Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Apocalipsa după Cîțu: demis de la Guvern și de la partid, președintele Senatului face predicții economice sumbre

Florin Cîțu, BPN

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Fostul premier Florin Cîțu a făcut joi mai multe predicții economice sumbre. Președintele Senatului spune că economia României va avea o creștere economică „aproape de zero” anul acesta și există o probabiliate „destul de mare” ca România să intre într-o criză economică severă.

„Această prăbușire a economiei nu mai poate fi evitată acum. Este prea târziu”, adaugă Florin Cîțu într-o postare pe Facebook și propune 10 măsuri care ar garanta „revenirea puternică” a economiei din a doua jumătate a anului 2023. „Fără aceste măsuri, criza economică poate să se întindă până în 2025/2026”, spune fostul prim-ministru.

Între măsurile propuse de Florin Cîțu se numără reducerea contribuțiilor cu 5 puncte procentuale, accelerarea reformelor - „aceste reforme înseamnă bani din PNRR la bugetul de stat care pot să acopere reducerea veniturilor la buget din reducerea CAS” -, îndeplinirea obiectivelor din PNRR, „oricât de grele par”.

Pe lista premierului se regăsesc și investițiile - 7% din PIB de la buget, execuție la final de an - și rambursarea TVA - „până acum sumele rambursate sunt mai mici cu 2 miliarde în comparație cu anul trecut. Asta înseamnă 2 miliarde de lei pe care firmele nu le au în condițiile unei inflații galopante. Dacă nu se rambursează tot TVA, o mare parte din firme își vor înceta activitatea”.

Pentru câștigarea încrederii investitorilor, Florin Cîțu recomandă menținerea deficitului bugetar în parametrii anunțați la începutul anului, iar decontarea la timp a concediilor medicale, pe de altă parte, ar reduce riscul de faliment al firmelor. Încurajarea comerțului liber - „orice interdicție aplicată exporturilor o să fie imediat contracarată cu interdicții pentru exportul unor bunuri în România” -, atragerea de investitori pentru reforma companiilor de stat și alocarea resurselor în economie pe baza prețurilor formate în economie, „nu pe baza unor decizii luate de un grup restrâns de politicieni” reprezintă alte măsuri pentru revenirea economiei românești din partea a doua a anului viitor, în opinia fostului premier.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dincolo de opiniile lui Citu,opinez ca PNL ca partid (si ca reprezentanta parlamentara) sunt in cadere libera.Fara viitor cu Bode,Ciuca,Flutur,Citu s.a.m.d.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult