Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Aurul din rezerva BNR. Dosarul dispărut și... reapărut după 75 de ani

BNR - getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Dosarul complet al Tezaurului trimis la Moscova în Primul Război Mondial – cu actele originale și pe deplin doveditoare - se află în integralitatea lui la Banca Națională. Iar un exemplar identic a rămas la Moscova. După un sfert de secol, în primul an al intrării României în cel de-al Doilea Război Mondial (1941), probabil la solicitarea conducerii statului, Banca Națională a alcătuit un al doilea dosar, de data asta doar recapitulativ, cuprinzând datele și cifrele tezaurului din dosarul princeps, dar în sinteză. În acest al doilea dosar, sunt și corespondențele din 1941 ale Băncii Naționale cu instituții ale statului român în vederea reconstituirii totalului arhivelor pe care aceste instituții le trimiseseră la Moscova împreună cu tezaurul.

Acest al doilea dosar, dispărut din Banca Națională la sfârșitul războiului, fără să fi fost vreodatâ arhivat, a fost găsit la Brașov,... într-un secreter vechi. Dacă... vechiul secreter o fi cu adevărat locul în care acest dosar a stat ascuns 75 de ani! N.B. Impreună cu actele unui fost funcționar al Băncii Naționale, despre care nu se mai știe nimic de la sfârșitul războiului!

Dosarul, predat Băncii Naționale în vara 2018, de autoritățile care l-au recuperat, este analizat acum de o echipă de specialiști. Cu certitudine, documentele sunt autentice. Nu este însă exclus ca găsitorii lui, înainte de a-l preda autorităților, să fi făcut copii. Așa se explică apariția în presă, zilele trecute, a unor date și a unor fotografii. În jurul subiectului, care este extrem de serios, curg speculații ușoare ce denaturează grav adevărul. Inclusiv că tezaurul de la Moscova nu a fost repatriat din vina BNR.

Dosarul regăsit, botezat de presă „Moscova 2”, a cărui valoare istorică este incontestabilă, va face într-un viitor apropiat obiectul unei dezbateri la Banca Națională. Desigur, după ce își vor fi încheiat studiul specialiștii care îl examinează. Există, deja, numeroase premise ce merg spre concluzii relevante. În primul rând, este de reținut că dosarul de la Brașov nu are cum să amplifice „disputa istorică și de patrimoniu” pe tema tezaurului, fiindcă nu conține nici cifre și nici date noi față de dosarul din 1917. 

Aurul trimis la Moscova, aproape o sută de tone, a continuat încă mulţi ani după 1917 să fie contabilizat de către Banca Națională. Cu speranţa că va fi returnat cândva. În 1929 însă, cele 92 de tone de aur au fost scoase din activul BNR. Din nevoia firească de a pune semnul egal între stocul efectiv de aur şi evidenţele contabile. Istoricii au început să vorbească despre tezaurul pierdut. Banca Naţională păstrează însă o creanţă imprescriptibilă. 

O creanţă bazată pe probe incontestabile: acte, protocoale, tratate. Toate în original. Adunate într-un dosar voluminos, cu siguranţă unic. Și toţi guvernatorii Băncii Naţionale a României, de după 1917, şi-au transmis unul altuia, la primirea-predarea mandatului, dosarul tezaurului. Cu legământul solemn de a-l menține în actualitate. Cât privește recuperarea tezaurului, problema nu este a Băncii Naționale, ci a statului. De fapt, a Ministerului Afacerilor Externe. Dacă aurul de la Moscova va fi cândva adus acasă, așa ceva se va obține numai și numai pe cale diplomatică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt sigur ca Veorica, cu inteligenta-i sclipitoare, in frunte cu carmaciul suprem va sti sa manevreze politic lucrurile de asa natura incat rusii se vor ruga de noi sa-l luam si noi nu o sa vrem. Na
    • Like 0
  • Evident ca numai pe cale diplomatica s-ar putea obtine si restul tezaurului, dar pt asta ar trebui ca diplomatia romana sa fie mult, mult mai smechera si mai machiavelica ca diplomatia rusa. Deocamdata nu se poate, ca avem numai "somitati" in MAE. Interesant ca pe dl Dragnea nu il intereseaza aurul din tezaurul national de la rusi. Oare de ce ?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult