Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ați reintroduce serviciul militar obligatoriu în România? Răspunsul lui David Maxim, fost luptător în armata israeliană. Cât crede că ar rezista România singură, în cazul unui atac al Rusiei

militar roman

Foto: Inquam Photos / George Călin

David Maxim, fost luptător în armata israeliană, a declarat că în România tinerii ar trebui motivați să facă serviciul militar, o „armată făcută deștept, cu cap”, dar care nu e nevoie să fie obligatorie, pentru că „nu e pentru toți”. Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, David Maxim spune că stagiul militar îi ajută pe tineri să se descopere și să se maturizeze.

„(Ați reintroduce serviciul militar obligatoriu în România?) Cu un singur asterix: obligatoriu. L-aș reintroduce, dând cât mai multor tineri posibilitatea de a intra și i-aș cointeresa de a o face. Da, e nevoie de această perioadă în viața fiecărui tânăr, care te structurează. îți dă valori, te ajută să te descoperi pe tine însuți, cu armată făcută deștept, cu cap, ca să îl ajutăm și pe cel care se înrolează. Dă-i o perioadă definită, de 6 luni, un an, transmite-i valorile militare, învață-l viață, ocupă-te de el, ai grijă de el, crește-l, cultivă-l și scoate-l pe partea cealaltă a perioadei acesteia mai bine decât era înainte. Da, în cazul ăsta, absolut. Nu aș băga cuvântul obligatoriu, pentru că nu toată lumea e făcută să facă asta și nu toți trebuie să facă asta. Nu toți, dar o parte, da”, a declarat David Maxim.

„Până să te întrebe de un CV, te întreabă ce ai făcut în armată. Israelienii nu fug de armată”

Întrebat dacă „fug și israelienii de stagiul militar?”, fostul luptător a subliniat că „întotdeauna există și cei care fug”, însă pentru marea majoritate a tinerilor din Israel armata este un element important în viață.

„Este o realitate. La grădiniță te duce de mână fratele mai mare care e îmbrăcat în uniformă. Crești și îți vezi colegii plecând în armată, pe cei mai mari, și pe urmă știi că vine și rândul tău. Nu ai de ce să te ferești de asta. În armată există atât de multe lucruri de făcut. 1 la sută din armată sunt luptători, restul sunt funcții, joburi pe care oamenii pot să le facă și învață din ele, învață să se descurce, deci e un element foarte important în viața unui israelian. Până să te întrebe de un CV, te întreabă ce ai făcut în armată. Israelienii nu fug de armată”, spune fostul luptător în armata israeliană.

„Viața mea poate să își aibă prețul pentru o idee”

Pentru David Maxim, armata nu a fost doar un episod în viața sa, ci a reprezentat un catalizator al descoperirii de sine. Conceptul de legătură profundă cu o țară, exprimat prin disponibilitatea de a-și sacrifica viața pentru aceasta, este unul care depășește granițele geografice și devine o filozofie de viață pentru David Maxim.

„N-a fost o lecție, a fost o carte întreagă. Eu m-am descoperit în armată. Eu sunt azi ceea ce sunt pentru că în armată am făcut ceea ce am făcut. Lecția a fost că lucrurile se pot schimba atâta vreme cât ești tratat cu respect, cu inteligență și simți că se face ceva și pentru tine, nu doar tu faci pentru ceilalți, ci și ceilalți fac ceva pentru tine. Armata m-a legat de Israel, în clipa în care accepți că poți să îți dai viața pentru o țară, nu poate să îți fie niciodată indiferent. Asta a fost cea mai puternică legătură pe care o am cu Israelul, cu israelienii. Apropo de această decizie, dacă ești sau nu gata să îți dai viața pentru țară sau pentru o idee, că țara e o idee, e un ideal. În clipa în care îți asumi lucrul ăsta nu ți-l asumi doar pentru o țară. Aș fi la fel de hotărât pentru România. Fără să ezit. Hotărârea asta nu e luată doar pentru Israel. Nu. Vedeți cum vorbesc română. La fel vorbesc și ebraică. Am luat decizia asta nu pentru Israel, ci pentru viața mea. Viața mea poate să își aibă prețul pentru o idee”, a mărturisit expertul militar la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

