Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

David Maxim, fost luptător în armata israeliană: „Dacă israelienii s-ar opri din a trăi normal, pentru că teroriștii vor asta, israelienii ar pierde”

David Maxim

David Maxim, fost luptător în armata israeliană, a povestit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 cum se desfășoară viața obișnuită în Israel, o țară unde există orașe atacate zilnic cu rachete. 

Israelul alocă aproximativ 4% din PIB pentru Apărare. Aproape orice israelian e militar, bărbat sau femeie. Circa 17% din cei concentrați sunt femei. 

„Cei care sunt chemați ca rezerviști, 300.000 deodată, sunt toți proprietari de afaceri sunt lucrători în firme. Ai lovit în toată ramurile în clipa în care ai chemat 300.000 de oameni. Și atunci toată lumea trebuie să lupte, ca să compenseze”, spune David Maxim.

Cum trăiește lumea în Israel? „Ești învățat de mic și e o realitate din care faci parte - realitatea armei la picior.” 

„Toți am trecut pe acolo. Mama știe ce înseamnă să ai doi copii în armată, să vezi haine verzi atârnate la uscat e ceva la ordinea zilei. Toată lumea își vede copiii plecând, venind din armată, e o prezență normală. Este absolut normal să vezi pe cineva în pantaloni scurți, șlapi, tricou și o armă pe umăr că se duce să-și cumpere ceva de la piață. E soldat, nu are voie să-și lase arma nicăieri. Când se duce la piață, se duce cu arma pe el. Nu te sperie, dimpotrivă, știi că omul ăla, în cazul în care se întâmplă ceva, te ajută. Te bucuri să îl vezi”, a relatat David Maxim.

Armata se implică în viața civililor israelieni. Spre exemplu există o unitate specială pentru cei care au autism, până la un anumit nivel, „pentru că și ei vor să facă armata, vor și ei să fie ca toți ceilalți”. Și pe cei cu sindrom Down armata israeliană îi primește, are unități speciale pentru ei. În același timp învățătoarele în ciclurile primare sunt soldat, vin la școală să predea îmbrăcate în uniformă militară.

„Armata e întotdeauna aproape. Armata suntem noi. Armata nu e ca un grup opac, închis undeva departe. Nu. Toată lumea știe ce înseamnă armata în Israel, că suntem noi. Noi suntem armata. Sunt copiii, frații, prietenii noștri, sunt soțiile noastre. E armata poporului. Relația este foarte strânsă între popor și armată”, a subliniat David Maxim. Astfel că israelienii pot face față unei vieți care i s-ar putea părea de neimaginat unui român, de exemplu. 

„Nu știu cum cineva din România și-ar putea imagina ce înseamnă să stai într-un oraș care încasează 40- 100 - 400 de rachete pe zi. Există ceea ce se cheamă Comandamentul frontului de acasă. Sunt soldați a căror menire este să ajute viața normală în Israel. Ei sunt cei care o să pună adăposturi de beton în stațiile de autobuz și atunci știi că acolo trebuie să fugi cu copiii, când rachetele cad, ei sunt cei care știu ce școli pot să funcționeze și care nu pot să funcționeze. Ei sunt cei care dau instrucțiuni populației”, a explicat fostul luptător

Instrucțiunile Frontului de acasă sunt date încontinuu la televizor sau pe site-ul acestei organizații. Nu s-au schimbat. Oamenii din acest front apar la tv și explică cetățenilor cum să reacționeze în cazul unui atac. De exemplu, există psihologi militari care explică părinților, prin intermediul tuturor posturilor de televiziune, cum să își calmeze copiii care aud că Israelul urmează să fie atacat cu rachete. Fostul luptător a subliniat că, în ziua atacului Hamas în Israel, pe 7 octombrie 2023, toate instituțiile, toate spitalele și toate ONG-urile care se ocupă cu suport psihologic și-au deschis liniile de urgență psihologice pentru toată lumea. Sunt deschise inclusiv ONG-urile care au grijă de animale stresate – proprietarii de câini pot afla cum pot să își trateze animalele care se sperie din cauza bombelor. 

„Viața continuă”

În ciuda presiunii constante a amenințărilor teroriste, populația din Israel refuză să se lase intimidată și să-și schimbe stilul de viață. David Maxim a subliniat importanța continuării vieții normale în ciuda pericolelor, pentru că dacă israelienii s-ar lăsa copleșiți de amenințările teroriste, atunci ar însemna că atacatorii și-au atins scopul.

„Lumea din Israel e învățată cu alarmele. Și există o viață cu această amenințare asupra ta. Oamenii ies la restaurant, ies la piese de teatru, pe plajă. Oamenii duc o viață normală chiar și cu această amenințare în spate. Pentru că războiul nu e neapărat la tine în oraș, la tine în cartier, e acolo unde armata trebuie să ducă războiul. Dacă israelienii s-ar lăsa copleșiți de această amenințare, de această teroare, ar pierde. Ăla e momentul în care Israelul pierde. Teroriștii vor să te terorizeze, dacă te lași terorizat, ai pierdut, pentru că ei și-au atins scopul.

Tata se duce la teatru fără să ia în calcul că s-ar putea să cadă rachete. Nu. Viața continuă. Nu se lasă doborât de teama că ceva s-ar putea întâmpla. Au sărit autobuze în aer în Israel, au fost atentate sinucigașe, am văzut cam tot ce se poate vedea din punct de vedere terorist, și de foarte aproape, dar asta nu oprește viața. Dacă israelienii s-ar opri din a trăi normal, pentru că teroriștii vor asta, israelienii au pierdut.”, vede David Maxim. 

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, începând de la ora 14,00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • andrei andrei check icon
    propaganda evreiasca
    • Like 0
    • @ andrei
      Mhai Nai check icon
      Ca sa nu zicem direct ca mananci k, ai argumente in ceea ce zici?
      • Like 0
    • @ Mhai Nai
      andrei andrei check icon
      Un evreu fost militar care a crescut într-un stat ultra nationalists și militarizat care justifică uciderea a 30 000 de civili o sa spună vreodată adevărul? Au nevoie sa justifice genocidul pe care îl fac. Clasica lor tactica "daca critici evreii ești antisemit"

      Dar da, spune tu mai multe despre genocidul din Gaza.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult