Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un român a murit și unul este grav rănit în urma atacului terorist din Kabul. Ministrul de Externe spune că Ambasada României a fost „o țintă”

Un român a murit și un altul a fost rănit în atacul terorist de la Kabul, în care Ambasada României a fost, potrivit ministrului de Externe Ramona Mănescu, o țintă. Aceasta a declarat la Digi24 că asaltul a avut loc în noaptea de 2 spre 3 septembrie și a durat mai multe ore. 

Ambasada Românei la Kabul este situată într-un complex securizat în care se află sediile mai multor organizații internaționale.

„Ambasada României a fost ținta (…) A fost un asalt, a fost o mașină capcană care apoi a fost urmată de un atac armat care a fost susținut timp de câteva ore și asta a și îngreunat sarcina echipei de salvare, de extragere a oamenilor din zonă, care s-a făcut spre dimineață. Din fericire au reușit să îi scoată teferi, cu amendamentul că avem un coleg decedat, o tragedie pe care nu ne-am fi dorit să o avem, și un coleg rănit. Colegul care a decedat era din echipa de securitate, era născut în 1976, un om foarte tânăr și nu putem decât să fim recunoscători și să plătim tribut pentru sacrificiul pe care l-a făcut. Și-a sacrificat viața ca să îi salveze pe ceilalți. Ne doare că a trebuit să își dea viața ca să îi apere pe ceilalți. Am transmis condoleanțe familiei, e ceva greu de imaginat. Colegul rănit e tot un om tânăr, e tot din echipa de securitate și așteptăm să îl vedem în stare cât mai bună (…) Toți oamenii vor fi aduși în țară și va trebui să refacem sediul misiunii. Au fost incendiate anexele, iar clădirea care a fost atacată este distrusă în proporție de 80%. Au fost informați și domnul președinte și doamna prim-ministru. Absolut toate autoritățile au fost prezente, în alertă, am colaborat foarte bine cu Ministerul Apărării”, a  spus Ramona Mănescu la postul Digi24.

Președintele Klaus Iohannis a condamnat atacul și a transmis condoleanțe familiei îndoliate. „Condamn cu fermitate atacul terorist laș care, din păcate, a pus capăt vieții unui cetățean român și a rănit grav un alt cetățean român din cadrul Ambasadei României la Kabul. Transmit condoleanțe familiei îndoliate și urez însănătoșire grabnică cetățeanului român rănit în același atentat. Reiterez angajamentul nostru profund pentru combaterea terorismului la nivel internațional”, a declarat șeful statului, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale. 

Premierul Viorica Dăncilă a reacționat printr-o postare pe pagina sa de Facebook: 

„Condamn ferm atacul terorist sângeros din Afganistan, în urma căruia un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a murit, iar altul a fost rănit. Acest act de o cumplită cruzime în care au fost uciși mai mulți cetățeni străini și peste 100 de persoane au fost rănite nu ne clatină determinarea și nu ne abate de la angajamentul nostru, alături de partenerii internaționali, în lupta împotriva terorismului.

Transmit condoleanțe familiei cetățeanului român care și-a pierdut viața în urma acestui atac, precum și tuturor celor care au pierdut pe cineva drag, iar celor răniți le doresc multă sănătate și putere pentru a se recupera cât mai rapid.

Guvernul României își reafirmă sprijinul pentru acțiunile de instaurare a păcii și stabilității durabile în Afganistan”.

Ministarul Afacerilor Externe a relatat că, „în cursul nopții de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care își desfășoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetățenilor străini. În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit. Cetățeanul român rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcție de evoluția stării de sănătate, pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate”.

MAE precizează că „atât șeful misiunii diplomatice, cât și șeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuați într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol”.

„Reprezentantul Ambasadei României la Kabul rămâne în contact cu Centrala Ministerului Afacerilor Externe și cu toate autoritățile competente în vederea repatrierii trupului neînsuflețit, precum și a transferului, în condiții de siguranță, a cetățeanului român rănit. Ministerul Afacerilor Externe condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist și reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare”, subliniază MAE.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ca om si roman ma intreb si eu: de ce ne trebuie ambasada la Kabul? Avem nevoie de relatii diplonatice cu o astfel tara?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult