Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Anunțul lui Dacian Cioloș, în această dimineață: „Luăm în calcul foarte serios lansarea unui partid politic nou”

Dacian Cioloș, premierul României

Fostul premier Dacian Cioloș a declarat joi dimineață, la RFI, că ia în calcul lansarea unui nou partid politic. „Luăm în calcul foarte serios un partid politic nou. Interesul nostru e să dăm o alternativă politică credibilă pentru următoarele alegeri, dar și până atunci”, a declarat Dacian Cioloș.

Acesta a adăugat că discuțiile avute cu PNL și USR nu au avut niciun rezultat concret. Întrebat de o apropiere de liberali, Cioloș a răspuns: „Dacă va fi o decizie în acest sens, o anunț. Nu am nimic conturat în acest moment nici cu PNL, nici cu USR”.

Un prim pas va fi lansarea unei inițiative civico-politice: „o organizație neguvernamentală cu obiective politice”, a descris-o Dacian Cioloș. „Vor fi parte a acestei asociații membri ai fostului Guvern. Vrem să continuăm proiecte începute când eram la guvernare, în domeniul economic, social, educație, sănătate”, a explicat fostul premier. „Vom coagula competență tehnică. Vom veni cu propuneri legislative” care să fie susținute din Parlament de PNL și USR, a adăugat Cioloș.

Într-un interviu pentru Digi 24, scriitorul Mircea Cărtărescu spunea că simte nevoia unui nou partid politic, „cu reprezentare mai amplă, care să erodeze puțin și din electoratul PSD, construit pe imensul grup de nehotărâți care au determinat soarta alegerilor”.

Cărtărescu a declarat că ar fi dispus să sprijine acest proiect politic cu imaginea sa și că singurul personaj politic care poate coagula în acest moment opoziția este fostul premier Dacian Cioloș.

„Oamenii au ieșit în stradă tocmai pentru că nu are cine să-i contracareze în Parlament pe cei care dețin puterea. Ce vedem în Parlament: un partid liberal care nu mai e ce a fost, e o umbră, mai ales dupa USL, așa încât liberalii sunt palizi. Mă consider un liberal, dar uneori acest partid m-a lăsat cu gura căscată în deciziile din ultimii 15 ani”, a spus Cărtărescu, adăugând că nici USR nu și-a croit încă drumul către popor și că oamenii nu știu ce parte a spectrului politic vrea să ocupe.

Personajul politic care ar putea coaliza în jurul său opoziția ar fi, după părerea sa, Dacian Cioloș. „Acum, singurul personaj politic capabil să creeze această coagulare ar putea fi Cioloș, pentru că mandatul său de premier a fost unul dintre cele mai decente de la Revoluție încoace. Cioloș e un om decent, a guvernat cum o fac occidentalii din Scandinavia care se poartă ca cetățenii obișnuiți”, a mai spus scriitorul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Cred că este vorba exact despre ce se vorbește în titlu: nu formarea ci lansarea unui partid politic! Adică, apariția unui nou grupuscul care va trăi cu speranța că va smulge din electoratul (și așa rarefiat) al liberalilor, așa cum a făcut și USR-ul vreau să spun!
  Soluția nu constă în apariția unui nou partid, nici în apariția unor noi partide, soluția nu stă în apariția unor Mesia politici, speranța într-un salvator ne întoarce în timp cu zeci de ani, atunci când așteptam totul de la tătucu` cel de sus ori de la răsărit!
  Atâta timp cât nu înțelegem asta, nu suntem cu nimic mai buni decât asistații social care fac politică la cârciuma cea mai prăpădită din zonă și cer, bătând cu țoiul în masa cu melamina ciobită și zgâriată ”Johannis să facă, Johannis să ne dea ...”!

  Soluția adevărată și de viitor, este aceea în care un partid de dreapta (indiferent care este acesta) coagulează în juru-i oameni de dreapta (nu d`ALDE vosganian care de frica pușcăriei a fugit la tăriceanu), explică doctrina politică după care se ghidează, educă electoratul explicându-i cu ce se mănâncă politica și ce înseamnă investițiile și cum duc ele la creștere economică și bunăstare, își atrage alegători educați prin program nu prin doctrina găleții!
  Da, este greu, este aproape imposibil de gândit că oamenii politici trebuie să coboare din parlament printre alegători, să-i cunoască pe aceștia cu adevărat și să-și explice acțiunile altfel decât la televizor: îmi doresc mult să reapară oratorii de marcă, oamenii capabili să te hrănească cu vorbe (nu cu minciuni), personalități cu „magnetism”!
  Nu oricine este capabil să facă așa ceva, drept care cred că opoziția ar trebui să-l caute și să înceapă de pe acum pregătirile pentru alegerile viitoare - altfel, un nou partiduț.SRL nu ar face nimic altceva decât să fărâmițeze și mai mult dreapta politică, această opoziție care încă nu s-a hotărât să se ridice în picioare după omorul de la ultimele alegeri!
  • Like 0
 • Muuult noroc domnule Ciolos sa va ajute Dumnezeu si sa va dea putere ...!
  • Like 0
 • Doamne ajută! Mi-a revenit speranța în suflet.D Cioloș este persoana care poate să renască în societate corectitudinea și normalitatea!
  • Like 0
 • Ar fi salvarea României de la o nouă criză economică! Aștept cu speranță șansa asta. Come on, Cioloș! (y)
  • Like 1
  • @ Cernasev Carmen
   check icon
   Nu, nu. Salvarea de la o nouă criză economică este la Băsescu și Boc, că "are" experiență și că e de dreapta.
   • Like 0
 • M-as bucura sa reuseasca d-nul Ciolos! Dar sa fie f.atent la cei cu care se va inconjura!
  • Like 1
 • Da,ar fi si timpul da iasă valorile în evidență pentru care ar fi suficienți români care s-au săturat de corupți. Da ader la o astfel de initiativa
  • Like 1
 • Sa fie intr-un ceas bun, Domnule Ciolos si Dumnezeu sa va dea multa putere! Este atat de mult de lucru in tara noastra, atat de multe probleme care trebuiesc rezolvate, incat nici nu stii de unde sa incepi! Dar, cu calm si straduinta totul este posibil! Important este sa se inceapa odata!
  • Like 1
 • Nu mai vreau sa devin om politic,concluzio n ez precum chibiții.
  • Like 1
 • Este bine venita initiativa . Fara combinatii cu PNL . Mai bine un partid mic si curat dacat unul mare si plin de corupți.
  • Like 2
 • Doamne ajuta! Am încredere în el Cioloș, sper să reușească să înființeze noul partid.
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult