Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Apocalipsa după Cîțu: demis de la Guvern și de la partid, președintele Senatului face predicții economice sumbre

Florin Cîțu, BPN

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Fostul premier Florin Cîțu a făcut joi mai multe predicții economice sumbre. Președintele Senatului spune că economia României va avea o creștere economică „aproape de zero” anul acesta și există o probabiliate „destul de mare” ca România să intre într-o criză economică severă.

„Această prăbușire a economiei nu mai poate fi evitată acum. Este prea târziu”, adaugă Florin Cîțu într-o postare pe Facebook și propune 10 măsuri care ar garanta „revenirea puternică” a economiei din a doua jumătate a anului 2023. „Fără aceste măsuri, criza economică poate să se întindă până în 2025/2026”, spune fostul prim-ministru.

Între măsurile propuse de Florin Cîțu se numără reducerea contribuțiilor cu 5 puncte procentuale, accelerarea reformelor - „aceste reforme înseamnă bani din PNRR la bugetul de stat care pot să acopere reducerea veniturilor la buget din reducerea CAS” -, îndeplinirea obiectivelor din PNRR, „oricât de grele par”.

Pe lista premierului se regăsesc și investițiile - 7% din PIB de la buget, execuție la final de an - și rambursarea TVA - „până acum sumele rambursate sunt mai mici cu 2 miliarde în comparație cu anul trecut. Asta înseamnă 2 miliarde de lei pe care firmele nu le au în condițiile unei inflații galopante. Dacă nu se rambursează tot TVA, o mare parte din firme își vor înceta activitatea”.

Pentru câștigarea încrederii investitorilor, Florin Cîțu recomandă menținerea deficitului bugetar în parametrii anunțați la începutul anului, iar decontarea la timp a concediilor medicale, pe de altă parte, ar reduce riscul de faliment al firmelor. Încurajarea comerțului liber - „orice interdicție aplicată exporturilor o să fie imediat contracarată cu interdicții pentru exportul unor bunuri în România” -, atragerea de investitori pentru reforma companiilor de stat și alocarea resurselor în economie pe baza prețurilor formate în economie, „nu pe baza unor decizii luate de un grup restrâns de politicieni” reprezintă alte măsuri pentru revenirea economiei românești din partea a doua a anului viitor, în opinia fostului premier.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dincolo de opiniile lui Citu,opinez ca PNL ca partid (si ca reprezentanta parlamentara) sunt in cadere libera.Fara viitor cu Bode,Ciuca,Flutur,Citu s.a.m.d.
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult