Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Ar fi bine să ieșiți afară!

La clasă, profesorul de modă veche(!?), când nu mai suporta acțiunile vreunui elev, îl dădea afară din clasă. „Ieși afară, Andronescu!” (de pildă). 

Cine are forța morală să „dea afară” din …clasa politică pe aceia și acelea care, în domeniul Educației, au practicat, de ani de zile, prin acțiuni repetate, brambureala, protejarea unor meschine interese de partid? Cei care votează, desigur.

Votul din decembrie ar trebui – pentru că ar fi bine, ar fi sănătos, cred eu, și nu sunt singurul – să „pensioneze” parlamentarii care au dus, prin acțiuni repetate și din poziții oficiale, guvernamentale, la situația actuală a Educației: domeniu decredibilizat, domeniu folosit ca bazin electoral, domeniu birocratizat excesiv și unde parteneriatul esențial profesor-elev-părinți-autoritate locală este cvasi-inexistent.

Grupul Andronescu și ejusdem farinae sunt monedele calpe cu care a fost plătit politic acest trist proces care a sacrificat de ani de zile interesele elevului/studentului și a pus profesorii în situații de multe ori nedemne. Corpul profesional al Educației trebuie reașezat pe structura de rezistență a Eticii și a Integrității, concepte străine celor care au făcut din Educație un indecent joc de alba-neagra: au albit plagiatorii, au înnegrit reformatorii.

În fața unei clase, doamna Alina Gorghiu, domnul Liviu Dragnea în ce limbă ar vorbi? Le-ar putea vorbi despre cinste copiilor? Ar fi crezuți?

Votul din decembrie ar trebui să pună capăt acestei „profesii” de destructurare morală, etică a Educației. Oameni care tot timpul au pus pseudo-valorile politicianismului în chiar legislația domeniului, ar trebui să plece în altă parte, să meargă, de pildă, să le vorbească copiilor care nu pot merge la școală pentru că familia nu are cu ce să îi susțină, pentru că școala e prea departe, să le vorbească părinților despre ce înseamnă educația în ziua de azi în România. Să meargă să îi susțină moral pe aceia care nu mai văd ieșirea din clisoasa realitate morală a României de azi. Nu, ei și ele nu o vor face! Ei și ele nu știu să vorbească despre așa ceva. Îi, le vedeți în alte locuri care nu sunt studiouri TV? 

Mi-ar plăcea să meargă la clasă, să convingă copiii/studenții că Educația gândită de ei/ele merită, în România, orice efort! În fața unei clase, doamna Alina Gorghiu, domnul Liviu Dragnea în ce limbă ar vorbi? Le-ar putea vorbi despre cinste? Ar fi crezuți?

Școala românească ar merita măcar acum, după efortul din 2011, o regândire fundamentală a rosturilor ei. Ar merita – oricât ar fi de dureros – un test de onestitate, de integritate. Reașezarea Școlii pe acestea, susținută de verificarea, evaluarea, consolidarea pachetelor curiculare performante și a nivelelor de performanță în cercetare, de o finanțare justă și o proiecție a misiunii Școlii pe termen lung, ar însemna recredibilizarea unui domeniu esențial pentru România. Educația nu mai trebuie lăsată pe mâinile acelora care au votat legi ale imposturii, ale protejării celor care au comis furt intelectual. Cu fermitate, aceștia și acestea ar trebui „invitați” electoral să…iasă afară din clasă!

Pentre că aici nu e vorba despre noi, cei de acum, ci despre cei și cele care vin, cei care vor trăi în România unui viitor în care se pot simți bine, pot munci bine, pot crea bine, pot respira ușor, se pot bucura. Simplu, firesc.

ARTICOL PUBLICAT PE BLOGUL AUTORULUI

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Inca odata, se vede "cotributia" politicienilor de dambovita la imbecilizarea maselor, in special a tineretului, ( celor trecuti de o anumita varsta le ingreuneaza accesul la sanatste, la un trai linistiit, eliminand astfel o oarecare opozitie ) rasturnand cu 180° scara valorilor universale. La conducerea ministerului educatiei s-au perindat numai imbecili notorii, usor controlabili politic ( andronescu, atanasiu si culmea imbecilitatii l.pop ). Astia trebuie sa "fie dati afara" si pusi sa dea socoteala pentru faradelegile faptuite. Cum? Singura posibilitate este votul si SUPRAVEGHEREA ATENTA A NUMARATULUI VOTURILOR pentruca aici se denatureaza rezultatele, in favoarea, in special a psd-ului si a acolitilor lot.
  • Like 0
 • check icon
  Un artcol în care se bat, cu graţie, biţii în piuă! Forţa morală de a da impostorii afară o are, într-adevăr, alegătorul... atunci când ar avea de unde alege. După Duminica Orbului a anului 1990, când am participat entuziasmat la primele alegeri libere, democratice etc, etc, etc... mi-am dat seama că politica este ca scena de la treatru: se învârte pentru un nou decor, dar actorii sunt aceiaşi. Spuneţi că "Școala românească ar merita măcar acum, după efortul din 2011, o regândire fundamentală a rosturilor ei". Exact asta este pecinginea şcolii româneşti actuale: de la Marga încoace, fiecare ministru al Educaţiei s-a visat un nou Spiru Haret şi a "reformat" învăţământul. Cu "reforme" din 4 în 4 ani, sau mai des, am ajuns la ceea ce avem acum: praf şi pulbere! Bleah!
  • Like 0
  • @
   Exact pe acest "bleah" mizeaza acesti politicieni. Si de aceea ii vedem tot pe ei, mandat dupa mandat. E adevarat ca nu vad nimic de natura sa ma entuziasmeze ca sa merg cu speranta la vot. Dar m-am saturat de aceste fete si de actiunile lor. Ideea ca daca vin altii vor incerca sa fure si ei ca "sa isi faca suma" si de aceea trebuie sa ramana tot acestia este gresita. S-a vazut ca niciodata nu considera ca au luat destul, dimpotriva, apuca sa se organizeze mai bine ca sa ia mai mult. De aceea cred ca trebuie rotiti. Cat mai des. Poate se nimeresc si niste oameni care sa aiba in primul rand buna credinta. Ca acestia pe care ii vad acum nu mai reprezinta nimic bun. Vor jura din nou cu mana pe Biblie si Constitutie ca vor respecta legile tarii si se vor apuca sa le incalce de a doua zi. Vreau sa vad alte fete. Pentru inceput.
   • Like 0
 • Ideea este ca eu am iesit afara cind a intrat Abramburica undeva intr-o sala intr-o anumita imprejurare. Ea trebuia sa iasa de mult din scoala romaneasca, dar nu e tirziu nici acum, cu rezerva sa nu lase acoliti pe acolo (gen Costoiu).
  • Like 1
 • "Pentre că aici nu e vorba despre noi, cei de acum, ci despre cei și cele care vin, cei care vor trăi în România unui viitor în care se pot simți bine, pot munci bine, pot crea bine, pot respira ușor, se pot bucura." pt asta consider ca cei peste 65 de ani nu au ce sa caute la vot ... sa-i lasampe cei mai tineri sa-i dispute viitorul LOR ... "Simplu, firesc."
  • Like 1
 • Felicitari domnule profesor pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume.
  • Like 1


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult