Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Anunțul făcut de Ministerul Educației, potrivit căruia școlile private pot continua fizic cursurile, a bulversat pe toată lumea și a făcut un deserviciu foarte mare învățământului particular

Elevi la școală în pandemie

Foto: Inquam Photos

Anunțul făcut de Ministerul Educației, potrivit căruia școlile private pot continua fizic (!) cursurile, a bulversat pe toată lumea și, mai mult, a făcut un deserviciu foarte mare de imagine învățământului particular.

Să le luăm pe rând.

În primul rând, cred, sper că e vorba doar de o bâlbâ a oficialilor din Minister. Din primele informații, pare că niste funcționari au uitat pur și simplu să menționeze învățământul particular. Apoi, nu știu cum sau de unde, dar următoarea informație a fost că ne putem întoarce fizic la școală. Eu sper să fie doar o altă scăpare de-a Ministerului pentru că, dacă e pe bune, decizia este iresponsabilă. În primul rând că, într-un context epidemiologic foarte grav, unde-i lege, nu-i tocmeala. De stat, privați, extratereștri, nu mă interesează, stați acasă și munciți de acolo. Dacă n-am fost în stare să înțelegem pana acum că vaccinarea era singura soluție sa păstrăm școlile deschise acum suportăm consecințele.

În al doilea rând, Ministerul a reușit performanța de a săpa o prăpastie până în centrul pământului între școlile de stat și private. Și nu era cazul. De câteva ore, asist la o bălăcăreala generală a copiilor și părinților din școlile private. Că se fac favoritisme, că numai cei cu bani au drepturi etc. Să nu mai vorbim de amatorismul în materie de comunicare.

Transmiți duminică ce ar trebui să facă zeci de mii de elevi și profesori începând de luni.

Să ne înțelegem. Din ce știu, nimeni din învățământul particular nu a cerut să continue fizic cursurile. Daca a făcut-o totuși cineva, a greșit și a greșit grav. Nu poți să ignori ce se întâmplă în țara asta acum și sa-ti vezi doar de interesul personal. Mai mult, am senzația că decizia a fost luată chiar în interiorul Guvernului iar Ministerul Educației a trebuit să se conformeze. Ceea ce e grav. Pentru că induce ideea ca unii reprezentanți ai învățământului particular au făcut presiuni ori s-au folosit de influența pe care o au la nivel guvernamental pentru a rămâne fizic la școală. Ne-au făcut un deserviciu imens nouă, celorlalți, care am înțeles să respectăm regulile și să ne conformam deciziilor luate de Minister. Au accentuat prăpastia între stat și privat deși e ultimul lucru de care aveam nevoie acum. Colegii de la stat trebuie sa știe că și noi întâmpinăm aceleași probleme și că suntem pe deplin solidari cu ei. 

Consecința e că toți copiii și părinții din învățământul particular s-au trezit dintr-odată făcuți albie de porci din cauza unei greșeli impardonabile a oficialilor care au operat această hotărâre de guvern. Pentru cei mai puțin informați, în școlile private măsurile sanitare chiar sunt luate în serios iar procentul celor vaccinați este mult peste ce există în școlile de stat. Chiar și așa, când ni s-a comunicat că oprim cursurile în sala de clasă, ne-am conformat.

Pe de altă parte, tot școlile particulare au infrastructura și capacitatea de a trece în online. Ceea ce, da, au dreptul sa facă, fără să-i bălăcărească nimeni. Nu poți înjura pe cineva că face ceva ce alții nu au fost în stare. Chiar nu. Deci, dacă s-a făcut o eroare, probabil că Ministerul a vrut sa comunice că școlile particulare pot continua online. Da, au acest drept.

Sigur, eu nu sunt doar profesor într-o școală privată ci și părinte al unor copii care învață într-o școală de stat. Și întreb Ministerul, dacă eu, profesor, pot să fac online într-o școală privată, colegii mei de la stat de ce nu pot face același lucru? Care sunt motivele pentru care i-a trimis pe toți în vacanță? Ce scuze, ce argumente puteți avea, altele decât să vă recunoașteți eșecul școlii online?

Responsabilitate care vă aparține în mod exclusiv, doamnelor și domnilor din Minister.

Sunt colegi de la stat, profesori apreciați, respectați, care au spus deja că sunt dispuși să treacă în online. Îi știu pe unii dintre ei. Oameni care chiar își fac impecabil treaba la clasă. Scuza cu școlile în care nu sunt condiții, conexiune la internet și altele nu ține.

Nu trimiți în vacanță trei milioane de elevi pentru că autoritățile nu sunt în stare să asigure condiții pentru școala online și în ultimul cătun din tara asta.

Nu vreau sa aud că mai pierdem încă un an școlar. Chiar nu vreau. Nu mă interesează ce faceți, cum faceți sau ce trebuia să faceți până acum.

E foarte simplu ce aveți de făcut:

Școală online până scade incidența cazurilor de Covid.

Continuați vaccinarea. Certificat verde pentru toți cei care vor să mai intre într-o școală, instituție, biserica sau congres de partid.

Instituțiile statului să se sesizeze cu privire la fenomenul certificatelor de Covid false. Este atentat la siguranța națională și o încălcare flagranta a legii privind zădărnicirea bolilor.

Masuri împotriva acelor vectori de opinie care incita la nerespectarea legilor și masurilor sanitare precum și vehicularea știrilor false privind riscurile pandemiei.

Nu de luni, domnule Președinte!

Nu de marți, nu de săptămâna viitoare!

Acum. Acum trebuie făcute toate astea.

UPDATE: După cum am presupus, astăzi, în ședința de Guvern, s-a stabilit că școlile particulare pot continua cursurile în format online. Singura soluție de bun simț în situația de față. Rămân totuși câteva semne de întrebare. Cine din guvernul României a făcut această "greșeală" și de ce? În ce măsură este o scăpare și nu rezultatul unor presiuni făcute de unii reprezentanți ai școlilor particulare? Spun unor pentru că noi, marea majoritate habar n-am avut. În al doilea rând, de ce nu se poate aplica soluția școlii online și pentru solile de stat? Doar pentru că nu au reușit să asigure condițiile necesare unei conexiuni bune la internet peste tot? Pentru asta îi pedepsim pe cei de la stat, care reușesc să facă școală online, în timp ce alții nu au fost în stare. Asta nu e echitate.

Obligația autorităților este să asigure urgent condițiile necesare învățământului online până va fi posibil cel fizic. Nu știu câte miliarde de euro sunt necesare dar este imperativ necesar. Am avut un an și jumătate la dispoziție. Încă un an școlar pierdut este de nepermis.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult