Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Arhiepiscopia Romano-Catolică București: Cerem primarului Capitalei să infirme că Daiana Voicu, managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza, e naşa sa

Cathedral Plaza

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice București spun că Primăria Capitalei ”încearcă să creeze o confuzie între exprimarea voinţei de a pune în aplicare hotărârea judecătorească prin emiterea dispoziţiei de desfiinţare a construcţiei ilegale a Cathedral Plaza şi modalitatea tehnică prin care această voinţă se va duce la îndeplinire”.

Aceștia afirmă că reacţia vehementă a primarului Gabriela Firea împotriva purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei, preotul Francisc Doboș, a fost declanşată de faptul că aceasta a spus că managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza Daiana Voicu este naşa de căsătorie a primarului general. Firea i-a cerut arhiepiscopului de București, Ioan Robu, să îl înlocuiască pe Doboș din funcția de purtător de cuvânt și l-a „somat” să înceteze să facă acuzații la adresa ei.

”Îi răspundem că atacarea conducerii Arhiepiscopiei este o strategie împrumutată de la proprietarul clădirii şi că misiunea încredinţată primarului general este de a apăra şi comunitatea romano-catolică, nu numai pe cea a afaceriştilor. A afirma că această clădire ”are toate documentele”, contravine nu numai hotărârilor judecătoreşti care constată contrariul, ci şi unei minime diligenţe administrative care presupune o verificare a documentaţiei din care lipsesc avizele şi acordurile prevăzute de lege. 

Se pare însă că actualul primar general s-a înregimentat în grupul de sprijin al investitorului, iar noi îi solicităm public să infirme că Daiana Voicu, managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza este naşa sa de la căsătorie. Se pare că aflarea acestei legături a şi declanşat reacţia sa vehementă împotriva purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei”, se arată într-un comunicat al ARCB.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice precizează că executarea sentinţei prin care primarul general este obligat să emită Dispoziţia de desfiinţare a clădirii Cathedral Plaza nu presupune emiterea unei autorizaţii de desfiinţare, ci doar a unui act de executare sub forma unei Dispoziţii a primarului general.

”Această afirmaţie nu aparţine doar Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, ci este concluzia la care a ajuns în mod irevocabil Curtea de Apel Constanţa (Decizia 89/2016)”, se menţionează în comunicatul citat, care arată că doar pentru emiterea unei autorizaţii de construire/desfiinţare este necesar avizul Ministerului Culturii.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice arată că nu există nicio normă juridică în vigoare care să impună eliberarea unui aviz din partea MCIN pentru a se emite Dispoziţia de desfiinţare.

”Inexistenţa unei astfel de proceduri este justificată prin caracterul executoriu şi autonom al hotărârii judecătoreşti, a cărei cenzură nu poate fi făcută de nicio autoritate publică şi nici de un sondaj de opinie, întrucât ar reprezenta o ingerinţă în sfera puterii judecătoreşti, inadmisibilă într-un stat de drept”, mai precizează sursa citată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu plătesc impozite în București!
    Stiam ca cine face o construcție și ceva nu este în regula trebuie sa o demoleze!
    Efectiv (cum ar zice fosta colega de la antene ,Alessandra) nu pricep de sa plătească locuitorii Bucureștiului!?
    Pentru mine este încă un motiv sa nu spun doamna Firea,ci madam Pandele....spoiala morala și pe dinăuntru și pe dinafară,adicătelea o" tzatza "....parvenita!
    • Like 0
  • check icon
    Lucrurile se leagă: asupra primăresei noastre, aleasă cu majoritate relativă, se fac presiuni pe tema Cathedral Plaza. Că sînt din familie, că sînt din altă parte e poveste lungă. Cred că se fac presiuni din toate părțile.. Singurul mod, să recunoaștem nu fără o anume analiză, este să propui un referendum local pe tema asta și să-i întrebi pe cetățeni „vreți să dați bani ca să demolăm huiduma asta?”. Evident, lumea va spune nu, dacă s-ar pune astfel întrebarea. Concluzia: cetățenii Capitalei nu vor să fie demolată, concluzia II, derivată din prima: huiduma devine funcțională, spre mîndria-ntregului popor și al său viitor.
    P.S. Acuma, oameni sîntem: după ce ai investit milioane și milioane de euro/dolari în huiduma aia, nu-i așa că mai bagi presiuni în stînga, în dreapta, să o pui în funcțiune și să-ți recuperezi cumva banii? Ce nu știu mulți este că huidumele construite lîngă biserici sînt atinse de palma Diavolului. Bucureștenii cunosc, desigur, huiduma construită lîngă Biserica Armenească, nu departe de Centru. Prin anii ’90 a început construcția, din cauza greutății edificiului ajuns pe la etajul V, Biserica Armenească s-a crăpat. Lucrările la huidumă s-au oprit, s-a consolidat biserica (lucrare scumpă), apoi s-a finalizat huiduma. Nu au trecut doi ani de la inaugurare și a fost trăznită vara în timpul unei furtuni. Și așa a rămas, trăznită, închisă, ca un cadavru imens în centrul orașului. Cam așa arată și Cathedral Plaza. Ce nu termină oamenii termină Diavolul.
    • Like 3
    • @
      check icon
      Conjugarea verbului "a fi", timpul prezent:eu sUnt, tu esti,el este,noi sUntem,voi sUnteti,ei/ele sUnt. Diacriticele sunt utile,dar respectarea regulilor gramaticale si ortografice este obligatorie!!
      • Like 1
    • @
      check icon
      Ei, credeți că m-ați prins cu mîța-n sac! Dar nu e așa ușor... Ortografia ante-1993, normele post 1992 fiind o IMBECILITATE, o folosesc mulți, de-o pildă editura Humanitas, Dilema Veche... Mă rog, lumea bună. Așa că treceți la următoarea lecție, asta nu se pune.
      Dar asta poate fi o temă de articol la republicani.
      P.S. Oricum, sînteți amuzantă: dv. nu respectați normele ortografice, dar îmi cereți mie să le respect, ba încă pe alea imbecile! Mișto! Ba chiar îmi conjugați verbul „a fi”. Ca pedeapsă, conjugați primele 100 de verbe ale limbii române, alea care au multe diacritice în flexiune. De mînă și pe smartfăun.
      • Like 1
    • @
      Corina check icon
      Dilema Veche, Polirom, da. A preferat-o și George Pruteanu, mi se pare. Humanitas, nu cred. E mai frumos cu â și sunt.
      • Like 0
    • @ Corina
      check icon
      „E mai frumos cu â și sunt.” Ce argumente aveți? Ce înseamnă pt dv. „e mai frumos?”. Convențiile ortografice trebuie să fie cît mai simple și cît mai clare tuturor. Ce frumusețe vedeți în „a urî” dar apoi „urât”, o dată fiindcă e final, iar a doua oară în interiorul cuvîntului.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Sunt nãscutã in anii'60,deci am "crescut" cu "sînt" si" î din i". Dacã, între timp,s-au schimbat normele ortografiei limbii române,asta e! EU le respect. NU mã intereseazã cum procedeazã cei de la Humanitas si Dilema Veche. Regulile sunt reguli pentru TOATÃ lumea, inclusiv pentru "lumea bunã". Nu folosesc diacriticele S(sh) T(tz) pentru cã nu le am pe tabletã.(sau nu stiu eu sã le gãsesc). Nu mi se pare un capãt de lume! Dacã,în viitor,veti gãsi greseli de ortografiei/gramaticã în comentariile mele,vã rog sã le semnalati. Multumesc anticipat.
      • Like 1
    • @
      check icon
      Vi le-am semnalat deja, cred că putem închide acest subiect, devine plictisitor. Ca să folosiți ă î â ș ș mergeți la setările de sistem ale tabletei și alegeți româna. E simplu.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Asa este! Plictisitor!
      • Like 0
    • @
      check icon
      De aceea v-am și propus să abandonați subiectul.
      • Like 0
  • check icon
    Membrii PSD nu se pot obișnui sub nici un chip cu noțiunea de lege,respectarea legii și a celor ce o slujesc și o aplică.Madam Firea nu se dezminte iată, nici ea, de la acest mod parvenit de a gândi, nu că ar mira pe cineva.
    • Like 2
    • @
      check icon
      Nu cred că interesele din jurul Cathedral Plaza se învârt doar în jurul PSD-ului, problema e mai complicată un pic.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult