Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

În ChatGPT oamenii de știință au înghesuit toată frica umanității de a greși

chatgpt

Foto: Mairo Cinquetti/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

N-am știut să pun degetul exact pe ce anume e în neregulă cu inteligența artificială (AI). Am urmărit pe rețelele sociale joaca unor prieteni ba cu imagini generate, ba cu referate scrise de ChatGPT, ba cu Q&A sau cereri de sfaturi, am citit temerile altora legate de amenințarea noii jucării.

Da, imaginile sunt impecabile, pasajele sunt scrise corect, aproape gomos, abia pe la poezie mai dai de rateuri memorabile. La prima vedere, AI pare noul Dumnezeu, omniscient și omnipotent.

Și totuși, ceva îmi scăpa, îmi dădea senzația că ceva e în neregulă. Ce? Chiar poate să facă orice? m-am întrebat. Dacă există ceva ce nu poate face, atunci acolo voi găsi răspunsul la ce e putred la AI. 

E posibil să greșesc, dar azi, după câteva încercări ratate de a scrie un pasaj dintr-o poveste, cred că l-am aflat: AI nu poate să greșească. Din fabricație, în goana după a crea ceva perfect, i s-a eliminat această funcție vitală. Nu are darul imperfecțiunii, nu a primit, ca muritorii, binecuvântarea de a da greș.

În AI oamenii de știință au înghesuit toată frica umanității de a greși.

Ceea ce face mari toate operele mari sunt tocmai umbrele erorilor speciei noastre și cicatricile deciziilor noastre greșite. Odele închinate ridicărilor sunt pornite din căderi. Cântecele despre virtuți s-au înălțat din mocirla păcatelor.

AI nu va fi niciodată mare, pentru că nu a fost niciodată copil. Nici traumatizat. S-a născut deja adult, perfect și infailibil. Nu va cunoaște niciodată o evoluție adevărată, pentru că n-are puterea de a fi vulnerabil. Cu toată fragilitatea lor, oamenii vor avea de partea lor în toate înfruntările superputerea de a greși, stângăcia căutării, îndoiala, abilitatea de a transforma mormanul de leșuri ale propriilor neputințe într-un munte de voință.

Mă înșel? Greșesc? Cum spuneam, e foarte posibil și sunt recunoscător pentru asta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Opinion check icon
    Multumim pentru articol!
    Senzatia mea este ca ajungem sa confundam accesul la internet + viteza mare de procesare cu inteligenta artificiala (nu spun ca ar fi putin lucru).
    Practic aceasta "inteligenta" artificiala isi insuseste in mod automat informatia generata de milioane/miliarde de inteligente naturale si postata pe internet sub o forma sau alta.
    Dar cu siguranta AI va avea un impact mare pentru piata muncii. E clar ca nu ne mai putem baza pe faptul ca stim 3-4 limbi straine sau datele diverselor evenimente, specificatiile anumitor produse sau contactele anumitor firme/persoane. Chiar daca ne-a luat multi ani sa le invatam, AI o face practic instantaneu (isi aminteste pe loc toate cartile, toate dictionarele, toate rapoartele, toate site-urile de companii etc.). E clar ca nu putem concura cu AI la volumul de date si viteza de procesare a acestora. Deci hai sa nu le mai cerem copiilor (viitorilor angajati) sa isi consume ani ca sa memoreze franturi din ceea ce AI stie instantaneu si poate da ca raspuns pe un banal telefon.. Trebuie sa ne axam pe gandire abstracta, creativitate, abilitati sociale, dezvoltare personala, analiza veridicitatii etc.
    Este pregatit sistemul de invatamant pentru asta? Altfel va produce numai someri sau angajati care sa curete praful de pe serverele AI.
    • Like 1
  • ChatGPT face greșeli, le recunoaște atunci când îi sunt semnalate (fie direct, fie arătându-i contradicțiike care apar) și -mai ales- încearcă să reformuleze răspunsurile după ce i se arată erorile.
    Foarte interesant, erorile par să depindă și de limbile în care raționează (aparent, el nu traduce, ci raționează direct în limba interlocutorului)
    • Like 1
  • Aiurea... intrebati-l cu ce taia Stefan cel mare mamaliga si o sa vedeti cat de omniscient este...
    Asta inseamna AI, sa faci rationamente, nu doar sa fii o baza de cunostiinte, caci asta este chatGPT acum.
    • Like 1
    • @ Renato Aranghelovici
      ChatGPT nu este o bază de cunoștințe, ci un sistem care dezvoltă conversații de tip uman.

      Face des rațiobamente (în care poate greși, apoi recunoaște greșeala și poate reveni).

      Iar întrebarea cu „mămăliga" lui Ștefan cel Mare.... dvs. cum ați răspunde la propria întrebare?
      • Like 0
    • @ Renato Aranghelovici
      Opinion check icon
      Buna intrebarea cu mamaliga si Stefan cel Mare :))) Ar trebui data la testul de istorie tuturor elevilor din scoala generala.
      • Like 0
    • @ Opinion
      Stefan cel Mare nu taia mamaliga, pentru ca i-o taiau servitorii cu ata, sau o sfoara mai subtire. mamaliga era din mei (sorg)
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult