Foto: Aleksey Butenkov / Alamy / Alamy / Profimedia
Printr-o analiză mai nepretențioasă, simplă, cu privirea deschisă spre realitatea cotidiană din țara noastră, ne punem întrebarea de ce sunt nemulțumiți românii? Această nemulțumire distonează în mod flagrant cu ceea ce vedem în jurul nostru. Mai exact, între realitate și nemulțumire există o contradicție în sine, de dragul contradicției, extrasă din fondul mental colectiv al românilor. Peste tot se vede o anumită bunăstare a populației și mai multe schimbări substanțiale ale lumii românești cu toate neîmplinirile și derapajele ei, schimbări ce țin de un anumit stagiu meliorist al vieții românilor.
Toate aceste schimbări în sens pozitiv sunt evidente și nu pot fi contestate de hipercriticismul românesc. S-au mărit pensiile și salariile, este adevărat cu niște costuri mari în deficitul bugetar al țării. S-au ridicat vizele și controalele la vamă și am intrat în spațiul Schengen. Suntem pe cale de a soluționa și vizele pentru intrarea în SUA. S-au dat în folosință autostrăzi proiectate și demarate cu câțiva ani în urmă. Românii au cheltuit miliarde de euro pentru concedii și excursii în străinătate, mai exact, în primele șase luni ale anului 2024, aproape 4 miliarde de euro au fost cheltuiți. Românii sunt îmbrăcați mai bine, deși cu igiena corporală stau rău. Tot mai multe mașini scumpe circulă pe șoselele României, după cum și stațiunile turistice sunt mai pline în perioadele de vacanță. Libertățile personale sunt garantate. Însă, ceea ce rămâne năucitor este faptul că România se plasează pe locul întâi în Europa în ceea ce privește cele 2,2 milioane de tone de mâncare aruncate anual. Nu prea seamănă a sărăcie.
Cu toate acestea, românii sunt nemulțumiți de o clasă politică în majoritate impostoare și nepregătită, aspect ce s-a văzut în procesul electoral. Este surprinzător că votul populației românești s-a îndreptat spre partide extremiste, precum AUR, SOS, POT, spre Călin Georgescu, George Simion, Diana Șoșoacă. Cred că acestor votanți li se pot reaminti cuvintele Apostolului Pavel către Galateni: „O, Galateni fără minte, cine v-a ademenit pe voi să nu vă încredințați adevărului – pe voi, în ochii cărora a fost zugrăvit Isus Hristos răstignit?”
Cred că, în ambele cazuri, s-au întâlnit două ineficiențe „educaționale”, cum ar spune un înțelept al nației, prima dintre ele fiind impostura și nepregătirea clasei politice, iar a doua ineficiență fiind slaba pregătire cetățenească, civică, a românilor. Pe de altă parte, suntem un neam isteric, neastâmpărat și clevetitor, totul ne pute și miroase, iar peste toate acestea s-a instituit o amnezie voită și periculoasă privind anii comunismului.
Trebuie să subscriem la adevărul de neocolit, și anume că clasa politică este chintesența de reprezentativitate a neamului nostru. Este vorba de delegarea la nivelul clasei politice a tuturor calităților, dar mai ales, a tuturor defectelor etnice, mai precis, „cum e turcul, și pistolul”, populația înscriindu-se în general într-o pasivitate și comoditate specifică tuturor națiunilor lumii pentru că „în general societatea este interesată mai mult să stea pe tușă și să admire cum evoluează în diverse forme, decât să-i pese de obiective concrete”. Pe de altă parte, „realitatea politică este în mare măsură expresia unor modalități simbolice” (T. Arnold). Guvernul, partidul, statul sunt elaborări simbolice înainte de a putea „fi iubite, imaginate, gândite” (D.I. Kretzer). Aceste simboluri ritualizate consacră puterea politică. În asemenea condiții, această putere legitimează inegalitatea dintr-o societate și cultivă disonanțe cognitive, dar mai ales ambiguitățile clasei politice sub semnul „noi facem așa, însă ei, pe de altă parte fac asta; noi stăm aici, dar ei se duc acolo; noi privim în sus, iar ei privesc în jos” (D.I. Kretzer). Toate acestea formează principiile jocului politic dintotdeauna și de pretutindeni. Tocmai de aceea, există puternice clivaje între clasa politică și realitatea socială. Există așadar o critică justificată de cele mai multe ori a clasei politice ineficiente, deși realitatea românească incorporează un anumit „spirit al timpului” care direcționează societatea spre progres, bunăstare și prosperitate, fără ca puterea politică să aibă un rol determinant în acest sens. Mai pe scurt, volens, nolens, suntem trași în sus de modelul european al timpului, prosperității și bunăstării.
Prin urmare, clasa politică are tendința nemărturisită de a fi detașată de corpul social și să aibă un statut particular autonom, să se reproducă pe sine în variante și ipostaze similare. De exemplu, Marcel Ciolacu se reproduce din ridicol în ridicol, de la infantilismul pe TikTok, la ridicolul tatuajelor ca tactică de persuasiune, după cum pasivul Klaus Iohannis se reproduce în lenea proverbială a lui Crin Antonescu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
clasa politrucă are o singură țintă: confiscarea puterii la infinit, tehnica de bază fiind prostirea maselor prin falsa opoziție (sunt identici în ipocrizia doctrinară și-n lăcomia suină). clasa politrucă este un efect iar poporul este cauza. singurul lucru ce-i rămâne, lui, poporului, e să unească punctele: SĂ VADĂ, să-și vadă hoțiile multe și mărunte, să-și vadă lașitățile și indiferențele mustinde de ignoranță, să-și vadă insignele de campioni ai ipocriziei, să-și vadă egoismul identitar. ce-ar putea ieși? există straturi sociale imposibil de escaladat prin refuzul recunoașterii principiilor, ce-s singura soluție. țăranilor le ia mii de ani să descopere că există principii deși natura le-o arată generație de generație. muncitorilor le ia tot atât să vadă că nu pot ieși din sclavie pedalând aceeași mentalitate precum opresorii lor. intelectualii-s ieftini, presa-i tonomat. ieșirea? fiecare român, de orice limbă, să vadă întregul. să vezi că dincolo de „tine” există ceva mai mare și mai iubibil decât bunăstarea ta ș-a alor tăi: întregul ce-i poporul român. dacă ești prost, învață. cere sinceritate, altfel vei fi victima lupilor. vom avea ce vrem, vom avea administratori onești atunci când vom respecta principiile. rezultatul a ceea ce trăim nu e ferparul zilnic de știri horror, e vectorul creat de noi toți: gradul de corectitudine socială. stăm rău. e-o minune. e-o minune: uitați-vă prin comparație.
Fără ei, Antonescu rămâne o opțiune nicidecum de disprețuit. Am încredere în felul în care va ști să lupte într-o dezbatere. Cred că e subestimat chiar și în lumea politică. Altfel, poate nu e umblat la biserică (nu știu), dar nu e îngâmfat sau distant și nici avid de lux. Trăiește, la modul discret, niște valori pe care alții le proclamă numai.
Remind me: cât era energia electrică acum cinci ani? ÎNAINTE de război, să nu aud "scuze" stupide! Înainte de "leberalizare", da? Cât era gazul? Noi fiind PRODUCĂTORI, da? Cât era APA DE LA ROBINET, btw? Cât costa o mașină medie? Cumva JUMĂTATE decât acum? De la faină și zahăr la carnea de porc ("pesta", 'member?) la ulei și băuturi răcoritoare scumpirea REALĂ nu cea din statistici este minim DUBLĂ! Poveștile cu pești despre "concediile din străinătate" (apropo, prețul CAZĂRILOR, și din țară și din străinătate S-A DUBLAT din 2020 încoace) nu reflectă nici pe departe realitatea de la firul ierbii, indiferent câtă cosmetizare s-ar aplica! Nu doar românii, TOȚI EUROPENII o duc mai prost, VIZIBIL ȘI PALPABIL, față de 2019!
Și again, please nu veniți cu "scuza" războiului, NU ESTE RĂZBOI ÎN UE!
Doar prostia liderilor!