Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

În Rusia a murit ultima speranță

Aceasta e ultima fotografie cu Alexei Navalnîi în viață. Foto: Valerie Hopkins/Twitter

Foto: Valerie Hopkins/Twitter

Aceasta e ultima fotografie cu Alexei Navalnîi în viață. Azi, Serviciul Federal Penitenciar al Rusiei a anunțat că a murit cel care a dezvăluit corupția uriașă din jurul lui Vladimir Putin și care a fost în ultimii ani cel mai dur critic al Kremlinului.

Navalnîi e doar ultimul disident dintr-o listă cu nume mari care au îndrăznit să-i facă opoziție dictatorului rus și care au sfârșit asasinate de Kremlin. Anna Politkovskaia, Aleksandr Litvinenko sau Boris Nemţov au îndrăznit în trecut să-l înfrunte pe Putin. Niciunul nu a reușit să supraviețuiască, căci regimul autocratic de la Moscova a vegheat fiecare mișcare. 

Însă, sacrificiul acestor disidenți nu a fost în zadar. La fel cum s-a întâmplat cu Soljenițîn sau Saharov în timpul URSS, ceea ce au făcut Politkovskaia, Litvinenko, Nemţov și mai ales Navalnîi în ultimii 24 de ani de când Putin se află la putere în Rusia va continua să inspire oamenii. Când ai asemenea modele nu are cum să nu apară un alt om de sacrificiu, gata să demaște regimul represiv în care trăiesc rușii de rând și minciuna universală care are ca scop doar hrănirea ego-ul unui tiran și spălarea imaginii acestuia.

Edmund Burke spunea că „triumful răului este ca oamenii buni să nu facă nimic”, după cum scrie platfroma The Conversațion. Navalnîi nu a vrut să trăiască cu răul în jurul său. Și-a dat seama cât este de mare și și-a asumat o luptă pe care în mod sigur știa că nu prea are cum să o câștige. Dar a înțeles că sacrificiul său e un pas important în democratizarea Rusiei, o țară a cărei conștiință publică a fost schimbată odată cu revoluția bolșevică a lui Lenin din toamna lui 1917.

Când a apărut pe scena politică națională din Rusia, în 2010, Navalnîi a adus cu el nou tip de a face opoziție. La vremea aia Putin era premier, dar tot el controla fiecare centimetru pătrat al vieții sociale ruse.

Navalnîi cunoștea preocupările poporului și era capabil să găsească un teren comun între activiștii naționaliști și cei liberali. Prima lui mare mișcare de opoziție a fost atunci când a solicitat înlăturarea lui Vladimir Putin de la putere prin alegeri, articulând în același timp o nouă viziune pentru Rusia.

În primii săi ani în politică, importanța lui Navalnîi nu a ținut de popularitate. Arestările și campaniile de dezinformare ale Kremlinului au trezit suficiente suspiciuni în rândul alegătorilor ruși, încât sondajele de opinie arătau că opozantul lui Putin nu ar câștiga alegerile naționale, chiar și în cazul improbabil al unei lupte corecte cu premierul rus de la acea vreme.

În schimb, provocarea lui Navalnîi la adresa regimului lui Putin s-a bazat pe ideile sale inovatoare și pe strategiile de organizare care l-au transformat într-o forță în politica rusă. A început ca avocat, contestând marile companii energetice rusești prin cumpărarea de acțiuni și obținând astfel dreptul de a participa la ședințele acționarilor. Și-a folosit accesul pentru a sfida conducerea corporațiilor și pentru a face publice documente care să demonstreze abuzurile.

Navalnîi și-a petrecut aproape jumătate din viață încercând să îl dea jos de la putere pe Putin

Nu s-a oprit aici. A înființat o fundația anticorupție, care acum e etichetată drept „agent străin” de către Kremlin. Fundația colecta rapoartele cetățenilor privind practicile corupte. Mai mult, a lansat și o platformă online unde rușii puteau să spună care sunt problemele din comunitatea lor, pe care autoritățile publice ruse le ingorau și nu le rezolvau. 

Navalnîi și-a amplificat lupta anticorupție în 2011, când a etichetat partidul politic al lui Putin, Rusia Unită, drept „Partidul escrocilor și al hoților”, mai arată The Conversation.

Navalnîi a înțeles din timp și cum să folosească rețelele sociale ca să le ofere rușilor noi perspective și modalități de a protesta împotriva guvernului de la Moscova. A reunit o echipă impresionantă de tineri activiști care contestau regimul lui Putin, iar fiecare scrutin electoral a devenit un coșmar pentru regimul autocratic și opac de la Kremlin. Echipa lui Navalnîi urmărea fiecare detaliu, de la formarea partidului la înregistrarea candidaților și numărarea voturilor.

Demonstrând că alegerile din Rusia sunt puțin mai mult decât performanțe ale capacității statului de a fabrica voturi, echipa lui Navalnîi a dezvăluit constant în ultimul deceniu lipsa de alegere și de responsabilitate a sistemului așa-zis democratic din Rusia.

În vara anului 2019, această strategie de opoziție a lui Navalnîi a dus la proteste semnificative după ce regimul Putin a interzis aproape toți candidații opoziției la alegerile municipale din Moscova. Atunci când guvernul rus a luat măsuri drastice împotriva demonstranților pro-democrație, echipa lui Navalnîi a construit în mediul online o campanie pentru a identifica orice candidat care îi împărtășea valorile și a îndemnat alegătorii să susțină acel candidat, chiar dacă acesta făcea parte dintr-un partid pe care îl detestau.

De-a lungul timpului, Navalnîi și echipa pe care a strâns-o în jurul său au realizat și publicat în online (mai ales pe YouTube) investigații jurnalistice privind intervenția rusă în alegerile din SUA din 2016, eșecul Kremlinului de a oferi ajutor în timpul COVID-19 și cum sunt fraudate alegerile rusești. Aceste materiale au avut rolul de a contesta narațiunea prezentată în mass-media de stat din Rusia și de a combate campania sistematică de dezinformare a regimului lui Putin.

Metodic și intransigent, Navalnîi și-a petrecut aproape jumătate din viață încercând să îl dea jos de la putere pe Putin. Adesea considerat nepoliticos și avid de putere, chiar și de alți critici ai Kremlinului, opozantul rus a continuat în timp ce alți activiști ai opoziției au făcut un pas în spate, au emigrat, au schimbat taberele, au intrat în închisoare sau au fost uciși. 

Navalnîi era pregătit să piardă totul

Odată cu întoarcerea sa îndrăzneață în Rusia, după ce a supraviețuit unei tentative de asasinat prin otrăvire, profilul public al lui Navalnîi s-a transformat. A devenit un simbol internațional al rezistenței față de Vladimir Putin și de elita coruptă a Kremlinului.

Navalnîi știa că că nu va niciodată în siguranță în Rusia lui Putin. Dar a înțeles că nu putea avea viața unui emigrat politic, din ce în ce mai îndepărtat și irelevant. De aceea a și spus că trebuie să fie în Rusia, indiferent de risc. Și riscul era imens.

Navalnîi a fost arestat imediat ce a aterizat la Moscova, în ianuarie 2021, și de atunci a fost închis. „Este pregătit să piardă totul. Asta îl face diferit de toți ceilalți”, spunea în 2021 pentru New York Times Serghei Guriev, un apropiat al lui Navalnîi care a fugit în Franța.

Dacă Navalnîi ar fi fost un artist, un atlet sau un alt tip de celebritate, natura politicii sale ar fi fost mai puțin importantă. Dar el a devenit în ultimii ani una dintre rarele figuri a căror existență este mai mare decât propria sa viață. Navalnîi a devenit întruchiparea speranțelor a milioane de oameni de a trăi într-o țară democratică și normală, care le-a fost promisă după prăbușirea Uniunii Sovietice. Și întruchiparea speranțelor Occidentului de a apărea un lider politic în Rusia care să nu considere Vestul un inamic.

Moartea lui Navalnîi simbolizează opresiunea nedreaptă săvârșită de o elită politică din ce în ce mai coruptă, iresponsabilă și incompetentă. Iar acest lucru nu va face decât ca presiunea populară să crească asupra regimului autocratic patronat de Vladimir Putin.

Însă ar putea dura ani de zile până când spiritul revoluționar al rușilor anti-Putin să erupă. Dacă se va întâmpla acest lucru, Navalnîi va fi avut probabil dreptate atunci când a declarat într-o audiere recentă în instanță, că în acest moment forța brută este de partea statului, dar că acest lucru nu va dura la nesfârșit.

Asasinatul este o ultimă soluție pentru suprimarea opoziției, din cauza perspectivei ca un individ să devină un martir, chiar mai popular după moarte decât a fost în timpul vieții. O condamnare lungă la închisoare, așa cum avea Navalnîi, îi permitea lui Putin să arate populației ruse că cel mai important critic al său nu are putere și este un simbol al înfrângerii. Dar pare că Navalnîi l-a enervat suficient pe Putin încât dictatorul să aleagă să dea undă verde pentru a fi ucis.

Forța brută a regimului tiranic din Rusia a ieșit încă o dată la suprafață. Însă moartea lui Navalnîi dezvăluie disperarea lui Vladimir Putin, un autocrat care vrea din ce în ce mai mult să arate că rămâne puternic, deși își dă seama că puterea lui se diminuează în fiecare zi, atât în plan extern, cât și în ochii rușilor de rând. 

Apăsați pe fotografia de mai jos pentru a accesa o galerie cu imagini ale unor momente esențiale din viața lui Alexei Navalnîi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Radsub Radsub check icon
    idiotii fara vina cer sa se faca lumina.
    • Like 0
  • Radsub Radsub check icon
    mobilizati pentru recunoasterea mortului? Dle badea te pricepi cm la toate. nu stiu cat costa publicarea articolelor, dar banuiesc ca vin cu un "doctorat" in "securitate" de orice fel. pot sa va indic o frizerita care e zilnic in pericol de a lua boli. ce ziceti de "securitatea lamelor de ras in conditiile atacului lunar si efectelor asupra ciclului menstrual al pasarilor? pasionat de radio? banuiesc ca de ala de la masina. FM. la asta sunt comentariile libere, la fondatorul ctp tot timpul blocate. astia nu sufera pareri contradictorii. Nu ca as avea ce contrzice la ctp, dar e chestie de bun simt. si va mai mirati ca iese aur 50%. asta e. la fel ca voi specialisti in toate de necontrazis, las ca plateste concordia si dupa alegeri
    • Like 1
    • @ Radsub
      RazvanP check icon
      "Omul nou multilateral dezvoltat", deh...
      • Like 0
  • Ma indoiesc ca sacrificiul lui va avea urmari in societatea rusa. Nici nu cred ca vreun opozant adevarat va mai aparea. Nimeni nu vrea sa moara, sa-si puna familia intr-o situatie dezastruoasa, nimeni nu vrea sa atraga atentia lui Putin.
    Daca era sa fie, era pana acum. Sunt 143 de milioane de rusi, si ce au facut ei pana acum? Nimic
    Ce or sa faca de acum inainte? Nimic.

    Este in firea lor, este in esenta dictaturii. De aia dictaturile supravietuiesc: pentru ca se bazeaza pe frica, teroare, coruptie, lasitate, tradare, manipulare, minciuna, forta, puterea de a face orice. E greu sa te opui de unul singur. Cati mai erau in jurul lui Navalnii? Cati sunt acum gata sa duca mai departe curajul lui? Si al celorlalti care au fost asasinati?

    Cati oameni au murit dupa 2 ani de razboi in Ucraina? Cati trebuie sa mai moara, ca Putin sa fie multumit?
    „Numărul total al militarilor ucraineni şi ruşi ucişi sau răniţi de la începerea războiului, în urmă cu 18 luni, se apropie de 500.000, afirmă oficiali americani citaţi de cotidianul The New York Times, informează Mediafax.
    Conform oficialilor citaţi, care au preferat să rămână anonimi, armata rusă are aproape 300.000 de victime - 120.000 de militari morţi şi 170.000-180.000 răniţi.
    Aproximativ 70.000 de militari ucraineni au fost ucişi în confruntări, iar între 100.000 şi 120.000 au fost răniţi.
    Datele sunt greu de estimat, întrucât Moscova este suspectată că anunţă de obicei mai puţine victime decât numărul real, iar Kievul nu publică deloc cifre.
    În privinţa victimelor civile, potrivit celui mai recent raport al Misiunii de Monitorizare a ONU, în războiul din Ucraina au fost ucişi cel puţin 9.177 de oameni, inclusiv peste 500 de copii. Alţi 15.993 de civili au fost răniţi în confruntări, potrivit datelor din iulie. Bilanţul victimelor probabil este mult mai mare, întrucât nu sunt date exacte din toate zonele beligerante”. - https://www.stiripesurse.ro/ 3034188.html

    Rusia nu o sa fie niciodata o democratie. Si chiar daca o sa apara cineva la un moment dat, nu o sa dureze mult pentru ca va fi mereu un altcineva care se va instala la butoane prin orice mijloace si o va intoarce din drum.
    • Like 1
    • @ Daniela Damian
      Radsub Radsub check icon
      dar domnul darius stie ceva ce nu stim noi?. un razboi cu un hgb contra unui actoras pus de un kgb. mai gasim multe scuze la prostie? se pare ca acum nu mi e usr e aur dusmanul. cat de megaloman si de.... putin nu e idiot. credeti ca ii trebuia un martir? a invatat cum se spune guantamo in engleza? "black hole".
      • Like 0
  • Radsub Radsub check icon
    sunteti sigur ca a murit? informatii sigure? sau la norma, comentati de pe telegram rusesc? cati "morti" traiesc prin inchisori moarte? Bine ca il faceti martir de ziar.poate ca ar fi cazul sa vedeti daca a murit si daca e el. poate ca e bine sa faceti scandal pentru "moartea"lui si nu sa il declarati martir si sa ii aprindeti lumanari la 10 zile. poate e cazul sa mobilizat
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult