Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Aplicația care te ajută să reclami încălcarea legii antifumat. Câte amenzi a dat poliția locală în București și Timișoara

Poliția locală a dat primele amenzi pentru încălcarea legii antifumat, care a intrat în vigoare în 17 martie. În București poliția locală a amendat doi taximetriști care fumau în mașină și care au refuzat să se conformeze, atunci când au fost atenționați de agenți. În Timișoara polițiștii au încheiat cinci procese verbale de contravenţie pentru persoane care au încălcat prevederile noii legi.

„Poliția locală a dat în București până acum două amenzi pe legea antifumat. Este vorba de doi taximetriști care fumau în taxi. În momentul în care agenții poliției locale le-au atras atenția că nu trebuie să fumeze în mașină, aceștia au devenit recalcitranți. Cei doi taximetriști au fost sancționați fiecare cu amendă de 100 de lei”, au declarat pentru Republica.ro reprezentanți ai Poliției locale. Pe lângă amenzi, agenții au dat mai multe avertismente.

„Interesant este că până la intrarea în vigoare a legii am primit patru apeluri în care erau reclamate persoane că fumau în spații publice. După intrarea în vigoare a legii nu am primit, deocamdată, nici un alt apel care să reclame încălcarea legii”, spun reprezentanți ai Poliției Locale din București.

În Timișoara doi dintre cei amendaţi au fost sancţionaţi pentru că au fumat la locul de joacă pentru copii din Parcul Carmen Sylva, în apropierea echipamentelor instalate pentru micuţi.

„O persoană a fos sancţionată după ce a fost depistată fumând în incinta Pieţei agro-alimentare Iosefin. Un alt bărbat a fost sancţionat după ce a fost depistat fumând în Parcul Zurich, în locul destinat copiilor, iar un altul a fost depistat şi sancţionat după ce a fost surprins fumând în sala de aşteptare a Gării de Nord Timişoara”, a arătat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale, Daniela Seracin, într-un comunicat de presă.

Pe internet există o aplicație gratuită – Civic Alert - unde autoritățile pot fi sesizate despre încălcarea legii antifumat.

„Tot ce e necesar este să faci o fotografie, să selectezi categoria „Fumatul în spații interzise” din meniul aplicației și să adaugi o scurtă descriere”, arată cei care au creat aplicația disponibilă în App Store și Google Play.

Aceștia spun că Civic Alert transmite autorităților sesizările primite despre ce îi nemulțumește pe cetățeni: iluminare stradală nefuncțională, deșeuri neridicate, blocaje în trafic sau construcții ilegale. Din 17 martie, prin aplicație poate fi semnalat și fumatul în spații interzise prin lege.

Fumatul în spații interzise se pedepsește cu amendă de la 100 la 500 de lei pentru fumător și de la 5.000 la 15.000 de lei pentru persoanele juridice, pentru care se poate merge până la închiderea unității.

Civic Alert a avut, în patru luni de la lansarea variantei beta, circa 38.000 de utilizatori și 12.026 de alerte înregistrate. Clasamentul celor mai des raportate probleme cuprinde parcări abuzive, gropi, gunoaie și mașini abandonate, trotuar deteriorat, sau blocaj rutier. Peste 420 dintre ele au fost rezolvate, marea lor majoritate sunt în diverse stadii de evoluție la autorități, conform datelor Civic Alert.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult