Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Asociația Dăruiește Viață a finalizat spitalul modular de la Elias: „Cei peste 250.000 de donatori și cele peste 650 de companii au făcut posibilă construirea lui în doar 2 luni”

Spital modular

Foto: Alexandru Roșieanu

Unitatea sanitară modulară ridicată de Asociația Dăruiește Viață în curtea spitalului Elias a fost finalizată în 2 luni de la începerea construcției și poate prelua pacienți infectați cu coronavirus.

Noul spital ocupă o suprafață de 1.200 de metri pătrați, are 38 de paturi echipate pentru terapie intensivă, instalații de sterilizare și tratare a aerului și laborator de analize, costurile lui ridicându-se la 2 milioane de euro. 

„Am avut șansa că oamenii au avut încredere noi și au donat. Cei peste 250.000 de donatori și cele peste 650 de companii au făcut posibilă construirea acestui spital în doar 2 luni”, spune Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață. 

„Am făcut acest spital la Elias pentru că e un spital de urgență care tratează pacienți cronici și trebuie să reducem la maximum orice risc de infectare a celorlați pacienți. O structură exterioară este o modalitate prin care poți să eviți orice contaminare a spitalului”, explică ea.

Un astfel de spital poate fi mutat în curtea oricărei unități sanitare și poate trata mai multe categorii de pacienți care au nevoie de îngrijiri în terapie intensivă, de la cei care suferă de boli infecțioase la mari arși.

„La un moment dat am crezut că suntem așa de norocoși încât nu vom avea nevoie de acest spital pentru pacienții cu coronavirus. Dar iată că numărul de infectări crește și el ar putea fi folosit exact în acest scop”, spune Oana Gheorghiu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un gest de solidariltateal al donatorilor.,Cine il administreaza si cine fac angajarile de profil.E un spital de stat sau privat
    • Like 0
  • Foarte bine și de lăudat efortul organizatorilor și bunăvoința sponsorilor. Problema este însă alta și anume faptul că nu există personal medical specializat ( medici, biologi, asistenți, infirmieri, brancardieri ) care să încadreze aceste spitale suplimentare modulare, de campanie sau de altă natură. Nu am văzut o inițiativă guvernamentală menită a repatria personalul medical emigrat prin măsuri fiscale și financiare atractive ( scutire de impozit pe o anumită perioadă, asigurarea venitului corespunzător din țările de imigrație, etc. ) alături de o urgentare a suplimentării locurilor de rezidențiat și funcționarea în regim de urgență a pregătirii și calificării personalului cu studii medii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult