
Foto: Profimedia
Dragi membri ai partidelor USR, PMP, FD, DREPT, REPER, SENS și DEMOS, Nu cred că mai este nevoie ca cineva să vă prezinte anumite cifre, pentru că un lucru este evident: majoritatea oamenilor din această țară își doresc să vadă fețe noi în politică.
Din semnalele primite la începutul acestei săptămâni, nu putem avea prea mari speranțe că PSD și PNL vor înțelege că persoanele care au ocupat până acum funcții publice importante și/sau roluri-cheie în partide trebuie să dispară complet din aceste structuri. La fel și în cazul USR – voi reveni asupra acestui punct mai jos.
Populiștii cu accente extremiste – AUR, SOS, POT – vorbesc despre conservatorism și unii dintre ei se consideră conservatori. Nu este corect față de adevărații conservatori din această țară. Avem nevoie de conservatori care să semene cu CDU din Germania, nu cu AfD. Intelectualii conservatori au nevoie de un partid din care să facă parte sau, cel puțin, pe ai căror membri să-i consilieze și să-i sprijine la nevoie.
La ultimele alegeri prezidențiale nu am avut un candidat progresist. De fapt, nu am avut niciun candidat care să fie cu adevărat „de stânga”. „Stânga” nu a existat niciodată cu adevărat în România post-decembristă, cel puțin nu pe scena politică principală.
Consider că societatea are mare nevoie ca voi – partidele enumerate la început – să stați la aceeași masă și să ne oferiți două partide sau alianțe noi, cu nume și fețe noi. Avem nevoie de o forță politică autentic conservatoare și de una progresistă. Cine nu se consideră cu adevărat nici conservator, nici progresist, sau cine are un orgoliu prea mare pentru a face compromisuri este de preferat să renunțe la politică.
Ne aflăm într-un moment foarte important. Semnalul a fost dat și, deși ar trebui să avem mai multe așteptări de la PSD și PNL, tot în voi trebuie să ne punem speranțele.
Numele USR ar trebui să dispară, împreună cu membrii (nu toți, desigur) care au fost vizibili în ultimii ani: Dan Barna, Vlad Voiculescu, Clotilde Armand, Cristian Ghinea, Elena Lasconi, Cătălin Drulă și Ionuț Moșteanu plus Dacian Cioloș (poate mai sunt și alții, dar acestea sunt primele nume care îmi vin în minte).
Iar dacă acest mesaj ajunge la voi, dragi „useriști”, pentru că voi sunteți fețele la care se gândesc oamenii când aud acest nume, vă rog – și insist – ieșiți din bulă. Faceți o cercetare cu privire la cum sunteți percepuți. Atenție! Nu de către „suveraniști”, nu de către simpatizanții partidului vostru, ci de către oamenii simpli – de exemplu, cei care au ieșit duminică, în turul al doilea, la vot pentru Nicușor Dan. Acei oameni decenți care vin de fiecare dată când țara are nevoie de ei. Ei vă pot spune adevărul despre imaginea publică și nivelul de încredere de care mai beneficiați.
Nu știu în ce măsură este vina celor nominalizați, nu știu cât de greu v-a fost și ce presiuni ați resimțit din partea sistemului sau a presei care a dus ani de zile o campanie de propagandă împotriva voastră. Sunt convins că ați muncit mult și că ați avut intenții bune, dar ați fost învinși – acesta este adevărul, pe care îl puteți descoperi doar dacă stați de vorbă cu oameni neutri.
Vă spun asta pentru că, atunci când oamenii aud numele vostru, dragi „useriști”, reacționează la fel ca atunci când aud de „pesediști” sau „peneliști”. Singurul care beneficiază, poate, de o percepție ușor diferită este Dominic Fritz, dar și el trebuie să-și pună aceleași întrebări.
Dacă nu înțelegeți că trebuie să renunțați la funcții, înseamnă că nu sunteți diferiți de USL. Fiți diferiți. Fiți patrioți. Arătați că vă pasă cu adevărat de țară. Dacă reușiți să ajungeți la oamenii neutri, s-ar putea să aflați și că prezența voastră alături de Nicușor Dan îi face, de fapt, un deserviciu de imagine. Propaganda, cu care voi ați pierdut lupta, a făcut tot posibilul să-l eticheteze pe noul președinte al României drept „userist” – cu toate defectele reale sau imaginare asociate cu această etichetă.
Există și două figuri politice mai vechi – Traian Băsescu și Ludovic Orban – care au ajutat în lupta de duminică. Sunt convins că pot continua să ajute, dar, la fel ca în cazul celor din USR, ar fi mai bine s-o facă „din umbră”, departe de reflectoarele presei.
Pe George Simion l-au votat peste 5 milioane de oameni și cred că nu am discutat suficient despre acest lucru. AUR, SOS și POT au obținut peste 30% la ultimele alegeri parlamentare. Cât vor obține în 2028 dacă fețele din PSD și PNL rămân aceleași? Pot nominaliza câteva nume: Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu, Mihai Tudose, Gabriela Firea, Alfred Simonis, Rareș Bogdan, Raluca Turcan, Alina Gorghiu, Lucian Bode, Cătălin Predoiu – și, desigur, Victor Ponta și Crin Antonescu. Aceste nume sunt percepute acum ca toxice de către electorat. Împotriva a ceea ce reprezintă acești oameni s-a votat în 2024 și 2025.
Cei care faceți parte din USR, PMP, FD, DREPT, REPER, SENS și DEMOS – și, eventual, și din alte formațiuni pe care le-am omis – nu doar că aveți șansa de a face lucruri bune pentru societatea noastră, dar trebuie să încercați s-o apărați de extremism. Trebuie să găsiți o cale de colaborare și să ne oferiți un partid conservator și unul progresist. Dacă nu reușiți să faceți acest lucru, vom avea cu toții de suferit.
Desigur, v-am scris acest scurt text din perspectiva unui cetățean îngrijorat, însă vă îndemn să apelați la experți cu adevărat neutri și la date și cifre relevante, pentru a verifica în ce măsură mă înșel.
Iar celor care rezonează cu acest apel, vă rog să îl transmiteți membrilor partidelor menționate.
Vă mulțumesc!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.