Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Apocalipsa după Cîțu: demis de la Guvern și de la partid, președintele Senatului face predicții economice sumbre

Florin Cîțu, BPN

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Fostul premier Florin Cîțu a făcut joi mai multe predicții economice sumbre. Președintele Senatului spune că economia României va avea o creștere economică „aproape de zero” anul acesta și există o probabiliate „destul de mare” ca România să intre într-o criză economică severă.

„Această prăbușire a economiei nu mai poate fi evitată acum. Este prea târziu”, adaugă Florin Cîțu într-o postare pe Facebook și propune 10 măsuri care ar garanta „revenirea puternică” a economiei din a doua jumătate a anului 2023. „Fără aceste măsuri, criza economică poate să se întindă până în 2025/2026”, spune fostul prim-ministru.

Între măsurile propuse de Florin Cîțu se numără reducerea contribuțiilor cu 5 puncte procentuale, accelerarea reformelor - „aceste reforme înseamnă bani din PNRR la bugetul de stat care pot să acopere reducerea veniturilor la buget din reducerea CAS” -, îndeplinirea obiectivelor din PNRR, „oricât de grele par”.

Pe lista premierului se regăsesc și investițiile - 7% din PIB de la buget, execuție la final de an - și rambursarea TVA - „până acum sumele rambursate sunt mai mici cu 2 miliarde în comparație cu anul trecut. Asta înseamnă 2 miliarde de lei pe care firmele nu le au în condițiile unei inflații galopante. Dacă nu se rambursează tot TVA, o mare parte din firme își vor înceta activitatea”.

Pentru câștigarea încrederii investitorilor, Florin Cîțu recomandă menținerea deficitului bugetar în parametrii anunțați la începutul anului, iar decontarea la timp a concediilor medicale, pe de altă parte, ar reduce riscul de faliment al firmelor. Încurajarea comerțului liber - „orice interdicție aplicată exporturilor o să fie imediat contracarată cu interdicții pentru exportul unor bunuri în România” -, atragerea de investitori pentru reforma companiilor de stat și alocarea resurselor în economie pe baza prețurilor formate în economie, „nu pe baza unor decizii luate de un grup restrâns de politicieni” reprezintă alte măsuri pentru revenirea economiei românești din partea a doua a anului viitor, în opinia fostului premier.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dincolo de opiniile lui Citu,opinez ca PNL ca partid (si ca reprezentanta parlamentara) sunt in cadere libera.Fara viitor cu Bode,Ciuca,Flutur,Citu s.a.m.d.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult