Poliția locală a dat primele amenzi pentru încălcarea legii antifumat, care a intrat în vigoare în 17 martie. În București poliția locală a amendat doi taximetriști care fumau în mașină și care au refuzat să se conformeze, atunci când au fost atenționați de agenți. În Timișoara polițiștii au încheiat cinci procese verbale de contravenţie pentru persoane care au încălcat prevederile noii legi.
„Poliția locală a dat în București până acum două amenzi pe legea antifumat. Este vorba de doi taximetriști care fumau în taxi. În momentul în care agenții poliției locale le-au atras atenția că nu trebuie să fumeze în mașină, aceștia au devenit recalcitranți. Cei doi taximetriști au fost sancționați fiecare cu amendă de 100 de lei”, au declarat pentru Republica.ro reprezentanți ai Poliției locale. Pe lângă amenzi, agenții au dat mai multe avertismente.
„Interesant este că până la intrarea în vigoare a legii am primit patru apeluri în care erau reclamate persoane că fumau în spații publice. După intrarea în vigoare a legii nu am primit, deocamdată, nici un alt apel care să reclame încălcarea legii”, spun reprezentanți ai Poliției Locale din București.
În Timișoara doi dintre cei amendaţi au fost sancţionaţi pentru că au fumat la locul de joacă pentru copii din Parcul Carmen Sylva, în apropierea echipamentelor instalate pentru micuţi.
„O persoană a fos sancţionată după ce a fost depistată fumând în incinta Pieţei agro-alimentare Iosefin. Un alt bărbat a fost sancţionat după ce a fost depistat fumând în Parcul Zurich, în locul destinat copiilor, iar un altul a fost depistat şi sancţionat după ce a fost surprins fumând în sala de aşteptare a Gării de Nord Timişoara”, a arătat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale, Daniela Seracin, într-un comunicat de presă.
Pe internet există o aplicație gratuită – Civic Alert - unde autoritățile pot fi sesizate despre încălcarea legii antifumat.
„Tot ce e necesar este să faci o fotografie, să selectezi categoria „Fumatul în spații interzise” din meniul aplicației și să adaugi o scurtă descriere”, arată cei care au creat aplicația disponibilă în App Store și Google Play.
Aceștia spun că Civic Alert transmite autorităților sesizările primite despre ce îi nemulțumește pe cetățeni: iluminare stradală nefuncțională, deșeuri neridicate, blocaje în trafic sau construcții ilegale. Din 17 martie, prin aplicație poate fi semnalat și fumatul în spații interzise prin lege.
Fumatul în spații interzise se pedepsește cu amendă de la 100 la 500 de lei pentru fumător și de la 5.000 la 15.000 de lei pentru persoanele juridice, pentru care se poate merge până la închiderea unității.
Civic Alert a avut, în patru luni de la lansarea variantei beta, circa 38.000 de utilizatori și 12.026 de alerte înregistrate. Clasamentul celor mai des raportate probleme cuprinde parcări abuzive, gropi, gunoaie și mașini abandonate, trotuar deteriorat, sau blocaj rutier. Peste 420 dintre ele au fost rezolvate, marea lor majoritate sunt în diverse stadii de evoluție la autorități, conform datelor Civic Alert.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.