Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Austria trage oblonul aderării României la Schengen. „Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp”

Karl Nehammer

Foto: Profimedia Images

- Astăzi are loc summitul UE-Balcanii de Vest, la Tirana, în capitala Albaniei. La momentul sosirii la locul în care se desfășoară evenimentul, președintele Klaus Iohannis a transmis că „Încă se discută” și „se negociază”, iar discuțiile și negocierile vor continua până în ultimul moment.

- Mesajul președintelui României vine după ce luni, Comisia Europeană a subliniat că Bulgaria, România şi Croaţia îndeplinesc „în totalitate toate cerinţele” pentru a fi membre Schengen cu drepturi depline şi a transmis că se aşteaptă ca toate cele 27 de state membre să dea undă verde primirii acestora, joi, la reuniunea Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI) din statele UE. 

- Cu toate acestea, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat marți, cu 10 minute mai devreme de declarația lui Klaus Iohannis, că Austria se opune integrării României în Spațiul Schengen. Șeful guvernului de la Viena a transmis că „mai e nevoie de timp” pentru a da un vot pozitiv aderării României și Bulgariei la Schengen, reluând argumentele ministrului austriac de Interne, Gerhard Karner, care a spus că migranții au ajuns în Austria fără a fi înregistrați anterior în nicio altă țară UE.

- Karner a transmis săptămâna trecută că țara sa vrea să-și folosească dreptul de veto în ce privește includerea României și Bulgariei în spațiul Schengen.

- „Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus marți cancelarul Nehammer.

- Tot luni, Comisia Europeană a publicat un plan de acțiune pentru a combate migrația ilegală pe ruta Balcanilor de Vest. Planul de acțiune privind Balcanii de Vest identifică 20 de măsuri operaționale structurate pe 5 piloni:

(1) consolidarea gestionării frontierelor de-a lungul rutelor;

(2) accelerarea procedurilor de azil și sprijinirea capacității de primire;

(3) combaterea contrabandei cu migranți;

(4) consolidarea cooperării în materie de readmisie și a returnărilor;

(5) realizarea alinierii politicii în materie de vize. 

- Măsurile se concentrează pe sprijinul acordat partenerilor din Balcanii de Vest sau pe acțiunile întreprinse de aceștia, precum și pe acțiunile din UE. Obiectivul este de a consolida cooperarea în materie de migrație și de gestionare a frontierelor cu partenerii din Balcanii de Vest, având în vedere statutul lor unic în perspectiva aderării la UE și eforturile lor continue de aliniere la normele UE.

- În plus, conform Comisiei Europene, aproape 130.000 de tentative de trecere neregulamentară a frontierei au fost raportate de Frontex la frontierele externe ale UE pe toate rutele din Balcanii de Vest în 2022, de trei ori mai multe decât în aceeași perioadă din 2021.

- Austria și-a exprimat opoziția față de extinderea Schengen doar în urmă cu două săptămâni, invocând subiectul înaintea unor alegeri regionale în care partidul premierului și ministrului de Interne este cotat cu șansa a doua.

- Două scenarii sunt posibile pentru acceptarea României în Schengen: fie o amânare a votului, ceea ce poate însemna inclusiv că subiectul nici nu va fi inclus pe agenda JAI de joi, 8 decembrie, fie un vot pozitiv pentru aderare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult