Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Anunțul lui Dacian Cioloș, în această dimineață: „Luăm în calcul foarte serios lansarea unui partid politic nou”

Dacian Cioloș, premierul României

Fostul premier Dacian Cioloș a declarat joi dimineață, la RFI, că ia în calcul lansarea unui nou partid politic. „Luăm în calcul foarte serios un partid politic nou. Interesul nostru e să dăm o alternativă politică credibilă pentru următoarele alegeri, dar și până atunci”, a declarat Dacian Cioloș.

Acesta a adăugat că discuțiile avute cu PNL și USR nu au avut niciun rezultat concret. Întrebat de o apropiere de liberali, Cioloș a răspuns: „Dacă va fi o decizie în acest sens, o anunț. Nu am nimic conturat în acest moment nici cu PNL, nici cu USR”.

Un prim pas va fi lansarea unei inițiative civico-politice: „o organizație neguvernamentală cu obiective politice”, a descris-o Dacian Cioloș. „Vor fi parte a acestei asociații membri ai fostului Guvern. Vrem să continuăm proiecte începute când eram la guvernare, în domeniul economic, social, educație, sănătate”, a explicat fostul premier. „Vom coagula competență tehnică. Vom veni cu propuneri legislative” care să fie susținute din Parlament de PNL și USR, a adăugat Cioloș.

Într-un interviu pentru Digi 24, scriitorul Mircea Cărtărescu spunea că simte nevoia unui nou partid politic, „cu reprezentare mai amplă, care să erodeze puțin și din electoratul PSD, construit pe imensul grup de nehotărâți care au determinat soarta alegerilor”.

Cărtărescu a declarat că ar fi dispus să sprijine acest proiect politic cu imaginea sa și că singurul personaj politic care poate coagula în acest moment opoziția este fostul premier Dacian Cioloș.

„Oamenii au ieșit în stradă tocmai pentru că nu are cine să-i contracareze în Parlament pe cei care dețin puterea. Ce vedem în Parlament: un partid liberal care nu mai e ce a fost, e o umbră, mai ales dupa USL, așa încât liberalii sunt palizi. Mă consider un liberal, dar uneori acest partid m-a lăsat cu gura căscată în deciziile din ultimii 15 ani”, a spus Cărtărescu, adăugând că nici USR nu și-a croit încă drumul către popor și că oamenii nu știu ce parte a spectrului politic vrea să ocupe.

Personajul politic care ar putea coaliza în jurul său opoziția ar fi, după părerea sa, Dacian Cioloș. „Acum, singurul personaj politic capabil să creeze această coagulare ar putea fi Cioloș, pentru că mandatul său de premier a fost unul dintre cele mai decente de la Revoluție încoace. Cioloș e un om decent, a guvernat cum o fac occidentalii din Scandinavia care se poartă ca cetățenii obișnuiți”, a mai spus scriitorul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Cred că este vorba exact despre ce se vorbește în titlu: nu formarea ci lansarea unui partid politic! Adică, apariția unui nou grupuscul care va trăi cu speranța că va smulge din electoratul (și așa rarefiat) al liberalilor, așa cum a făcut și USR-ul vreau să spun!
  Soluția nu constă în apariția unui nou partid, nici în apariția unor noi partide, soluția nu stă în apariția unor Mesia politici, speranța într-un salvator ne întoarce în timp cu zeci de ani, atunci când așteptam totul de la tătucu` cel de sus ori de la răsărit!
  Atâta timp cât nu înțelegem asta, nu suntem cu nimic mai buni decât asistații social care fac politică la cârciuma cea mai prăpădită din zonă și cer, bătând cu țoiul în masa cu melamina ciobită și zgâriată ”Johannis să facă, Johannis să ne dea ...”!

  Soluția adevărată și de viitor, este aceea în care un partid de dreapta (indiferent care este acesta) coagulează în juru-i oameni de dreapta (nu d`ALDE vosganian care de frica pușcăriei a fugit la tăriceanu), explică doctrina politică după care se ghidează, educă electoratul explicându-i cu ce se mănâncă politica și ce înseamnă investițiile și cum duc ele la creștere economică și bunăstare, își atrage alegători educați prin program nu prin doctrina găleții!
  Da, este greu, este aproape imposibil de gândit că oamenii politici trebuie să coboare din parlament printre alegători, să-i cunoască pe aceștia cu adevărat și să-și explice acțiunile altfel decât la televizor: îmi doresc mult să reapară oratorii de marcă, oamenii capabili să te hrănească cu vorbe (nu cu minciuni), personalități cu „magnetism”!
  Nu oricine este capabil să facă așa ceva, drept care cred că opoziția ar trebui să-l caute și să înceapă de pe acum pregătirile pentru alegerile viitoare - altfel, un nou partiduț.SRL nu ar face nimic altceva decât să fărâmițeze și mai mult dreapta politică, această opoziție care încă nu s-a hotărât să se ridice în picioare după omorul de la ultimele alegeri!
  • Like 0
 • Muuult noroc domnule Ciolos sa va ajute Dumnezeu si sa va dea putere ...!
  • Like 0
 • Doamne ajută! Mi-a revenit speranța în suflet.D Cioloș este persoana care poate să renască în societate corectitudinea și normalitatea!
  • Like 0
 • Ar fi salvarea României de la o nouă criză economică! Aștept cu speranță șansa asta. Come on, Cioloș! (y)
  • Like 1
  • @ Cernasev Carmen
   check icon
   Nu, nu. Salvarea de la o nouă criză economică este la Băsescu și Boc, că "are" experiență și că e de dreapta.
   • Like 0
 • M-as bucura sa reuseasca d-nul Ciolos! Dar sa fie f.atent la cei cu care se va inconjura!
  • Like 1
 • Da,ar fi si timpul da iasă valorile în evidență pentru care ar fi suficienți români care s-au săturat de corupți. Da ader la o astfel de initiativa
  • Like 1
 • Sa fie intr-un ceas bun, Domnule Ciolos si Dumnezeu sa va dea multa putere! Este atat de mult de lucru in tara noastra, atat de multe probleme care trebuiesc rezolvate, incat nici nu stii de unde sa incepi! Dar, cu calm si straduinta totul este posibil! Important este sa se inceapa odata!
  • Like 1
 • Nu mai vreau sa devin om politic,concluzio n ez precum chibiții.
  • Like 1
 • Este bine venita initiativa . Fara combinatii cu PNL . Mai bine un partid mic si curat dacat unul mare si plin de corupți.
  • Like 2
 • Doamne ajuta! Am încredere în el Cioloș, sper să reușească să înființeze noul partid.
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult