Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Așa e România noastră la Petrila | La o terasă, vine un copil cu un buchet de hortensii pe care vrea să le vândă cu 5 lei firul ca să-și ia ceva de mâncare

Înger Petrila

Foto: Profimedia Images

E vară. Eu și copiii suntem în vacanță. Nu facem mare lucru. E foarte cald, caniculă. Aflăm de la știri că trenurile au întârzieri. Uneori chiar mari. Sute de copii dorm în gări, pe jos, fără apă sau mâncare. Sistemul energetic național e sub o mare presiune, instalațiile cedează una după alta lăsând mii de oameni fără curent. Tot de la știri aflăm că situația meteo excepțională ne lasă fără apă. Sute de localități din sudul țării nu mai au apă. Apar situații excepționale, accidente, un urs ucide o turistă, accidente rutiere, cu șoferi drogați sau nu, beți sau nu. Șoșoacă face circ în Parlamentul European. Nu-i nimic, îl făcea și acasă. Pentru ce face acest lucru? Pentru a-și umfla procentele din sondaje. Nu luptă pentru țară ori copiii noștri, pare că luptă doar pentru ea. În limba română avem expresia luptă pentru ciolan. Când aud această sintagmă, eu am în minte un ciolan afumat. Dar ciolanul afumat nu-l poți mânca doar așa. Trebuie să-l pui în fasole, varză etc... Tot așa și politicienii, dacă au ajuns la ciolan, să-l pună la treabă, să lucreze pentru noi. Eu, personal, n-am această senzație. Poate nu sunt suficient de informat. 

În tot acest timp guvernul face sedințe de urgență. Parlamentul la fel. Parlamentarii sunt chemați din vacanță să dezbată problema urșilor. De parcă acum au luat la cunoștință că urșii chiar există. Se ia măsura să se mai ucidă vreo 500 de urși, suplimentar. În rest toți politicienii sunt cu ochii pe sondaje - cât le-a crescut popularitatea, cât le-a scăzut. Marcel mai face o glumă proastă, Nicu îl ceartă că, să lase TVA-ul în campanie. Țara pare blocată. Referitor la adâncirea deficitului, nicio măsură. E an electoral. Apoi mai vedem ce se întâmplă. Nimeni nu-și asumă vreun risc. Nimeni nu vorbește de regionalizare, creșterea taxelor, impozitului, TVA-ului... Suntem în an electoral. E prea riscant pentru politicienii noștri. La bac subiectele trebuie să fie mai ușoare. Cea mai mare rată de promovare din ultimii 14 ani. Nici Ligia nu riscă.

Spre seară merg în parc cu Ciprian să joace fotbal cu alți copii. Toropit de căldură mă trag la o terasă, să beau o bere. Patronul, Cristi, mai muncește în construcții. Și muncește din greu. Bianca, soția lui, servește la bar. Amândoi sunt oameni de pus la rană. Niciodată nu i-am auzit vorbind de politică. Mă așez la masă cu Nicu, un fost miner, actual pensionar și cu Neluțu care încă mai lucrează la mină. Vorbesc despre faptul că un director de mină a fost arestat de DIICOT. Intervin și eu în discuție. Pentru ce? Făcea angajări fictive la întreprindere apoi încasa salariile. Foarte bine. 

Vine un copil de vreo 16-17 ani cu niște flori în mână, hortensii. Vrea să le vândă cu 5 lei firul pentru a-și cumpăra ceva de mâncare. Nicu îi dă 15 lei și îi spune să păstreze florile. Are o tresărire. Nu, dă-le Biancăi. Cumpăr și eu un fir. Tot pentru Bianca. Neluțu își cumpără două fire, unul soției, unul cumnatei. Și ceilalți oameni de pe terasă cumpără hortensii. Băiatului îi mai rămân două fire. Le face cadou Biancăi. Și-a atins scopul. Îi spunem să nu-și ia droguri sau alcool. Pleacă asigurându-ne că-și ia ceva de mâncare. Nu avem de unde să știm.

Plecăm acasă. Portretul unei zile obișnuite. Din Petrila, un mic oraș minier din Valea Jiului, așa se vede. Oare-i la fel la București, Cluj, Brașov...? Mă întreb care din toate acestea reprezintă România profundă. Mie mi-a plăcut băiatul cu florile. Vouă?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Flavione check icon
    Mie berea mi-a placut cel mai mult!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult