Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Lista completă de restricții. Toate situațiile din lege: Mai pot merge la supermarket, la școală, la biserică, la bancă, la administrația financiară, la farmacie, la mall, la sala de sport, la cinema, la hotel, la restaurant/ club/ cafenea, la părinții care stau în altă localitate?

restrictii.

Lista completă a restricțiilor. (Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca)

În Monitorul Oficial a fost publicată vineri seara hotărârea de guvern care stabilește noile restricții ce se aplică începând de luni.

Restricții la muncă

În cazurile în care e posibil, cel puțin jumătate dintre angajații fiecărei firme vor munci de la domiciliu sau în regim de telemuncă. Dacă nu e posibil, iar firmele au mai mult de 50 de angajați, salariații vor munci în shimburi, cu o diferență de o oră între ture.

Accesul persoanelor, cu excepția angajaților, în instituțiile publice, regii autonome și operatori economici cu capital public este permis doar celor care fac dovada că sunt vaccinați anticovid, și că au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. De asemenea pot avea acces în instituții publice persoanele care au rezultat negativ la test RT PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultat negativ la test antigen rapid, nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu coronavirus. De exemplu, la intrare în sediul ANAF jandarmul de la poartă va solicita prezentarea certificatului verde. Și la intrare în sediile firmelor private, de exemplu într-o bancă comercială, vizitatorilor li se va solicita dovada vaccinării, a trecerii prin boală, în ultimele 180 de zile, sau a testării covid. UPDATE: Pensionarii care trebuie să ridice pensia, persoanele care merg să ia alocațiile pentru copii, sau alte drepturi sociale vor putea intra în instituții publice fără să fie nevoiți să prezinte certificatul verde, potrivit modificărilor aduse luni de Guvern. O altă excepție introdusă este la nivelul instanțelor, unde nu se va solicita certificatul verde.

Toți angajații vor purta obligatoriu masca de protecție la locul de muncă. Până acum, puteau sta fără mască de protecție în birou cel mult 10 persoane, dacă erau vaccinate, dar această excepție nu mai este în vigoare începând de luni.

La intrarea la locul de muncă angajaților li se va scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid-19. Pentru asta va fi folostă secțiunea „verificare reguli interne” din aplicația mobilă „Check DCC” pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatului. Nu vor fi reținute niciun fel de date sau informații din certificatul verificat. 

Pe stradă

A fost instituită obligativitatea purtării măștii de protecție, pe stradă, ca de altfel în toate spațiile publice deschise și închise.

În mijloacele de transport

În toate mijloacele de transport în comun este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura. UPDATE: „Nu puteți urca în avion dacă nu aveți certificatul verde”, a spus luni Raed Arafat, șeful DSU, referindu-se la cursele aeriene externe. „Pentru zborurile interne nu e prevăzut certificatul verde. Noi le tratăm ca transport în comun, nici pentru un autobuz sau autocar nu este prevăzut certificat verde. Este prevăzut să porți mască”, a precizat luni șeful DSU.

La biserică

Persoanele care merg la biserică NU trebuie să facă dovada vaccinării, testării sau vindecării de Covid. Credincioșilor le este permis accesul în lăcașurile de cult, unde se desfășoară activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele și rugăciunile colective, cu purtarea măștii de protecție și respectarea regulilor de protecție sanitară.

La supermarket

În magazinele în care se comercializează produse alimentare și băuturi alcoolice sau nealcoolice, aflate în afara centrelor comerciale, târguri, bâlciuri, talciocuri, vor avea acces și persoanele care nu sunt vaccinate anticovid. În interior este obligatorie masca de protecție. UPDATE: În toate magazinele nealimentare, și în mall-uri și din afara centrelor comerciale, se intră cu certificat verde, a precizat azi Raed Arafat. 

Nunți și botezuri

Este interzisă organizarea de mese festive – nunți, botezuri și alte evenimente private în spații deschise sau închise.

Mitinguri

La mitinguri pot participa cel mult 100 de persoane, cu măști de protecție care acoperă nasul și gura. Este vorba doar despre persoane vaccinate sau care au trecut prin boala Covid-19.

Circulația persoanelor

În toate localitățile se interzice, de luni, circulația persoanelor nevaccinate sau care nu au trecut prin covid, în afara locuinței, în intervalul orar 22.00 - 5.00. Excepții: deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asistență medicală, pentru cumpărarea de medicamente, deplasare pentru îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa de domiciliu/a locului de muncă, motivul deplasării, data completării și semnătura. 

Persoanele vaccinate și cele trecute prin boală, aflate în perioada dintre a 15-a și a 180-a zi de la confirmarea de infectare, pot circula fără restricții și în intervalul orar 22.00 - 5.00. La cererea echipajelor de poliție, de exemplu, persoanele vaccinate care circulă în afara locuinței, în acest interval orar, trebuie să prezinte certificatul de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

Spre deosebire de starea de alertă din primăvara anului trecut, când pentru justificarea deplasării în afara localității cetățenii trebuiau să prezinte legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere cu privire la motivul deplasării, restricțiile care intră în vigoare luni nu mai stabilesc prezentarea niciunui document pentru justificarea deplasării dintr-o localitate în alta. 

Mall-uri

Centrele comerciale vor fi deschise până la ora 21. Între orele 21-5 se pot face livrări la domiciliu. Accesul va fi permis celor vaccinați anticovid sau trecuți prin boală. Astfel că certificatul verde va deveni biletul de acces în centrele comerciale. Sunt permise: activitatea în farmacii, benzinării și transportul rutier de persoane și mărfuri. UPDATE1: În HG-ul publicat în Monitorul Oficial nu se prevede despre accesul în mall-uri dacă se face cu certificat verde sau fără, cu toate că șeful DSU, Raed Arafat, anunțase, la prezentarea restricțiilor, că în centrele comerciale se va intra doar pe baza certificatului verde. UPDATE2: În ședința de guvern de luni, au fost aduse modificări la HG privind noile restricții, iar acestea au fost prezentate de Raed Arafat, șeful DSU. Astfel, la intrarea în centrele comerciale (mall-uri) va fi obligatoriu certificatul verde. La magazinele alimentare care se găsesc în interiorul mall-urilor nu se va putea intra fără certificat verde. Este permis accesul în mall-uri pentru persoanele nevaccinate care merg să se vaccineze în centrele speciale, iar asta doar dacă există culoare separate de intrare/ ieşire, nu pe unde se intră în centrele comerciale, a precizat Arafat.

Săli de sport

Doar persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boală pot merge, de luni, la sălile de sport și fitness. Acestea vor funcționa la maximum 30% din capacitate, cu asigurarea a minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană.

Piscinele interioare vor funcționa de asemenea la cel mult 30% din capacitate, pentru vaccinați sau cei trecuți prin Covid, la 15-180 zile de la confirmarea infectării.

La cinema și la teatru

Activitatea va fi permisă la maximum 30% din capacitate pentru cei vaccinați - mai exact la 10 zile după finalizarea schemei complete de vaccinare - și pentru cei care au trecut prin Covid -19. În interior toată lumea va purta mască.

Restaurante și cafenele

Doar persoanele vaccinate sau trecute prin boala Covid-19 vor avea acces în interiorul restaurantelor și la terase, inclusiv în hoteluri și pensiuni. Ora de închidere este 21. Acestea vor funcționa la maximum 50% din capacitate. După ora 21, este permisă desfășurarea activității de livrare la domiciliu. 

Barurile, cluburile și discotecile vor fi închise în următoarele 14 zile.

Hoteluri și pensiuni

Accesul la cazare în hoteluri, pensiuni şi alte structuri de primire turistice se va face doar pentru persoanele vaccinate anticovid sau trecute prin boală, aflate în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu coronavirus, a decis luni guvernul. 

La frizerie și coafor

La frizerie și coafor, nu e nevoie de certificat verde. HG-ul publicat vineri seara în Monitorul Oficial nu prevede că, pentru a merge la salonul de coafură sau la frizerie, e nevoie ca persoana să fie vaccinată anticovid, să fi trecut prin boală sau să fie testată. Operatorii economici care desfășoară activități în domeniul comerțului și prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, inclusiv în interiorul centrelor și parcurilor comerciale, sunt obligați să își organizeze și să își desfășoare activitatea în intervalul orar 5.00—21.00, se arată în hotărârea de guvern privind restricțiile.

UPDATE: În oficiile Poştei Române accesul se va face fără să fie nevoie de certificatul verde. Anunțul a fost făcut de companie. Pensionarii şi părinţii pot să ridice pensiile şi alocaţiile aşa cum au făcut-o şi până acum. 

Elevii de la stat, în vacanță 2 săptămâni. Cei de la privat pot merge chiar fizic la școală

De luni, elevii de la stat intră în vacanță două săptămâni. Cei de la privat, potrivit actualelor prevederi, ar putea însă continua cursurile, chiar și fizic. De unde această discriminare?

Hotărârea Guvernului publicată vineri în Monitorul Oficial prevede că, în cadrul instituțiilor de învățământ, sunt permise activitățile didactice și alte activități specifice, precum și organizarea și desfășurarea examenelor pentru elevi/studenți, cadre didactice, în condițiile respectării măsurilor de prevenire, stabilite prin ordin comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății.

Pe de altă parte, ministrul Educației a emis un ordin care obligă însă instituțiile de învățământ de stat să intre în vacanță timp de două săptămâni. Prin urmare, școlile private rămân deschise, din punct de vedere legal, scrie Edupedu.ro.

Întrebat la Digi24 dacă a fost o scăpare, ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că „presupun că da, sau a fost o neînțelegere în plan juridic asupra a ceea ce se poate reglementa și ce nu se poate reglementa”. „Pentru mine e foarte clar - nu am temei prin care Ministerul Educației să oblige școlile private să instituie vacanță în această perioadă”.

„Eu sper că guvernul va rezolva această problemă”, a continuat ministrul, care a vorbit de „discriminare” între elevii de la școlile de stat și cele private, atât timp cât cei de la școlile private nu vor lua vacanță de luni. „Atâta vreme cât am acceptat, ca ministru al Educației, această vacanță de două săptămâni, și nu am acceptat ușor, am acceptat pentru că a fost în interesul general de asigurare a stării de sănătate a elevilor, vacanța e normal să se aplice unitar, nu numai pentru școlile de stat”, a spus ministrul Educației.

HG-ul publicat vineri în Monitorul Oficial mai stabilește că, de luni, activitatea în creșe este permisă, conform ordinului ministrului, iar activitățile tip after-school se suspendă 14 zile.

ULTIMA ORĂ: Școlile și grădinițele private urmează să fie închise și ele. Guvernul va modifica hotărârea care lăsase învățământul particular în afara reglementărilor, potrivit Hotnews.ro. UPDATE: Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat luni că școlile private vor putea face cursuri online, în perioada 25 octombrie - 5 noiembrie, dar li se interzice să facă ore cu prezență fizică, potrivit HG-ului aprobat luni de Executiv și care urmează să intre în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • La coafor trebuie certificat verde
    Ne încadram la activități neesențiale
    • Like 0
  • Adi check icon
    Cea mai mare greseala care s-a facut este sa le spui romanilor ca purtarea mastii este pentru protejarea altor oameni. Studiati mai bine audienta!
    Mai bine spuneti-le ca BASESCU vrea sa le ia libertatea de-a purta masca ca sa mai reduca din randul pensionarilor ...Sau, spuneti-le ca masca blocheaza sistemul de recunoastere faciala a lui Soros. Si atunci o vor purta :-)

    DISCLAIMER: desigur, (pentru cei care inca nu s-au prins), aceste idei sunt doar niste teorii conspirationiste imaginate, si care au fost gandite doar asa, pe moment (in gluma). Daca chiar trebuie sa explic de ce, inseamna ca n-ai inteles despre ce e vorba. In acel caz, pot sa-ti trimit niscaiva poze cu Soros in spatele "butoanelor magice" :-)
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult