Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Astăzi, tenisul are un Michael Jordan!

Rafael Nadal și Daniil Medvedev

Foto: Profimedia

După ce Nadal a pierdut și setul 2, în tie-break, de la 5-3, n-am mai crezut că ar putea câștiga. Și atunci am scris un text despre înfrângerea lui Rafa în 3 seturi.

Am făcut-o cu un gând ascuns în spatele minții. Am mai spus că în tenis sunt superstițios. Pentru că mi s-a întâmplat cu Simona să încep să scriu despre victorie când era aproape, și cum am pus stiloul pe hârtie jocul s-a întors împotriva ei, mi-am zis că dacă scriu despre cum a fost învins Nadal, poate se întâmplă, pe dos, minunea. Ca Nastratin Hogea, care își spăla cămașa pe timp de secetă, ca să aducă ploaia.

Public acum acest text pentru că nu pot să înțeleg până la capăt cum a reușit Rafa, după 6 luni de pauză, mers în cârje și covid, să tragă de picioare aproape 6 ore, cu Daniil Medvedev, cel mai puternic jucător din lume în clipa de față, ca să se prăbușească apoi lat în vestiar.

_____________

A fost dureros.

A fost dureros să-i văd greșelile de necrezut suprapuse imaginilor din amintiri, când în aceeași situație încheia nemilos punctul. Dar mi-am amintit și că Rafael Nadal spunea așa: „Nu există două mingi la fel în tenis. Totdeauna ceva, fie și insesizabil, diferă”.

Acel ceva sunt acum vârsta și uzura marelui sportiv. Micile pete de rugină fizică și mentală din întreg jocul său, acoperite câteodată de superbe scânteieri din trecut...

Dar chiar dacă loviturile lui ar fi fost aproape de nivelul de altădată, era foarte greu să iasă din menghina lui Medvedev. Primul între baschetbaliștii de aproape 2 m care stăpânesc deja tenisul își asigură în fața oricui un număr considerabil de free points, câștigate cu serviciul său devastator. Apoi, la retur, cu mâinile lui lungi și deplasarea uluitoare, reușește pur și simplu să returneze ași.

Însă aceste arme sunt parfum de tei pe lângă jocul stânga-dreapta caracatiță al rusului. Dă senzația covârșitoare că n-ai cum să-i faci punct, așa cum reușea... Rafael Nadal în momentele lui de vârf! Adâncimea neîncetată și unghiurile loviturilor sunt înspăimântătoare. Greșește neforțat o dată la 5 minute...

Și, la nevoie, știe să pună scurtă sau să te execute cu voléul și drive-voléul. Ce să-i fac, ce să-i fac?!, asta roade mintea oricărui adversar al lui Medvedev.

Psihic, ce să mai vorbim. Cu un stadion întreg împotriva lui, nu numai că nu se pierde cu firea, dar se și hrănește cu ce vine peste el. La mingea mai mult decât ușoară pe care a împins-o ca un copil în fileu de la 1 metru, publicul a izbucnit mitocănește în urale, iar Daniil i-a aplaudat cu racheta sus...

Daniil Medvedev este, în acest moment, nu numai nr. 1 mondial în clasament, ci și, indiscutabil, cel mai bun jucător din lume, un Michael Jordan al tenisului.

Însă nu cred că pentru Rafael Nadal sfârșitul e aproape. După cum l-am văzut luptând la Melbourne, cred că va avea încă o dată ce să arate la Roland Garros!...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult