Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Astăzi, tenisul are un Michael Jordan!

Rafael Nadal și Daniil Medvedev

Foto: Profimedia

După ce Nadal a pierdut și setul 2, în tie-break, de la 5-3, n-am mai crezut că ar putea câștiga. Și atunci am scris un text despre înfrângerea lui Rafa în 3 seturi.

Am făcut-o cu un gând ascuns în spatele minții. Am mai spus că în tenis sunt superstițios. Pentru că mi s-a întâmplat cu Simona să încep să scriu despre victorie când era aproape, și cum am pus stiloul pe hârtie jocul s-a întors împotriva ei, mi-am zis că dacă scriu despre cum a fost învins Nadal, poate se întâmplă, pe dos, minunea. Ca Nastratin Hogea, care își spăla cămașa pe timp de secetă, ca să aducă ploaia.

Public acum acest text pentru că nu pot să înțeleg până la capăt cum a reușit Rafa, după 6 luni de pauză, mers în cârje și covid, să tragă de picioare aproape 6 ore, cu Daniil Medvedev, cel mai puternic jucător din lume în clipa de față, ca să se prăbușească apoi lat în vestiar.

_____________

A fost dureros.

A fost dureros să-i văd greșelile de necrezut suprapuse imaginilor din amintiri, când în aceeași situație încheia nemilos punctul. Dar mi-am amintit și că Rafael Nadal spunea așa: „Nu există două mingi la fel în tenis. Totdeauna ceva, fie și insesizabil, diferă”.

Acel ceva sunt acum vârsta și uzura marelui sportiv. Micile pete de rugină fizică și mentală din întreg jocul său, acoperite câteodată de superbe scânteieri din trecut...

Dar chiar dacă loviturile lui ar fi fost aproape de nivelul de altădată, era foarte greu să iasă din menghina lui Medvedev. Primul între baschetbaliștii de aproape 2 m care stăpânesc deja tenisul își asigură în fața oricui un număr considerabil de free points, câștigate cu serviciul său devastator. Apoi, la retur, cu mâinile lui lungi și deplasarea uluitoare, reușește pur și simplu să returneze ași.

Însă aceste arme sunt parfum de tei pe lângă jocul stânga-dreapta caracatiță al rusului. Dă senzația covârșitoare că n-ai cum să-i faci punct, așa cum reușea... Rafael Nadal în momentele lui de vârf! Adâncimea neîncetată și unghiurile loviturilor sunt înspăimântătoare. Greșește neforțat o dată la 5 minute...

Și, la nevoie, știe să pună scurtă sau să te execute cu voléul și drive-voléul. Ce să-i fac, ce să-i fac?!, asta roade mintea oricărui adversar al lui Medvedev.

Psihic, ce să mai vorbim. Cu un stadion întreg împotriva lui, nu numai că nu se pierde cu firea, dar se și hrănește cu ce vine peste el. La mingea mai mult decât ușoară pe care a împins-o ca un copil în fileu de la 1 metru, publicul a izbucnit mitocănește în urale, iar Daniil i-a aplaudat cu racheta sus...

Daniil Medvedev este, în acest moment, nu numai nr. 1 mondial în clasament, ci și, indiscutabil, cel mai bun jucător din lume, un Michael Jordan al tenisului.

Însă nu cred că pentru Rafael Nadal sfârșitul e aproape. După cum l-am văzut luptând la Melbourne, cred că va avea încă o dată ce să arate la Roland Garros!...

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult