Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Anularea datoriilor. Cum și când se aplică facilitatea pentru obligațiile stabilite de inspecția fiscală

Legislația emisă toamna trecută pentru anularea penalităților de întârziere și a 54,2% din dobânzi (OUG 44/2015) a suferit modificări, odată cu trecerea prin procedura parlamentară (legea 4/2016). Facilitatea se aplică contribuabililor cu datorii restante la 30 septembrie 2015. 

Totuși, se arată că pot beneficia și cei la care se derulau inspecții în momentul aprobării acesteia. Din cauza parcursului legislativ, au apărut neconcordanțe între termene, iar Ministerul de Finanțe a emis un proiect de ordin pentru a le clarifica.

Reamintim că de facilitate pot beneficia toți contribuabilii persoane fizice și persoane juridice care îndeplinesc condițiile legale. 

Astfel, pe lângă contribuabilii cu datorii restante la 30 septembrie, potrivit procedurii propuse, pot beneficia de facilitate cei cărora le-au fost stabilite obligații de plată principale prin decizii de impunere emise ca urmare a unei inspecții fiscale și comunicate în perioada 1 octombrie – 21 octombrie 2015.

Totodată sunt făcute precizări referitoare la momentul începerii inspecției.

Referitor la condiții, se precizează că facilitatea se acordă pentru obligațiile stabilite de inspecția fiscală dacă:

• diferențele de obligații de plată principale sunt stinse conform prevederilor Codului de Procedura Fiscală referitor la termenele de plată;

• 45,8% din dobânzile aferente obligațiilor sunt stinse conform prevederilor Codului de Procedură Fiscală referitor la termenele de plată;

• cererea de anulare a accesoriilor se depune în termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere.

Prevederile Codului de Procedură Fiscală de la art. 156 Termenele de plată:

• dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1-15 din luna, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare, inclusiv;

• dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare, inclusiv.

Sumele ce pot fi anulate:

• obligații de plată principale restante la 30 septembrie 2015 inclusiv (cum ar fi TVA, impozit pe profit, alte impozite și taxe restanțe la 30 septembrie 2015, care au fost achitate după această dată);

• obligații de plată principale declarate suplimentar de contribuabil prin declarație rectificativă prin care se corectează obligațiile fiscale principale cu scadențe anterioare datei de 30 septembrie 2015 inclusiv (de exemplu, dacă se declară suplimentar impozit pe profit aferent anului 2014, iar diferența se achită după 30 septembrie 2015);

• obligații de plată principale cu termene de plată până la 30 septembrie 2015 inclusiv și stinse până la această dată (de exemplu accesorii calculate pentru impozite și taxe ce au fost achitate integral până la 30 septembrie 2015, dar pentru care nu s-a făcut și plata penalităților de întârziere și a dobânzilor aferente);

• obligații de plată principale cuprinse în decizii de impunere emise ca urmare a unei inspecții fiscale în derulare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență (de exemplu dacă inspecția fiscală era în derulare la 21 octombrie 2015 și aceasta s-a finalizat după această dată, prin stabilirea de impozite și taxe suplimentare și obligații accesorii aferente).

Condiții

Condițiile trebuie îndeplinite cumulativ. În primul rând, trebuie să stingă:

1. toate obligațiile principale restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, până la data de 31 martie 2016.

2. 45,8% din dobânzile aferente obligațiilor principale restante la 30 septembrie 2015, până pe 30 iunie 2016.

3. 45,8% din dobânzile datorate până la data stingerii obligațiilor de plată principale restante la 30 septembrie 2015 și stabilite prin decizii comunicate după această dată.

4. toate obligațiile de plată principale cu termene de plată cuprinse între data de 1 octombrie 2015 și 31 martie 2016 până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor.

În al doilea rând, trebuie să depună:

5. toate declarațiile fiscale până la data depunerii cererii de anulare

6. cererea de anulare până la data de 30 iunie 2016, inclusiv.

Atenție! Abia după îndeplinirea celor șase condiții, organul fiscal va emite decizia de anulare a accesoriilor.

Ce se aplică?

Din cauza modificărilor, apar situații în care se aplică prevederile art. 4 din OUG nr.44/2015 și art.ÎI din Legea nr.4/2016, în funcție de momentul în care au fost emise și comunicate deciziile de impunere. Astfel, facilitatea se aplică dacă deciziile de impunere sunt:

• emise și comunicate până la 30 septembrie 2015

• emise înainte de 1 octombrie 2015 și comunicate în perioada 1 octombrie – 21 octombrie 2015, inclusiv

• emise în perioada 1 octombrie – 21 octombrie 2015, inclusiv și comunicate până la data de 21 octombrie 2015

• emise înainte de 1 octombrie 2015 și comunicate începând cu 22 octombrie 2015, inclusiv

• emise după data de 1 octombrie 2015 și comunicate începând cu data de 22 octombrie 2015, inclusiv

 • emise după data de 22 octombrie 2015, inclusiv, și comunicate după această dată

Articol publicat pe contexpert.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult