Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Apelul antreprenorului Ștefan Mandachi: „Celor care nu respectă regulile să le fie aplicate sancțiuni severe!"

Stefan Mandachi - iunie

Foto Facebook Ștefan Mandachi

„Le spun tuturor să poarte mască în spațiile închise. Să se dezinfecteze urgent, să se spele pe mâini. Există virusul și nu avem de ales. Celor care nu respectă regulile să le fie aplicate sancțiuni severe!!!" - este apelul lansat în Republica.ro de către omul de afaceri Ștefan Mandachi. 

A devenit celebru după ce a construit un metru de autostradă. În pandemie a vândut centimetri de autostradă pentru a cumpăra aparatură medicală, măști și combinezoane medicilor aflați în prima linie în lupta cu SARS-CoV-2. Și-a transformat un hotel în centru de carantină și a livrat mâncare personalului medical de la Spitalul Județean Suceava și nu numai. Ștefan Mandachi a acordat un interviu Republica.ro în care a vorbit despre viitorul industriei în care lucrează. 

„Am zis că-mi țin pliscul pe subiect, dar astăzi am venit să-mi verific un Spartan din Iași la Palas Mall (unde vindem restricționat, doar la pachet). Imaginea din food-court mi s-a părut apocaliptică, pentru că de obicei, duminica la 14:00 în Palas nu aveai loc să arunci un ac. Stăteai geană ca hoțu’ 30 minute cu tava-n mână să pui gheara pe-o masă. Când prindeai loc, se revărsa un val de recunoștință divină că ai unde să-ți trântești oasele. Mă simt în food-court ca atunci când patrulezi cu mănuși și fular în ianuarie, pe plaja congelată din Mamaia și ai o revelație înțeleaptă: „Bă’ ce gol e...”", Ștefan Mandachi, 5 iulie.

Dacă ar fi să caracterizaţi starea actuală a economiei româneşti care ar fi definiţia?

Ștefan Mandachi: „În derivă!"

Ce a schimbat pandemia SARS- CoV-2 în obișnuințele consumatorilor? Dar în ceea ce privește sectorul Horeca?

Ștefan Mandachi: „Consumatorii sunt speriați și mult mai sensibili la factorul curățenie și dezinfecție. În Horeca s-au schimbat foarte multe, pentru că nu mai există turism. Proprietarii încearcă să se reinventeze, deși n-au susținere și sunt în prag de faliment "

Mall-urile înainte și după pandemie. O analiză din perspectiva dumneavoastră.

Ștefan Mandachi: „Mall-urile după pandemie sunt goale"

O perspectivă asupra viitorului restaurantelor

Ștefan Mandachi: „Tot repet de ceva vreme: afacerile cu restaurante au fost discriminate. Iată și dovada că nu restaurantele erau pericolul: au fost închise și numărul de persoane virusate a crescut. Deci?”

Cum aţi caracteriza, ca om de afaceri, măsurile de susținere luate de Executiv în timpul ordonanțelor de urgență?

Ștefan Mandachi: „Nu au fost luate de profesioniști. Am fost obligați să plătim chiria pentru o perioadă în care am fost închiși prin lege. O aberație.

Dar planul de relansare economică a României?

Ștefan Mandachi: „Nu cred în autostrăzi pe hârtie. Sunt sătul de schițe și planuri și studii de fezabilitate.

Uniunea Europeană condiționează acordarea fondurilor SARS-CoV- 2 de respectarea statului de drept. Se vorbește mult în țările UE de afaceri care îmbogățesc sub umbrela Covid-19. De ce a fost nevoie sa vindeți centimetri de autostradă pentru medici?

Ștefan Mandachi: „A fost o modalitate de a strânge milioane de euro pentru judetul Suceava. Centimetrii s-au transformat în ventilatoare, deci în viață!

Ce v-a speriat în ultimele trei luni? Ce aţi învățat?

Ștefan Mandachi: „M-a speriat lipsa de profesionalism. Am invățat că în echipa mea sunt puțini oameni care se solidarizează cu adevărat și că am și mulți trișori prin preajmă.

Dacă ați fi premier, care ar fi primele trei măsuri pe care ar trebui să le aplicați?

Ștefan Mandachi: „Nu vreau să fiu premier, dar m-aș înconjura doar de profesioniști în fiecare domeniu.

Cum ați trecut ca om de afaceri peste această perioadă. Cum e viitorul pe termen scurt si mediu?

Ștefan Mandachi: „Încă n-am trecut. Suntem în plină perioadă de criză”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Amenzi mari ? Amenda asa de 1000 de lei, a plătit chiar șeful guvernului .
  • Like 0
 • ti-au traso tovarasii tai liberali! #rezist, #stauacasa = #suntfalit. bafta
  • Like 2
  • @ Dorin Ambrozie
   cox check icon
   Boss, dacă ai fi scris "tras-o" in loc de "traso" poate te credeam. Dar așa n-ai demonstrat decât că ești un pârlit cu opt clase cu impresii de inteligent...
   • Like 7


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult