OFICIALE, pe care le poate verifica și consulta oricine are la dispoziție un motor de căutare.
Ai o problemă cu cele spuse, te rog să vii cu informații și discutăm cu drag, altfel eu nu stau să ne măsurăm jetul de urină.
În 2 luni în SUA au murit 530.000 de persoane și de la începutul lui aprilie au mai murit vreo 60-70.000; doar 20.000 au fost diagnosticați cu covid-19 (fără ca CDC să fi zis că au și murit din cauze legate de această boală).
Să le fie țărâna ușoară, însă pentru mine morții respectivi înseamnă doar statistici.
Știai că doar astăzi au murit peste 25.000 de oameni din cauza foamei, peste 10.000 din cauza fumatului și peste 5.000 din cauza consumului de alcool?
Sigur că-mi pasă de oamenii din jurul meu, însă și ei, și eu vom muri la un moment dat (așa cum a făcut-o fiecare dintre strămoșii mei), iar acest lucru nu va putea fi schimbat prea curând, nici dacă-mi va păsa de fiecare dintre cei peste 100.000 de oameni care mor în fiecare zi din cauze diverse.
Dacă mutăm discuția într-un plan patetic, vom lua - ca societate - decizii neghioabe care vor accelera declinul civilizației noastre democratice.
„sunt si alte cai de raspadire”
Corect: dacă pui mâna pe flegma unui infectat și-ți bagi degetele în gură, te vei infecta; d-aia tre' să-ți speli dumneata mâinile înainte să te scobești în nas. Dar la fel se întâmplă și în cazul tuberculozei - care nici ea nu are tratament și rata de deces este mult mai mare decât cea a covid-19 - or pentru tuberculoză n-am închis economia....
2 mil de cazuri în total sunt un mizilic; sezonul acesta gripal au fost 800 de milioane de infecții cu gripă obișnuită din care au decedat numai anul acesta peste 130.000 de oameni. Cu acele cazuri cum facem?
Suedia s-a reglat - are la fel de mulți decedați la milionul de locuitori ca România; o urmărim în continuare.
În Olanda te plimbi prin parcuri fără opreliști, în Franța ieși cu hârtiuța; cu toate acestea prima are 75% din numărul de decedați la milionul de locuitori înregistrat în Franța.
Dreptul meu de a linge o păsărică este mai important decât orice atât timp cât nu afectez negativ dreptul altei persoane și o lege care mi-l restrânge trebuie să aibă o motivație a dracului de bună.
Iar dacă dv vă este frică să nu vă infectați - cu CoV2, cu gripă, cu malarie, cu tbc, cu orice alt virus ori mișcurici ce există în lumea aceasta (sau cu miros de păsărică) - n-aveți decât să stați DV. în casă sau să ieșiți afară doar îmbrăcat cu ce costum doriți.
E o părere fără fundament obiectiv.
Hai să aducem în discuție și cifrele din state în care populația are un nivel similar de restrângere a drepturilor precum cel din România:
Italia - 348; Spania - 386; Franța - 241.
Pe acolo de ce n-au funcționat metodele acestea?
„intre o criza medicala si una economica este uman sa alegem protectia vietii!”
Eu nu opresc pe nimeni să stea în casă, dacă crede că are pusă sănătatea în pericol; nu înțeleg însă să acceptăm să ne fie impus acest lucru fără ca statul SĂ EXPLICE DE CE.
De ce, dom-le, să nu țin deschis un magazin în care vând pantofi, dacă permitem să intre doar clienți care poartă măști?
De ce să-mi fie interzis să mă plimb SINGUR prin parc?
Vreau să știu toate acestea, nu să-mi zică sec un politician idiot că e spre binele meu.
Iar lucrurile cu imunitatea nu-s asa simple. Herpesul e virus și-l poți face în fiecare săptămână (se reactivează, sta undeva ascuns și fix pix imunitate). Alte corona viruși au dus la reacții imune dubioase (mers de ex). Alți viruși lasă imunitate, însă de scurta durata (banalul guturai lasă o imunitate de vreo 3 luni..). Ce garanție avem ca la asta imunitatea durează mai mult de atat? Sper sa nu fie asa, și ar fi o surpriza foarte proasta (mai ales pt suedezi). Însă nu-i exclus... Mai ales ca guturaiul e provocat inclusiv de viruși corona...
Sunt încă foarte multe necunoscute, și cine pretinde ca le știe și le-a înțeles perfect toate probabil nu și-a luat la timp pastilele...
Repet ce am spus: toate virusurile - FĂRĂ EXCEPȚIE - oferă imunitate o perioadă de timp după vindecare; coronavirusurile au o capacitate de mutație mai mică decât virusurile gripale ceea ce înseamnă că anticorpii dezvoltați în lupta cu covid-19 pot proteja organismul - la nivel teoretic - pentru cel puțin o perioadă egală cu cea din dreptul virusurilor gripale (adică minim 1 an); pentru mers am găsit acum - la o căutare sumară - 2 ani.
Eu nu zic că știm tot, zic doar să facem alegerile în funcție de lucrurile pe care le știm, nu în funcție de droburile de sare din capul unei mase de fricoși iraționali.
ca argument pentru izolare.Daca nu o impunea statul mentalitatea majoritatii romanilor facea ca evenimente ca cel de la aeroportul din Cluj,unde autoritatile nu s-au implicat,sa fie la ordinea zilei!Ar fi continuat targurile de WE,bunicii isi plimbau nepotii,pietele pline de cumparatori si eventual meciuri de fotbal!Toate in conditiile in care Romania avea un sistem de protectie medicala submediocru,cu o dotare la fel!De fapt modul cum puneti dvs problema denota exact ce scriu mai sus,narcisismul romanului care stie el mai bine decat orice specialist in orice domeniu,numit si sindromul Ceasca!
Poate asta ar putea lasă un an imunitate însă deocamdată nu avem nicio garanție. Iar speranța nu-i o strategie.
Un virus ARN celebru e HIV. 0 imunitate dobândită, 0 vaccinuri disponibile la 40 ani de când e descoperit.
Adică eu sunt ținut în casă și abuzat, pentru că statul nu este în stare să-și pună la punct sistemul medical?! Păi să ne lase pe noi - privații - dacă nu poate sau să plece acasă acești guvernanți și să-i lase pe alții să-l administreze.
În privința sănătății MELE, eu știu mai bine ce trebuie să fac decât știe statul.
În acest moment nu știm aceste informații, apare un articol nu știu pe unde care spune că virusul se reactivează, iar eu ar trebui să cred că dl. Popescu publică această informație cu bună credință când avem de ceva vreme declarații ale oamenilor de știință (din Coreea) care spun că abia acum se apucă să verifice?!
Indiferent că există sau nu covid, oamenii tot mor; cel cu 10 cancere va lua gripă sau o viroză (sunt peste 200 de virusuri care produc viroze și nu avem vaccin pentru mai niciunul) și va muri, poate că nu în 2 săptămâni, însă starea lui generală de sănătate îi oferă mici speranțe.
Eu personal am grijă să nu schimb fluide cu astfel de persoane însă nu accept să-mi închidă statul firma, pentru că el - statul care ne ia bani ca să ofere un sistem medical - nu este în stare să se asigure că oamenii aceștia, odată ajunși în situația de a avea nevoie de tratament, nu vor fi victime sigure ale sistemului medical mizerabil pe care îl avem, mințind cu privire la datele ce țin de acest virus.
Da, oamenii mor și devin statistici (pun pariu pe ce vrei tu că nici măcar unul dintre toți cei care au scris un cuvânt pe acest articol habar n-are cum au murit vecinii de mormânt ai (stră)bunicilor sau părinților lor) și nimic nu poate schimba acest adevăr; dacă tu te simți bine între oameni ipocriți și patetici, îți respect opțiunea și te rog să-ți vezi de viață.
Eu nu mă contrazic cu nimeni; am un punct de vedere pe care mi-l argumentez și arăt erorile de logică ale celor care le au.
Lucrez în fiecare zi ca să devin cea mai bună versiune a mea și - chiar dacă aș fi putut face mai multe - sunt mândru de mine; alții n-aveți decât să vă purtați după cum considerați.
Cât despre argumentele dumitale, încă le aștept; au murit 25.000 de persoane în SUA infectate cu covid; ok, muriseră luna trecută 35.000 din cauza pneumoniei (deci tot virusuri); dar nici cei 25, nici cei 35 nu explică de ce nu te poți duce să probezi o pereche de pantofi.
Sar putea sa fie eronata informația. Însă deocamdată nu avem suficiente informații ca s-o tranșăm acum. Încă orbecaim. Da, majoritatea virușilor lasă imunitate, însă nu toți. Da, unii au mutații rapide, alții nu. Asta a apărute prea recent și habar n-avem in realitate comportamentul pe termen lung, avem doar teorii neverificate bazate pe informații incomplete sau analogii.
Sar putea sa fie eronata informația. Însă deocamdată nu avem suficiente informații ca s-o tranșăm acum. Încă orbecaim. Da, majoritatea virușilor lasă imunitate, însă nu toți. Da, unii au mutații rapide, alții nu. Asta a apărute prea recent și habar n-avem in realitate comportamentul pe termen lung, avem doar teorii neverificate bazate pe informații incomplete sau analogii.
La dl Popescu este vorba de minciună, pentru că nu-l pot bănui de prostie și de incapacitate de a-și verifica spusele.