Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Într-un parc din Japonia, am întâlnit un bătrân care m-a vrăjit

Ueno Park

Foto: Profimedia Images

Duminică dimineață, dimineață, în parcul Ueno, un domn în vârstă picta cu șiroaie de apă animale pe dalele de piatră. Muia într-o găletușă un burete legat în vârful unui băț și dintr-o trăsătură culca la pământ, rotunde și blânde, jivine drăguțe și durdulii, numai bune să se joace copiii cu ele.

Mi-a amintit de călugărul bătrân din Primăvara, Vara, Toamna, Iarna... și Primăvara lui Kim Ki-duk, care scria caractere chinezești cu apă pe podeaua de lemn a mănăstirii lui plutitoare. Dar domnul acesta nu scria, nu îmblânzea nici caractere, nici idei, doar cumințea undeva, între caligrafie și desen, prin arabescuri, linii drepte și curbe, toate fiarele pământului pentru copii și le elibera din găletușa lui precum Noe din pântecele arcei sale.

Dacă ar fi scris ceva, ar fi fost povestea evoluției în propria variantă, în care vietățile ieșeau din nou din apă, jumătate în forma în care le știm azi, jumătate amfibie, gata să se poată întoarce oricând înapoi în adâncuri. Părea coborât din Duminica roșie a lui Colin, un altfel de clovn care modelează baloane de săpun în formă de animale, care se sparg apoi pe dale.

Cum v-aș putea descrie cel mai bine stilul? Taurii lui, să zicem, n-aveau nici dinamica taurului lui Dali, nici puterea de abstractizare a taurului lui Picasso, dar, ca restul animalelor, reușeau să cuprindă în câteva linii, tot ludicul lumii, ca și cum Dumnezeu ar fi creat după lumea noastră, serioasă și aspră, una de jucării, mai ușor de îndurat.

Se adunase lume și probabil că vă închipuiți că ”se strânseseră oamenii în jurul lui”, dar nu: el strânsese animalele în jurul oamenilor. Reușise cumva, fără cuvinte, să-i mâne pe gură-cască într-un pâlc în fața lui, din care alegea unul pe care îl întreba care e animalul lui preferat, îl desena invers, astfel încât cel căruia îi era destinat să-l vadă cum trebuie, nu stând în cap (excepție făcând firește, liliecii), după care făcea cu grație un pas către dreapta, descria o latură, apoi pornea perpendicular, mai descria una și tot așa.

M-am temut că o să ne închidă pe toți într-un pătrat vrăjit: când ultimul animal desenat se va întâlni cu primul vor începe toate, lovite de streche, o goană nebună și noi vom rămâne captivi în vârtejul de apă, dar perimetrul nu se închidea niciodată complet. Iernile sunt uscate în Japonia: oricât era de frig, bestiarul fluid de pe dalele de piatră era și el supus legilor dispariției. Primele fiare se ridicau încet la cer, particulă cu particulă, deveneau străvezii și în cele din urmă lăsau piatra curată, gata să primească botezul unei ființe noi.

Am dansat și noi o vreme cu bătrânul din parc, am văzut animale apărând și evaporându-se, am văzut curioși ca și noi venind și plecând și când timpul a sosit, am ieșit din împrejmuire pășind cu grijă să nu călcăm, Doamne ferește, vreo viețuitoare.

Nu i-am făcut nicio poză și nici nu l-am filmat, tocmai ca să fiu sigur că n-am să-l uit. Mai sper ca atunci când o să mi-l amintesc să nici nu-l mai compar cu nimeni. Domnul acela în vârstă era un domn din parcul Ueno și nimeni altcineva, care nu cerea bani, nu purta niciun înscris, nu vindea nimic și nici nu făcea reclamă la ceva (primul gând a fost că lucrează pentru celebra grădină zoologică din apropiere). Era doar un domn care picta într-o duminică dimineață cu șiroaie de apă pe dale de piatră animale care se uitau pe sine.

Spre prânz, a început să plouă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult