Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Arafat, În fața ta. „- Ați fumat?” „- Da, un fum, am jurat că nu mai pun în gură ţigară. Tatăl meu fuma trei pachete pe zi. S-a oprit, dar asta nu a oprit efectele - infarct miocardic”

Raed Arafat

Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, susține că legislația antifumat ar trebui modificată astfel încât să fie interzisă promovarea țigărilor electronice în spațiul public.

„Dacă ai promova în rândul fumătorilor metode care te pot ajuta să te laşi, să duci o luptă ca să te opreşti e OK. Dar când pui la Universitate, la mall - când tehnica de promovare este evidentă de la o poştă -, campania e destinată unora care să vadă cât de frumos e gadgetul roz, alegi ce culoare vrei. E (țigara electronică - n.n.) promovată nu ca aparat de fumat, nu spune nimic de tutun. Aşa sunt atrași cei nedecişi”, a spus Raed Arafat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Secretarul de stat din MAI spune că a observat o „agresivitate ieşită din comun” în promovarea țigaretelor electronice și a dat exemplu pasajul Universității din Capitală, unde clienții ar fi îndemnați să încerce gratis produsele, Arafat avertizând că acestea pot duce la dependență. „De ce acceptăm tutun încălzit?”, întreabă el retoric.

În opinia lui, legislaţia în domeniu „a rămas incompletă şi are hibe, poate unele au fost intenţionate”.

„În legea actuală de interzicere a fumatului nu au menţionat narghileaua. Aceste produse nu erau vizibile, deci (legea - n.n.) nu le-a prevăzut. Bunul simţ ar spune că sunt la fel, pentru că folosesc aceleaşi substanțe. Promotorii spun că sunt mai sănătoase, induc ideea că sunt sănătoase şi nu au nicio problemă. Mulţi cred că astea nu au niciun efect. Nu e adevărat”, a avertizat Raed Arafat, care a precizat că vaporii țigărilor electronice conțin substanțe chimice toxice.

Secretarul de stat a adus ca argument și un studiu prezentat de CNN, care relevă o creştere cu 900 la sută a utilizării ţigărilor electronice în licee în perioada 2011-2015.

Raed Arafat a menționat că această campanie antifumat la care s-a angajat se datorează profesiei sale de medic, dar și pentru că tatăl său a murit în urma unui infarct miocardic, cauzat de fumatul excesiv.

Moderator: „Aţi fumat?”

Raed Arafat: „Da, un fum, am jurat că nu mai pun în gură ţigară. Tatăl meu fuma trei pachete pe zi. S-a oprit, dar asta nu a oprit efectele - infarct miocardic.”

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită în fiecare sâmbătă și duminică de la miezul nopții.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • GabiC check icon
  Nu (mai ) sunt fumator ( de 20 de ani) insa, sincer, ce treaba are coada vacii cu stampila primariei?
  Bre, Arafat, n-ai alte treburi mai presante?
  S-a rezolvat criza medicamentelor, a vaccinurilor ( desi nu sunt pro-vaccin pentru orice!) , spitalele lucesc de curatenie si de echipamente calibrate si noi, medicii au inceput sa renunte la spaga, asistentele te refuza cu indarjire cand le strecori "tainul" de 10 lei?
  Ca nu pricep de ce dracu`, de cate ori cineva are o treaba de facut, numai de aiai nu se tine;
  • Like 2
 • Delia MC Delia MC check icon
  Respect pe dl Arafat, dar aceasta problema nu-l priveste.Pe nimeni nu priveste problema tatălui dumnealui. Dacă vrem sa ne otravim macar sa fim liberi sa ne alegem otrava.Altfel fumam tigari proaste care ne fac scârba.Dar exact pentru ca sunt interzise devine si mai tentant...Tigara electronica e pentru cei care nu vor sa mai fumeze țigări.Deja mult mai bine!De ce aceasta cruciadă, asta nu inteleg...
  • Like 2
  • @ Delia MC
   Sami check icon
   "Sa fim liberi sa ne alegem otrava"...Foarte bine!Doar ca nu trebuie sa otrăvim si pe alții.Iar fumatul tocmai asta face(fumatul pasiv).Iar un lucrator in sistemul medical trebuie sa lupte pentru preventie.Ortopedul trebuie sa facă apel la atenție când mergem pe gheata, stomatologul sa incurajeze spălatul pe dinți, dermatologul sa atragă atenția la consecințele arsurilor solare, cardiologul sa prezinte riscurile consumului excesiv de sare.Cruciada pentru un stil de viata sănătos are prea putini cavaleri...Iar asta nu e bine deloc!
   • Like 2
  • @ Delia MC
   GabiC check icon
   just, Delia!
   Parca se terminase treaba in Sistem si numa` despre tigari mai era vorba ca sa fim un popor sanatos ca Superman!
   Sau...o banuiala, ca i s-au terminat banutii d-lui Arafat si mai vrea si el sa "ciupeasca" o sponsorizare -doua ( sa nu-i zic mita!) de la industria de profil?
   • Like 0
 • check icon
  Când se vor interzice si țigările electronice, adica cele care "fierb" tutunul, se va inventa altceva pentru a fi pe placul fumătorilor.
  In concluzie, aceleasi mizerii fumate ca si tigaretele învechite.
  Aburii emanati de frumoasele tigari electronice contin numai par-fumuri si arome alese !!!
  Cine vrea sa fumeze sa-si bage tot fumul ala sau abur, cum naiba i-o spune, inapoi pe gât, si nu sa-l dea in nasul altora, ca nici eu nu "emit" "gaze" in fata altora.
  URA !!!
  • Like 1
 • Cri check icon
  Nimeni nu poate nega efectele nocive ale fumatului. Pe de alta parte, dl. Arafat, fiind un functionar public, nu ar trebui sa-si desfasoare activitatea conform propriilor angoase sau trairi personale, mai ales ca in functia pe care o detine ( de foarte mult timp ), domnia sa are cu totul alte atributiuni decat "lupta" cu tigaretele elctronice.
  FDA, adica Departamentul american pentru alimente si medicamente, este cel mai sever din lume in evaluarea produselor alimentare si farmaceutice, dovada fiind faptul ca, de exemplu, exista unele medicamente care desi sunt utilizate pe scara larga in UE, in SUA sunt considerate ca fiind nesigure si ca atare FDA a interzis sau a restrans drastic consumul acestora.
  Dl. Arafat ori nu stie ori nu are onestitatea sa ne spuna ca in SUA, FDA a aprobat de mult timp utilizarea tigarii electronice ca mijloc de abandonare a fumatului clasic.
  Dl. Arafat ( ca si dl. Isarescu sau alti inalti functionari eternizati pe scaunele lor ) a ajuns sa se auto-considere atat - stiutor si de neinlocuit.
  Daca e sa fim corecti, putem observa ca, spre deosebire consumul de alcool sau de droguri, obiceiul ( categoric nesanatos ) de a fuma nu altereaza intelectul, ratiunea sau bunul-simt, astfel ca, spre deosebire de alcoolicii cronici sau de consumatorii cronici de droguri, fumatorii nu reprezinta un pericol pentru societate.
  Insa guvernantii din lumea civilizata ii prigonesc doar pe fumatori si pe drogati; de consumul excesiv de alcool nu zice nimeni nimic, motiv pentru care eu cred ca procentul de betivani este mult mai mare decat cel al fumatorilor printre guvernantii lumii.
  • Like 1
  • @ Cri
   Victor66 check icon
   In ce fel vă agresează un alcoolic cronic?
   • Like 0
  • @ Victor66
   Cri check icon
   Ar trebui ca fie sa stati de vorba cu un politist, fie sa consultati statisticile oficiale ale Politiei ( din Romania sau de oriunde): veti afla astfel ca majoritatea infractiunilor grave ( crime, violuri, pedofilie, talharii cu violenta, accidente auto grave, etc ) sunt produse sub influenta consumului de alcool sau ( si a ) drogurilor. Consumul cronic de alcool distruge destine, casnicii, cariere profesionale si determina comportamentul aberant si / sau anti-social al celor care utilizeaza aceste toxice.
   Pe de alta parte, nu se poate demonstra niciun fel de comportament antisocial al vreunui fumator cronic.
   Sindromul de sevraj produs de lipsa accesului la drog sau la alcool al unuia care este dependent de aceste substante il determina pe individul respectiv sa aiba comportament violent: dependentul respectiv este dispus sa fure sau sa talhareasca pentru a-si procura drogul sau bautura dorite.
   Pe de alta parte, daca un fumator inrait ramane in pana de tigari, acesta va fi eventual mai nervos si va ""cersi" o tigara prietenilor, dar nu va fura, nu va talhari si nu va ucide pentru a-si procura tigara dorita.
   Iata de mie mi se pare ca haituirea cretinoida pe care o practica autoritatile contra fumatorilor este o ipocrizie absoluta, cat timp alcoolicii pot sa-si manifeste viciul fara nicio restrictie legala ( cel mult e interzisa vanzarea de alcool pentru tinerii sub 18 ani ).
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult