Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Armata ucraineană s-a retras din Avdiivka. Rușii obțin cea mai mare victorie simbolică după eşecul contraofensivei Ucrainei de vara trecută

Un militar ucrainean din Brigada 47 Mecanizată pregătește pentru luptă un vehicul de luptă Bradley, nu departe de Avdiivka. Foto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Foto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Putin pare să câștige tot mai mult bătălii. Iar după știrea de ieri că a murit disidentul rus Alexei Navalnîi, vestea tristă a dimineții este că trupele ucrainene s-au retras din oraşul estic Avdiivka pentru a evita încercuirea de către invadatorii ruși. Pasul ăsta marchează cea mai mare schimbare pe front de când forţele ruse au capturat oraşul Bahmut în luna mai 2023 și reprezintă în același timp cea mai mare victorie simbolică a Rusiei după eşecul contraofensivei de la Kiev de vara trecută.

Cele patru luni de atacuri neîncetate au lăsat trupele ucrainene de la Avdiivka în inferioritate numerică, fără arme și cu muniții din ce în ce mai puține. Iar pe măsură ce se apropie împlinirea a doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei, trupele ucrainene sunt sub presiune de-a lungul liniei frontului, așa cum precizează și BBC News.

Președintele american, Joe Biden, avertizase joi că Avdiivka riscă să cadă în mâinile forțelor rusești din cauza lipsei de muniție, o situație generată și de opoziția congresmenilor republicani față de pachetul de ajutor al SUA destinat Ucrainei.

Concret, deși rușii bombardează Avdiivka de luni de zile, abia în ultimele săptămâni aceștia au reușit să facă progrese semnificative ce au constat în faptul că mici grupuri de trupe au reușit să intre propriu-zis în oraș, după cum notează și The Guardian.

Pierderea orașului Avdiivka după aproape doi ani de la războiul brutal declanșat la ordinul lui Vladimir Putin i-ar putea oferi președintelui ucrainean Volodimir Zelenski un argument mai puternic pentru a cere Occidentului un ajutor militar mai urgent atunci când se va adresa, sâmbătă dimineață, liderilor prezenți la Conferința de Securitate de la München.

Dar ce înseamnă retragerea de la Avdiivka, în perspectiva războiului mai larg?

Pe termen scurt

Întrebarea cea mai presantă pentru Ucraina este dacă soldații săi vor reuși să iasă vii din Avdiivka. Brigada a 3-a de asalt desfășurată în oraș a transmis că este atacată de trupele rusești de infanterie din toate direcțiile. Rapoartele sugerează că rușii au tăiat, de asemenea, principala rută de aprovizionare a forțelor ucrainene.

Rusia și-a concentrat cei mai bine antrenați luptători în zonă și se crede că lansează în fiecare zi până la 60 de atacuri cu bombe asupra pozițiilor ucrainene.

În orice caz, la fel ca în cazul altor așezări ucrainene de pe linia frontului, propaganda rusă va susține în următoarele zile că „a eliberat” un oraș care e distrus aproape în totalitate.

Ultima dată când un oraș ucrainean a fost cucerit de ruși (cazul Bahmut), actualul șef al forțelor armate ale Ucrainei a fost criticat pentru că l-a apărat prea mult timp, epuizând astfel resursele de război ale ucrainenilor.

Pe scurt, generalul Oleksandr Sîrski a fost acuzat că a urmărit să obțină o victorie simbolică în detrimentul unor victime care au murit degeaba. Într-un interviu recent, oficialul militar ucrainean a declarat că Ucraina se îndreaptă acum către o „operațiune defensivă” și că ar „prefera să se retragă decât să sacrifice mai mult personal”.

Pe termen mediu

Având în vedere că războiul rușilor în Ucraina este a devenit un război de uzură, diferența de mărime dintre Ucraina și Rusia devine tot mai evidentă. Populația Rusiei, de peste 140 de milioane de locuitori, este de câteva ori mai mare decât cea a Ucrainei. Prin urmare, rușii au mai multe resurse capabile pentru mobilizare, chiar dacă asta înseamnă că Putin va recurge la „carne de tun” pe linia frontului.

De pe pozițiile lor, ucrainenii au reușit să le țină piept luni de zile rușilor cu lovituri țintite, transformând totul în jurul orașului Avdiivka într-un peisaj plin de cadavre rusești și de vehicule blindate distruse.

Numai că, în ciuda faptului că a pierdut mii de soldați în acest proces, Moscova și-a pus în valoare mărimea, refăcându-și stocul de soldați aproape imediat. Forțele ucrainene au suferit și ele pierderi, deși nu în aceeași măsură.

Acum, căderea orașului Avdiivka în mâinile rușilor, semnifică faptul că trupele lui Putin au reușit să spargă apărarea ucraineană care a fost întărită în cei 10 ani de când a început campania de agresiune a Moscovei în Ucraina, în 2014. 

Spre frustrarea Kievului, Ucraina nu a reușit să spargă fortificațiile rusești din alte părți ale liniei frontului, care au fost construite de ruși în doar câteva luni.

Maiorul Rodion Kudryashov, un comandant adjunct ucrainean al Brigăzii a 3-a de asalt care luptă în Avdiivka, a declarat într-un interviu telefonic pentru BBC că trupele sale sunt depășite numeric cu până la șapte la unu. „Este ca și cum am lupta cu două armate”, a declarat acesta.

Totuși, oficialul ucrainean este încrezător că rușii nu vor împinge forțele ucrainene mai departe, spre orașe precum Pokrovsk și Kosteantînivka, dar acest lucru este departe de a fi garantat.

Pe termen lung

Ucraina a mai fost forțată să dea înapoi, în special în vara anului 2022. Unități rusești mari și bine echipate au încercuit orașe precum Lisichansk și Severodonetsk, iar ucrainenii nu au putut face mare lucru pentru a le opri. Cu toate acestea, un aflux ulterior de arme occidentale și o gândire militară inspirată au dus la o schimbare de situație mai târziu în acel an, iar forțele ucrainene au reușit să elibereze regiunile Herson și Harkov.

Dar acum războiul este diferit, iar politica globală are un impact mai semnificativ pe câmpul de luptă, căci emoția din 2022 s-a estompat. Mai mult ca sigur, așa cum spun și experții, ajutorul occidental întârziat a contribuit în mod direct la această probabilă retragere ucraineană din Avdiivka.

SUA conduc topul în ceea ce privește furnizarea de arme Ucrainei, datorită dimensiunii și vitezei cu care le pot furniza. Având în vedere că pachetul de ajutor militar pentru Ucraina nu a fost încă aprobat la Washington, alți aliați se străduiesc să acopere golul. Toată această întârziere îi face pe ucraineni să fie nevoiți să raționalizeze muniția și să gestioneze moralul scăzut în rândul soldaților. Iar Avdiivka s-ar putea să nu fie singura retragere pe care Kievul o ia în considerare.

De asemenea, Vladimir Putin încă mai vrea să cucerească toată Ucraina, iar mișcările din ultima vreme, inclusiv declarațiile lui Trump de dezangajare în raport cu articolul 5 din NATO și cu faptul că îi va pune la Masă pe Zelenski și Putin, arată că dictatorul de la Kremlin ar putea să-și atingă obiectivul dacă are răbdare.

Această perspectivă ar putea fie să restabilească unitatea occidentală în încercarea de a-l împiedica pe Putin să obțină ceea ce și-a planificat, fie să alimenteze scepticismul că Ucraina nu a fost niciodată capabilă să câștige acest război, în ciuda apărării extraordinare pe care a afișat-o la Avdiivka și în alte părți în ultimii doi ani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult