Foto Facebook Ștefan Mandachi
„Le spun tuturor să poarte mască în spațiile închise. Să se dezinfecteze urgent, să se spele pe mâini. Există virusul și nu avem de ales. Celor care nu respectă regulile să le fie aplicate sancțiuni severe!!!" - este apelul lansat în Republica.ro de către omul de afaceri Ștefan Mandachi.
A devenit celebru după ce a construit un metru de autostradă. În pandemie a vândut centimetri de autostradă pentru a cumpăra aparatură medicală, măști și combinezoane medicilor aflați în prima linie în lupta cu SARS-CoV-2. Și-a transformat un hotel în centru de carantină și a livrat mâncare personalului medical de la Spitalul Județean Suceava și nu numai. Ștefan Mandachi a acordat un interviu Republica.ro în care a vorbit despre viitorul industriei în care lucrează.
„Am zis că-mi țin pliscul pe subiect, dar astăzi am venit să-mi verific un Spartan din Iași la Palas Mall (unde vindem restricționat, doar la pachet). Imaginea din food-court mi s-a părut apocaliptică, pentru că de obicei, duminica la 14:00 în Palas nu aveai loc să arunci un ac. Stăteai geană ca hoțu’ 30 minute cu tava-n mână să pui gheara pe-o masă. Când prindeai loc, se revărsa un val de recunoștință divină că ai unde să-ți trântești oasele. Mă simt în food-court ca atunci când patrulezi cu mănuși și fular în ianuarie, pe plaja congelată din Mamaia și ai o revelație înțeleaptă: „Bă’ ce gol e...”", Ștefan Mandachi, 5 iulie.
Dacă ar fi să caracterizaţi starea actuală a economiei româneşti care ar fi definiţia?
Ștefan Mandachi: „În derivă!"
Ce a schimbat pandemia SARS- CoV-2 în obișnuințele consumatorilor? Dar în ceea ce privește sectorul Horeca?
Ștefan Mandachi: „Consumatorii sunt speriați și mult mai sensibili la factorul curățenie și dezinfecție. În Horeca s-au schimbat foarte multe, pentru că nu mai există turism. Proprietarii încearcă să se reinventeze, deși n-au susținere și sunt în prag de faliment "
Mall-urile înainte și după pandemie. O analiză din perspectiva dumneavoastră.
Ștefan Mandachi: „Mall-urile după pandemie sunt goale"
O perspectivă asupra viitorului restaurantelor
Ștefan Mandachi: „Tot repet de ceva vreme: afacerile cu restaurante au fost discriminate. Iată și dovada că nu restaurantele erau pericolul: au fost închise și numărul de persoane virusate a crescut. Deci?”
Cum aţi caracteriza, ca om de afaceri, măsurile de susținere luate de Executiv în timpul ordonanțelor de urgență?
Ștefan Mandachi: „Nu au fost luate de profesioniști. Am fost obligați să plătim chiria pentru o perioadă în care am fost închiși prin lege. O aberație.
Dar planul de relansare economică a României?
Ștefan Mandachi: „Nu cred în autostrăzi pe hârtie. Sunt sătul de schițe și planuri și studii de fezabilitate.
Uniunea Europeană condiționează acordarea fondurilor SARS-CoV- 2 de respectarea statului de drept. Se vorbește mult în țările UE de afaceri care îmbogățesc sub umbrela Covid-19. De ce a fost nevoie sa vindeți centimetri de autostradă pentru medici?
Ștefan Mandachi: „A fost o modalitate de a strânge milioane de euro pentru judetul Suceava. Centimetrii s-au transformat în ventilatoare, deci în viață!
Ce v-a speriat în ultimele trei luni? Ce aţi învățat?
Ștefan Mandachi: „M-a speriat lipsa de profesionalism. Am invățat că în echipa mea sunt puțini oameni care se solidarizează cu adevărat și că am și mulți trișori prin preajmă.
Dacă ați fi premier, care ar fi primele trei măsuri pe care ar trebui să le aplicați?
Ștefan Mandachi: „Nu vreau să fiu premier, dar m-aș înconjura doar de profesioniști în fiecare domeniu.
Cum ați trecut ca om de afaceri peste această perioadă. Cum e viitorul pe termen scurt si mediu?
Ștefan Mandachi: „Încă n-am trecut. Suntem în plină perioadă de criză”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.