„România nu ar putea face față zile, ore, singură. Suntem totuși parte din NATO. Aliații din NATO se vor ridica și vor apăra România la fel cum ar face pentru orice altă țară NATO”

Întrebat cât crede că ar putea rezista România singură, în scenariul unui atac al Rusiei, expertul militar a subliniat că ideea de a face față singuri unei amenințări majore a fost depășită, iar experiența recentă a altor state, precum cea a Israelului, atacat de Iran, arată importanța apartenenței la NATO. 

„(Dacă ne atacă rușii, câte zile poate rezista România singură?) Huh, nu multe. Noțiunea de a rezista singură a fost ștearsă din vocabulare, sper. Atacul iranian ne-a arătat asta. Nici Israelul nu a rezistat singur. Israel nu mai e lupul singuratic din Orientul Mijlociu care face ce crede și când vrea el. Nu. Israelul are aliați de care trebuie să țină cont, păreri de care trebuie să țină cont. România nu ar putea face față zile, ore, singură. Suntem totuși parte din NATO. România nu poate fi singură. România e parte din NATO și aliații din NATO se vor ridica și vor apăra România la fel cum ar face pentru orice altă țară NATO”, a afirmat David Maxim.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, începând de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Crayven check icon
    In secunda unu dp introducerea obligativității armatei toti sobolanii din parlament vor fii primi mitraliati.
    Dati voi arme poporului sa vedeți cum va ia dracu Ciolacilor.
    Sau populatia cu cetățenie romana se va înjumătăți peste noapte.

    Fiu-meu sa moara pt sobolanii PSD si beizadelele lor?
    "s-a descoperit in armata"?
    Bravo lui. In SUA doar tampitii se duc in armata.
    • Like 0
  • Nu stiu cine e dl Maxim, cat de multa expertiza are el in domeniul militar. Oare ce relevanta au parerile sale? Inteleg ca a fost militar in termen in armata Israelului, dar militari in termen au fost toti romanii nascuti inainte de 1975 si nu sunt considerati experti. Mai mare rasul.

    Despre introducerea ori nu a serviciului militar obligatoriu, intrebarea corecta e alta: cu ce bani? Ca vor trebui cumparate terenuri, construite unitati militare noi, poligoane noi, vor trebui noi angajati, logistica noua - recrutii trebuie sa manance, sa fie echipati, sa li se asigure ingrijiri medicale etc. Adica: cumparam ceva tancuri, avioane, rachete, submarine acum, ori cumparam terenuri si betoane? Pe termen scurt, raspunsul e clar - e nevoie de armament si munitie, Rusia nu va fi descurajata la anul de niste santiere care poate vor deveni vreodata unitati militare de instructie, ci de avioane, rachete moderne, tancuri.
    • Like 1
  • Absolut. Pentru elefantul din camera si anume amenintarea continua a zilelor noastre dar si pentru educatia tinerilor care sunt altfel destul de debusolati.
    • Like 1
    • @ Liviu Andrei Torcătoru
      Crayven check icon
      Lasati voi tinerii ca se descurca si nu le mai furati banii, "specialilor"
      • Like 0
    • @ Crayven
      Putin haotic comentariul tau. Nu prea inteleg ce inseamna ca se descurca, pleaca din tara sau ingroasa numarul NEET? Si la ce te referi la speciali? Eu de exemplu lucrez in privat.
      • Like 0
  • Minimum un an, la trupe terestre, Dar pana acolo mai e timp. Corpul de ofiteri este subnutrit. Coruptia, incompetenta... se vad la actualii. Cunosc un caporal activ ... 44 ani. Sincer l-as concedia por incompetent cerebral.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult